Skoplje

limunada

Buduća legenda
Poruka
39.165
Nedavno sam prvi put bila u Skoplju.
Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Nevjerovatno kako su upropastili jedan grad i to za sve pare.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Kao da su se djeca igrala,pa razbacala igracke.🙂
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Tvrdjava koja je autenticna,nije odrzavana.
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Posebna bizarnost je sto to na slikama i pojedinacno i ne izgleda toliko lose.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Bar meni.Iako sam se trudila da i u tom kicu vidom neku ljepotu...ali ne ide.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.

izvini sto se smejam...simpatican mi tvoj opis...nikada nisam bila ali zamisljam :mrgreen:
imas neku sliku tog kica? :D

Ne moze to slika docarati.🙂
Moras vidjeti uzivo.
Na slikama bi jos pomislio da si u Sankt Peterburgu.😀
Evo ovo je centralni spomenik.Ne daj Boze da kome padne na glavu.
A nama je smetao "žir"...😂

Prilozi

• IMG_20221023_122119.jpg
    IMG_20221023_122119.jpg
    70,9 KB · Pregleda: 36
morala sam da izguglam da vidim...ohhhh kako su ovo nabacali....:pop: iz svakog grada po nesto

a inace cene su ok? kakav ti je Ohrid? znam da nije tema ali me zanima :rumenko:
Cijene su ok.
Ohrid...Ohridsko jezero i priroda okolo su mi zaista lijepi.Narocito me odusevio Sveti Naum manastir i izvori rijeke Crni Drim.
Ono je nestvarna ljepota kristalno cista voda raznih nijansi.Nisam nigdje osjetila takvu harmoniju prirode,mir i spokoj.
Inace,dozvoljena je voznja samo camcima na vesla,bas zbog toga da se ne kvari ta idila.
Sto se tice samog grada,mogao je biti uredjeniji,obzirom da je glavna turisticka znamenitost.Sredjeno je ono uz obalu i glavna ulica sa radnjama..Stari grad u brdu i ulice su prilicno zapustene,fasade otpadaju,trava nepokosena...klasika.Nigdje putokaza,uvece nema ni osvjetljenja.
Lijepa je crkva sv.Jovana i sv.Sofije.I jos jednu sam vidjela koja je bila zakljucana.
Nismo imali toliko vremena za obilazak,ali generalno...meni je bio neki utisak otomanske carsije.Valjda sto sam vidjela kako nesto zaista moze da izgleda...uvijek kazem sta bi npr.Nijemci od ovog napravili...🙂
Neiskoristen potencijal.Trebala bi mu generalna obnova...ali ne kao Skoplju.😂

Cijene su ok.
Ohrid...Ohridsko jezero i priroda okolo su mi zaista lijepi.Narocito me odusevio Sveti Naum manastir i izvori rijeke Crni Drim.
Ono je nestvarna ljepota kristalno cista voda raznih nijansi.Nisam nigdje osjetila takvu harmoniju prirode,mir i spokoj.
Inace,dozvoljena je voznja samo camcima na vesla,bas zbog toga da se ne kvari ta idila.
Sto se tice samog grada,mogao je biti uredjeniji,obzirom da je glavna turisticka znamenitost.Sredjeno je ono uz obalu i glavna ulica sa radnjama..Stari grad u brdu i ulice su prilicno zapustene,fasade otpadaju,trava nepokosena...klasika.Nigdje putokaza,uvece nema ni osvjetljenja.
Lijepa je crkva sv.Jovana i sv.Sofije.I jos jednu sam vidjela koja je bila zakljucana.
Nismo imali toliko vremena za obilazak,ali generalno...meni je bio neki utisak otomanske carsije.Valjda sto sam vidjela kako nesto zaista moze da izgleda...uvijek kazem sta bi npr.Nijemci od ovog napravili...🙂
Neiskoristen potencijal.Trebala bi mu generalna obnova...ali ne kao Skoplju.😂
Da su Nemci bili, onda bi to bilo Austrougarska..meni se svidja tak orijentalni smek generalno, jedino ove kipove sto su stavili i sve pomesali da se nista ne uklapa!
Svakako gotivim taj narod tamo, uvek su srdacni i prostodusni..

Da su Nemci bili, onda bi to bilo Austrougarska..meni se svidja tak orijentalni smek generalno, jedino ove kipove sto su stavili i sve pomesali da se nista ne uklapa!
Ne mislim na njemacki stil gradnje,nego na urednost i cistocu.Orjentalni stil mi se svidja...ali nije nikakav stil kad su fasade oronule,trava nepokosena,sut i krs okolo.Na to prije svega mislim.
A nije nikakav stil ni nabacanost ovih kipova i kvazibarokne zgrade koje odudaraju od svega.
Citam da kad su pravili ovaj projekat Skoplje 2014 cak nisu konsultovali arhitekte.

Ne mislim na njemacki stil gradnje,nego na urednost i cistocu.Orjentalni stil mi se svidja...ali nije nikakav stil kad su fasade oronule,trava nepokosena,sut i krs okolo.Na to prije svega mislim.
A nije nikakav stil ni nabacanost ovih kipova i kvazibarokne zgrade koje odudaraju od svega.
Citam da kad su pravili ovaj projekat Skoplje 2014 cak nisu konsultovali arhitekte.
to je vec do njihovog odrzavanja ili neulaganja, u krajnjem slucaju kulture..
Vidi se da nisu konsultovali arhitekte, ne svidja se ni mojoj drugarici iz Makedonije..

Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.
Isao tamo cesto do virusa. Doduše od kad je pocela korona nisam se mako iz zemlje. Pre sam odlazio. Imam rodbinu , baba mi je odatle. Svi su moji po glavnom gradu. Razmišljam, nego me korona sprečila da to uradim pre, da uzmem pasos po babine linije.

Taj glavni trg u Skoplju nikada nije bio nesto posebno, pa nije bilo tesko ubediti narod da ga treba "urediti". Naravno, autori "preuredjenja" i vladinih zgrada su americke firme (sto se vidi po arhitektonskom stilu neoklasicizma, karakteristicnim za americke vladine zgrade u Vasingtonu.).
Dakle, vec na prvi pogled na te objekte, automatski je jasno da su ovo americki projekti i da su razni Zaevi , Secerinoske, Gruevski, ......inkasirali pozamasnu proviziju.

Tako to ide u zemlji koju amerika okupira.
Setimo se samo 500 uvezenih americkih KRAJSLERA za potrebe makedonske policije............u vreme kada svajcarska, svedska, engleska, nemacka..........policija vozi skode i dacije..........radi stednje.
Mozemo samo zamisliti koliku su proviziju inkasirali tadasnji makedonski politicari za uvoz ovih krajslera , koji svojom cenom, glomaznoscu , potrosnjom , servisom.....itd. uopste ne odgovaraju ovoj bednoj i siromasnoj americkoj koloniji, makedoniji.

Mislim da moje objasnjenje daje odgovor na pitanje: koje su budale ovako nestrucno i bezukusno izgradile reprezentativni centar Skoplja.

Nisam znala da su Ameri tu umijesali svoje prste.
Onda je sve jasnije.Mogu ih zamisliti i kako se smiju makedonskom narodu u stilu...sta smo vam uvalili i jos ste nam platili.
Onaj ko je na ovo pristao definitivno je izdajnik svoje zemlje.

Ovo je misljenje i vecine Makedonaca o Srbima.

Skopje 2014-ta je bio projekt vlade Grujevskog i naravno vecina zdanja su cisto pranje novca.
Isto tako, to je bio period takozvane antikvizacije Makedonije, sto se moze primetiti.
Ali deo zdanja je postojao pre zemljotresa, kao recimo Oficirski dom i zdanja preko Kamenog mosta, to je sada samo replicirano.

Da, vecini gradjana se ne dopada mesanje stilova i nabacivanje svega, ali ipak je to nase Skopje ❤

Kiceraj je doneo dosta turista, to je ipak neki dobitak, a kada se priviknes, postane cak i simpaticno.
Kada se izgradio trg, ja sam radila tu u blizini. Iz fontane se pustala klasicna muzika, kipovi, ulicni prodavci, terase restorana i kafica, sve mi je odjednom bilo tesno i konfuzno.
Sada sam se navikla i pocela da gradim neke nove uspomene.

Ja sam iz mesanog braka, otac Srbin, majka Makedonka.
Mnogo mi.je ruzno kada Srbi pljuju Makedonce i obrnuto.

@limunada jesi li se popela na Vodno i zicarom do Milenijumskog krsta, jesi li bila da vidis Matku, prosetala Turskom carsijom?
Nije Skopje samo Skopje 2014-ta

Back