Slobodna volja

A, kolega Kori, Bog je vanvremenski i vanprostorni, zna rezultat ako se odluči da ih realizuje, ne može bre Kori da zna rezultat vanvremenski i da ga realizuje samo vremenski, jer ako nema realizacije rezultata vanvremenski onda ne zna ni rezultat ili drugačije ako zna rezultat vanvremenski onda zna kako se realizovao rezult vanvremenski, jer bez realizacije nemaš ni rezultat, i to onda važi ono moje :

I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima koji navodno tek treba da se naprave.

Ne vredi ti Kori, polako se sklapa svaki deo slagalice. :tajna:
Manijak je pokrenuo paklenu mašinu, a znao je da će i kada će da eksplodira.
To što čovek ima slobodnu volju ništa ne menja želju boga da do "eksplozije" dođe.

Manijak je i pre nego što je napravio paklenu mašinu znao da će ona da eksplodira u određenom trenutku.

Poslednja izmena:
Manijak je pokrenuo paklenu mašinu, a znao je da će i kada će da eksplodira.
To što čovek ima slobodnu volju ništa ne menja želju boga da do "eksplozije" dođe.

Manijak je i pre nego što je napravio paklenu mašinu znao da će ona da eksplodira u određenom trenutku.
Ovo ti je praktično ništa, ovo ti je, zato što ja tako kažem to je onda tako.:slika:

Ne vredi, bolje polako da tražiš izlaznu strategiju :aha:, ja tek počo da se zagrevam. :mrgreen:

Bog je pre nego što je napravio Adama znao kako će ovaj da postupi.
Da nije hteo takav postupak, mogao je (a da ne zadire u njegovu slobodnu volju):
Da ne napravi Adama.
Da napravi nekoga drugog ko će drugačije da postupi.
Da edukacijom dovede Adama u isto stanje kao u kojem si ti.

Pošto nije uradio ništa od toga, očigledno je hteo da Adam uradi šta je uradio.
Stigli smo do, da se stvori i napravi neki drugi ko će drugačije da postupi.

Znači, ovo koliko razumem (treba još malo preciznije da objasniš, teška je tema, svaka nepreciznost u pojmovima može da se shvati dvojako) neki Adam da se stvori sa istom slobodnom voljom ali da drugačije postupi.

Kako je to moguće ?

Daj ajde pojasni šta si mislio ovo.

Stigli smo do, da se stvori i napravi neki drugi ko će drugačije da postupi.

Znači, ovo koliko razumem (treba još malo preciznije da objasniš, teška je tema, svaka nepreciznost u pojmovima može da se shvati dvojako) neki Adam da se stvori sa istom slobodnom voljom ali da drugačije postupi.

Kako je to moguće ?

Daj ajde pojasni šta si mislio ovo.
Krenuo sam da ti pišem odgovor, ali imam bolju ideju (vezano za poruku gore - menjam način).

Hajde sam pokušaj da mi daješ odgovore.
Sam da osmisliš kako bi to bilo moguće.

Znam da si sposoban, samo da izađeš iz tog apologetskog vrzinog kola.
Ako mislim da nisu dovoljno dobri, pokušaću da te navedem da dođemo do onoga što bih ti ja rekao.

Pošto mi je cilj da shvatiš, mislim da je najbolji način da ta realizacija bude prvenstveno tvoja, da se ne suprostavljaš tuđim idejama, jer nećeš biti ni prvi ni poslednji koji to radi.

Mali hint...ima veze sa tvojim životnim iskustvom, a ti sopstveno životno iskustvo svakako poznaješ bolje nego ja.

Poslednja izmena:
Krenuo sam da ti pišem odgovor, ali imam bolju ideju (vezano za poruku gore - menjam način).

Hajde sam pokušaj da mi daješ odgovore.
Sam da osmisliš kako bi to bilo moguće.

Znam da si sposoban, samo da izađeš iz tog apologetskog vrzinog kola.
Ako mislim da nisu dovoljno dobri, pokušaću da te navedem da dođemo do onoga što bih ti ja rekao.

Pošto mi je cilj da shvatiš, mislim da je najbolji način da ta realizacija bude prvenstveno tvoja, da se ne suprostavljaš tuđim idejama, jer nećeš biti ni prvi ni poslednji koji to radi.

Mali hint...ima veze sa tvojim životnim iskustvom, a ti sopstveno životno iskustvo svakako poznaješ bolje nego ja.
Šta je ovo nova ulazna strategija. z:mrgreen:

Može sve što oćeš da me ko Sokrat propituješ z:D, ali prvo da završim svoje poruke i odgovore.

Šta je ovo nova ulazna strategija. z:mrgreen:

Može sve što oćeš da me ko Sokrat propituješ z:D, ali prvo da završim svoje poruke i odgovore.
Već sam ti rekao...boriš se protiv istine, jer ti je zabluda draga.
Pa da probamo tvoj spas na drugi način.

Ono kako bog može nešto nisi shvatio (ili jesi, a praviš se da nisi).
Pa da vidim možeš li sam (uz malo pomoći) da dođeš do rešenja.

Već sam ti rekao...boriš se protiv istine, jer ti je zabluda draga.
Pa da probamo tvoj spas na drugi način.

Ono kako bog može nešto nisi shvatio (ili jesi, a praviš se da nisi).
Pa da vidim možeš li sam (uz malo pomoći) da dođeš do rešenja.
Ma sve može, samo prvo da završim moje odgovore ne mogu da stanem na pola.

I, narednih dana biću malo više zauzet i malo ću ređe da pišem.

Svo vreme tvrdim da Bog zna sta ce se desiti unapred, da zivi van vremena i prostora, ali sada citajuci komentare malo mi se otvara i druga strana medalje. Smatrao sam da time sto on zna sta ce se desiti ne znaci da na te odluke utice, ali opet citajuci komentare (narocito poslednje) gde se kaze da postoji bozija volja i da postoji boziji plan kako na globalu tako i u individualnom smislu, znaci da te Bog mozda postavlja svojim promislom na odredjena mesta i u odredjene situacije gde je nasa slobodna volja ogranicena. Dakle, ja sam se preselio u Ameriku ali samo zato sto sam upoznao osobu koja j imala tu ideju pa sam i ja dosao u tu situaciju da odaberem da se preselim. Da je nisam upoznao to nikada ne bih uradio. Ako je boziji plan, to znaci da sam stavljen u tu situaciju gde cu izabrati taj odlazak, sto dalje implicira da moja odluka nije bila apsolutno slobodna vec je sled okolnosti (koje je Bog postavio) uticao na to.
Kakav je život u Americi je li sada bolje nego prije što si živio?

Losije je otprilike sto se svega tice, makar meni i makar ovde gde sam ja. Mozda je nekome bolje, ne znam, ali cisto sumnjam :D
Ja sam se preselio 2019 iz BiH u Njemačku sa roditeljima sve smo gotovo prodali i spakovali samo kofere već više od šest godina smo u Njemačkoj pored svih životnih poteškoća i problema koje smo imali zahvalni smo Bogu jer je ne uporedivo bolje nego u BiH.

Ja sam se preselio 2019 iz BiH u Njemačku sa roditeljima sve smo gotovo prodali i spakovali samo kofere već više od šest godina smo u Njemačkoj pored svih životnih poteškoća i problema koje smo imali zahvalni smo Bogu jer je ne uporedivo bolje nego u BiH.
Pa naravno, mislim da se to ne dovodi u pitanje, tako ce uvek biti. Ali generalno losije je i tamo i ovamo nego sto je bilo pre 30 godina npr. MI to manje mozemo da osetimo, ali ljudi rodjeni i u Nemackoj i u Americi mogu. To u sustini vazi za ceo svet, svuda se menja sve i uglavnom na gore.

Pa naravno, mislim da se to ne dovodi u pitanje, tako ce uvek biti. Ali generalno losije je i tamo i ovamo nego sto je bilo pre 30 godina npr. MI to manje mozemo da osetimo, ali ljudi rodjeni i u Nemackoj i u Americi mogu. To u sustini vazi za ceo svet, svuda se menja sve i uglavnom na gore.
Sve dok zdravlje nije loše, dok se može raditi pristojan posao i zarađivati isto tako dobro je. Ako zdravlje popusti postoji tada rješenje u razvijenim državama poput Njemačke, ali najbolje je biti zdrav i ne ovisiti previše o tuđoj pomoći. Ne pratiti puno politiku, vijesti, teorije zavjere itd. jer su fokusirani na negativu i obmanjujuće su nastrojeni.

Bog je pre nego što je napravio Adama znao kako će ovaj da postupi.
Da nije hteo takav postupak, mogao je (a da ne zadire u njegovu slobodnu volju):
Da ne napravi Adama.
Da edukacijom dovede Adama u isto stanje kao u kojem si ti.

Pošto nije uradio ništa od toga, očigledno je hteo da Adam uradi šta je uradio.
(brat od strica je na Dedinju imao operaciju srca pre neki dan, bubrezi su loše, ima operaciju ponovo u ponedeljak, malo sam rasejan bezvoljan, ali da završim odgovor)

Nekog drugog koji će drugačije da postupi, znači poseduje slobodnu volju jer može drugačije da postupi i čim daješ mogučnost da može drugačije da postupa onda znači da je i Adam postupio onako kako je postupio po svojoj slobodnoj volji, tako ispada uzročno - poslednično, ako taj neko drugi može slobodno da postupa drugačije od Adama, onda i Adam može svojom slobodnom voljom da postupi drugačije od tog nekog drugog.

Što znači da Bog nikako ne može da utiče na njihove slobodne izbore, što znači da nije kriv za Adamov izbor i pad.

Da edukacijom dovede Adama u isto stanje kao u kojem si ja.

Edukacija je bila maksimalna koja je mogla da bude u toj početnoj situaciji u kojoj je bio Adam, Bog je čak i na kraju kada je Adam pao ponudio njemu da se pokaje i ispravi i on je čak i to odbio pravdajući sebe, i onda je bio konačno isteran iz Raja.

Moja edukacija i stanje, ali nisam ja sam na svetu i mnogi drugi imaju edukaciju kao i moju ali opet nemaju stanje kao što imam i ja, nego biraju drugačije, ista edukacija za celi svet i sve ljude ali neki biraju dobro i neki zlo, što znači da nije sve do edukacije jer bi onda po tvome ako je dobra edukacija svi bi izabrali dobro, što formalno može možda da bude, ali sadržinski i suštinski zato što je ovde glavni faktor slobodna volja onda je sasvim očekivano da budu različiti izbori i postupci.

Ne bih odgovarao dalje zbog situacije sa bratom od strica, samo da ponovim možda je i ovo moj trenutni (konačni) zaključak, :

I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima koji navodno tek treba da se naprave.

Možeš da mi postavljaš pitanja po tvome kako si zamislio, ili bilo kako hoćeš, svejedno.

Što znači da Bog nikako ne može da utiče na njihove slobodne izbore, što znači da nije kriv za Adamov izbor i pad.
Uticao je samim tim što je stvorio Adama takvog kakav jeste.
Da edukacijom dovede Adama u isto stanje kao u kojem si ja.

Edukacija je bila maksimalna koja je mogla da bude u toj početnoj situaciji u kojoj je bio Adam, Bog je čak i na kraju kada je Adam pao ponudio njemu da se pokaje i ispravi i on je čak i to odbio pravdajući sebe, i onda je bio konačno isteran iz Raja.
Opet zato što je Adam bio takav kakav je stvoren.
Da je stvoren manje jogunast...
A nemaš dokaz da je edukacija bila maksimalna jer je vremenski bila ograničena.
Mogao je do dana današnjeg da sedi uz njih i priča im, sve dok se ne dođe do stanja da Adam i Eva sigurno neće pogrešiti.
Moja edukacija i stanje, ali nisam ja sam na svetu i mnogi drugi imaju edukaciju kao i moju ali opet nemaju stanje kao što imam i ja, nego biraju drugačije, ista edukacija za celi svet i sve ljude ali neki biraju dobro i neki zlo, što znači da nije sve do edukacije jer bi onda po tvome ako je dobra edukacija svi bi izabrali dobro, što formalno može možda da bude, ali sadržinski i suštinski zato što je ovde glavni faktor slobodna volja onda je sasvim očekivano da budu različiti izbori i postupci.
Što upravo potvrđuje moj prvi stav da različiti ljudi bi različito reagovali u Raju.
A pošto je bog baš hteo onakvog Adama, sam je kriv.
Ne bih odgovarao dalje zbog situacije sa bratom od strica, samo da ponovim možda je i ovo moj trenutni (konačni) zaključak, :

Možeš da mi postavljaš pitanja po tvome kako si zamislio, ili bilo kako hoćeš, svejedno.
Još jednom, ako nisi razumeo...čim je znao da će ako napravi takvog Adama i takve uslove i odlučio se da ih ipak stvori takve, bog je hteo da se to i desi.

Uticao je samim tim što je stvorio Adama takvog kakav jeste.
A kakvog je to stvorio takvog kakav jeste.

Jer, slobodna volja i želja i sloboda mišljenja i izbora su bile iste u prirodi Adama i pre pada i posle pada, recimo, kako onda utiče na Adama ako posle pada i izgnanja iz Raja na primer njega ponovo vratimo u Raj, kako bi onda izabrao, verovatno ne bi izabrao ponovo zlo, kao što bi recimo i mnogi drugi ljudi kada bi se transportovali u Raj verovatno bi neki izabrali dobro i neki zlo.

I, svi oni su isti ljudi po prirodi, nema prirodnih razlika među njima, ali ono što čini razliku da neko izabere dobro ili zlo jeste ta slobodna volja i sloboda mišljenja i delovanja.

I, nisi odgovori konkretno na to što si citiro iz moje poruke.

Opet zato što je Adam bio takav kakav je stvoren.
Da je stvoren manje jogunast...
A nemaš dokaz da je edukacija bila maksimalna jer je vremenski bila ograničena.
Mogao je do dana današnjeg da sedi uz njih i priča im, sve dok se ne dođe do stanja da Adam i Eva sigurno neće pogrešiti.
Ali, ono što nisu upoznat , verovatno nisi čitao, Adam nije stvoren jogunast tvrdoglav i slično, stvoren je bez takvih ličnih i telesnih strasti, recimo ono što piše da su Adam i Eva bili goli i međusobno nisu imali stida, to je zato što su imali stanje duhovne i mentalne čistote i nevinosti i nisu imali međusobnu telesnu seksualnu strast.

Već sam napisao ranije da je Adam imao maksimalnu moguću edukaciju koja je mogla u njegovoj situaciji, ti si pisao da nije imao, zato sam te i pitao da navedeš zašto misliš da nije, i to treba da bude odgovor na osnovu stihova Svetog Pisma jer nam je to izvor za naše tvrdnje.

I, ovde nisi konkretno odgovorio na moju poruku o tome da i pored dobre i iste edukacije mnogi danas biraju različito ili dobro ili zlo.

Pa, Bog je praktično sedeo i brinuo se sve vreme o njima, eto kada su pali Bog je sišao u Raj i pitao i ponudio Adamu i Evi da se isprave i poprave pad, zar to nije najviša i najveća briga i edukacija od koje nema veće.

Što upravo potvrđuje moj prvi stav da različiti ljudi bi različito reagovali u Raju.
A pošto je bog baš hteo onakvog Adama, sam je kriv.
Uf, malo si pogrešno sve to logički postavio i onda i pogrešan zaključak.

Jer, postavka stvari jeste ista edukacija i razni bi različito reagovali u Raju, i onda ista edukacija na početku stvaranja u Raju i kako bi onda recimo reagovali drugi da su bili na Adamovom mestu, formalno bi različito reagovali zbog slobodne volje i jer edukacija nije presudna, sadržinski iskreno to pitanje me oduvek muči i nikako ne mogu doći do definitivnog odgovora, u hrišćanstvu neki misle da smo mi bili na mestu Adama postupili bi kao i on, dok neki drugi misle da to nije duhovno nasledno i da nas pad Adama ne dotiče osim kao nasledstvo smrti tela i truljenja, jer smo svi smrtni od samog rođenja i dolaska na ovakav svet.

Još jednom, ako nisi razumeo...čim je znao da će ako napravi takvog Adama i takve uslove i odlučio se da ih ipak stvori takve, bog je hteo da se to i desi.
Ovde se razumevanje svodi na logičke i filozofske postavke i zaključke.

I, ako je tvoja logička postavka stvari da je Bog kriv za pad Adama jer je stvorio takve uslove kako bi on i pao, onda ipak treba da se odgovori na ovu logičku konsekvencu na ovu tvoju postavku :

I, ja sam naveo jedan odgovor zašto ovo može da bude tako. Koji je tvoj odgovor ?

A kakvog je to stvorio takvog kakav jeste.
Takvog da je slobodnom voljom odlučio da padne.
Sam kažeš da neki bi odlučili da ne zgreše.

Dakle, bog je stvorio čoveka koji će da zgreši i to je bog hteo.

Ali, ono što nisu upoznat , verovatno nisi čitao, Adam nije stvoren jogunast tvrdoglav i slično, stvoren je bez takvih ličnih i telesnih strasti, recimo ono što piše da su Adam i Eva bili goli i međusobno nisu imali stida, to je zato što su imali stanje duhovne i mentalne čistote i nevinosti i nisu imali međusobnu telesnu seksualnu strast.
Već sam napisao ranije da je Adam imao maksimalnu moguću edukaciju koja je mogla u njegovoj situaciji, ti si pisao da nije imao, zato sam te i pitao da navedeš zašto misliš da nije, i to treba da bude odgovor na osnovu stihova Svetog Pisma jer nam je to izvor za naše tvrdnje.
Pročitaj opet...maksimalna moguća znači maksimalno moguće vreme.

I, ovde nisi konkretno odgovorio na moju poruku o tome da i pored dobre i iste edukacije mnogi danas biraju različito ili dobro ili zlo.
Što opet potvrđuje da je bog namerno stvorio onoga ko će da odabere zlo.
Zna te i pre nego što se rodiš.
Pa, Bog je praktično sedeo i brinuo se sve vreme o njima, eto kada su pali Bog je sišao u Raj i pitao i ponudio Adamu i Evi da se isprave i poprave pad, zar to nije najviša i najveća briga i edukacija od koje nema veće.
Nije sedeo kada su pali...znači nije posvetio maksimalno moguće vreme.
Bolje sprečiti nego lečiti, a to bog nije uradio.
Uf, malo si pogrešno sve to logički postavio i onda i pogrešan zaključak.

Jer, postavka stvari jeste ista edukacija i razni bi različito reagovali u Raju, i onda ista edukacija na početku stvaranja u Raju i kako bi onda recimo reagovali drugi da su bili na Adamovom mestu, formalno bi različito reagovali zbog slobodne volje i jer edukacija nije presudna, sadržinski iskreno to pitanje me oduvek muči i nikako ne mogu doći do definitivnog odgovora, u hrišćanstvu neki misle da smo mi bili na mestu Adama postupili bi kao i on, dok neki drugi misle da to nije duhovno nasledno i da nas pad Adama ne dotiče osim kao nasledstvo smrti tela i truljenja, jer smo svi smrtni od samog rođenja i dolaska na ovakav svet.
Ako bismo pustupili isto, to je ponovo zbog želje boga da stvori biće koje se neće odupreti izazovu.
Ako neki mogu, to je opet želja boga da stvori one koji neće.
Ovde se razumevanje svodi na logičke i filozofske postavke i zaključke.

I, ako je tvoja logička postavka stvari da je Bog kriv za pad Adama jer je stvorio takve uslove kako bi on i pao, onda ipak treba da se odgovori na ovu logičku konsekvencu na ovu tvoju postavku :

I, ja sam naveo jedan odgovor zašto ovo može da bude tako. Koji je tvoj odgovor ?
Koliko puta treba da ti se ponovi?

Bog i pre nego što nešto uradi zna konsekvence.
Ako to uradi, njegova je želja da se to desi.

I to je ono o čemu pričamo.

Takvog da je slobodnom voljom odlučio da padne.
Sam kažeš da neki bi odlučili da ne zgreše.

Dakle, bog je stvorio čoveka koji će da zgreši i to je bog hteo.
Kako ne vidiš semantički i pojmovni sklop svoje rečenice, takav neko sa slobodnom voljom i opet neko je odlučio da on izabere svojom slobodnom voljom da padne, po svim parametrima ako neko ima slobodnu volju i slobodu misli niko ne može da mu nameće izbor i postupke.

I, kako ne vidiš da situacija i edukacija može da utiče na izbor ali nisu presudni jer opet je slobodna volja presudna, jer ako imamo istu situaciju i edukaciju ali imamo opet da neko izabere dobro ili neko zlo.

I, kako ne vidiš da je Bog stvarno hteo da stvori čoveka koji će da padne onda bi ga stvorio deterministički i apsolutno predodređeno.

I, kako ne vidiš, da je Bog stvorio čoveka koji je morao da padne deterministički iako navodno imao slobodnu volju, šta onda ispada po tome, ispada da zbog toga Adam nije imao uopšte krivicu za svoj pad jer je morao da padne, i šta dalje ispada po tome, ispada da onda nema ni kazne za njegov pad jer nije kriv, nije krivac, Bog je krivac.

Vidiš gde te je to dovelo, sam sečeš granu na kojoj sediš, Bog je krivac, Adam nije krivac i nema kazne za njega, ali ipak naravno da je potpuno drugačije to ne treba uopšte ni raspravljati i samim time što je u realnosti pripovedanja Svetog Pisma drugačije jer je Adam kažnjen za svoj slobodni izbor i onda Bog nikako ne može da bude krivac jer Adam je sam za sebe krivac i zbog toga je i kažnjen.

Pročitaj opet...maksimalna moguća znači maksimalno moguće vreme.
Maksimalno moguće vreme nikako ne mora da znači da neko nije maksimalno moguće uradio nešto za neko vreme.

I, drugo, Bog kao apsolutno transedentan i večan i beskrajan i ničem neograničen, na osnovu tih svojstava Svoga bića on je apsolutno jedini koji i može iskoristi maksimalno moguće vreme da bi maksimalno moguće uradio nešto.

Mi to ne možemo, ne mogu ni nebeska bića, niko na ovom svetu to ne može, samo Bog može, i vidiš, da i ovde sečeš granu na kojoj sediš.

Što opet potvrđuje da je bog namerno stvorio onoga ko će da odabere zlo.
Zna te i pre nego što se rodiš.
Kako znači, to je potpuno nelogično sa svakog aspekta, ista edukacija i ista situacija i opet neko bira ovako i neko onako, i to je još jedan dokaz u korist toga da Bog ne stvara ni Adama i ni ostale ljude da čine zlo.

Jer, i tu opet sečeš granu na kojoj sediš, jer ako je Bog zlotvor i namerno stvara Adama da mora da učini zlo, onda Bog i sve ostale ljude stvara takođe tako da moraju da čine zlo, jer je Bog po tebi apsolutni uzročnik i krivac što neko čini zlo.

Naravno da o tome ne vredi uopšte ni raspravljati, evo ti si takav stvoren da ćeš hteo ili ne hteo morati na kraju da učiniš zlo i da se pokažeš kao zločinac, kako ti se to čini.

Ovo tvoje, Bog te zna pre i nego se rodiš.

Verovatno nisu upoznat, možda i jesi, i treba da budeš upoznat jer ako nešto kritikuješ onda treba da budeš i upoznat sa time kako bi mogao adekvatno da kritikuješ.

Ko i šta je Bog, kakvo je njegovo biće i način postojanja, kako Bog to nešto misli i radi i kako deluje.

Bog je apsolutno transedentno i bezvremensko i besprostorno i bestelesno i vanprirodno i beskrajno i bespočetno i večno i bezuzročno biće i suština i On na takav način i postoji i deluje. Svo naše znanje i razumevanje i inteligencija i naš prirodni i telesni život nikad neće moći da shvati i kamoli da iskustveno oseti Boga i Njegovu prirodu i suštinu postojanja.

I, kako onda na osnovu toga mi možemo da razumemo i znamo kako to Bog poseduje predznanje i predodređene svega i kako to pre početka stvaranja vremena i prostora i sveta i čoveka sam Bog to sve već sve zna kako će biti stvoreno.

Kod Boga nije tako kao što je kod nas i kako ti to umuješ po tvome da Bog po svom predznanju zna da će Adam da padne i onda na osnovu toga stvara uslove da on i mora da padne, ali to ipak tako ne ide kod Boga jer kod njega ne postoji vremenski sled događaja kao što to ima kod nas u našem umu i realnosti i vremenu. I, zato te već par puta pitam da objasniš ovo :

I, zato Bog ne stvara nikoga sa predodređenjem da padne, pogotovo što je Bog takvog stvorio sa slobodnom voljom.

I, kako onda na osnovu svega toga što odlikuje Boga on vanvremenski zna svakog čoveka i pre nego što se rodi. To je malo teško i komplikovano pitanje koje traži dug i opširan odgovora, ali ukratko, Bog sve nas poznaje pre vremena na osnovu hrišćanskog otkrivenjskog učenja o logosima stvari i Logosu Božjem.

To je u suštini ovo što je objasnio pokojni e.Atanasije Jeftić :

mmmmmmmmmmmmmmmm.png

To znači jednostavno da Bog stvara čoveka sa večnom idejom i logosom da čovek postane apsolutno dobar i pravedan čovek, to je kao neka potencija i seme dobroga čoveka koje postoji u njemu od njegovog rođenja i do kraja života i čovek ima i mogućnost da taj svoj dobri potencijal i realizuje.

Tako Bog zna i želi čoveka i pre vremena i u vremenu.

Duga je poruka posle nastavljam.

Kako ne vidiš semantički i pojmovni sklop svoje rečenice, takav neko sa slobodnom voljom i opet neko je odlučio da on izabere svojom slobodnom voljom da padne, po svim parametrima ako neko ima slobodnu volju i slobodu misli niko ne može da mu nameće izbor i postupke.
Niko ne nameće izbor, ali to ne menja da je biće stvoreno sa predznanjem da će da pogreši.

Zašto si ti rekao da bi odustao od stvaranja bića za koje znaš da bi postalo zlotvor?
I, kako ne vidiš da situacija i edukacija može da utiče na izbor ali nisu presudni jer opet je slobodna volja presudna, jer ako imamo istu situaciju i edukaciju ali imamo opet da neko izabere dobro ili neko zlo.
I sve to ne menja činjenicu da bog odabira da stvori onog ko će da izabere zlo.

Za razliku od onoga što bi ti uradio.
I, kako ne vidiš da je Bog stvarno hteo da stvori čoveka koji će da padne onda bi ga stvorio deterministički i apsolutno predodređeno.
Ovo je logička greška Ne sledi.
Ova rečenica pretpostavlja da jedini način da Bog osigura da čovek padne jeste determinističko predodređenje.
Ali to nije jedina logička mogućnost.

Bog može da zna da će slobodno biće pasti (predznanje), a da ga ipak stvori slobodnog, i da time ostvari svoju volju da stvori biće koje će pasti,
bez potrebe da ga deterministički navede na pad.

Kao kada bi ti znao da će iz šešira da izvuče neki broj, a nisi ga naterao da izvuče taj broj.

I, kako ne vidiš, da je Bog stvorio čoveka koji je morao da padne deterministički iako navodno imao slobodnu volju, šta onda ispada po tome, ispada da zbog toga Adam nije imao uopšte krivicu za svoj pad jer je morao da padne, i šta dalje ispada po tome, ispada da onda nema ni kazne za njegov pad jer nije kriv, nije krivac, Bog je krivac.
Bog je najveći krivac.
Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost. ;)
Vidiš gde te je to dovelo, sam sečeš granu na kojoj sediš, Bog je krivac, Adam nije krivac i nema kazne za njega, ali ipak naravno da je potpuno drugačije to ne treba uopšte ni raspravljati i samim time što je u realnosti pripovedanja Svetog Pisma drugačije jer je Adam kažnjen za svoj slobodni izbor i onda Bog nikako ne može da bude krivac jer Adam je sam za sebe krivac i zbog toga je i kažnjen.
I jedan i drugi su krivci...a to gde su se ljudi upetljali retkonovanjem je njihov problem...i onih koji veruju.
Maksimalno moguće vreme nikako ne mora da znači da neko nije maksimalno moguće uradio nešto za neko vreme.
Samim tim što nije bio u tom trenutku uz njih i edukovao ih, nije posvetio maksimalno mogući trud.
Ako je nemoguće da ih nauči kao što je tebe naučio, opet ih je takve sam stvorio.
I, drugo, Bog kao apsolutno transedentan i večan i beskrajan i ničem neograničen, na osnovu tih svojstava Svoga bića on je apsolutno jedini koji i može iskoristi maksimalno moguće vreme da bi maksimalno moguće uradio nešto.

Mi to ne možemo, ne mogu ni nebeska bića, niko na ovom svetu to ne može, samo Bog može, i vidiš, da i ovde sečeš granu na kojoj sediš.
Ne sečem, bog kao svemoćan može da učini da i ti iskoristiš maksimalno moguće vreme. ;)
Tebi čak nije ni trebalo relativno puno vremena da naučiš šta da ne radiš po tom pitanju. ;)
Kako znači, to je potpuno nelogično sa svakog aspekta, ista edukacija i ista situacija i opet neko bira ovako i neko onako, i to je još jedan dokaz u korist toga da Bog ne stvara ni Adama i ni ostale ljude da čine zlo.
Nije nelogično, nego ne vladaš logikom dobro koliko misliš da vladaš.
Da je stvorio samo one koji čine ovo, a ne ono, ono ne bi ni bilo.

Jer, i tu opet sečeš granu na kojoj sediš, jer ako je Bog zlotvor i namerno stvara Adama da mora da učini zlo, onda Bog i sve ostale ljude stvara takođe tako da moraju da čine zlo, jer je Bog po tebi apsolutni uzročnik i krivac što neko čini zlo.
Opet logička greška Ne sledi.
Onaj za kojeg bog zna da neće da čini zlo, neće činiti zlo.
Naravno da o tome ne vredi uopšte ni raspravljati, evo ti si takav stvoren da ćeš hteo ili ne hteo morati na kraju da učiniš zlo i da se pokažeš kao zločinac, kako ti se to čini.

Ovo tvoje, Bog te zna pre i nego se rodiš.
Tako je, ako bog zna da ću ja da postanem zločinac, onda ću biti bilo da imam ili nemam slobodnu volju.
Verovatno nisu upoznat, možda i jesi, i treba da budeš upoznat jer ako nešto kritikuješ onda treba da budeš i upoznat sa time kako bi mogao adekvatno da kritikuješ.

Ko i šta je Bog, kakvo je njegovo biće i način postojanja, kako Bog to nešto misli i radi i kako deluje.

Bog je apsolutno transedentno i bezvremensko i besprostorno i bestelesno i vanprirodno i beskrajno i bespočetno i večno i bezuzročno biće i suština i On na takav način i postoji i deluje. Svo naše znanje i razumevanje i inteligencija i naš prirodni i telesni život nikad neće moći da shvati i kamoli da iskustveno oseti Boga i Njegovu prirodu i suštinu postojanja.

I, kako onda na osnovu toga mi možemo da razumemo i znamo kako to Bog poseduje predznanje i predodređene svega i kako to pre početka stvaranja vremena i prostora i sveta i čoveka sam Bog to sve već sve zna kako će biti stvoreno.

Kod Boga nije tako kao što je kod nas i kako ti to umuješ po tvome da Bog po svom predznanju zna da će Adam da padne i onda na osnovu toga stvara uslove da on i mora da padne, ali to ipak tako ne ide kod Boga jer kod njega ne postoji vremenski sled događaja kao što to ima kod nas u našem umu i realnosti i vremenu. I, zato te već par puta pitam da objasniš ovo :

Tebi nije jasno da je logika snažnija od nečijih želja da odbrani svoje zablude , makar i bežanjem u "ljudi to ne mogu da shvate".

Ako bude X onda će biti Y
X jeste
Dakle biće Y.

I, zato Bog ne stvara nikoga sa predodređenjem da padne, pogotovo što je Bog takvog stvorio sa slobodnom voljom.
...
Ništa se ne dešava, a da to nije želja boga, pa ni taj pad.
Dakle, bog to želi i sve ostalo su samo pokušaji da se objasni kako to on nije zaslužan za situaciju koju bi ti naravno izbegao.

Onu sa stvaranjem budućeg zločinca.
To je malo teško i komplikovano pitanje koje traži dug i opširan odgovora, ...
Odgovor je nešto drugo, ali to tek kada ukapiraš ovo o čemu pričamo.

Poslednja izmena:
Nije sedeo kada su pali...znači nije posvetio maksimalno moguće vreme.
Bolje sprečiti nego lečiti, a to bog nije uradio.
Znači, i dok su svojom slobodnom voljom izabirali svoje postupke i delovanje, i tada je Bog nekako eto trebao da sedi i bude pored njih i da im suflira šta će da rade i kako da izaberu.

Ovo je baš determinizam, iako sve vreme pišeš da je postavka stvari po slobodnoj volji Adama, meni deluje iako pišeš o slobodnoj volji to je samo formalno dok suštinski baviš se determinizmon, što nekako i ne možeš drugačije kao zastupnik TE u kojoj ne postoji slobodna volja, već je više to sve neki random slučaj.

Bolje sprečiti (nego lečiti) nekog ko poseduje nezavisnu slobodnu volju izbora, težak paradoks.

Ako bismo pustupili isto, to je ponovo zbog želje boga da stvori biće koje se neće odupreti izazovu.
Ako neki mogu, to je opet želja boga da stvori one koji neće.
Paradoksalno, ista situacija i ista edukacija i slobodna volja i Bog stvara nekog koji će pasti i sa druge strane stvara nekog koji neće pasti, to isto možeš da kažeš i da nije ista situacija i nije ista edukacija i slobodna volja, i ista situacija i ista edukacije i nema slobodne volje, i nije ista situacija i nije ista edukacija i nema slobodne volje, jer sve zavisi od Boga tj. On namerno stvara nekoga takvog kakav jeste bez obzira na sve drugo i stvara nekoga sa namerom da vrši zlo.

Paradoks van svake sumnje.

I, opet sečeš granu na kojoj sediš, jer po tvojoj postavci Bog stvara nekoga sa namerom čak i da čini dobro, što je ekstra paradoks po svim postavkama stvari.

Koliko puta treba da ti se ponovi?

Bog i pre nego što nešto uradi zna konsekvence.
Ako to uradi, njegova je želja da se to desi.

I to je ono o čemu pričamo.
Ovde ne raspravljamo o ponavljanjima nego o logičkim stvarima i konsekvencama.

Znači, Bog pre nego što nešto uradi zna konsekvence, Bog pre vremena zna konsekvence šta će da uradi Adam i ako zna konsekvence onda je to Njegova želja da se to desi i samim time i stvara uslove da se to desi. To podpada pod ovo ponavljam još jednom :

Na osnovu tvoje postavke stvari ovo je jasna i nedvosmislena konsekvenca i zato ne može da stoji i onda ni tvoja postavka ne može da stoji, to je toliko prosto i jednostavno.

Znači, i dok su svojom slobodnom voljom izabirali svoje postupke i delovanje, i tada je Bog nekako eto trebao da sedi i bude pored njih i da im suflira šta će da rade i kako da izaberu.
Šta bi ti uradio da znaš da će dete da ti, ako nisi tu, popije otrov.
Ili da hoće da se igra sa psom za kojeg znaš da će da ti ugrize dete.
A ne želiš da mu rušiš slobodnu volju?

Kladim se da bi bio odgovorniji roditelj od boga kakvog zamišljaš.
To si ti već i potvrdio.

Paradoksalno, ista situacija i ista edukacija i slobodna volja i Bog stvara nekog koji će pasti i sa druge strane stvara nekog koji neće pasti, to isto možeš da kažeš i da nije ista situacija i nije ista edukacija i slobodna volja, i ista situacija i ista edukacije i nema slobodne volje, i nije ista situacija i nije ista edukacija i nema slobodne volje, jer sve zavisi od Boga tj. On namerno stvara nekoga takvog kakav jeste bez obzira na sve drugo i stvara nekoga sa namerom da vrši zlo.

Paradoks van svake sumnje.

I, opet sečeš granu na kojoj sediš, jer po tvojoj postavci Bog stvara nekoga sa namerom čak i da čini dobro, što je ekstra paradoks po svim postavkama stvari.
Nema ovde paradoksa...ti reči koristiš samo kao retorički ukras.
Napiši ovo u formalno logičkom obliku (premise i zaključci) i videćeš...valjda.
Ovde ne raspravljamo o ponavljanjima nego o logičkim stvarima i konsekvencama.

Znači, Bog pre nego što nešto uradi zna konsekvence,
Tako je.
Bog pre vremena zna konsekvence šta će da uradi Adam i ako zna konsekvence onda je to Njegova želja da se to desi i samim time i stvara uslove da se to desi.
Tako je, stvaranjem Adama za kojeg je znao šta će da uradi stvorio je i jedan od uslova da se to desi.
To podpada pod ovo ponavljam još jednom :

Na osnovu tvoje postavke stvari ovo je jasna i nedvosmislena konsekvenca i zato ne može da stoji i onda ni tvoja postavka ne može da stoji, to je toliko prosto i jednostavno.
Zna da ako uradi A, da će da se desi B.
Sprovođenje A u delo je uslov da se desi B.
Sproveo je A u delo, to je dovelo do B.

Šta tu tebi nije jasno?

Poslednja izmena:

Back