SKUPŠTINSKA KAFANA 11

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Данас сам чито, још 76 година и Срби ће дочекати њихову 8000. годину по најстаријем календару на којем су и уписивани датуми на средњевековним србским споменицима и по србским манастирима z:)

sikter bre, ništa ne znaš...z:cry:

- - - - - - - - - -

Мрш бре, ми смо у 7024. години, ви турци сте преко 7 000 година иза нас z:D

Sikter bre...vidi ti njega, bitange...z:lol:

Само што смо у 7523 још увек, нова година се рачуна од првог дана пролећа по Србском календару.

тако је. српска Нова година су Младенци. данас је Мали Божић и грађанска Нова година по старом јулијанском календару.

Венеција је лепа, и сад још лепша зато што није сезона па је мање туриста, али је скупа.

Фиренца је пуна младих америчких студенткиња уметности. Било би добро да одеш у Фиренцу. Годинама бих чекао и надао се да се нећеш вратити, да те више никад нећу срести на овом форуму изгубљених душа. Сваке године бих узео слободно, отишао у Фиренцу, навратио у један кафић на обалама Арна. Сваке лепе вечери сео бих тамо и поручио чашу фернета. Замислио бих да те видим на другој страни баште, преко столова, са женом бостонског акцента и можда пар плаве деце. Не би ми рекао ништа, ни ја теби. Али би смо обоје знали да си успео, да си срећан. Не желим да се вратиш на Душановац. Одувек сам знао да ту нема ничег за тебе, ничег осим Вучића, бола и трагедије.

Мада, и Болоња је фрло атрактивна.

невероватни Christopher Nolan.

тако је. српска Нова година су Младенци. данас је Мали Божић и грађанска Нова година по старом јулијанском календару.

Možda po nekom nevalidnom paganskom kalendaru. Postoje, tri može se reći "oficinalne" Nove Godine:
Julijanski kalendar - 14.01.
Gregorijanski kalendar- 01.01.
Crkvena Nova Godina i početak novog bogoslužbenog ciklusa- 14.09. )izmedju Velike i Male Gospojine)
Svi datumi su navedeni po Gregorijanskom kalendaru...

A i pojam "Mali Božić" je vrlo problematičan jer vuče na Bosnu i ostatak patarenskog dualizma...Kod nas se današnji praznik ispravno zove- Vasilica...

Poslednja izmena:
Да, пагани су славили ову нову годину, али она није календарска , она се се не слави тачно одређеног датума, већ се мери по положају сунца, колико сам ја разумео. Уосталом , ми и даље славимо паганске празнике као што је Митров дан и сл.

Možda po nekom nevalidnom paganskom kalendaru. Postoje, tri može se reći "oficinalne" Nove Godine:
Julijanski kalendar - 14.01.
Gregorijanski kalendar- 01.01.
Crkvena Nova Godina i početak novog bogoslužbenog ciklusa- 14.09. )izmedju Velike i Male Gospojine)
Svi datumi su navedeni po Gregorijanskom kalendaru...

како бре невалидном? па и јулијански/грегоријански календар се заснива на истом принципу на коме и стари српски- на соларној години. и старим Римљанима година је почињала у марту, као и Јеврејима пре Вавилонског ропства. авив је први месец у години.

- - - - - - - - - -

Odnos prema vlasnistvu , posedovanju, privatnoj svojini ih razlikuje.

ма немој. по твојој логици Хитлерови нацисти су били левичари.

Да, пагани су славили ову нову годину, али она није календарска , она се се не слави тачно одређеног датума, већ се мери по положају сунца, колико сам ја разумео. Уосталом , ми и даље славимо паганске празнике као што је Митров дан и сл.

:dash::dash:

Genije, tacnost solarnih kalendara zavise samo i jedino od polozaja Sunca, isti datum svake godine za isti polozaj sunca ti je osnova osnove kvaliteta solarnog kalendara.

Mitrovdan nije paganski, već hrišćanski praznik...z:)
Samo sam apostrofirao Mladence kao relikt slovenske idolatarije i mali Božić kao ostatak bogumilskog dvojstva...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back