Škotski ovčar ("Lesi")

Evo nekih Akijevih fotografija:

picture0088mala2.jpg

picture008mala.jpg

picture022mala.jpg

Moj Tedi ima 40 dana i jos je sa majkom ;-)) uzecu ga u septembru kad se vratim sa odmora pa, ne bi bilo na odmet da mi neko kaze najbolje za stence...hrana, kakvu ogrlicu izabrati, itd...hvala svima ;-)

Divno! Imaćemo novu bebu! :)
Dobrodošli ste i ti i Tedi :heart:
Što se hrane tiče, ja zastupam tezu (što uopšte ne mora da bude ispravno) da je ipak bolja "domaća hrana", tako da sam Doni u prvoj godini isključivo spremala obroke.
Bareni pirinač, ovsene/zobene/ječmene pahuljice, kukuruzni griz, sa mlekom )mada ima štenaca kojima mleko ne prija - mi nismo imali taj slučaj) ili obareno u vodi, uz dodatak jogurta, obavezno nečeg "mesnog" (isečem na što sitnije komade i ne kuvam mnogo) što podrazumeva junetinu (uključujući i iznutrice, prvenstveno jezik i srce, za džigericu kažu da ne valja, ali ja dajem... ne mnogo,i ne često,), piletinu (bez kostiju, zgodni su i želuci a nisu ni skupi, ali i leđa koja prokuvam i sameljem na mašini za meso - tu i nema cevestih kostiju a kosti se same raspadaju), ribu (bez kostiju ukoliko nisu girice, a ako imaš neku "divlju" ribu sa puno kostiju, samelješ na mešini za meso) i povrće: šargarepa, zeleno povrće (tipa spanać)...
Kombinacije su razne, a pas nema problem da mu smeta što svaki dan jede isto.
Doik je bila baš jako mala i imala pet obroka, tri su bila mesna, dva mlečna. Davala sam joj (i dajem joj) i sir, jaja... samo treba paziti da ne bude slano (sir zna da bude presoljen pa ga ne treba davati).
Najjednostavnije rešenje su granule, ali tu već nisam preterano upućena. Dona sad nekad dobija i granule, pojede ona sve, ali daleko rađe jede kuvanu hranu.

Moj Tedi ima 40 dana i jos je sa majkom ;-)) uzecu ga u septembru kad se vratim sa odmora pa, ne bi bilo na odmet da mi neko kaze najbolje za stence...hrana, kakvu ogrlicu izabrati, itd...hvala svima ;-)

Moja maza ima sada 4,5 meseca ili 18-19 nedelja, kod mene je od svoje 8 nedelje. Sto se tice hrane "ta je jela sta je htela i tako je i sad" salim se naravno, jede uglavnom granule pedigree junior (sa tim sam poceo da je hranim, mozda ima i boljih) al ih nesto bas nevoli same, posto je stene uvek ih natopim u mleko ili jogurt posto to voli, pa nekada dodam hleba, a kad to jos izmesam sa nekim mesom, kuvanim ili nekom salamicom prosto bi i serpu pojela. Sto se prakticnosti tice granule su zakon, samo naspes i nemislis. U tim granulama bi trebalo da ima sve sto im je potrebno za rast, al i "domaca" hrana im itekako prija.
Samo da napomenem da sada ima 15 Kg i da po ceo dan juri i grize sve sto dovati. :rtfm: Jos nema 5 meseci a pomalo vec lici na potpuno odraslog psa. Bitno je da vam pas veruje i pojesce sve sto mu date ma koja to vrsta hrane bila. Naravno vaze ona pravila kao da stenetu (uopste psu) netreba davati ljuto, slano, slatko, tj. nista prezacinjeno (zacinjeno), izbegavati kosti, ... i sve ostalo je ok.

Evo kako je izgledala sa 9 nedelja i kako sad izgleda sa nesto vise od 4 meseca.
n3ovnm.jpg

nxrvi0.jpg

E, da, Tedi je peti sa leve strane ili treci sa desne ;-))

Pa razlikuje se od brace i sestara, on je jedano od dva steneta koji nemaju nista belo na celu, a i prednja desna sapica ima vise belog, znaci nije prvi sa leva vec..
Pitam se kako si ga izabrao, jesi li birao izmedju svih ovih ili ...? Znam kako je kad biras, ja bi ih poneo sve kuci jer tesko da bi se odlucio za jedno stene, pa jos kad bi svi ostali tako mali jaooo miline. Odakle su mu mama i tata?

Pa, meni je presudno bilo to sto nema nista belo na celu, nekako je bio najmirniji, nije drhtao, nije se tresao i plasio...a rekli su mi i da najvise lici na majku kad je bila beba...Inace majka je na slici sa leve strane, iz Smedereva je i zove se Šeri. Otac je Lari ali ne znam odakle je on...

Back