Nema nikakve potrebe da se izvinjavaš!
Ne znam koliko si "u materiji", ali pošto sam pre Done imala dva mužjaka, znam kako to, najčešće ide. Prvi je bio vrhunskog porekla i po svim mogućim kriterijumima izuzetno lep pas, ali nikad ga nisam vodila na izložbu, tako da nije bio ocenjen, niti je ostavio (zvanično) potomstvo.
Kad je uginuo, shvatila sam da je to bila greška.
Zbog toga sa Larijem nisam ponovila istu grešku. Ocenjen je, ušao je u kataloge izložbi, tako da kontaktirali vlasnici ženki. Ipak, to nije ništa u poređenju sa tada najpopularnijim i najbolje ocenjenim mužjakom, koji je imao po dva tri parenja mesečno!
Na žalost, vlasnik dve ženke je bio prevarant koji je tvrdio da je izgubio celo leglo, tako da od štenaca za nas nije bilo ništa (običaj je da se parenje ili plati vlasniku mužjaka, ili se uzme štene od parenja, mnogo češće ovo drugo).
Dva puta je devojka sa kojom sam se sprijateljila sa kucama, izgubila celo leglo (iz nepoznatih razloga), jednom sam se svesno odrekla šteneta jer nisam imala živaca da se natežem sa ženom vlasnika ženke, a ubedljivo najlepši Larijev sin je, na moje veliko zadovoljstvo, završio u kući moje drugarice, sa troje njene dečice!

Koja je to ljubav bila!
E sad...
Svako svog psa voli i on mu je najlepši na svetu! Stoga ne volim da pričam o onim ne baš lepim stvarima koje su deo naše svakodnevnice, pa i kinologije. Muva se, petlja se, laže se, potkupljuje...
I ako nije nikakva garancija da je tačno ono što piše u papirima, lično mislim da, ako već uzimamo rasnog psa (apsolutno nemam ništa protiv onih lepotančića koji to nisu) - treba ga uzeti sa papirima. Ni jedan ozbiljan odgajivač ne prodaje i ne poklanja štene bez rodovnika, bez obzira šta novi vlasnik traži!
Ako se odlučim na to da Dona ima štence, najpre ću nju oceniti, odabrati mužjaka sa kojim nije u srodstvu i niko neće dobiti/kupiti štene bez papira, bez obzira da li je to novom vlasniku važno ili ne.
Ovo ne kažem da bih degradirala one čiji psi nemaju rodovnik (daleko od toga), već samo iznosim svoj stav bez ikakve pretenzije na to kako to treba da bude opšte prihvaćeno pravilo.
Volite svoje pse i bavite se njima. To jeste najvažnije.