Lep je pradeda, ali verujem da znas i sam iz nekog iskustva da retko koji pas iz legla nesto povuce na pradedu (
da je tako zar bismo danas imali moderne skote
))?!?!?! )
Zasto mislis da su zluradi komentari? Mozda samo zelim da sa nekim razmenim misljenje, miljenje koje je zasnovano na cinjenicama i to je to. Zato necu da pricam o psu, tj hocu da govorim o onima koje smatram prelepim primercima. Ne mislim ja ni da je moj pas savrseni primerak, pa da sad ocekujes da govorim lose o tudjim psima, a hvalim svog...naprotiv, govorim o shvatanju rase i standardu!
Sto se tice odgoja, verovatno znas i sam i da u tim "vrhunskim odgajivacnicama" ima svega, i da nije uvek onako kako izgleda na fotkama.
Ponavljam, nista lose ne mislim, ne smatram nikoga od vas konkurencijom,niti mislim da se bavim odgojem, najvise me zanima dresura i rad (agility , ili jednog dana obuka za spasioce,ali i rad sa ovcama) i nemam razloga da lose pricam o bilo kom psu, narocito ako to nije osnovano Samo imam vrlo suprotno misljenje i stav o rasi, o kom opet ponavljam ne vredi raspravljati, ali ne podnosim kad neko deli komentare o tudjim psima, a ne poziva se na standard, vec na neku "ideju o pasmini" (koliko god ona bila popularna)
Pisala sam vec dva puta neko svoje misljenje(koje sam izgradila na osnovu dosta toga vidjenog, posebno van Srbije, i na osnovu procitanih knjiga i standarda), pa ne bih sve to ponavljala ...ukoliko te interesuje vrati se nekoliko strana unazad,
Pre ovoga ipak moram da napomenem da sam konacno uzivo videla i mazila vrhunskog kratkodlakog skotskog ovcara (za one koji ne znaju negde se vode kao ista rasa, drugi tip, dok su drugde dve rase ali isti standard izuzev dlake), i imala sam tu privilegiju da vidim kako nasi psi treba da budu gradjeni, bez ove "VUNE"

)))) sto im cesljamo

))
Evo osnovnih stvari iz svakog standarda:
Pravilna glava skotskog ovcara:
Pravilna konstitucija i dlaka:
Nekoliko losih primera glava koje cesto vidjamo:
Izuzetno konkavna glava koja je potpuno izgubila željeni oblik. Lobanja je prekratka, a donja vilica bi mogla biti jača. Nedovoljno dostojanstva.
Neplemenita i gruba glava koja je izgubila oblik klina. Lobanja nije ravna, stop je prenaglašen, a nos lagano pada prema dole.
'Sladak' izraz lica, ali ne kao što standard traži. Oči su postavljene ravno, obrve deluju zabrinuto, glava je kratka i manjka joj elegancije, lobanja prostrana, a uši teške i široke.
I dva primera losih tela...

Netipično bujna dlaka prekriva lošu konstrukciju psa nepodobnog za rad. Nedovoljno dugacak vrat i glava bez dostojanstva.

Pas korektnog kostura i dlake, ali ravnih ramena, kratkog vrata, padajuće leđne linije s nedovoljno dubokim prsima, lošim slabinama, bez i malo sklada prednjeg i zadnjeg dela.
Crteži iz knjige "The Collie Standard" Mie Ejerstad.
Neki lepi psi:
Steadlyn Highlighter
Steadlyn Huckleberry Dots
Pa sad ko hoce nek poredi, i samo neka mi ne kaze-pa znas kako postoji moderna linija koja postaje dominantna...ili jos gore- pa moj pas pobejuje na izlozbama, zamisli sampion Srbije je ili ima Intera (CACIBi iz 3 drzave u odredjenim periodima, dusu dalo pa ima Hrvatska, Bosna, Crna Gora )