Sloboda

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Od mene se očekuje da se pojavim na poslu sutra. Da budem u skladu sa onim šta moj poslodavac očekuje.
Svaka moja "sloboda", koja nije u skladu sa njegovim očekivanja će, najverovatnije, prekinuti taj odnos.
A mi znamo granice u svakom odnosu.
Koje su to međe koje kod nekih nesmemo preći, iako nekada možda i bi?

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Od mene se očekuje da se pojavim na poslu sutra. Da budem u skladu sa onim šta moj poslodavac očekuje.
Svaka moja "sloboda", koja nije u skladu sa njegovim očekivanja će, najverovatnije, prekinuti taj odnos.
A mi znamo granice u svakom odnosu.
Koje su to međe koje kod nekih nesmemo preći, iako nekada možda i bi?
pa to i jeste pitanje teme, gde su kome granice

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Ali ako ja iz svoje želje nešto radim, onda sam slobodan ? Jer ja iz svoje sobode to radim.
Tako da ko se stalno oseća neslobodnim u nekoj vezi, nije ta veza za njega, ne voli on tu osobu
Jer ako voliš i ako ti je lepo tu, radiš stvari što voliš da radiš, a ne što moraš

sad tu se može ući u detalje

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Meni je taj osećaj važan. Volim osobe koje mi u poverenju kako reče notman daju dosta prostora.. meni taj prostor treba. Nisam lepljiva osoba i ne volim lepljive. No, kada volim očekujem posvećenost . Ali ona ne podrazumeva da mi neko stalno čačka po duši, mom vremenu i šta radim.. Već prostor.

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Ali ako ja iz svoje želje nešto radim, onda sam slobodan ? Jer ja iz svoje sobode to radim.
Tako da ko se stalno oseća neslobodnim u nekoj vezi, nije ta veza za njega, ne voli on tu osobu
Jer ako voliš i ako ti je lepo tu, radiš stvari što voliš da radiš, a ne što moraš

sad tu se može ući u detalje
Čak i ako si negde iz svoje želje.
Svaki odnos je lanac, sa kojim zveckamo.
Želiš posao da bi bila samostalna i situirana?
Da li ti se ide baš svaki dan na njega?
Postoji kompromis, jer postoji i očekivanje onoga koji ti ga je dao - a koji i sama moraš da zadovoljiš.
Isto je u svakom odnosu.

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Meni je taj osećaj važan. Volim osobe koje mi u poverenju kako reče notman daju dosta prostora.. meni taj prostor treba. Nisam lepljiva osoba i ne volim lepljive. No, kada volim očekujem posvećenost . Ali ona ne podrazumeva da mi neko stalno čačka po duši, mom vremenu i šta radim.. Već prostor.
Drugo je dosta prostora, a drugo je sloboda.
Odnos dvoje ne zovu za dž veza.
Vezan si i obavezan, koliko god da misliš da si slobodan.
A nismo, nikako, u čitavom životu.
Postoje obaveze, jer nismo biljke da radimo na Foto sintezu i da samo kuliramo na suncu i čekamo kišu..

AbsolutelyNotMan

Aktivan član
Poruka
1.628
Čak i ako si negde iz svoje želje.
Svaki odnos je lanac, sa kojim zveckamo.
Želiš posao da bi bila samostalna i situirana?
Da li ti se ide baš svaki dan na njega?
Postoji kompromis, jer postoji i očekivanje onoga koji ti ga je dao - a koji i sama moraš da zadovoljiš.
Isto je u svakom odnosu.
Odakle se izvlace ovakvi stavovi.
Cak i kada smo sami neretko robujemo nekom/necemu.
Usvojimo mace, kuce, papagaja, ili se posvetimo necemu.
Ne treba to nazivati "robovanjem", sloboda je neretko i odabir onome cemu robujemo.

Corvus

Domaćin
Poruka
3.664
Odakle se izvlace ovakvi stavovi.
Cak i kada smo sami neretko robujemo nekom/necemu.
Usvojimo mace, kuce, papagaja, ili se posvetimo necemu.
Ne treba to nazivati "robovanjem", sloboda je neretko i odabir onome cemu robujemo.
Odabir sopstvenog robstva?
Ja imam ljubimca, pa znam.
Vezao sam sam sebe sopstvenim izborom.
Isto kao kada držiš stoku.
Nema slobodnog dana - krava mora da ručka.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Pa da, pitanje je odnosa obaveza i slobode.
Najbolje je obaveze smatrati kao nužnost, onda ne razmišljaš o slobodi.

Ali ovde smo na ljisu, pa sad, koje imamo obaveze prema partneru? Prema meni, ako se dođe do tog razmišljanja, to već znači da nešto nije u redu. Inače, jedva čekam da radim ono što smo dogovorili.. i što zajedno treba da uradimo, ili za njega, ili za nas. NA primer, ako razmišljam kako mrzim da mu ispeglam stvari, onda to meni već dosta govori o mom ondosu prema njemu. A opet, ako samo ja nešto radim, a on ne, gubi se ravnoteža i osećaš se loše. Potrebno je oboje podjednako da ulažu da se pitanje slobode ne bi uopšte postavljalo