Slabiji i jači;;;

pa u stvari ne samo "josh neshto" vec josh par stvari... u frci sam danas ybg-a, a zanimala me tema, pa sam se vishe puta na nju vracala da dovrshim chitanje... a radish li ti ishta drugo sem shto lovish postove na koje cesh da se zakachish? i shto me zovesh tetka kad sam mladja od tebe...:dontunderstand:
Zato što se nekako, jako TETKASTO oblačiš !!! :lol:

Uopšte se nisam identifikovala u vezi te priče, nije on hteo da me bije..... :roll: i nisam mu ništa rekla, nego smo oboje bili pijani, ja kad sam pijana raspoložena sam, a on je agresivan. Ne zaboravimo kako se "raspoloženje" ponekad tumači. A taj primer sam iznela isključivo zato što me je od svega najviše povredilo to što su svi gledali kako me je gurnuo i niko ništa nije uradio :shock: znači, ne radi se o događaju, već o reakcijama ljudi na taj događaj. I onda mi neko kaže kako je "spašavao džaftare" da bi shvatio kako je grešio u tome.....

A šta mi je zapravo zasmetalo? To što je, bilo da ga je ta devojka provocirala s razlogom ili bez, on na kraju morao da pripreti, i da je citiram - naravno, udari. Šta je tu naravno?

I tu sam se identfikovala.
Meni da neko pripreti da će me udariti, u raspravi koja postoji - potpuno je nebitno da li i šta dokazuje bilo ko od nas, bitno je samo da je rasprava u toku, dakle da mi neko pripreti ja bih ga tek tad napala i počela da izazivam. Jer pretnja je gora od udarca i ponižava neviđeno. Da li misliš da sam u pravu ili bi se ti povukla? Da li je moguće da ti se to nikad nije dogodilo, pa ne znaš?

Uf sto me podsjeti.....nije rod...al' je bio neko kome sam bila spremna pored svega sto sam dala,posvetiti cijeli zivot....cijedio je kroz zube,stiskajuci pesnice"ucuti,ucuti,udaricu te..."a ja- "udari me,al' to nikad nece promjeniti ono sto sam rekla...ima da ti odzvanja cijeli zivot..."....ali nije udario mene vec sakom u zid.....nerado se sjecam tog perioda....a vjeruj bila sam spremna na udarce...poslije toga vidjela sam ga samo jos jednom,sto bi bilo i u onom gorem slucaju....
Eto da l' sam bila mlada,luda,ne znam....sve mislim da bih danas isto postupila,to sam ja....sada zivim sa normalnom osobom sa kojim je i rasprava normalna....ne znamo sta je granica u tom smislu...jer tako neki kazu ...kad se predju granice dolazi do batina.....

E sad da li je to odgovor na psihicko maltretiranje,il' zelja da pokore,u svakom slucaju je neopravdano i strasno...

e sa rodom rodjenim se moram priznati i ja tesko kontrolisem:mrgreen: ali u jednom trenutku sam odvagala sta mi je bitno- da nesto promenim ili da izbacujem bes i sve sto me nervira kao neprikosnoveni pravednik samo da bih rekla to sto imam i to jos vredjajuci suprotstavljenu stranu.

znaci potrudila bih se da kontrolisem svoje emocije i racionalno pristupim problemu, svakoj raspravi imajuci visi cilj u vidu- da se problem resi, da osoba uvidi sta je problem, da se nadjemo na sredini- a to se verbalnom agresijom ne dobija...

nekada je promena nazalost nemoguca.

Tacno...svi imamo ili znamo neke slicne price...u mom slucaju,tek poslije duzeg perioda sam uvidjela da jedino sta mogu uraditi jeste da pomognem toj osobi....jednostavno nisam mogla zamisliti da nastavim svojim zivotom i nikad vise ne vidim tu osobu(iz porodice):(

Meni je jednom jedan pripretio da će da me udari, i dobio odgovor da ja znam da je jači, ali da neću stajati i čekati, već će i on ostati bez nekog dela tela, kojeg se prvo dohvatim, makar mi to bilo poslednje. Sama pretnja prilično glupo zvuči, i neuverljivo, ali nešto u mom stavu, pogledu ili glasu, ne znam, učinilo je da stane. Predpostavljam da je shvatio da je prešao granicu sa koje nema povratka - razišli smo se.
Nije pametno kačiti se sa jačim od sebe, osim u nužnoj odbrani, kada i nemamo drugog izbora, jer je ipak bolje pokušati braniti se, nego stajati i dobijati batine - efekat je možda isti, ali bar samopoštovanje ne trpi, kad telo već mora.
Možda je meni lako da "pametujem", jer se ja svađam i ubeđujem samo kada imam jake argumente, i nikada, ni u najvećem afektu, do sada nisam nekoga dirnula "u žicu", tj povredila nešto što je njemu "svetinja", pa i ne dolazim u situacije da neko hoće da me udari, ali kad vidim da na nekoga argumenti ne deluju, već iracionalno pokušava bez veze da "istera svoje", sve kontakte sa takvim likovima izbegavam jer ih smatram nedostojnim da zbog njih kidam živce.

....испод сваке части ми је ситуација типа..умукни или ћу да те звекнем...(осим ако то звекнем не занчи нешто друго...;)).
Ауторитетом се може решити све...сам долазак у овакву ситуацију је крај...бар што се мене тиче. Ипак треба и увидети кад је неко надркан и скинути се...у противном...то је психички садизам...то је још горе...

uh to su dve teme, koje se, iako deluju slicno, bitno razlikuju.
jedna o sporadicnoj situaciji u kojoj smo isprovocirani pretnjom fizickim nasiljem.
i druga, o trajnom odnosu izmedju dvoje ljudi.

ja sam bila drcnija kad sam bila mladja. spremna na sve.
sad sam dosta plasljivija (ustvari postala sam svesna koliko sam plasljiva) a i, mislim da je pametno ne traziti djavola. smatram i da je zelja da dokazemo kako smo mi u pravu, kako smo jaci ili odgovor nasiljem na ugrozavanje naseg integriteta kontraproduktivno i nezrelo ponasanje. tako covek samo pokazuje koliko ga moze dirnuti svaka budalastina, tj. koliko je nesiguran. to ja mislim, teoretski, ali nisam sve o cemu govorim u velikoj meri prevazisla. (ybga, impulsivna sam, kolerik i umem da budem uzasno verbalno agresivna)

o tom paru mi se sad ne prica...

Pa suština je zapravo sposobnost samokontrole i raspravljanja između dvoje u nejednakom položaju. Trajno.

Ja baš ne dajem prioritet batinama i, iskreno da ti kažem, od ljudi sam (namerno kažem ljudi, jer nas ima u oba pola) koji bi radije popli batine nego ostali poniženi. Možda je to dobro, možda nije..... najverovatnije nije.

Mudrost je u tome da ne dodjes u situaciju da te iko ponizava...

Hoću da kažem, jedno je živeti kao čovek, u nekoj ravni sa ljudima oko sebe, a drugo je pri svakoj svađi vagati kako izmanipulisati situaciju, kad iz tebe izbija neka tvoja istina koju želiš da kažeš isto onako kao što to radi i ovaj drugi..... osim toga, psihički je iscrpljujuće, tj. nemoguće je da jedan čovek uvek bude svestan situacije i da iz nje izvlači..... ili sebe ili tog drugog. I nemoguće je, pa i nepravedno, da slabiji (u nekom trajnom odnosu, brat, sestra, muž, žena, slabiji i jači ortak) uvek bude taj koji je i pametniji, koji popušta i koji smiruje situaciju, jer i ti slabašni ljudi imaju prag tolerancije.....

Ne Mari, to je provlačenje kroz život i ljigavo preživljavanje. Mada, ne kažem da to nije najmanje zlo.

cekaj lexa nije uvek uspesna komunikacija sa ljudima u kombinaciji sa dobrim-srecnim izborom okruzenja znak da neko prezivljava spustene glave niti je sklonost ka konfliktima znak osobe sa ispravnim i cvrstim stavom koja se samo bori za sebe u katastrofalnom okruzenju...

e da i setila sam se jos jedne situacije (ne mogu da verujem da sam zaboravila) gde sam bila upozorena da me je moguce fizicki obuzdati... znaci verbalno sam isprovocirala i bila uhvacena za gusu :roll: znam da me nikada ne bi povredio, mislim da je to jedini put da je presao takvu crtu, ali opet...ne secam se sta sam rekla ali je imalo efekta da se doticni sagleda u svojoj nemoci i skapira koliko ga to sve cini jadnim. ali nisam ucutala. i da bila je bliska osoba...

***... sada bih mozda drugacije... ali izgleda da si u pravu- na neki nacin-prkosila bih.

Hoću da kažem, jedno je živeti kao čovek, u nekoj ravni sa ljudima oko sebe, a drugo je pri svakoj svađi vagati kako izmanipulisati situaciju, kad iz tebe izbija neka tvoja istina koju želiš da kažeš isto onako kao što to radi i ovaj drugi..... osim toga, psihički je iscrpljujuće, tj. nemoguće je da jedan čovek uvek bude svestan situacije i da iz nje izvlači..... ili sebe ili tog drugog. I nemoguće je, pa i nepravedno, da slabiji (u nekom trajnom odnosu, brat, sestra, muž, žena, slabiji i jači ortak) uvek bude taj koji je i pametniji, koji popušta i koji smiruje situaciju, jer i ti slabašni ljudi imaju prag tolerancije.....

zasto odmerenost dozivljavas kao manipulaciju? jeste tesko je nekada savladati svoju prvu impulsivnu reakciju koja je najcesce povredjena sujeta koja reaguje besom, tesko je reci ono sto mislis a ne povrediti drugoga, ali nije ljigavo uzdici se iznad situacije i razmisljati racionalno sa najboljom namerom.

naravno da svako pukne svremena na vreme, ali zasto zrelost i gledanje i tudje i svoje dobrobiti ti tretiras ao izvlacenje iz situacije i manipulativnost? ako igras sa otvorenim kartama kako mozes da manipulises samo zato sto si smiren i sposoban da kontrolises svoje emocije i rezonujes. i pri tome ne lazes? gde je tu manipulacija?

cekaj lexa nije uvek uspesna komunikacija sa ljudima u kombinaciji sa dobrim-srecnim izborom okruzenja znak da neko prezivljava spustene glave niti je sklonost ka konfliktima znak osobe sa ispravnim i cvrstim stavom koja se samo bori za sebe u katastrofalnom okruzenju...
Ti ga sad prevede potpuno obrnuto.
Niti sam ja govorila da je uspešna komunikacija i dobar izbor okruženja u pitanju (a imamo li uvek izbor?!, mislim, i ako si na poslu sa sliedžijom, ti ćeš promeniti posao, ali dok to shvatiš ovaj će te pošteno izmaltretirati, zašto tako uproštavate situaciju?), niti sam gde napisala da je sklonost ka konfliktima rešenje ili, pak, moj stav..... ja prva uopšte nisam konfliktna ličnost, ma kako to vama čudno zvučalo i ma šta krvolok prokomentarisao na ovo. Ali ponekad konfliktne situacije nije moguće izbeći, i ja nisam tražila instant rešenje, jer ipak toliko matora jesam da znam da instant rešenja nema.....

Znači vi sad pišete kao da je uvek moguće izbeći konflikte i kao da je vas, bil islabiji ili jači, nemoguće isprovocirati, a svi znamo da nije tako, osoba sa toliko debelim živcima (ili osoba koja nema živce?!) ne postoji. Uostalom, navodiš mi primere koji govore suprotno.....

Znači ne pitam ja kako izbeći konflikte, svi to manje ili više uspešno radimo, nego šta raditi kada do njega već dođe, i kakav odnos tu imaju slabiji i jači. Samo to.

zasto odmerenost dozivljavas kao manipulaciju? jeste tesko je nekada savladati svoju prvu impulsivnu reakciju koja je najcesce povredjena sujeta koja reaguje besom, tesko je reci ono sto mislis a ne povrediti drugoga, ali nije ljigavo uzdici se iznad situacije i razmisljati racionalno sa najboljom namerom.

naravno da svako pukne svremena na vreme, ali zasto zrelost i gledanje i tudje i svoje dobrobiti ti tretiras ao izvlacenje iz situacije i manipulativnost? ako igras sa otvorenim kartama kako mozes da manipulises samo zato sto si smiren i sposoban da kontrolises svoje emocije i rezonujes. i pri tome ne lazes? gde je tu manipulacija?
Manipulacija, jer je tvoj cilj da iz situacije ne izađeš poražena, a ni udarena. Dakle, uzmimo da imaš stav u vezi bilo čega, ma bile to prljave čarape na podu.

I ti sad pokušavaš nekome da dokažeš da nije u redu, taj neko se pravi lud i računa na svoju snagu, da ćeš već ućutati..... i kad dođe do te situacije da te udari, ti priznaješ - da, OK je da ti smrde čarape po celoj kući (primer je sasvim nasumičan :tajna: ) i ubuduće se nećemo svađati u vezi toga?

Neeee, ti izbegavaš udarac, poniženje, i još pokušavaš da okreneš priču us svoju korist, a to jeste vid manipulacije. I ja nikada nisam rekla da je to loša stvar, ne mora biti, naprotiv. Rekla sam da nije svako uvek sposoban da bude toliko pribran da izmanipuliše stvari u svoju korist (ako hoćeš, da se demagoški dokaže kao jači), kao i da onaj fizički jači za tim izgleda ima daleko manju potrebu.....

Zato, da li je ideja o ravnopravnosti puko zavaravanje, i ako je tako gde to vodi?

Mislim da su ljudi ipak stigli negde gde se osećaju malo zaštićenijim, a da li će se to održati i nadgraditi veliko je pitanje.....

da nije gloopa znala bi da ga zadrzi dobar brak i jesu dobre svadje :p
ona neka tandrce pa ce dz izvisi i da bude sama ,moze da ima svoj staan,platu dete +da se sa strane malo malo tolicko o moralu (kad je sex prodala bi drugaritzino poverenje i dete :roll::lol: nemojte mi pricati o moralu kad svi to radite pre ili kasnije ,u zavisnosti od okruzenja,posla ...)
dobra majka se po meni ne qva i ne laze zato sto voli ,zato sto je bolesna,nije cista etc.etc. nego trazi lek kako bi promenila naviku koja postaje deo karaktera ...ako ne u tom sluchaju bolje biti i kluni pa nabaviti nesto :bilo pomocnicu ili bolnicarku kad za to dodje vremena pricate o ljubavi a sex vam viri iz ociju majka moje dece nece biti qva!!

fleksibilnost ,
popustanje na "sitnim stvarima" = "glupostima"

novac,zdravlje,kuca....i dete kao zivi stvor :roll: to je bitno
oni da nisu porocni i da im je ispunjen dan nee bi se tako ponasali ,ja samo ne mogu da verujem da ljudi lome glave stariji zbog tekme ili cigara taaa zavisnost meni to nije jasno u kolikoj meri se to uzima ...to je isto uzrok :?:

Ti ga sad prevede potpuno obrnuto.
Niti sam ja govorila da je uspešna komunikacija i dobar izbor okruženja u pitanju (a imamo li uvek izbor?!, mislim, i ako si na poslu sa sliedžijom, ti ćeš promeniti posao, ali dok to shvatiš ovaj će te pošteno izmaltretirati, zašto tako uproštavate situaciju?), niti sam gde napisala da je sklonost ka konfliktima rešenje ili, pak, moj stav..... ja prva uopšte nisam konfliktna ličnost, ma kako to vama čudno zvučalo i ma šta krvolok prokomentarisao na ovo. Ali ponekad konfliktne situacije nije moguće izbeći, i ja nisam tražila instant rešenje, jer ipak toliko matora jesam da znam da instant rešenja nema.....

Znači vi sad pišete kao da je uvek moguće izbeći konflikte i kao da je vas, bil islabiji ili jači, nemoguće isprovocirati, a svi znamo da nije tako, osoba sa toliko debelim živcima (ili osoba koja nema živce?!) ne postoji. Uostalom, navodiš mi primere koji govore suprotno.....

Znači ne pitam ja kako izbeći konflikte, svi to manje ili više uspešno radimo, nego šta raditi kada do njega već dođe, i kakav odnos tu imaju slabiji i jači. Samo to.
nisam tvrdila da uvek imamo zbor. i rekla sam da svako moze da pukne. ali je poenta biti pametniji, ne manipulativan vec pametniji!

lexa prebrzo citas. ja sam samo rekla da je moguce i jedno i drugo i da ne mogu nazvati manipulacijom uspesno resen konflikt (uspesno ne zato sto nisi popio batine nego uspesno- on vise ne ostavlja smrdljive carape po sobi-tvoj primer i uvidja da mozda nesto nije u redu sa njegovim zivotnim stavom i agresivnoscu - ne kazem ni da je ovo uvek moguc ishod). a ucinilo mi se da si ti u trenucima postavila crno belu varijantu... ma ne bitno ja rekoh dosta na temu...

a "suprotne" primere navodim jer sam se setila da sam ipak bila u slicnim situacijama. bez obzira na to ne mislim da postoji ISKLJUCIVO varijanta ne popijes samar=manipulator si=lose i popijes samar=ostao si pri svom stavu=heroj si... mozda ti tako nisi mislila ali iz nekih tvojih odgovora se oseca taj stav, barem sam ja to tako protumacila...

zato sam napisala to sto si citirala...

tesko je komunicirati sa tobom :wink:

nego šta raditi kada do njega već dođe, i kakav odnos tu imaju slabiji i jači

i znaci dodjosmo do konkretno postavljenog pitanja:worth:

mislim da sam usput odgovorila vec.

pa to bre, lexo....upotrebi svoj sexipil sa mooškarcima....o tome ti priča alal....to je "pametnije"....garantovano dobijaš svaki dooel sa moožjacima......misim, to kod mene ne pali..više volim da neko se uhvati ko pijan plota svog stava.....ebiga, volim moralne principe......nego da mi se pretvori u voolvu koja mi dahće na uvo.......

Svi smo mi razliciti; ne moze se uvek biti pametniji, niti svako moze iskulirati tako da se u trenucima svadje, besa, zestoke rasprave sad tek odjednom opaaalaa preokrene i pocne da njemu/njoj sapuce na uvce maznim glasicem mmm, bejbi, a kako bi bilo da se ti i ja pomirimo u nasem krevetu, ili vec stogod slicno. Ja prva ne mogu i priznajem da se divim zenama koje su to u stanju; kad je svadja onda se svadjam i besna sam i ne mogu da se iskontrolisem uprkos tome sto znam da bi gorepomenuto dalo mnogo bolje rezultate od nastavka rasprave; to je negde i pitanje temperamenta i nase prirode, sklopa karakternih osobina, potrebe da da nametnes svoj stav i volju....Sto se odnosa slabiji/jaci tice mislim da se izmedju normalnih parova to pitanje ne postavlja, bar ne u fizickom smislu.... moze postojati samo sukob volja, a tu nema pravila koja zavise od polne pripadnosti. Ako dodje do fizickog obracuna, tu je kraj normalnog a pocetak patoloskog odnosa, te neko sebi ne dozvoli da odrzava patolosku vezu, neko dozvoli, razlozi za jedno ili drugo su mnogobrojni i svaka prica o tome iziskivala bi mnogo vise prostora i vremena nego sto to dozvoljava forum, barem ja tako mislim.

ja sam samo rekla da je moguce i jedno i drugo i da ne mogu nazvati manipulacijom uspesno resen konflikt (uspesno ne zato sto nisi popio batine nego uspesno- on vise ne ostavlja smrdljive carape po sobi-tvoj primer i uvidja da mozda nesto nije u redu sa njegovim zivotnim stavom i agresivnoscu - ne kazem ni da je ovo uvek moguc ishod). a ucinilo mi se da si ti u trenucima postavila crno belu varijantu... ma ne bitno ja rekoh dosta na temu...

u principu, slažem se, jedino ovo označeno ne valja, :nono: to je jedna reč. čudi me da neko ko predaje na fakultetu još uvek nije savladao elementarni pravopis iz osnovne škole :roll:? nadam se da sam ovim komentarom edukativno delovao i onemogućio da se obrukaš pred svojim studentima ;)

Back