SKUPŠTINSKA KAFANA 11

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
значи за нацисте се погрешно тврди да су екстремна десница. у ствари они су мејнстим левица. јел тако?

Пази, проблем настаје што се у целој причи о левици и десници мешају економија и друштвена политика.

Левица и десница су економске одредбе, а конзерватизам и либерализам (не у пуном смислу речи него само веровање у личне слободе, дакле у друштвеној сфери) су фер етикете за друштвену политику.

Хитлер је био економски левичар, а друштвени конзервативац.

Стаљин је, де факто, био то исто.

Проблем настаје у томе што су левичарске политичке идеје популистичке. Они само обећавају празна обећања.

Зато су економске левичарске идеје спојили са друштвеним либерализмом, или прогресивизмом. Рецимо, Лењин је по неким својим идејама био друштвени либерал, макар у једном тренутку свог деловања. Зато су левичари на себе преузели борбу за људска права, једнакост, права потлачених и слично.

Онда су они који се нису слагали са левицом економски, били приморани да у своје редове приме и оне који се нису слагали са њиховим друштвеним ставовима, а то су јако често били националисти, пајсери и шовинисти. Зато се створила та нека идеја да је левица за женска права а десница за гасне коморе.

У том, искривљеном смислу, Хитлер би могао да буде екстремни десничар. Али он је то тврдио за себе само јер је патолошки мрзео Стаљина, и желео је по свему да се разликује.

Али, истина је да су обојица били економски левичари, и друштвене конзерве.

Исто као што већина "десничара" у Европи то уопште нису.

Марин ле Пен је популиста, и као таква је латентна комуњара.

Исто важи и за Саркозија. Какав то десничар држи порезе од 60% у Француској (Кад све сабереш).

Последњи прави десничар у Европи је била Тачер (иако је Камерон доста близу по данашњим мерилима).

Она је пример економског десничара, и друштвене конзерве.

Камерон је економска десница, али друштвени либерал.

Баш као и Пиноче, зато су се лепо слагали.

Али они су се драстично разликовали од Хитлера, који је био економски левичар.

Једини прави, активни десничари данас на свету су амерички Републиканци, и неке Торијевске струје.

Све остало су левичари.

Само је разлика да ли су друштвено либерални, или конзерве.

Mozda. U svakom slucaju, on nije ekstrem po tom pitanju svojine, najbitnijem pitanju za odnos levo/desno.

On je ekstrem po pitanju sovinizma i nacije.

- - - - - - - - - -

Mislim da se slazem sa Vlajkom, ne bih ih nazivao levicarima, oni jesu desnicari, ali nikako ekstremni desnicari.
Па ако општа експлоатација људи од стране Немаца није екстремна десница, онда је умерена експлоатација Немаца од стране Немаца левица.

Onda svi istoricari i ljudi na svetu vrse bogohuljenje kada govore ime Hitlerove partije.

Ludak poremećeni je izblamirao i samu ideju socijaldemokratije koja u suštini ne predstavlja ništa ružno , naprotiv.

Zbog njega je iskompromitovana do te mere da i mi koji jesmo u suštini , ja na pr. iz sveg srca navijam za demokratski socijalizam ( evo, ne mogu čak ni da napišem tu reč kako treba jer se istog momenta štrecnem) tražim kojekakve izvedenice da bih nekom rekla za koje sam društveno uređenje , a ono ovde ne postoji u ovom trenutku niti ima ljudi koji bi ga sproveli.

Ekstremna i apsolutna desnica je pater familias u Starom RImu, i to apsolutno shvacen takav pojam. Samo i jedino to moze da bude ekstremna desnica. Jbem li ga da li je neko ozbiljan u modernoj istoriji imao te ideje, mozda neki verski fanatici, ali imas masu obicnih ljudi koji se tako ponasaju u svakodnevnom zivotu. To je ruzno ponasanje, slazem se, nisam za tu vrstu desnice, gde otac porodice moze da siluje cerku u svojoj kuci, a da mu niko nista ne moze.

- - - - - - - - - -

Ludak poremećeni je izblamirao i samu ideju socijaldemokratije koja u suštini ne predstavlja ništa ružno , naprotiv.

Zbog njega je iskompromitovana do te mere da i mi koji jesmo u suštini , ja na pr. iz sveg srca navijam za demokratski socijalizam ( evo, ne mogu čak ni da napišem tu reč kako treba jer se istog momenta štrecnem) tražim kojekakve izvedenice da bih nekom rekla za koje sam društveno uređenje , a ono ovde ne postoji u ovom trenutku niti ima ljudi koji bi ga sproveli.

Mislis na uredjenje u skandinavskim drzavama?

Poslednja izmena:
онда треба јасно и гласно рећи- нацисти су левичари. мислим, није коректно своје смеће трпати у туђе двориште z:lol:

Наравно, нацисти су левичари и по.

Зато су у почетку фино сарађивали са комунистима против економски десничарске и друштвено либералне Вајмарске Републике.

Ја на мржњу Хитлера и Стаљина гледам као и на сукоб Стаљин-Троцки или Тито-Стаљин.

Размирице бивше браће.

Ekstremna desnica je pater familias u Starom RImu, i to apsolutno shvacen takav pojam. Samo i jedino to moze da bude ekstremna desnica. Jbem li ga da li je neko ozbiljan u modernoj istoriji imao te ideje, mozda neki verski fanatici, ali imas masu obicnih ljudi koji se tako ponasaju u svakodnevnom zivotu. To je ruzno ponasanje, slazem se, nisam za tu vrstu desnice, gde otac porodice moze da siluje cerku u svojoj kuci, a da mu niko nista ne moze.

какве везе силовање ћерке има са економијом?

Наравно, нацисти су левичари и по.

Зато су у почетку фино сарађивали са комунистима против економски десничарске и друштвено либералне Вајмарске Републике.

Ја на мржњу Хитлера и Стаљина гледам као и на сукоб Стаљин-Троцки или Тито-Стаљин.

Размирице бивше браће.

браво Носфи!

Ками, читај шта момак пише и учи. и ти си се још нашао позваним да држиш лекиције из економије, а не знаш основне ствари.

U Hitlerovoj Nemackoj su svi privatni vlasnici morali da mu daju harac, da mu puse pat.ku, i to nije nikakva ekstremna desnica.

Staljin je bio fasista koji je vladao totalitarnim drustvom koje veze sa slobodom nije imalo.
Након што им је омогућио и обезбедио бесплатну радну снагу?

Не Стаљин је био ауторитарни самдржац који је добио на управљење највећу земљу на свету. Толиком земљом и не може другачије да се управља него чврстом руком. Ауторитет државе и њеног шефа је обавезујућ. Ауторитет државе није уопште негативна ствар. Отац има ауторитет код деце, држава код њених грађана.

Друго, као што већ рекох, Стаљин је наследио апарат моћи који је оставио Лењин, дакле није он ништа створио (Чувена Лењинова: кад видиш три човека како причају на улици, знај да она двојица преносе мени све шта прича трећи.). Нико не пуца себи у здраву ногу тако да је нормално што није у периоду економске беде и немаштине отпочео процес "демократизације друштва". Примера ради, Стаљин је био противник "Црвеног терора", Лењин је био неутралан, а Троцки је љуто заговарао. Стаљин као вешт човек, искористио Ђержинског (џелата Црвеног терора) да развласти заговорника Црвеног терора - Троцког. Период Стаљинове владавине, а под тим можемо сматрати период од '37 до његове смрти, јер је то период његове апсолутне владавине, се одликао престанком репресалија над становништвом и репресалија и чистки међу бирократијом. Стога је Стаљин чист левичар. У том контексту Лењин је десничар. Гасио је радничке синдикате, гушио штрајкове и вршио репресије над становништвом. Стаљин је водио своју битку са бирократијом, а не са радницима и народом. Наравно, политичкој призми он може бити и десничар јер је чувао све државне институције и обрачунавао се са издајницима.

Bojim se da se ne zagrcneš, a ko posle da odgovara kao za čoveka z:D

Kol'ko ti momak pojma nemaš , nisi ni svestan...cccc , staviti levicu u istu rečenicu sa najvećim sveckim nacistom je ustvari bogohuljenje .

Пази Саки, богохуљење је било кад је твој тата јахао попа по партијском задатку.

па онда боље да си за пример узео робињу, јер роб је својина, а ћерка није.

Postoje masa instituta gde su robovi zasticeni, cak ni u starom Rimu nisi bas mogao da uradis sa robom sta ti je palo napamet. Pater familias ima vlasnistvo nad svima u kuci, ne samo nad robovima, zato mislim da je to dobar primer za ovo sto pokusavam da kazem. Naravno, Rim je vremenom sve vise i vise ogranicavao tu njegovu vlast, sto je centralna vlast bila jaca, zato i uzimam apsolutno shvaceni taj pojam. Kada apsolutno uzmes taj pojam, otac porodice ima vlasnistvo nad svim u kuci, on je tu bukvalno Bog, jer je to njegova privatna svojina. Masa primera iz realnog zivota ima to, samo mislim da niko nije bio dovoljno lud da ozbiljno u nauci i teoriji zagovara takve ideje. A opet, takve ideje su u praksi bile jedne od najpraktikovanijih, milioni muskaraca se tako kroz istoriju ponasalo u svojoj kuci.

па нисам ја економију узео како идеолошко мерило, него твој Маркс z:lol:

дакле, да поновимо лекцију - нацисти су левица.

Što moj, nemam ja idole no ti u vidu debeljka kreature koji nije u stanju da nauči 50 reči srpskoj jezika da bi funkcionisao bar dok daje napamet naučene izjave, a da mu se narod ne smeje ...samo yebenih 50 reči koje uz adekvatnu vrtešku mogu da daju utisak da brbljaš neki jezik onako od šale z:D

I baš si me uzrujao ovim debilizmom , evo ne mogu da smažem i četvrtu kiflicu makar i ne spavala ha ha ha ...

- - - - - - - - - -

Ok, pogledaj onda ovo, kada mozes, ekonomska je prica:

Hoću, baš me zanima.

онда треба јасно и гласно рећи- нацисти су левичари. мислим, није коректно своје смеће трпати у туђе двориште z:lol:

Mislim da si i sam svestan da si preterao sa pljuvanjem levice...Može čovek da veruje u kakve god hoće ideje, ali ti ga pretera...Izjednačiti nacizam i komunizam, kada je i sam Hitler označio komunizam kao svog glavnog protivnika...z:shock:
SaWo, dozovi se sebi...

Što moj, nemam ja idole no ti u vidu debeljka kreature koji nije u stanju da nauči 50 reči srpskoj jezika da bi funkcionisao bar dok daje napamet naučene izjave, a da mu se narod ne smeje ...samo yebenih 50 reči koje uz adekvatnu vrtešku mogu da daju utisak da brbljaš neki jezik onako od šale z:D

I baš si me uzrujao ovim debilizmom , evo ne mogu da smažem i četvrtu kiflicu makar i ne spavala ha ha ha ...

промашила си тему. управо смо дошли до непобитног марксистичког закључка да је Хитлер био левичар и близак твојим схватањима z:lol: с тим што је он био расиста и антисемита, а ти ниси. но идеолошки сте на истој страни.

Ko se ovde sve predstavlja likotama možda i jesi mada ti još deluješ i najbezazleniji...ovih par se iz petnih žila trude da ih zgade svim normalnim ljudima .

Da ne znam prave, stare Ličane , dostojanstvene i pravedne ljudine i meni bi se zgadili dok čitam šta glupsoni pišu, odnosno citiraju kojekakav imigrantski ološ :)

z:D Ne se šetamo oko te seljanije koju je okupirao belosvecki polupismeni ološ...mi će pravimo đir Užičkom, Tolstojevom , oko Topčiderske zvezde pa tu nek' crkavaju kad im podastreš fotose jer tamo ne mere svako da zagazi , a većina nije ni na ekskuriji obilazila z:mrgreen:

p.s. uzgred, što se ovde ne otvori neka tema na pr. politikantska ku'jna da se malo falimo , što sam napravila lisnate kiflice sa susamom , pet jezika govore :zaljubljena:, a nemam 'de da se pofalim.

Aj' razmenjujemo recepte? Da znaš kakve su mi suve šljive punjenje sirom u slaninici, mmmmm!
Može Topčiderska zvezda, ali mi je onaj deo kod našeg prestolonaslednika draži, krenemo od Nišave, pa tamo do Piksijeve vile i nazad. Malo pljucnemo kad prođemo pored one ružne ambasade.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back