Škotski ovčar ("Lesi")

Juce je Leo po prvi put izasao napolje!:p Kada smo ga izveli napolje on se uplasio svoih komsija (Megi-Bisona i Mede-Maltezera), a igrao se sa (NJU FAUDLENDOM-Medom I BOB TEJLOM-Cupom)!!!:think: Uzgred htela sam nesto da vas pitam kada da izvodim napolje svog Lea pre ili posle obroka?
:lol:
Ćuti. Dobro si prošla.
Mene sramota i da pričam kako je moj Amor (prvi "škotić" koga sam imala) bežao od minijaturnog pekinezera:oops::confused::D iz komšiluka!

Dana 01.03.2008. godine u okolini naselja Braće Jerković nestao škotki ovčar žuto-bele boje, star 11 meseci, umiljat, ne snalazi se na ulici. Molim nalazača ili bilo koga ko ga je video da se javi na telefon 064/892-16-26. Inače, pas je vakcinisan i čipovan, tako da molim i veterinare da obrate pažnju i provere identifikacioni broj na svakom Lesiju kojeg im eventualno dovedu.
Pas je jako, jako lep.
Ne odustaj od potrage, a kad se vrati - obavezno se javi da organizujemo neko druženje!
Možda se i "orodimo" ;)

Hvala na savetima! Ali sada imam novi problem u nekim momentima kada Leo okrece glavu usi mu se podizu :( da li ja to nekako mogu da sprecim?
Malo iznad sam pisala o ušima kod škotskih ovčara.
One, po pravilu, treba da stoje tako da gornja trećina bude savijena i pada. Ali, viđala sam na izložbama da se "priznaje" i ako se samo vidi da postoji "prelom" - uši nisu povijene već samo "prelomljene".
Zašto se dešava (i to vrlo često) da koli drži uši sasvim uspravno - postoji više teorija. Ono čega se ja sećam iz jedne lepe engleske (ili, možda, škotske?) knjige je da se radi o nekom nervu, ali ne "drži me za reč". Drugo objašnjenje je kalcijum, odnosno "višak" kalcijuma, te je savet (nekada) odgajivača bio: "Ne dajte mu previše mleka niti kosti".
Najjednostavnije što možeš da uradiš - ukoliko ti je stalo da Leo uši drži povijene je da mu na same krajeve ušiju zalepiš po pola žvake. Žvaka će stajati neko vreme i biće u ulozi "tegića" koji neće dopustiti psu da sasvim ispravi ušice. Meni je u početku bilo žao da to radim, ali sam sasvim slučajno probala i ukapirala da pas to ni ne primećuje, tako da možeš slobodno da probaš. Inače, kad "prelomi" uši, žvake možeš da skineš (ili ne staviš nove - pošto vremenom i same otpadnu).
Koliko Leo ima meseci?

Leo ima tri meseca. Njemu je jedna trecina usiju spustena jos od kada smo ga dobili ali se desava da kada okrece glavu levo uvo se ispravi! Mozda to zaista zavisi od polozaja glave, jer kada on stoji mirno usi su mu normalne(jedna trecina je spustena). Zato se ja plasim da mu stavim zvakicu da sa ne bi usi jos vise spustile.:!:

Leo ima tri meseca. Njemu je jedna trecina usiju spustena jos od kada smo ga dobili ali se desava da kada okrece glavu levo uvo se ispravi! Mozda to zaista zavisi od polozaja glave, jer kada on stoji mirno usi su mu normalne(jedna trecina je spustena). Zato se ja plasim da mu stavim zvakicu da sa ne bi usi jos vise spustile.:!:
Sa tri meseca su im svima spuštene.
Sačekaj još malo da vidiš šta će se dešavati - nećeš zakasniti ;)
Pomazi malu pufnicu.
Uzgred, odakle si uzela Lea? Od kog odgajivača, odgajivačnice?
Pozdrav!

Tacno ime odgaivacnice ne znam,ali znam da se nalazi u Macvanskoj Mitrovici!!! Kada sam ga uzimala meni nije bilo vazno da ga uzmem u nekoj poznatoj odgaivacnici vec mi je bilo vaznije da mu vidim roditelje jer kako mnogi kazu geni su u pitanju! Sta radi Dona?

:shock:izvini nisam detaljno procitala tvoj odgovor uzela sam ga od Gaica Boska i Velinke!!!
Nisam ni ja nesto upucena u odgajivace i (trenutni) "raspored snaga", davno je bilo kada sam sa Larijem odlazila na izlozbe pa sam znala koga mogu da sretnem. Zanimalo me je gde se jos gaje "lesike". ;)
Dona je iz okoline Sombora i uzeli smo je "s TV-a"! :D
Naime, razgovarali smo telefonom sa odgajivacem, ispostavilo se da gostuje u nekoj TV emisiji (sa sve kucicima! :D), mi smo tada bili u Beogradu i tako smo dosli do nje... Ma, rodjena je da pozira!
Trenutno lezi pored svoje kucice i pravi se vazna (samo sto ne kaze: "Vidi kako sam lepa!":roll:), gledam je sa prozora...
Sad cu da je slikam i postavim frisku fotkicu. ;)

Ma preslatka je moj leo se stalno odmara. Prosle nedelje smo ga vodili na plac ponasao se kao kralj. Kada smo usli u plac on je odjednom poceo da trci i skace od radosti! Za njega je ipak 30 ari velika povrsina!

Prilozi

• DSCF1457.jpg
    DSCF1457.jpg
    35,5 KB · Pregleda: 14
  • DSCF1436.jpg
    DSCF1436.jpg
    142,4 KB · Pregleda: 13
Leo je taj "novi" uzgojni tip, sa izrazenim stopom? Interesantno, ali glava im se drasticno razlikuje od onih starijih, hrtolikih... Pisali u Zovu pre par godina. (Eto, znam i ja ponesto.)
Leo je još štene. Njuška će mu se još dosta izdužiti. A sa tim "Novim" i "starim" tipovima stalno nešto izmišljaju...
Stvar ukusa, ali svi mi znamo kako je izgledala "Lesi"... ;)

Leo je još štene. Njuška će mu se još dosta izdužiti. A sa tim "Novim" i "starim" tipovima stalno nešto izmišljaju...
Stvar ukusa, ali svi mi znamo kako je izgledala "Lesi"... ;)

Ma ti si pristrasna zato sto tvoja cica lici na nju. ;) Salim se, i ja sam odrasla uz reprizu reprizine reprize serije Lesi se vraca kuci a imala sam u komsiluku Lesi i Arija, pse baka-Dare iz Udruzenja sekretarica, mozda ste culi vi stariji forumasi, druzila se sa Jovankom Broz. Uglavnom, za mene su zakon oni "stari" hrtoliki, shokirala sam se kad sam videla u tom Zovu taj novi tip, totalno drugi pas.

Ma ti si pristrasna zato sto tvoja cica lici na nju. ;) Salim se, i ja sam odrasla uz reprizu reprizine reprize serije Lesi se vraca kuci a imala sam u komsiluku Lesi i Arija, pse baka-Dare iz Udruzenja sekretarica, mozda ste culi vi stariji forumasi, druzila se sa Jovankom Broz. Uglavnom, za mene su zakon oni "stari" hrtoliki, shokirala sam se kad sam videla u tom Zovu taj novi tip, totalno drugi pas.
Ma naravno da sam pristrasna! :)
Pa ko ovde ima najlepše kuce? ;):heart:

Vršljajući po kompu, naišla sam na ovu sliku... zaboravila da je imam :-|.
OK... nije neki snimak, ali taj pas je bio sin mog Larija, kod mene je proveo oko 2 meseca, uživao je u svom novom domu, a ovaj snimak je napravljen prilikom našeg poslednjeg susreta (uginuo je par meseci kasnije :cry:) nakon dosta vremena.
Mislim da nije teško zaključiti kolika je ta ljubav bila...

Back