Škotski ovčar ("Lesi")

eh, smeh, imala ja srecu da su mi svi psi manje ili vise voleli i vole vodu. ulaze sto da bi se rashladili ili da bi se igrali, ali su svi imali motiv da udju u vodu. sem Muke mesanca. Muka nece u more, pa ne snam sta tamo da ima. gadna mu morska voda :hahaha: a u recnoj i roni, nabije celu glavu u vodu pa izvlaci drvece i svakojaki drek.

elem, dragi drugari, Avalon nasao novog gazdu. Nadajmo se da ce biti srecan sa novim vlasnikom ;):heart:

a danas smo naucili i da skacemo u vodu! zaletimo se sa stene pa sa sve cetiri pravac u more! na zalost, to nema ko da slika, posto skace samo za mnom, nece za majkom, a majka ne zna da rukuje telefonom :evil:

E kad je ovaj moj imao 6 meseci prvi put je video more. Bretanja, Francuska,. Stajali mi na nekom drvenoj ( kao most, vise pristajaliste za male brodice) skalameriji,
a more duboko i on mrtav ladan skoci sa nekoliko metara visine u more:hahaha:

Moj muz pobledeo ,pozeleneo od straha, poceo da skida cipele da se baca za psom, da ga spasava:hahaha:, a ovaj mrtav ladan ( kao da je foka)
pliva li pliva i uziva. Posle nekoliko minuta uzeo je pravac obalu te se tako smirismo:D

Danas ima 12 godina, cim vidi vodu odmah se zagnjuri, ali je sa rekama obazriv. Nekako shvata da tu ima neke struje i da to mozev da bude
opasno pa se onda muva samo oko obale.

svi pokazuju svoje pse u najboljim izdanjima.

e, a mi cemo da vam pokazemo
showing-ass.gif

Primetila sam na jednom mestu da je pas nekoliko puta prodavan, nego sam mislila da ne vidim dobro, da ne razumem, pa sam samo odgovorila
coveku koji ga je prodao sa dve i po godine.

Sada me zanima po cemu je to leglo bilo tako savrseno?
Ja sam i sama ponosna vlasnica jednog kolija, ali ne ovog nego bradatog
(bearded collie, kod nas ih skoro i nema ( ja inace u Nemackoj zivim) , clan sam kluba
skotskih ovcarskih pasa i ovde se medju odgajivacima vode velike i zustre diskusije oko
izgleda tih pasa. Naime ti psi ( a i ovaj moj) imaju sve duzu dlaku, na izlozbama se premiraju
bas takvi sa najduzom i najguscom dlakom, ali se pomera i visina na gore iz godine u godinu.

Meni, kao ljubitelju te rase, to se nikako ne svidja, nekim odgajivacima takodje ne, ali ocigledno
consumer hoce bas takvog jer sudije na izlozbama premiraju abs takve uzorke.

Pretpostavljam da je i ovaj nesrecnik koji je prodavan nekoliko puta imao nesrecu da bude jako
atraktivan.
Evo da ti ja pokusam odgovoriti kao vlasnik jednog mangupa iz tog legla .
U to doba su Lana i Miki bili po mnogima dva najbolja kolija na ovim prostorima,meni iskreno to kad sam kupovao arona nije nesto pretjerano znacilo,jer sam ja htio muzijaka,trikolora,a tad je samo to leglo imalo 2 takva.
I mada su meni svi koliji simpaticni i svi jako dragi,svaki kojeg sam vidio na neki poseban nacin,da li iz ljubavi ili cemu vec trazim samo najbolje u njima,a to je narav i temperament, a dlaka i ostale sminka zezancije su mi sporedne,mada novi tip mi nije to to,ali ljudi ih vole i o ukusima se ne raspravlja
otprilike sam u nekom kontaktu sa vecinom ljudi koji su uzeli stenad iz tog legla i povremeno vidim i koju sliku,ali da ja ne bih svoje subjektivno misljenje iznosio jer bih bio pristrasan,da ti probam ovako reci. nekad mi bude zao drugih pasa sto kolija sto ostalih dok se njihov vlasnik divi aronu i njegovim karakteristikama. u 99% slucajeva mi dodje da kazem da ga nehvale toliko da ga ne ureknu ;). uglavnom ljudima se svidjaju,svi lice pomalo jedni na druge iz tog legla,a imaju predugu i prelijepu dlaku koja stalno izgleda ko frisko pocesljana (a ja arona nisam cesljao 7 dana ;) )Pravilno su gradjeni,bez ikakvih deformiteta,bez bar do sad nekih nasljednih bolesti,sto je i najbitnije.A i neki govore da su nasljedili najbolje osobine i od oca i od majke Eto to je neko moje vidjenje,mada mi naseg arona mnogo volimo zbog skroz drugih stvari,ovo sam ti skupio komentare drugih

nego sad me iznenadi ova prica sa Avalonom,tj jos jednim od familije ;) ,ev sad na fb gledam slike tog psa,djeluje sretno u obitelji gdje se nalazi i zivi mislim sa 2 zenke. "izgledom" ne zaostaje za bracom i sestrama,bar meni. zaista sam iznenadjen,sto jest jest

nije me bilo dugo,pa ovom prilikom da vas sve pozdravim :bye: ,ev jedna slicica mog skakaca u more,a i jedan fin video ;)
p.s.- neko stavi slike iz cg. gdje druze nadje mjesto u cg da se mogu psi kupati i na plazu? hvala

j5w5mp.jpg

Poslednja izmena:
ja sam ta (drugarica ;)) sto je isla sa psima na more.

sve se moze kad se zna sta se trazi. a ja sam trazila: apartman koji bez pogovora prima pse, (prva ideja je bila zasebna kuca sa dvoristem, no izmace mi za malo), a za plazu se, bar u cg, covek lako snadje. obala je kamenita i ima onih malih divljih plaza (meni je bila odmah iza apartmana), pa tako se moglo i kupati sa psima.

ovaj godisnji odmor je inace bio u Bejlila/Radovici.

a sto se tice Aronovog snimka: e to je taj skok, koji sam jurila kod Megi!

Inace, Aron mi se iznimno svidja. Iz tog legla, prema slika sa Draganovog sajta, jedino mi je lepsa ona tri-kuja (Ajsa ili tako nesto?), ali to ima veze sa mojom opsesijom zenkama ;)

:eek::eek::eek:

pobedise Niksendi, ni krivi, ni duzni!

EDS 2012 Bukurest

Arbitru: Norman Deschuymere -

BOB
NIKSEND GOLDEN GRACE (Cresc. E. Hrosmina, Russia Prop. Elena Hrosmina & M. Venediktova, Moskow)

mascul CACIB
NIKSEND DIAMANT (Cresc. E. Hrosmina, Romania Prop. T. Zdandvskaya & M. Venediktova, Moskow)

femela CACIB
NIKSEND GOLDEN GRACE (Cresc. E. Hrosmina, Russia Prop. Elena Hrosmina & M. Venediktova, Moskow)

BOB JUNIOR
NYITRAMENTI INDIAN SUMMER (Cresc. Ja'nos Bala'zsovits, Hungary Prop. Janos Balazsovits, Göd)

Dobrodosao u klub!
Ja volim sve kolije, imam dva (muzjaka i zenkicu) klasicnog tipa kolija, njiv malo vise volim, mada su mnogo vise trazeni novi tip kolija. Sad , bitno je da ih volimo, i da se druzimo, a na nama je da odlucujemo u svoje ime sta i koga cemo gajiti i voleti!

Dobrodosao u klub!
Ja volim sve kolije, imam dva (muzjaka i zenkicu) klasicnog tipa kolija, njiv malo vise volim, mada su mnogo vise trazeni novi tip kolija. Sad , bitno je da ih volimo, i da se druzimo, a na nama je da odlucujemo u svoje ime sta i koga cemo gajiti i voleti!

Hvala Vam za dobrodoslicu.

Ok, ali jel se slazete da ako je vec tema o skotskim ovcarima, da onda treba da bude samo o skotskim ovcarima?

Pas je pas, ali kolko vidim teme su podeljene po pasminama. Zasto su u temi o lesikama hibridi kolija to samo moderator zna? Izgovor da je sve to jedan pas ali koji "samo" malo drugacije izgleda je smesan. Msm, to je kao kad bi u temi o labradorima neko pisao o labradudlima. I to je isti pas ko labrador, samo malo lici na pudlu. x)

1. da je tema o skotskim ovcarima, ovde bi bilo jos rasa, ne samo kolija.
2. koli, kakvog ga danas poznajemo upravo jeste designer dog nekih malo (ne mnogo) davnijih vremena. sta mislis odakle mu zuti varijetet ili suva, izduzena glava i gubica? u nekih linija i dan danas imas roman nose ;)
3. u koju rasu/grupu/temu bi ti stavio modernog kolija?
4. moderni koli nije mesanac, a ako jeste, onda je mesanac u onoj meri u kojoj je tip kolija od pre nekoliko decenija, tj. gotovo citavog veka. ja bih licno pre govorila o rezultatu zanemarivanja standarda, ne o mesancima.
5. kako ti definises moderni tip kolija? kao mesanca kojih rasa? kao netipicne pse?
6. nasi moderatori su super i, bez obzira sto samo jedan ima skotskog ovcara, znaju ponesto o rasi (posvasta, ali se tako kaze).

hej, rough collie, dobrodosao na forum :) ako imas neke slikice svog psa ili svojih pasa, podeli ih sa nama. ne moraju pozerske, mogu i one musave :)

1. da je tema o skotskim ovcarima, ovde bi bilo jos rasa, ne samo kolija.
2. koli, kakvog ga danas poznajemo upravo jeste designer dog nekih malo (ne mnogo) davnijih vremena. sta mislis odakle mu zuti varijetet ili suva, izduzena glava i gubica? u nekih linija i dan danas imas roman nose ;)
3. u koju rasu/grupu/temu bi ti stavio modernog kolija?
4. moderni koli nije mesanac, a ako jeste, onda je mesanac u onoj meri u kojoj je tip kolija od pre nekoliko decenija, tj. gotovo citavog veka. ja bih licno pre govorila o rezultatu zanemarivanja standarda, ne o mesancima.
5. kako ti definises moderni tip kolija? kao mesanca kojih rasa? kao netipicne pse?
6. nasi moderatori su super i, bez obzira sto samo jedan ima skotskog ovcara, znaju ponesto o rasi (posvasta, ali se tako kaze).

hej, rough collie, dobrodosao na forum :) ako imas neke slikice svog psa ili svojih pasa, podeli ih sa nama. ne moraju pozerske, mogu i one musave :)

1. Pa cekaj, tema je "skotski ovcar lesi". A kod nas se pod imenom skotskog ovcara oduvek zna samo jedna jedina pasmina. Druge pasmine iz tih delova Evrope kod nas su poznate pod drugim imenima i tu nikada nije bilo zabune.

2. Poredjenje ti ne stoji. Rasa je formirana iz nicega (od nedefinisanog britanskog ovcara i hrta) pre 100 godina. Dakle tu je stvarno bilo potrebno neko uoblicavanje. Sta ce dodatno uoblicavanje pasmini koja postoji sa uspehom stotinu godina? Tako da skotski ovcar nije dizajner dog, jer nisu postojale dve definisane rase koje su potom ukrstene. Kao npr. imas labradora, imas pudlu, i ukrstis ih i dobijes labradudla, dizajniranog psa. Da imas labradora i da ukrstis sa psom koji nema definisanu pasminu nebi dobio dizajniranog psa vec mesanca.

3. Ne postoji moderni koli. Pasmina skotskog ovcara je kao sto znas formirana pre 100 godina. A ako pas odudara drasticno od izgleda koji je (sa manjim varijacijama) skotski ovcar imao ceo vek onda zakljucite sami.

4., 5. Razlika je drasticna. A priznaces, kada se nesto toliko razlikuje, onda to ne moze da se tretira kao isto, niti je isto. Ne moze od dva skotska ovcara da nastane stene koje ima kose oci, zar ne? Ne moze nikako.

Hvala i Vama na dobrodoslici. Nemam psa. Imali smo skotske ovcare davno ali nemam digitalne slike.

Poslednja izmena:
Dobro de, preferiras izvorni tip, takodje i nas dve moderatorke koje pisemo na ovoj temi (ona druga ima jednu bikolor lepoticu, upoznacete se vec) ali na zalost realnost na izlozbama je drugacija, pokusaj da spustis loptu malo. :)

Pa bas zato i treba biti principijelan i beskompromisan. I ne preferiram ja nikakav izvorni tip, jer tako nesto ne postoji. Postoji samo pasmina skotski ovcar. Vi lamentirate na realnost na izlozbama, a i sami relativizujete problem, i time odmazete pasmini. Ja to jos nisam cuo, da u jednoj pasmini postoje dve podpasmine. Drugo su varijeteti.

Back