Sloboda

PerfectOne

Vitača Milut
Poruka
28.860
Koliko vam je bitna u odnosima?
Osećaj da ste slobodni
Šta je linija / granica koja vam ukazuje da niste slobodni?
tu gde postoji odnos sa drugom osobom, tu nema slobode bar ne one suštinske jer odnos sa drugom osobom je obligacija, a ne sloboda....
sloboda je bitna u domenu slobode kretanja kao i u nekim kategorijama privida slobode oko izbora uglavnom nevažnih stvari za novac koji možemo zaraditi....
ostale slobode koje nisu vidljive golim okom mogu da se primenjuju po potrebi i ličnom ćefu...ako neko vapi za njima a ne može da ih sprovodi transparentno
to je uglavnom suvoparna kompenzacija za ono što daješ u odnosu na ono što dobijaš

ivan_andj

Buduća legenda
Poruka
41.091
Свако од нас је потпуно слободан да чини по својој вољи. И у односима који важе унутар заједница као што је брак или ововремене алтернативе њему, слобода је неупитна. Ограничени смо само стварима које су апсолутно ван наших моћи, као што су време и место рађања, ко ће нам бити родитељи... Чак и моменат смрти може бити у нашим рукама.

Зато је ван сваког смисла тема о слободи у међуљудским односима, јер границе те слободе једноставно не постоје.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Свако од нас је потпуно слободан да чини по својој вољи. И у односима који важе унутар заједница као што је брак или ововремене алтернативе њему, слобода је неупитна. Ограничени смо само стварима које су апсолутно ван наших моћи, као што су време и место рађања, ко ће нам бити родитељи... Чак и моменат смрти може бити у нашим рукама.

Зато је ван сваког смисла тема о слободи у међуљудским односима, јер границе те слободе једноставно не постоје.
Pa evo prvi post u kojem čitam nešto o čemu nisam do sad mislila
to i jeste tako, zaista i jesmo slobodni.
Sad se setih ap. Pavla i "sve mi je slobodno, ali nije sve na korist"

(p.s. još dodaje "sve mi je slobodno, ali neću da šta ovlada mnome")

U principu sve mogu da uradim, ali postoje posledice svih tih činjenja.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Право је питање, за данашње стање људи, да ли се под слободом подразумева саможивост.
Šta je samoživost?

Da dodam. Voliš nekoga i onda voliš sve da radiš sa tom osobom, uopšte ne misliš da li si slobodan ili nisi.
Ne voliš. Onda ti sve smeta. Budeš onda sam i budeš samoživ? Ali kod nekih ljudi je to samo posledica toga što nikoga ne vole.
A opet, što jeste tačno, par puta u životu čovek voli. Nije to nešto što tako često pada sa neba

ivan_andj

Buduća legenda
Poruka
41.091
Šta je samoživost?

Da dodam. Voliš nekoga i onda voliš sve da radiš sa tom osobom, uopšte ne misliš da li si slobodan ili nisi.
Ne voliš. Onda ti sve smeta. Budeš onda sam i budeš samoživ? Ali kod nekih ljudi je to samo posledica toga što nikoga ne vole.
A opet, što jeste tačno, par puta u životu čovek voli. Nije to nešto što tako često pada sa neba

Саможиви људи причају о слободи, јер желе да имају слободу од одговорности.

За разлику од њих, нормалан човек нема потребу за том демагогијом и манипулацијом јер зна да је слободан. Умно здрава особа не одваја слободу од одговорности, према себи и другоме.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Саможиви људи причају о слободи, јер желе да имају слободу од одговорности.
ne mora biti samo to. Može biti i to da žele preciznije da odrede svoje granice prema drugima, jer imaju iskustva da su se osećali loše u nekom odnosu, a da to nema veze sa odgovornostima.
За разлику од њих, нормалан човек нема потребу за том демагогијом и манипулацијом јер зна да је слободан. Умно здрава особа не одваја слободу од одговорности, према себи и другоме.
Normalan čovek suprotstavljaš samoživim? Pravda za samožive ! Pa, i oni su ivane normalni :)

Ti možeš da znaš da si slobodan, ali opet da se nađeš u nekom odnosu gde se osećaš klaustrofobično. Nisi to doživeo? Da osećaš da ti neko pomera granice na tvoju Štetu ? Da se u tome osećaš loše? Nisi nikad dozvolio takav odnos?

ivan_andj

Buduća legenda
Poruka
41.091
ne mora biti samo to. Može biti i to da žele preciznije da odrede svoje granice prema drugima, jer imaju iskustva da su se osećali loše u nekom odnosu, a da to nema veze sa odgovornostima.

Normalan čovek suprotstavljaš samoživim? Pravda za samožive ! Pa, i oni su ivane normalni :)

Ti možeš da znaš da si slobodan, ali opet da se nađeš u nekom odnosu gde se osećaš klaustrofobično. Nisi to doživeo? Da osećaš da ti neko pomera granice na tvoju Štetu ? Da se u tome osećaš loše? Nisi nikad dozvolio takav odnos?

Искрено, чим чујем да друга страна прича о томе како има потребу за независношћу, слободом... Одмах је јасно о чему се ради. Као да бих ја могао некоме да забраним да чини по својој вољи шта год да хоће. Или да га спутам у намерама.

Ту се сасвим недвосмислено ради о жељи за односом без одговорности, а не о слободи, као таквој. Јер је свако слободан.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Искрено, чим чујем да друга страна прича о томе како има потребу за независношћу, слободом... Одмах је јасно о чему се ради. Као да бих ја могао некоме да забраним да чини по својој вољи шта год да хоће. Или да га спутам у намерама.

Ту се сасвим недвосмислено ради о жељи за односом без одговорности, а не о слободи, као таквој. Јер је свако слободан.
sasvim nedvosmisleno ?
kako možeš biti siguran šta se kod drugoga radi?

A evo pitanja. Potpuno lično, jer su opšta mesta fluidna.
Kako to da evo ja postavljam ta pitanja slobode, a volim odgovornosti i ne padaju mi teško?

Imam predlog. Prema mom mišljanju, kod ovog primerka ovde (mua), radi se o nedostatku ljubavi. Prosto, nisi zainteresovan za nekoga dovoljno da bi se brinuo, da bi davao, da bi voleo. To je jedna strana. A druga je da čak i kada volim, kao introvert volim da imam samoću.. osobe koje bi stalno da su sa nekim i sve rade sa drugim osobama nekada to ne razumeju i onda guše. I teraju me od sebe čak i ako sam iim naklonjena. Rekla bih da je to nedostatak razumevanja i guranja svoje priče.

ivan_andj

Buduća legenda
Poruka
41.091
sasvim nedvosmisleno ?
kako možeš biti siguran šta se kod drugoga radi?

A evo pitanja. Potpuno lično, jer su opšta mesta fluidna.
Kako to da evo ja postavljam ta pitanja slobode, a volim odgovornosti i ne padaju mi teško?

Imam predlog. Prema mom mišljanju, kod ovog primerka ovde (mua), radi se o nedostatku ljubavi. Prosto, nisi zainteresovan za nekoga dovoljno da bi se brinuo, da bi davao, da bi voleo. To je jedna strana. A druga je da čak i kada volim, kao introvert volim da imam samoću.. osobe koje bi stalno da su sa nekim i sve rade sa drugim osobama nekada to ne razumeju i onda guše. I teraju me od sebe čak i ako sam iim naklonjena. Rekla bih da je to nedostatak razumevanja i guranja svoje priče.

Такве ствари се брзо виде. Кад имаш искуства није велики подухват препознати.

Елем, ја овде пишем уопштено, не улазим у појединачне случајеве, није сваки за ставити у исти кош. Увек има неког одступања.

Кад си већ навела себе, сасвим је нормално мењати се. Што си способнији у том смислу, боље је по тебе. Дакле, кад видиш да ти нешто квари односе са другим, мењај то. Иста прича важи и за мене и за све, уоасталом.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Такве ствари се брзо виде. Кад имаш искуства није велики подухват препознати.
Mada, imamo u vidu jel, da sve gledamo uvek i samo uvek iz svoje percepcije? svoje perspektive?
Елем, ја овде пишем уопштено, не улазим у појединачне случајеве, није сваки за ставити у исти кош. Увек има неког одступања.
pa to sam i navela. treba drugog pitati što hoće slobodu, a ne odmah zaključiti da je sigurno želja da nema odgovornosti u odnosu. Čovek koji je i inače odgovoran, odgovoran je uvek prema drugome. Ali to je jedna stvar, potpuno druga prostor i sloboda.
Ne moram da pominjem da neki ljudi su klaustrofobični drugi to nikada nisu osetili. Da li si ti npr nekada osetio gušenje kada nemaš prostor? Ja sam to osećala pored mnogih ljudi.
Кад си већ навела себе, сасвим је нормално мењати се. Што си способнији у том смислу, боље је по тебе. Дакле, кад видиш да ти нешто квари односе са другим, мењај то. Иста прича важи и за мене и за све, уоасталом.
Nema popravke ni u čemu.. ne verujem u to. samo kada nastanu neke fine emocije.. onda se sve promeni.

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Sam odnos sa nekim?
Kada niste jedinka?
Onda plešete, često, u ritmu onog drugog?
Da li je sloboda ako bih ja hteo da budem prisan, a ti želiš vreme i slobodu za sebe?
Jeste tvoja sliboda, ali je moja omeđena?
Samim tim što ti odgurjueš nekog?

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Želje i očekivanja obe strane, u odnosu?
Da li bih mogao biti slobodan da ti metnem ki'u među sise?
Oprosti!
Meni treba sloboda! Sada bih baš da čitam knjigu!

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Kompromisi i odricanje svoje slobode, zarad nekog, su veza.
Kada činiš stvari zbog nekoga, pre nego što bi učinio nešto zbog sebičnih razloga i sopstvene "slobode"?
Isto kao što ja svoje četvornožošce nahrani prve izjutra, pre nego sebe?
To što sam omeđio sebe, jer volim što mi mahnu repom i odnos koji sa njima imam?
Oni ne kalkulišu. Njima je sve jasno.

AbsolutelyNotMan

Aktivan član
Poruka
1.628
Kompromisi i odricanje svoje slobode, zarad nekog, su veza.
Kada činiš stvari zbog nekoga, pre nego što bi učinio nešto zbog sebičnih razloga i sopstvene "slobode"?
Isto kao što ja svoje četvornožošce nahrani prve izjutra, pre nego sebe?
To što sam omeđio sebe, jer volim što mi mahnu repom i odnos koji sa njima imam?
Oni ne kalkulišu. Njima je sve jasno.
Kako ti samo uspeva da zakomplikujes ovako? 😂