СКУПШТИНСКА КАФАНА БРОЈ 12

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зар сам баш толико погрешио? Не бих рекао.

Крф наравно није био турски, као што рекох, али то је небитно за разговоре са тобом. Немам шта да ти кажем, и сигуран сам да би се и ти сам радије препирао са другим пастирима. Зашто их не потражиш?

Naravno da nikad nije bio pod Turskom okupacijom.

Krf je uspeo da se odbrani od napada Turaka, ima i zanimljiva priča o svetitelju tog ostrva - Sv. Spiridonu, koji je u više navrata spasavo ostrvljanje, a najvažnije je kad je uz pomoć njegovih moštiju izazvana bura koja je razorila Tursku mornaricu i tako ostavila Krf neosvojen, Nije samo Krf odolevao Turcima, isto je bilo i sa Pargom, gradićem nedaleko od Krfa, na obali.

Uzmi istoriju...Ibrahim.paša je bio iz Parge...:neutral:
Ljudi, to je neko elementarno poznavanje istorije...nemam vremena da vam držim časove...

Krf je uspeo da se odbrani od napada Turaka, ima i zanimljiva priča o svetitelju tog ostrva - Sv. Spiridonu, koji je u više navrata spasavo ostrvljanje, a najvažnije je kad je uz pomoć njegovih moštiju izazvana bura koja je razorila Tursku mornaricu i tako ostavila Krf neosvojen, Nije samo Krf odolevao Turcima, isto je bilo i sa Pargom, gradićem nedaleko od Krfa, na obali.

Сва та острва - Крф, Итака, Лефкада, Закинтос - су изгледа из Византије прешла директно млецима, од њих Британцима, и право у нову Грчку државу. Нешто најбоље што је могло да им се деси.

а знаш где се тај контраст најдрастичније и најбруталније пројављује у архитектури - на Криту. у њиховим старим градовима можеш видети раскошна ренесансна камена здања венецијанских кућа (са прелепим порталима и грбовима бивших власника), не које су Турци по освајању доградили своје дрвене чардаке :lol:

то је као код нас у београду, када су на прелепа здања неокласицизма комунисти набацивали спратове како би имали где да увале оне са опанцима.

Зар сам баш толико погрешио? Не бих рекао.

Крф наравно није био турски, као што рекох, али то је небитно за разговоре са тобом. Немам шта да ти кажем, и сигуран сам да би се и ти сам радије препирао са другим пастирима. Зашто их не потражиш?

Krf je bio u sastavu Otomanske imperije...pročitaj, pročitaj...

- - - - - - - - - -

Сва та острва - Крф, Итака, Лефкада, Закинтос - су изгледа из Византије прешла директно млецима, од њих Британцима, и право у нову Грчку државу. Нешто најбоље што је могло да им се деси.

Između Mlečana i Britanaca par stotina godina bili su Turski...obrati se SaWi neka ti objasni, ne brukaj se više...

а знаш где се тај контраст најдрастичније и најбруталније пројављује у архитектури - на Криту. у њиховим старим градовима можеш видети раскошна ренесансна камена здања венецијанских кућа (са прелепим порталима и грбовима бивших власника), не које су Турци по освајању доградили своје дрвене чардаке :lol:

Од Софре провидура право некаквом полуљудском кркан-бегу у шаке.

sulejman-velicanstveni-1.jpg

Требала би Србија да купи неки комад мора. Могу Црногорци нешто да нам продају, или браћа Грци и Бугари.

Купимо Сутоморе и развалимо са ћевабџиницама и кафанама.

- - - - - - - - - -

Може и на Кипру да се узме парче земље, Кипар сам заборавијо.

Требала би Србија да купи неки комад мора. Могу Црногорци нешто да нам продају, или браћа Грци и Бугари.

Купимо Сутоморе и развалимо са ћевабџиницама и кафанама.

ено грци поклонили јагодини парче мора. :cool:

Poznat je Ali Paša, Turski osvajač, inače šiptar poreklom, koji je ceo život posvetio osvajanju Parge i na kraju je to platio životom. Njegova kula/tvrđava još uvek stoji u planinama iznad grada. Pargu nikad nisu osvojili Turci, ali jesu u istoriji imali kratki period kad je Turska kupila tu oblast od, ako se ne varam, Francuza.

To se vidi i po arhitekturi, meni je Krf jedan od lepših gradova. Pun muzeja, fakulteta i mladih, prelepo mesto.

Poznat je Ali Paša, Turski osvajač, inače šiptar poreklom, koji je ceo život posvetio osvajanju Parge i na kraju je to platio životom. Njegova kula/tvrđava još uvek stoji u planinama iznad grada. Pargu nikad nisu osvojili Turci, ali jesu u istoriji imali kratki period kad je Turska kupila tu oblast od, ako se ne varam, Francuza.

Ibrahim paša Pargali je bio iz Parge, odakle je doveden kao danak u krvi, znači da je 1515 Parga bila otomanska...

Британци су их уступили Грчкој као поклон за довођење данске куће а грчки престо. нудили су им и Кипар да приступе Антанти, ал су се ови правили блесави. после било доцкан.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back