скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја разумем Рифкицу, кладим се да би, ако би користио ГСП, чекао аутобус ван 'кућице', да би имао простора за 'маневар' ако дође до сличне ситуације. Тако ја радим, јер верујем у ону - 'ко се чува и Бог га чува'. Ни на пешачком не стојим у 'првим редовима', итд, итд.Међутим, за разлику од Рифкице, сматрам да ма шта ти урадио - ма које мере предострожности предузео из тог 'сагледавања евентуалног развоја догађаја', и даље верујем да није све у нашим рукама, и да је 'фактор случајности' пресудан. Неки то, а и ја међу њима, називамо судбином. Рифкица се јежи од те речи, јер мисли да све конце у рукама држи он, јер је он најбољи, најпаметнији, итд, итд... :lol:

- - - - - - - - - -

За Рифкицу:

19ca14e7ea6328a42e0eb13d585e4c22.gif

:lol:

Surka, za tebe kao levičarku i agnostika, pojam poput "sudbine" postoji, ali ja, kao vernik, znam da nam je Bog dao slobodu izbora i da nije sve unapred određeno. Zato i pišem da mi najviše utičemo na tok našeg života. Možda ne u svakom slučaju, ali oipet... evo recimo primer te imaginarne situacije na Bus stanici. Zamisli dalje da u istu situaciju stavimo nekih 10-ak ili 20-ak ljudi i posmatramo reakcije. Naravno da bi svako drugačije reagovao i da bi ishod, shodno tome, bio drugačiji. Jedan bi stavio slušalice i zverao u nebo i tom odlukom bi bio prepušten direktom udaru. Neko bi stao na kraj i gledao u automobile koje dolaze, u strahu i tako bi izbegao sudar. Neko bi stao pored jedne gospođe i u trenutku dolaska automobila bi dotičnu gurnuo i tako sebe spasao (svaka sličnost sa dve osobe iz ove kafane je slučajna :mrgreen: ). To pokazuje da su naš uticaj i naše odluke veoma bitni, čak i ovakvim situacijama.

Surka, za tebe kao levičarku i agnostika, pojam poput "sudbine" postoji, ali ja, kao vernik, znam da nam je Bog dao slobodu izbora i da nije sve unapred određeno. Zato i pišem da mi najviše utičemo na tok našeg života. Možda ne u svakom slučaju, ali oipet... evo recimo primer te imaginarne situacije na Bus stanici. Zamili dalje da u istu situaciju stavimo nekih 10-ak ili 20-ak ljudi i posmatramo reakcije. Naravno da bi svako drugačije reagovao i da bi ishod, shodno tome, bio drugačiji. Jedan bi stavi oslušalice i zverao u nebo i tom odlukom bi bio prepušten direktom udaru. Neko bi stao na kraj i gledao u automobile koje dolaze, u strahu i tako bi izbegao sudar. Neko bi stao pored jedne gospođe i u trenutku dolaska automobila bi dotičnu gurnuo i tako sebe spasao (svaka sličnost sa dve osobe iz ove kafane je slučajna :mrgreen: ). To pokazuje da su naš uticaj i naše odluke veoma bitni, čak i ovakvim situacijama.

u pravu si, dao ti je dva putića... od toga ti je jasno definisao da ćeš u jednom pravcu nayebati.
znači ipak imaš izbor, msm dao ti ga je... dal ćeš nayebati il jok. :p
inače da recimo imam vremena sad bi te pitala oklen ti to ''znanje''... al ne bih da te teram da lažeš, ne bi bio bogougodno. :lol:

Pa gde si ti i što se javljš na ovakvu temu, kad smo danas imali javnu ponudu od koleginice Rorke i onoga Džeg o duplom pušenju u autu. Cenim da je to interesantnije. :mrgreen:

kome je interesantnije? :zper:

rifke, večiti ženomrzac... :p
cenim da si oženio prvu koju si poyebao i sada mi trpimo posledice, msm ženski rod uopšte... ako ćemo mao dubje u psiKologiju cenim i da si papučić, zato ovde demonstriraš ''snagu'' i sipaš gorčinu...
kada ćeš skontati da u ženama treba uživati bez da ih ponižavaš? :lol:

pa postoji i nacin razgovora sa policijom , ovde u kanadi i u usra drzavi .

kod vas , samo preko nisana vam prilaze

- - - - - - - - - -

Kako kad je ono ostalo na ulici sa Marsijem, u kolima smo samo ti i ja? :per:

kuku und lele

marsovac vozi kola tj raketlu

i stavlja u raketle , mlade zemljanke , pa im posle

dozvoljava da se igraju sa njegovim

slemom .

a bogumi , mnogo vole , marsovsko levo uvo :whistling:

kome je interesantnije? :zper:

rifke, večiti ženomrzac... :p
cenim da si oženio prvu koju si poyebao i sada mi trpimo posledice, msm ženski rod uopšte... ako ćemo mao dubje u psiKologiju cenim i da si papučić, zato ovde demonstriraš ''snagu'' i sipaš gorčinu...
kada ćeš skontati da u ženama treba uživati bez da ih ponižavaš? :lol:

Jao provalila si me, nikad nisam im'o devojke ranije. I jesam papučić. :rumenko:
Nikad nisam ponižavao žene. To ne radim čak ni budalama, bez obzira na pol, bre. :lol:

Surka, za tebe kao levičarku i agnostika,.

:lol: Ајд што сам левичарка, него сам сад и агностик? :lol:

(1) Jedan bi stavio slušalice i zverao u nebo i tom odlukom bi bio prepušten direktom udaru.(2) Neko bi stao na kraj i gledao u automobile koje dolaze, u strahu i tako bi izbegao sudar.(3) Neko bi stao pored jedne gospođe i u trenutku dolaska automobila bi dotičnu gurnuo i tako sebe spasao To pokazuje da su naš uticaj i naše odluke veoma bitni, čak i ovakvim situacijama.

Не спорим ја да су наше одлуке битне, али, да нпр. аутомобил прошиша првог и трећег и лупи у овог другог (и поред свог његовог опреза) - како да назовемо то? Или, увек се сетим једне новогишње вести кад је један човек страдао од залуталог метка (то док се још пуцало за нову годину) у свом стану. Оно што је било најбизарније у тој вести је да се (по речима рођака ил' комшија) он и плашио баш те новогодишње пуцњаве, те је намицао ролетне... e, ево, нађох ту вест: http://www.blic.rs/vesti/hronika/poginuo-od-zalutalog-metka/hbmcld7

Како назвати то, Рифкице? Када си предузео све мере опреза, а пронађе те залутали метак?

Da se nije metak odbio i promenio smer zbog te roletne? Eto, njegova odluka da ih spusti. Ili suprotno, da je legao pd sto, ne bi poginuo, ovako je odlučio da su roletne dovoljne i pogrešio. Loša odluka. Uvek naše delo dovode do nečega, mi imamo uticaj.

Ја тврдоглавог ли инсана! :lol:

Друштвањце (ако је ико ост'о у Кафани), опет смо сви ми ђутуре погрешили, а Рифкица је у праву. Ез јужуал! :lol:

Ја тврдоглавог ли инсана! :lol:

Друштвањце (ако је ико ост'о у Кафани), опет смо сви ми ђутуре погрешили, а Рифкица је у праву. Ез јужуал! :lol:

Drago mi je da si to napokon shvatila. :kpozdrav:

- - - - - - - - - -

Svaka bolest je posledica greha.

Nećemo večeras o ISIS-u. I onako mi je žao što ih je sve manje na svetu. :(
Lažem, uopšte mi nije žao.

- - - - - - - - - -

A pa ja sam davno digla ruke da se sa njim preganjam-uzaludna rabota
Nema veze-volim ga i takvog

Ćuti, ti si stala na dizanju ruku. :mrgreen:

Surka, za tebe kao levičarku i agnostika, pojam poput "sudbine" postoji, ali ja, kao vernik, znam da nam je Bog dao slobodu izbora i da nije sve unapred određeno. Zato i pišem da mi najviše utičemo na tok našeg života. Možda ne u svakom slučaju, ali oipet... evo recimo primer te imaginarne situacije na Bus stanici. Zamisli dalje da u istu situaciju stavimo nekih 10-ak ili 20-ak ljudi i posmatramo reakcije. Naravno da bi svako drugačije reagovao i da bi ishod, shodno tome, bio drugačiji. Jedan bi stavio slušalice i zverao u nebo i tom odlukom bi bio prepušten direktom udaru. Neko bi stao na kraj i gledao u automobile koje dolaze, u strahu i tako bi izbegao sudar. Neko bi stao pored jedne gospođe i u trenutku dolaska automobila bi dotičnu gurnuo i tako sebe spasao (svaka sličnost sa dve osobe iz ove kafane je slučajna :mrgreen: ). To pokazuje da su naš uticaj i naše odluke veoma bitni, čak i ovakvim situacijama.

bas "nevernici " ne veruju u sudbinu kakvom je ti opisujes vec u puku slucajnost...to bi bar kao "vernik " trebalo da znas. ..
ne kaze se dzabe "cudni su putevi Gospodnji "...

Rorka, sudbina ne postoji, osim kod agnostika i onih koji veruju u nešto drugo. Hrišćani nisu pripadnici sujeverja, sudbina i sličnih stvari.

A jel ti radiš na crkvene praznike?
Jel pališ badnjak?
I još mnogo "sujevernih" stvari koje su inkorporirane u religiju?
Znaš li ti u koliko je i pravoslavnih i katoličkih crkava predstavljen Zodijak?
Imala sam u rukama Trepetnik- priručnik za pravoslavne sveštenike iz 19. veka- probaj da ga nađeš pa da vidiš neke stvari
I da ne nabrajam dalje....

Poslednja izmena:
A jel ti radiš na crkvene praznike?
Jel pališ badnjak?

A jel' badnjak sudbina ili sujeverje? :lol:

- - - - - - - - - -

Nego, da nešto pokažem mojoj dragoj Rorki:

Судбина

Питање:
Pomoze Bog. Postovani, molila bih Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Da li je sudbina jednog coveka vec zapisana ili je covek kako kazu sam kroji? Kako pravoslavlje gleda na sudbinu? Unapred hvala.
Milica

Одговор:
Драга сестра Милице, Судбина или предодређеност, појам којим се изражава веровање да је све што се збива у свету, с људима и стварима, унапред одређено недокучивим, натприродним узроцима и да човек ничим не може изменити тај исход. Ово веровање је својствено источњачким религијама, пре свега исламу. Прихватањем судбине практично би значило кочницу напретка, јер уместо да се људи мобилишу на акцију, добило би се баш супротно, људи би мирно чекали судбину, која се не може никако изменинити ни избећи. Коначно, када би постојала судбина, људи не би били заслужни за добро које чине, нити би били криви за зло које су починили. Јер, они би једноставно морали тако чинити, како је то судбина зацртала. Угледни теолог и професор апологетике на Православном богословском факултету у Београду, протојереј Др Лазар Милин, објавио је у Православном мисионару број 963, као одговор на питање једног читаоца (као шти си ти поставио питање Светосављу.орг) , запажен чланак под насловом: Да ли постоји судбина? Чланак је објављен и у његовој књизи „Разговори о вери“. Из овог чланка, кога ти топло препоручујем, преписаћу ти само један пасус: „Када би Бог безусловно одређивао судбину људи, онда би то било у највећој супротности са Божијом правдом. Јер, ако је некоме Мирку „суђено“ да погине од Раткове руке, онда је исто тако и Ратку „суђено“ да убије Мирка. А ако му је то било суђено, онда тај злочин није могао избећи, пошто га је на то приморао сам Бог, судбином коју му је одредио. Да ли би га после свега тога Бог ипак могао казнити као грешника? Увиђате ли, дакле, колико је вера у судбину нелогична и богохулна? “ Ево и завршетка тога чланка. „Веровати у Бога, то значи веровати у Божију правду, Божији промисао и моћ молитве. А веровати у све то, то значи не веровати у слепу судбину, јер се то међусобно искључује. А пошто постоји и Бог, и Божија правда, и Божија милост, и моћ молитве, и слободна људска воља, и Божији промисао, то онда у хришћаниновој души нема места за веру у слепу судбину“. Дакле, упућујем те на опширан и компетентан одговор проф. Др Л. Милина у Православнм мисионару број 963, или у његовој књизи „Разговори о вери“, стране 123-133. Благослов Божји у Светој четрдесетници жели ти о. Душан

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back