Škotski ovčar ("Lesi")

Pozdrav svima na temi.
Videvsi neke fotografije pitam se...dali ima jos Shkotskih ovchara da se upotrebljavaju u radu sa ovcama,ili su danas sve samo izlozbeni primerci?
Ako ih ima josh u radu,dali se ima neki podatak o tome? Dali se koriste negde na nasim prostorima-ex YU?

Pozdrav svima na temi.
Videvsi neke fotografije pitam se...dali ima jos Shkotskih ovchara da se upotrebljavaju u radu sa ovcama,ili su danas sve samo izlozbeni primerci?
Ako ih ima josh u radu,dali se ima neki podatak o tome? Dali se koriste negde na nasim prostorima-ex YU?

Koliko je meni poznato - kod nas je koli isključivo kućni pas.
Da li je neki zalutao među ovce - to već ne znam ;).

Asia - 27.03.2010

Prilozi

• Asia.jpg
    Asia.jpg
    48,9 KB · Pregleda: 17
veliki pozz svima i hvala vam na pozitivnom misljenju za arona ;)

a za ostatak sarajlija na ovom forumu,aron je gotovo svaku noc ili predvecer neka dva sata po "Vilsonovom" ;),pa ako ko zeli da se druzi s njim uganjamo se nekako

evo jos par slika,konacno sam nasao vr da nesto uploadujem

naravno draganu vel pozz

10odymp.jpg

mnogo cudno znam da spavam ;)

4utjb4.jpg

kao i uvjek sto vece drvo to bolje

2lbgcid.jpg

a posto zivi u mahali,mora i mahalac da bude ;))

6jj6l2.jpg

2eclxu9.jpg

2i7zhy.jpg

i na kraju na moje veliko odusevljenje,obozava da se vozi autom,drugim rijecima kao da se rodio u autu

ja bi se mozda i ukljucio u rasprave o ovoj pasmini,ali jos uvijek sam laik i znam jedino da ja volim pse i oni mene :):D:)
sad za sad jos ucim

veliki pozz svima i javim vam se opet
sasa

pozzz!! :D:D:D
Nismo se vec dugo pojavljali ja i moj DaVinci. Hvala svima koji su mi odgovorili za problem sto smo imali sa njegovim usima. Usi su jedno vreme uspeli da budu savijeni, i to je mozda trajalo neki nedelju dana. I sada su se skroz ispravili sami! Ne smeta mi sto ima ravne use, bitno je samo da su sada jednaki. :)
Sada imam neko drugo pitanje. DaVinci sad tacno ima 6 meseci. Ali jako mi deluje mali za 6 meseci. Veterinar mi je rekao da izgleda da ima takvu genetiku i da ce mozda biti nekih 25 kila. Iskreno nisam nikad videla skotske ovcare u Novom Sadu. U zivotu mazila sam 2 skotska ovcara ali u Kanadi tako da su oni bas bas veliki (Americki tip). Znam da ih ima negde u NS ali nikako da ih potrefim u setnji. Jedan lik sto ima lokal tu blizu mene ima 2 muzjaka kuci (jedan klasicni lassie a drugi ovaj novi tip) i rekao mi je da DaVinci uopste nije mali nego ima jos vremena da raste. Jako sam se istripovala. Moja je greska sto nisam trazila da vidim roditelje, ali sad mi se bas ne ide do S.Mitrovice samo zbog tog razloga. Zanima me sta vi mislite? Da li ja negde gresim sto on ne raste brze? :confused:
Hvalaaa

Prilozi

• IMG_4229.JPG
    IMG_4229.JPG
    50,7 KB · Pregleda: 24
  • IMG_4095.JPG
    IMG_4095.JPG
    91,2 KB · Pregleda: 21
  • IMG_4158.JPG
    IMG_4158.JPG
    126 KB · Pregleda: 18
  • IMG_4206.JPG
    IMG_4206.JPG
    126,9 KB · Pregleda: 21
  • 24022010171.jpg
    24022010171.jpg
    88,3 KB · Pregleda: 21
Jako je teško utvrditi visinu na osnovu fotografija, a uporediti ga sa nekim drugim psom na osnovu fotografija - nemoguće.
Hrani ga normalno (nemoj da ga pregojiš), rast je individualan, čak i da si mu videla roditelje - i dalje ne znači da bi znala koliki će on da bude.
U krajnjoj liniji, ne vidim zašto je to važno?
Moj Lari bio je na granici visine za mužjaka, uvek odlično ocenjen, PRM (i više ga nisam vodila na izložbe). Meni je bio najlepši na svetu.
Inače, visina grebena kod odraslog mužjaka je po standardu 56-61cm.

Hvala smeh na odgovoru :)
Da odgovorim na pitanje zasto je to vazno meni? ja zivim u Kanadi i ovde sam za godinu dana. To znaci da naravno daVinci putuje nazad samnom. Jednog dana zelim mogucnost da ga parim sa Amerckim tipom skotskog ovcara. Ali trenutno nemogu ni da mu kupim kavez za avion kad neznam koliki ce biti :(
Naravno da je on meni prelep i stvarno je divan:heart:. Pre njega imala sam border collie i do dan danas imam miniature schnauzera. Svi moji psi su meni najlepsi na svetu i strasno ih volim. To nije problem. Ja se vise brinem da li je moguce da daVinci ima collie dwarfism. Posto nema puno informacije o tome. A posto mi je prvo iskustvo sa ovom rasom htela sam da se raspitam sa drugim vlasnicima sta oni misle i ako se secaju od prilike kako su njihovi ljubimci izgledali oko 6 meseci.
Mozda to sve zvuci glupo, ali neznam kako drugacije da objasnim. Hvala na razumevanju.

Evo nekih fotografija otprilike koliko možeš da uporediš,moja ženka Lana je u pitanju.Kada je visina u pitanju, poredjenje putem fotografije je zaista teško, s druge strane pre možeš dobiti neku približnu sliku razvijenosti svog psa u odnosu na druge u istoj dobi mada je i to sve relativno. Nisam uspeo da nadjem fotografiju gde lepo stoji tako da postavljam ove...

Na prvoj fotografiji 5 dana joj fali do punih 6 meseci

Na ovoj joj par dana fali do punih 7 meseci

Evo nekih fotografija otprilike koliko možeš da uporediš,moja ženka Lana je u pitanju.Kada je visina u pitanju, poredjenje putem fotografije je zaista teško, s druge strane pre možeš dobiti neku približnu sliku razvijenosti svog psa u odnosu na druge u istoj dobi mada je i to sve relativno. Nisam uspeo da nadjem fotografiju gde lepo stoji tako da postavljam ove...

Na prvoj fotografiji 5 dana joj fali do punih 6 meseci

Na ovoj joj par dana fali do punih 7 meseci

HVALA PUNO NA OVIM SLIKAMA.
daVinci je slican ali definitno deluje malo manji nego Lana kada je bila skoro 6 meseci. Nista moracu da cekam i da vidim koliko ce ovaj malisa porasti jednog dana. :cool:

Millubie, da li bih mogla da Vas zamolim da prokomentariste svog psa (Dallinaire New Desiner) u par recenica?
Ukoliko mozete da uporedite izged i standard? Bila bih Vam vrlo zahvalna!

p.s. ne bi skodile uporedne fotografije iz standarda. ukoliko je problem, mogu i ja da ih pronadjem, imam dosta izvora.

Kao prvo ne razumem to persiranje kada se znamo a kao drugo ne volim bas da odgovaram na tako zlonamerne komentare a posto imas tako puno izvora pogledaj i ovaj link na kome je pas Chrisarion Collier cija je slika postavljena za uzor kako skotski ovcar treba da izgleda i koji je Robijev pradeda.

p.s. Voleo bih da cujem tvoje komentare o mom psu ,bas me zanima.

http://www.collienet.com/roughcollie.htm

Prilozi

• nero%20web.jpg
    nero%20web.jpg
    24 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Kao prvo ne razumem to persiranje kada se znamo a kao drugo ne volim bas da odgovaram na tako zlonamerne komentare a posto imas tako puno izvora pogledaj i ovaj link na kome je pas Chrisarion Collier cija je slika postavljena za uzor kako skotski ovcar treba da izgleda i koji je Robijev pradeda.

p.s. Voleo bih da cujem tvoje komentare o mom psu ,bas me zanima.

http://www.collienet.com/roughcollie.htm

Izvini za persiranje, citajuci poslednje tvoje poruke i gledajuci slike,pomislila samda si ti ustvari onaj gospodin iz Krusevca sto je cesto po izlozbama. (pomesala sam pse, mislila da je Miki, ako ne gresim ime, njegov, zato sam se zbunila)..necu da komentarisem tvog psa nego cu ti dati primer kako pas treba da izgleda po standardu (ubedime da gresim ukoliko nije ispravno ovo sto mislim o rasi, a sto sam naucila citajuci malo neke knjizice o njima)...evo za koji minut samo da povadim slike i ilustracije sa neta.

Poslednja izmena:
Lep je pradeda, ali verujem da znas i sam iz nekog iskustva da retko koji pas iz legla nesto povuce na pradedu (da je tako zar bismo danas imali moderne skote :)))?!?!?! )

Zasto mislis da su zluradi komentari? Mozda samo zelim da sa nekim razmenim misljenje, miljenje koje je zasnovano na cinjenicama i to je to. Zato necu da pricam o psu, tj hocu da govorim o onima koje smatram prelepim primercima. Ne mislim ja ni da je moj pas savrseni primerak, pa da sad ocekujes da govorim lose o tudjim psima, a hvalim svog...naprotiv, govorim o shvatanju rase i standardu!
Sto se tice odgoja, verovatno znas i sam i da u tim "vrhunskim odgajivacnicama" ima svega, i da nije uvek onako kako izgleda na fotkama.

Ponavljam, nista lose ne mislim, ne smatram nikoga od vas konkurencijom,niti mislim da se bavim odgojem, najvise me zanima dresura i rad (agility , ili jednog dana obuka za spasioce,ali i rad sa ovcama) i nemam razloga da lose pricam o bilo kom psu, narocito ako to nije osnovano Samo imam vrlo suprotno misljenje i stav o rasi, o kom opet ponavljam ne vredi raspravljati, ali ne podnosim kad neko deli komentare o tudjim psima, a ne poziva se na standard, vec na neku "ideju o pasmini" (koliko god ona bila popularna)

Pisala sam vec dva puta neko svoje misljenje(koje sam izgradila na osnovu dosta toga vidjenog, posebno van Srbije, i na osnovu procitanih knjiga i standarda), pa ne bih sve to ponavljala ...ukoliko te interesuje vrati se nekoliko strana unazad,

Pre ovoga ipak moram da napomenem da sam konacno uzivo videla i mazila vrhunskog kratkodlakog skotskog ovcara (za one koji ne znaju negde se vode kao ista rasa, drugi tip, dok su drugde dve rase ali isti standard izuzev dlake), i imala sam tu privilegiju da vidim kako nasi psi treba da budu gradjeni, bez ove "VUNE" :))))) sto im cesljamo :)))

Evo osnovnih stvari iz svakog standarda:

Pravilna glava skotskog ovcara:

Pravilna konstitucija i dlaka:

Nekoliko losih primera glava koje cesto vidjamo:

Izuzetno konkavna glava koja je potpuno izgubila željeni oblik. Lobanja je prekratka, a donja vilica bi mogla biti jača. Nedovoljno dostojanstva.

Neplemenita i gruba glava koja je izgubila oblik klina. Lobanja nije ravna, stop je prenaglašen, a nos lagano pada prema dole.

'Sladak' izraz lica, ali ne kao što standard traži. Oči su postavljene ravno, obrve deluju zabrinuto, glava je kratka i manjka joj elegancije, lobanja prostrana, a uši teške i široke.

I dva primera losih tela...

Netipično bujna dlaka prekriva lošu konstrukciju psa nepodobnog za rad. Nedovoljno dugacak vrat i glava bez dostojanstva.

Pas korektnog kostura i dlake, ali ravnih ramena, kratkog vrata, padajuće leđne linije s nedovoljno dubokim prsima, lošim slabinama, bez i malo sklada prednjeg i zadnjeg dela.

Crteži iz knjige "The Collie Standard" Mie Ejerstad.

Neki lepi psi:

Steadlyn Highlighter

Steadlyn Huckleberry Dots

Pa sad ko hoce nek poredi, i samo neka mi ne kaze-pa znas kako postoji moderna linija koja postaje dominantna...ili jos gore- pa moj pas pobejuje na izlozbama, zamisli sampion Srbije je ili ima Intera (CACIBi iz 3 drzave u odredjenim periodima, dusu dalo pa ima Hrvatska, Bosna, Crna Gora )

Poslednja izmena:

Back