Škotski ovčar ("Lesi")

Da... kad vidim ove insotrane izlozbe i sve to prepipavanje. Pa vec sam negde gore rekla, nas sudija stane i gleda, kao da je u Luvru, a ne na izlozbi...

Dragane, pa gde ste profulali sa parenjem? :( ko je trebalo da bude tata?

Ljubisa, ako sam dobro shvatila, Annie je u ovom trenutku jedini tvoj odgoj koji imas u uzgajivacnici? Zelim ti svu srecu sa njom, zaista! Ocekujem da te sudije nagrade za TVOJ odgoj.

smeh, ovde smo usli malo u polemmiku 'kako i zasto klasicna/moderna linija'. Karakter psa, fala Bogu, niko nije doveo u pitanje. Mada, moram reci, po mom skromnom misljenju, svaki pas moze biti, tj. jeste dobar pas. Svaka eventualna devijacija se ima pripisati ili vlasniku, ili u extremnim slucajevima nekom zdravstvenom ili psihickom problemu kod psa. U tom smislu mislim da je prica o karakteru u coolie-a, pa i drugih pasa, precenjena (nesto kao prica o zlatnim viljuskama kod Srba :D )

Elem, da nastavimo pricu o standardu i dva razlicita tipa iste rase...

Da... kad vidim ove insotrane izlozbe i sve to prepipavanje. Pa vec sam negde gore rekla, nas sudija stane i gleda, kao da je u Luvru, a ne na izlozbi...

Dragane, pa gde ste profulali sa parenjem? :( ko je trebalo da bude tata?

Ljubisa, ako sam dobro shvatila, Annie je u ovom trenutku jedini tvoj odgoj koji imas u uzgajivacnici? Zelim ti svu srecu sa njom, zaista! Ocekujem da te sudije nagrade za TVOJ odgoj.

smeh, ovde smo usli malo u polemmiku 'kako i zasto klasicna/moderna linija'. Karakter psa, fala Bogu, niko nije doveo u pitanje. Mada, moram reci, po mom skromnom misljenju, svaki pas moze biti, tj. jeste dobar pas. Svaka eventualna devijacija se ima pripisati ili vlasniku, ili u extremnim slucajevima nekom zdravstvenom ili psihickom problemu kod psa. U tom smislu mislim da je prica o karakteru u coolie-a, pa i drugih pasa, precenjena (nesto kao prica o zlatnim viljuskama kod Srba :D )

Da ,Annie je jedini moj odgoj koji imam u odgajivacnici a to koliko ce me sudije nagraditi mi i nije toliko bitno ,bitno mi je da sam ja zadovoljan i da sam odabirom tog muzjaka uspeo da ispravim neke mane koje ima moja zenka a za mene je to uspeh u odgoju.
Hvala na lepim zeljama:)

Posto su jedine diskvalifikacione mane
Agresivnost i preterana stidljivost ,psiholoske i abnormalnosti u ponasanju znaci da moramo jako voditi racuna o naravi.

Friendly disposition with no trace of nervousness or aggressiveness. A great companion dog, friendly, happy and active, good with children and other dogs.

DISQUALIFYING FAULTS:
• Aggressive or overly shy.
• Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

Poslednja izmena:
mimi's mom, mozes i ti da odgovoris na pitanje: zasto mislis da novi tip ne odgovara standardu i najpre funkciji? Da se razumem, ja isto mislim, ali ja to mislim na osnovu slika novog tipa, koje sam videla, par video klipova i par tih pasa, koje sam videla uzivo. Za standard sam vec navela sta mislim, ali za funkciju mogu samo da pretpostavljam.

Hajdemo jos jedan kurs o rough collies, toga nikad nije na odmet. A i gladni smo razmena takvih misljenja. Meni bi to znacilo.

A da se razumemo, pitanje je koliko mozemo odgovoriti na ovo pitanje, jer da bi se dao jasan i glasan odgovor, ova dva tipa bi valjalo suociti na terenu. Pa da vidimo: ko je jaci, ko explozivniji, ko izdrzljiviji... Ako neko hoce trial, ja prijavljujem svoju zenku :D Ali bez jednog triala, ne vredi nagadjati preko foruma.

Sa čisto anatomskog aspekta, izvorni tip je nastao kao radni pas i tek je onda selekcionisan za izložbe. Lakšeg je kostura i prema tome verovatno i lakši i izdržljiviji na duže staze.

Ja ni na jednom agility snimku nisam video novi tip...

Upravo tako, u startu deluju preteško, i kao da su im premekana došaplja, koliko se vidi na slikama...

199540_208504535842114_100000477060396_815154_1013513_n.jpg

189858_208506412508593_100000477060396_815156_896294_n.jpg
Ne znam koliko slika govori ali pas je veoma priblizan standardu ,treba ga videti uzivo kao i sve ostale pa onda komentarisati.Uglavnom evo slika pa da cujem misljenje.
A sa Draganom se sigurno necu ni hvatati za kragnu(a ni sa nekim drugim) ni pobiti jer iako volimo razliciti tip u dobrim smo odnosima pa pobogu Miki je otac njegovog A legla.
A za ovo zasto mislim da je linija koju uzgajam prava polako napisacu i to.

Lobanja mi deluje preširoko, pa su zato i uši preširoko postavljene, stop prejako izražen a lice konkavno, čelo i nosnik ne deluju paralelno. Kad se već držimo standarda i onoga što u njemu piše.

I po cemu ova glava nije pravilna

Annie - 6 meseci
190141_207561322603102_100000477060396_807092_4294731_n.jpg

Isto mislim i za nju. I premale oči. Sve u svemu, i oni mi se sviđaju ali ni izbliza kao izvorni psi.

Poslednja izmena:
Sa čisto anatomskog aspekta, izvorni tip je nastao kao radni pas i tek je onda selekcionisan za izložbe. Lakšeg je kostura i prema tome verovatno i lakši i izdržljiviji na duže staze.

Ovo me zanima. Znam kako izgledaju klasicni collies, videla modernog, ali mi je bilo naprosto glupo da pitam: a jel mogu da isprepipam vaseg psa?:hahaha:

Po slici se i meni cini sve to, ali ne mogu da tvrdim. Stavise, vise mi se cini da njihova tezina dolazi od ekscesivnog krzna, ne od promene kostura. Nadam se da moderni tip nije otisao tako daleko, da sem promene glave i krzna, ima i promenu u kosturu.

Zato pitam, da li postoji neko ko je sasvim siguran da li je uvodjenje modernog tipa uvelo neko poboljsanje performansi, ili sluzi samo kozmetici?

Dok to neko ne potvrdi, sklona sam da poverujem da modernog nema na agility-u, jer je samo nedostupniji.

Lobanja mi deluje preširoko, pa su zato i uši preširoko postavljene, stop prejako izražen a lice konkavno, čelo i nosnik ne deluju paralelno. Kad se već držimo standarda i onoga što u njemu piše.

Ovo gore, pogotovo boldovano. NIkako da razumem kako se konkavna glava, sa sve neparalelnim linijama lobanje i njuske uklapaju, pa i u ovaj novi standard. Ponovo, kako ja citam, cela glava mora biti u obliku klina, bilo da se gleda spreda ili iz profila. Glava novog tipa nema oblik klina, ima njuska, ali ne i cela glava, a to je zahtev (i ovog novog) standarda...

A parama u dzepu mesta nema ni u ludilu:besna:....Tedi u januaru primio rabdomun protiv besnila, i danas dobijem izvestaj i Ns da je titar antitela negativan. Minimalna kolicina 0.5 a mi imamo 0.05. Sutra ponovo na vakcinu, pa ponovo vadjenje krvi i analize koje kostaju 7000. Ni manje ni vise...Sutra ce dobiti neku vakcinu koja je polu ziva...Od putovanja jos bar 2 meseca nista :dash:

Upravo tako, u startu deluju preteško, i kao da su im premekana došaplja, koliko se vidi na slikama...

Isto mislim i za nju. I premale oči. Sve u svemu, i oni mi se sviđaju ali ni izbliza kao izvorni psi.

Sto se tice Eni konkretno veoma je laganog kostura a ako drugacije deluje na slikama to je zbog dlake ,veoma se lepo krece ,niti je lobanja presiroka niti usi a oci su joj nisu sitne vec taman dobre velicine i postavljene tako da daju sladak izraz.
Inace ,danas sam je kupao pa mi je zao sto je nisam slikao onako mokru ,tako bi se najbolje video i kostur i ostalo.

Annie je za sad mnogo slatka. I neka se ona samo razvije onako kako si ti planirao. Sto kazes, dzabe i belosvetske sudije, ako ti nisi postigao ono sto si planirao.

Ali te opet molim, iz perspektive nekoga ko poznaje i preferira modernog collie-a, kako se objasnjava sada, i to po ovom novom standardu, oblik glave modernog rough collie-a i smooth collie-a. Opet se vracam recimo na pobednika ovogodisnjeg crufts-a i one kanadske sampionke.

............................

Ja jesam poslednjih dana u konstantnoj svađi sa vremenom, ali pre nego što nešto napišem, prvo pročitam ono što je već napisano.:)
S obzirom da ova tema traje već dosta dugo, nekoliko stranica unazad, vodila se slična "polemika", izneta su različita mišljenja sa ili bez argumenata, citirani standardi nekad i sad, pravljeno poređenje između kratkodlakog i dugodlakog kolija. I stiglo se do istog mesta.
Slažem se da na ponašanje psa u velikoj meri utiče odnos čoveka prema njemu, ali da karakter kolija i npr. jazavičara može biti isti - teško da me neko može ubediti.
Priča je krenula od popularizacije rase, njene nedovoljne zastupljenosti pa se (ponovo) došlo do toga da ni sami odgajivači, vlasnici ili (samo) poštovaoci ove pasmine - nemaju istu ideju o tome kako taj pas treba da izgleda. Ja i dalje tvrdim da je to manje bitno ukoliko se poznaje njihov karakter i poštuje njihova priroda što podrazumeva da se u odgoju ne izgube te karakteristike.

CACIB Jagodina
26.03.2011.

Razred mladih - muzjaci
Sjuu-Di - Odlican ,PRM ,Junior BOG
Billy-Dee x Roxette
Odg. Kitanovic Bratislav Vl. Kitanovic Bratislav

Razred mladih - zenke
Millubie Midnight Messenger at Azucar Moreno - Odlican ,PRM
Dallinaire Licence For Love x Deluxe Hunny at Dallinaire
Odg. Milic Ljubisa Vl. Jovanovic Goran

Sea Dreamer's La Mer Amnis Rhei - Odlican ,II u razredu mladih
Niksend Chiful Chance x Billion Dollar's Baby du Clos de Seawind