SKRTICE, ides mi na zivce!!!!

Heh..tek sad kad si pomenula ovu temu,zamislila sam se i shvatila koliko je takvih ljudi oko mene...strashno...ali nekako sam se navikla na to...nauchila da zhivim sa tim... :)
Mislim da nisam shkrtica...bila bih spremna i poslednji dinar da dam da mi neko zatrazhi.. :wink:

Hvala bogu nisam skrtica, volim da pocasstim, vise nego da mene neko casti. I vodim racuna ako je meni neko nesto platio prosli put onda ja njega castim sada. Kad izlazim uvece sa iskljucivo zenskim drustvom, pije koja sta hoce, a kad dodje racun svaka vadi da plati svoj deo. To mi je super.
Moja sestra od tetke je vrlo dobrog materijalnog stanja, al sto bi rekli u Srbiji ima zmiju u dzepu. Znaci jednom je cimerku izgrdila sto je kupila toalet papir u samoposluzi kad je na pijaci jeftiniji. :-D Ima puno primera vezanih za njenu skrtost (ne znam cime je prouzrokovana jer zivi u izobilju i uvek je imala mnogo, mnogo vise nego moja rodjena sestra i ja). Kad smo se skoro nasle u gradu da bih joj predala poklon za rodjendan, ja sam platila pice, jer zvale smo konobara, dosao covek, ona nista, ja platim, ona kaze kroz kez Sto ti placas, kad je meni bio rodjendan...Ma, nema veze... ;) Al nekad kad razmisljam bas mi ide na nerve taj deo njene licnosti...
S dragim nemam problema, on isto voli da casti kad izadjemo s drustvom...
A ako nemam para za izlazak necu nigde ni da idem...

Па шта знам, мени је мало хладан тај став да свако плаћа себи..некако није по нашки! Плаћам посебно само ако сам у неком друштву са којим сам иначе ретко, неко ко ми није близак. Са људима са којима чешће излазим углавном плаћамо свако по туру...или једном ја, једном неко други.... Не броји се баш строго, али увек испадне приближно.

Као студенткиња живела сам са две цимерке (биле смо најбоље другарице још од основне)... Са једном сам била ''на истој таласној'' дужини што се тога тиче: једном платим ја, једном она...није се баш строго мерило, а и није нам то било важно.
А друга је стално инсистирала на ''чист рачун-дуга љубав''...и онда шетамо градом, ја их частим сладоледом, а кад дођемо кући она ми у динар враћа лову за сладолед...Е, то ми је увек било безвезе и непријатно, а и подразумевало је да и ја њој сваку ситницу надокнадим у пару!

hanibaI77:
bejbi zar kod vas nema pravila svako svoje placa?ovde je tako i ne mogu da primetim ko je kakav...a i svidja mi se taj obicaj jer kad neko drugi placa jako pazim sta cu da narucim i nisam slobodna,nego se pravim fina i narucujem skromno.kad ja placam narucujem ono sto mi se hoce
uostalom i ne izlazim previse...
Da li treba da napomenem da je ta riba nasha ( sto bi moj stari rekao Juzna Pruga = Zmija u dzepu )?!Mislim da nije potrebno, a sa svojim drugaricama Nemicama tih problema nemam.******, kultura ovo ono :D

Hellen, to vracanje svake pare jeste (mozda) bezveze ali i ja to radim sa nekim ljudima. Jer sam shvatila da postoje ljudi koji broje svaku paru - ne u ruznom smislu, nego prosto vode racuna o novcu i njima svaka para nesto znaci, recimo glupu kartu za bus ili tako nesto... Meni cim je sica - nije vazno, sto je u stvari glupo, jer: zrno po zrno/dinar po dinar... Nisam takva ali ne smeta mi kad je neko takav, a boga mi, sto sam starija, sve vise postujem ljude koji umeju sa novcem...

muvalo:
Hellen, to vracanje svake pare jeste (mozda) bezveze ali i ja to radim sa nekim ljudima. Jer sam shvatila da postoje ljudi koji broje svaku paru - ne u ruznom smislu, nego prosto vode racuna o novcu i njima svaka para nesto znaci, recimo glupu kartu za bus ili tako nesto... Meni cim je sica - nije vazno, sto je u stvari glupo, jer: zrno po zrno/dinar po dinar... Nisam takva ali ne smeta mi kad je neko takav, a boga mi, sto sam starija, sve vise postujem ljude koji umeju sa novcem...

Знам. Али зар не мислиш да је непријатно да некога частиш сладоледом или пићем, а да ти он после нуди лову за то? Нарочито ако је то неко са киме проводиш јако много времена (цимерка) и ко ће имати прилике да ти врати други пут на сличан начин. овако се ствара тензија да сваки пут треба да се преиспитујемо и да за сваку ситницу пребројавамо ко коме колико дугује.
У непознатом друштву сама плаћам своје пиће јер ми је бзевезе да ме части неко ко ме сад види па никад више..али с апријатељима ми је ружно свако одмеравање и рачунање.
Иначе, не могу се похвалити да не морам да мислим о сваком динару, али ако решим да изађем, онда отпишем лову за то..нек иде живот, после ћу да грцам, али ћу себи (и другима) да приуштим неке лепе тренутке.
Иначе, важим за особу која ''уме са новцем''...али мислим ипак да је новац ту да служи мени, а не ја њему.

Sa "grebatorima" nesto nisam dolazila u kontakt, srecom. Desilo se jednom, sedimo moja drugarica i ja u kaficu, ona vidi nekog poznanika i zove ga da sedi sa nama, a on nece, na kraju mu ona kaze "Ma, sedi opusteno, ja castim." Na to on odgovara: "Ok, ja cu viski!" :lol:
Ne volim kad je neko "skrtica" - mada kapiram da je u nekom periodu zivota verovatno bio na ivici bede, pa je sad istraumatizovan za svaku paru.
Neverovatno, ali ja sam najvise problema imala sa "rasipnicima" - tipa: "vidjacemo se po kucama ili u setnji, jer ja imam samo za jedno ili dva ****, a hocu kad smo u vecem drustvu da obrnem bar jednu turu", i onda izadjemo negde jednom u sest meseci :roll:

Hellen, jeste neprijatno i stvara tenziju, slazemo se. Ali sta da se radi? Ako je neko takav, ja prihvatim njegova pravila i to je to, ne pokusavam da ga menjam ili objasnim. Njemu/njoj je ocigledno vazno, pa i ja to postujem. To mi vise govori o tome da taj moj prijatelj/prijateljica verovatno nema mnogo love (jer ne poznajem nikoga ko bi bio tako pazljiv da ne mora).

ovde isto svako placa sebi i meni je to ok...mada nije bas tako sa ljudima sa kojima sam bliska, tad je normalno da jednom platim ja a drugi put ta osoba..
mene druga stvar nervira...imam drugaricu koja je tek dosla ovde, ne moze da nadje posao, u dugu je 10000$ a hoce da izlazi svako vece i to ne bilo gde nego na South Beach...i stalno me cima a ja niti imam vremena niti para za te akcije...
i kod 5 kluba ja vec krenem da se nerviram i to iz prostog razloga jer sam vec potrosila 80$, umorna sam (ja radim, ona ne radi), itd...i onda mi na sve to ona odrzi predavanje kako je stres ubica, kako se treba tako opustiti, kako je super izlaziti svako vece...
a onda na faxu cima mog decka da joj stampa note (jer ona nema vremena to da nauci a to joj je u opisu studiranja, kompozitor je), pritom mu spusta cenu i zgrazava se kako je skupo!
i jos nas je iscimala da sviramo njeno delo na koncertu a to svako plati, bio ti prijatelj ili ne...jer to nema veze sa prijateljstvom, to je posao...naravno da joj nije palo na pamet da se ponudi da plati...
i ja u ponoc sedim u skoli i vezbam njeno delo, znaci kad zavrsim sve svoje sto imam, oci mi ko sarme i zvoni mi telefon, ona koja me zove da idemo na neku ludu zurku!!!
e ako je nisam ubila iz mesta...i kazem joj da ne mogu jer nam je nabila jedno 5 proba nedeljno od panike (fala bogu da je u panici jer se naprasno setila da treba da studira) a ona meni opet kako sam mnogo nervozna i da treba da se opustim...
aaaaaaaaaaaa!!!!

muvalo:

Разумем ја тебе шта хоћеш да кажеш, у реду је бити пажљив са новцем. Али она није трошила ништа мање од нас, само смо се сваки пут пребројавале и раскусуравале ко колико коме дугује, чак и кад је ситна лова у питању! То ми је било некако....понижавајуће.:roll:

Иначе, ценим људе који цене свој новац.

Моја тетка је била дуго у САД и покупила њихове фазоне. Кад смо биле на вечери, остало је неколико колача од дезерта и она је тражила од конобара да јој спакује да понесе! Наш конобар је погледао у чуду, и урадио је то, али са неким презривим изразим лица, као ''Гле јадница, носи кући клопу коју није појела у ресторану!'' А онда ми је она објаснила да је то тамо обичај, да ако то не урадиш сви ће мислити да не цениш свој долар, па ,сходно томе, и немаш баш много пара!

Код нас да би показао како имаш пара- разбациваћеш их. Код њих да би исто доказао-чуваћеш их!

Hellen:
Уф, муж једне моје пријатељице (а често излазимо заједно) је врло спор на потезање новчаника....као.. крене он, али га неко други увек, баш увек предухитри!!! То ме баш нервира јер је превише очито (а иначе је ловаран!).
E draga moja da i ti manje zavlacis ruku u dzep po pare i pustis uvek nekog drugog da plati onda bi i ti imala para i bila lovanka!
A zamisli kad je sa prijateljima kad se tako ponasa kako li se ponasa kad treba da plati nekom ko mu nije prijatelj ? treba mu namestiti da deebelo plati neku extra veceru na skupom mestu , a onda mu reci da je to za sve ono sto nikad nije platio... bar bi ja tako!

Inace kad nemam para trudim se da izbegavam izlaske jel ako ista mrzim to su grebarosi ... a ako nema love a ja imam vrlo vazno placam ja i obrnuto , ali kad to nemanje potraje onda bolje da sedimo negde za male pare ili da se svrckamo ili vozimo biciklima ili sta ti ja znam ( mislim znam al necu da kazem :lol: )

Back