Škotski ovčar ("Lesi")

E je..ga. Znaci Tery je verovatno neki deda, ujak, stric, brat od tetke ili sta vec moze da bude i mom psu (naravno da nemoze sve od ovoga da bude, malo sam se zaneo). Mislim da taj covek i te kako zna kome je sta prodao, i to je taj, jedan jedini u Staparu. Cini mi se da je jako mala verovatnoca da nismo kupili na istom mestu. Ali mozda nisu i nista u srodstvu jer kako kaze vlasnik Done " ili je i sam od "komšije" uzeo psa bez papira?" tako da nam ostaje jedino da pitamo. Ima dosta zenki i jos nekoliko u "komsiluku" i svi ti stenci zavrse na istom mestu. E sad koje smo mi kupili, pa jos kao sto neki od nas nismo uzeli papire ko nam je kriv.
Jel Tery ponekad dodje u Sombor?

Poslednja izmena:
Ups... Nisam sigurna da sam baš shvatila, ali ni u kom slučaju nisam želela da budem oštra. Ni na koji način.
Suština je baš u onome što sam rekla: Vlasnik ženke je taj koji bira "momka" za svoju mezimicu.
Koji god motiv da imaš prilikom parenja i spremnosti da odgajaš štence, ako si već ljubitelj pasa određene rase, prirodno je da želiš da i štenci budu što lepši... ili bar imaju što bolje genetske predispozicije.
Lično nisam pristalica incesta kod životinja, dakle prvo što mi je važno je da mužjak nije srodnik moje kuce.
Opšte uzev, mislim da ako već odgajaš rasnog psa i želiš njegovo potomstvo - dobro je imati rodovnik bar zbog gore navedene situacije.

potpuno ste u pravu.... i naravno da je tako....

retko ide za sombor kao i ja ,jer radim u ns i onda stvarno retko nadjem vremena da odem kuci jer jos uvek i studiram.ako ne mogu da Tery-ja ostavim kod sestre,onda ide samnom u Sombor....Jednom prilikom sam pricala s jednim covekom u Somboru,pitao mi je gde sam kupila Terija,kazem mu...Komentar na tog coveka koji prodaje lesike u staparu je bio....PREVARANT!nisam shvatila bas u celosti u kom smislu,nesto u fazonu,dobije stene od nekog pa ga prodaje....posle toga mi palo na pamet i ti papiri sto nisam uzela za terija da li su zaista validni?!nazalost,danas mozes doci do rodovnika po zelji za male pare...:think:
izvini sto sam insistirala za Donu,kontala sam da nazovemo tog lika(mislim da se Katic preziva)kako bi utvrdili da li su u srodstvu,ali ok necu forsirati....samo bih da Teryju nadjem devojku,ali nas bas nece...prvu lesiku sto sam nasla,bila je s Petrovaradina,sve se dogovorili,cekalo se samo teranje,kad mi posle mesec dana javljaju da su je sterilisali iz razloga jer su je okolni dzukci preskakali ogradu i napadali....sledeca potencijalna devojka je isto bila s petrovaradina,ima 1,5godinu,ali gazde njene nikad nisu prinmetili da je bila u teranju,tako da smo digli ruke i od nje...i sad nadjem mu mozda rodjaku,a ne devojku...:sad2:

Nema nikakve potrebe da se izvinjavaš!
Ne znam koliko si "u materiji", ali pošto sam pre Done imala dva mužjaka, znam kako to, najčešće ide. Prvi je bio vrhunskog porekla i po svim mogućim kriterijumima izuzetno lep pas, ali nikad ga nisam vodila na izložbu, tako da nije bio ocenjen, niti je ostavio (zvanično) potomstvo.
Kad je uginuo, shvatila sam da je to bila greška.
Zbog toga sa Larijem nisam ponovila istu grešku. Ocenjen je, ušao je u kataloge izložbi, tako da kontaktirali vlasnici ženki. Ipak, to nije ništa u poređenju sa tada najpopularnijim i najbolje ocenjenim mužjakom, koji je imao po dva tri parenja mesečno!
Na žalost, vlasnik dve ženke je bio prevarant koji je tvrdio da je izgubio celo leglo, tako da od štenaca za nas nije bilo ništa (običaj je da se parenje ili plati vlasniku mužjaka, ili se uzme štene od parenja, mnogo češće ovo drugo).
Dva puta je devojka sa kojom sam se sprijateljila sa kucama, izgubila celo leglo (iz nepoznatih razloga), jednom sam se svesno odrekla šteneta jer nisam imala živaca da se natežem sa ženom vlasnika ženke, a ubedljivo najlepši Larijev sin je, na moje veliko zadovoljstvo, završio u kući moje drugarice, sa troje njene dečice! :heart: Koja je to ljubav bila!
E sad...
Svako svog psa voli i on mu je najlepši na svetu! Stoga ne volim da pričam o onim ne baš lepim stvarima koje su deo naše svakodnevnice, pa i kinologije. Muva se, petlja se, laže se, potkupljuje...
I ako nije nikakva garancija da je tačno ono što piše u papirima, lično mislim da, ako već uzimamo rasnog psa (apsolutno nemam ništa protiv onih lepotančića koji to nisu) - treba ga uzeti sa papirima. Ni jedan ozbiljan odgajivač ne prodaje i ne poklanja štene bez rodovnika, bez obzira šta novi vlasnik traži!
Ako se odlučim na to da Dona ima štence, najpre ću nju oceniti, odabrati mužjaka sa kojim nije u srodstvu i niko neće dobiti/kupiti štene bez papira, bez obzira da li je to novom vlasniku važno ili ne.
Ovo ne kažem da bih degradirala one čiji psi nemaju rodovnik (daleko od toga), već samo iznosim svoj stav bez ikakve pretenzije na to kako to treba da bude opšte prihvaćeno pravilo.
Volite svoje pse i bavite se njima. To jeste najvažnije.

Ok. Sve sto je receno u vezi Done je na mestu, ali kako kazu neki clanovi, da li se moze verovati tome sto pise u rodovniku. Ako je sve uradjeno kako treba to je to, ali ako nije, ... Hocu reci kako znati koji psi su rodjaci, a koji ne? Ostaje nam samo da verujemo u pravdu.

Ok. Sve sto je receno u vezi Done je na mestu, ali kako kazu neki clanovi, da li se moze verovati tome sto pise u rodovniku. Ako je sve uradjeno kako treba to je to, ali ako nije, ... Hocu reci kako znati koji psi su rodjaci, a koji ne? Ostaje nam samo da verujemo u pravdu.
O ovome bi ti mnogo više i mnogo temeljnije mogli pisati odgajivači i oni koji se kinologijom bave ozbiljnije. Dakle, nisam baš kompetentna.
Ono što znam je da se u nekim rugovima ipak dosta dobro zna ko je "prevarant", a ko ne.
Ozbiljan odgajivač (bilo da ima jednu kuju ili odgajivačnicu sa ne znam ni ja koliko pasa) koji to radi iz ljubavi i sa elementarnim poznavanjem genetike, nema razloga ni da muva, ni da petlja ni da lažno prijavljuje pse...
Onih drugih se treba kloniti.

kada sam kupovala tery-ja,nisam bila upoznata sa tim ocenjivanjem kucica sto je vazno za parenje,kupovala sam ga zbog sebe i ljubavi prema zivotinjama,a ne da ga vodam po izlozbama i da zaradjujem na kucicima,ali sam tek nakon kupovine saznala za to ocenjivanje....:(...sledeci put necu napraviti takvu gresku...

kada sam kupovala tery-ja,nisam bila upoznata sa tim ocenjivanjem kucica sto je vazno za parenje,kupovala sam ga zbog sebe i ljubavi prema zivotinjama,a ne da ga vodam po izlozbama i da zaradjujem na kucicima,ali sam tek nakon kupovine saznala za to ocenjivanje....:(...sledeci put necu napraviti takvu gresku...

Razumem ja tebe. ;)
Samo sam pokušala da ti pojasnim kako to funkcioniše.
Dona je moj treći škotski ovčar, ni jedan nije služio zato da "zarađujem na kučićima", ptaviše, nikad ni jedno kuče nisam prodala.
Dona još nije ni ocenjena, niti sam sigurna da ću je pariti baš zato što ne da ne bih zaradila na kučićima, već zato što znam da bi, u mom slučaju, to bio samo trošak... u materijalnom smislu, naravno.
Inače, ko se ozbiljno time bavi i sve radi iz ljubavi, tečko da može nešto veliko da zaradi. Osim ako nema neke šampione i veoma traženu (da ne kažem komercijalnu) rasu pasa. I nema previše sentimenta.

Aki sa 8 meseci i Lana

picture016z.jpg

Poslednja izmena:
Hvala puno na komplimentima,torta baš super izgleda,svaka čast prijateljici.Što se tiče Lane ona je bila autoritet i ostaće (big boss :-)) jer temperamentnijeg psa u životu nisam video,što se tiče Akija sigurno će se vremenom i on promeniti ali da bude kao ona nema šanse,očigledno je da više vuče na oca i nadam se da će biti miran,staložen pas izložbenog karaktera.Lana bi okarakterisao kao pravog ovčarskog psa koji 12 sati dnevno provodi po dvorištu trčeći,jureći ptice itd. koji priznaje samo jednog gazdu,kao izuzetnog čuvara jer ne daj bože da neko koga nezna provuče ruku kroz kapiju a ako ta osoba udje samnom celi dan bi se igrala sa njim,obožava malu decu,baš pre par dana se igrali sa jednom malom bebom koja je tek prohodala i to je stvarno bio izuzetan prizor šteta što nisam imao aparat pri ruci,izgledali su kao divovi u odnosu na bebu a opet bili izuzetno pažljivi.Lana jer pre nekoliko meseci ostala bez prednjeg donjeg zuba tako da je izložbena karijera za nju gotova,nadam se da će i Aki koji tek treba da startuje da bude bar uspešan kao i ona.Evo par slika od Lane koje mislim da nisam stavljao.Da me neko slučajno ne shvati pogrešno da ljudi misle da ovde reklamiram svoj sajt zato što stavljam adresu u svakoj fotografiji ovo radim na svim mojim slikama jer sam doživeo da neko drugi koristi moje a i tudje fotografije za prodaju svojih pasa,tipa slika psa,slika pehara,veliki pozdrav svima

picture009mala.jpg

picture010mala.jpg

picture029mala.jpg

Pa ovo ovde mu dodje kao neka porodica tj. svi nekako rodjaci. Znaci ove dve dame su mom psu neke tetke?
To sa promenom boje dlake kao da ima veze sa linjanjem i obnavljanjem dlake. Nikada nije bas ista boja. Video sam nekog muzjaka koji je kao stene sve do svoje prve godine bio bas svetlo zut u imao samo malo crnog oko glave i na ledjima, a kad sam ga video sa tri godine on bas ima dosta tog crnog, i ono zuto mu nije tako svetlo kao sto je bilo.

Back