Škola sa nasiljem

Није била пионирска дисциплина али није било ни глувих у разреду. Тешко је рећи.

Текст говори о дивљаштву деце која нису у стању да прихвате дете (младића) који има кохлеарни имплантат јер је рођен са тешко оштећеним слухом.

Сматрам да је била грешка послати га у тзв нормалну школу.

Poslednja izmena od moderatora:
A gde bi ste ga vi u skolu za decu sa posebnim potrebama tj. sa decom koja imaju daunov i slicne sindrome. Problem je u tome sto iz specijalnih skola ne moze da se ide u gimnaziju pa mislim cak ni su strucnu cetvorogodisnju skolu. Sto cak i oni koji bi trebali da znaju ne znaju da gluvonema deca samo slabije cuju i da nisu mentalno retardirana pa ih stavljaju u isti kos sa mentalno retardiranom decom i u isti razred i onda takva deca propadnu jer se sa njima radi po istom principu kao sa nekim ko ima daunov sindrom recimo.

Te stvari se izgleda nikad ne menjaju,cim se imalo razlikujes od druge dece,krece zadirkivanje,ismejavanje,izbegavanje...jedina razlika izmedju nekad i sad je u fizickom matletiranju,toga u moje vreme nije bilo.
Pitam se samo koliko je to do dece a koliko do samih roditelja?
U kakvu skolu ili u kakvo odeljenje treba da idu deca koja su po svemu normalna osim sto su rodjena sa telesnim hendikepom?
Da li je za njih bolje da budu u razredu sa normalnom decom,ili je za njih bolje da budu u razredu sa decom koja imaju smanjene psihicke sposobnosti?
Razlikovali bi se i u jednom i drugom odeljenju i da li tu ima nekog resenja?
Cak i takva deca imaju pravo na obrazovanje i odlazak u skolu,a opet kad te odbacuju bas zbog tog sta uraditi.
Tuzno je sto neko ko je pametan i zeli da napreduje bude odbacen samo zato sto se fizicki razlikuje od drugih.

Pre 30 godina si imao da su gradjani bili u gradovima a oni drugi u svojim malim sredinama. U poslednjih 20 godina imao si veliku migraciju stanovnistva iz malih zaostalih i primitivnih sredina u gradove i oni su doneli sa sobom svoje zaostale nacine razmisljanja. Njihova deca kojoj su oni preneli svoje zaostale nacine razmisljanja danas idu u gimnazije po vecim gradovima koje su oni naselil. Najveci broj njoj se nikad nece odreci shvatanja iz svojih vukojebina i trudice se maksimalno da bi gradjani tj. starosedeoci velikih gradova prihvatimo njihov nacin shvatanja stvari. U njihovim zabitima ovaj momak bi po saznju da je gluv zavrsio u nekom kanjonu priklan ili razbijene glave. U Petnicu idu deca iz kulturnih, gradjanskih porodica tu necete naci decu roditelja koji su dosli iz nekih vukojebina.

Zato je i neophodno gradjansko vaspitanje a ne veronauka.

Bio sam zrtva i u osnovnoj i u srednjoj, doduse u srednjoj malo manje, a i sada isti ti ljudi posle svih tih godina dobacuju gluposti i sl. kada prodjem ulicom.

Da sam bio nasilnik, fizicki ne, nikad, ovako mozda sam zadirkivao neke ljude, neke izbegavao, ali ne secam se da sam ikoga vredjao u lice ili omalovazao i izivljavao se nad nekim.
Rekao sam neke stvari iza ledja, zbijao salu na racun nekih ljudi, ali ovako direktno nekog da ponizavam i maltretiram ne.

Secam se da se jedan mladic ispisao jer su ga posle skole neki momci sacekali i trazili mu novac, a drugi je dobio batine, par godina kasnije, jer ih je oterao te koji su mu trazili novac u pm.
Nakon toga poceo je da dolazi za nozem u skolu, jedno vreme, a nije bio neki ni nasilnik, niti bilo sta, srecom ne znam da je upotrebio noz u samoodbrani.

Iznuda novca je bila cesta pojava, treba deci za fiks.

dodatak:

Sad sam se setio, bilo je mozda jedna ili dva osobe koje sam maltetirao, ali to su obicno bili oni koji su se pravili pametnim ovo-ono, dizali nos, glumili neku visinu, fini i dobri sa mnom kada im treba nesto, onda smo drugari ma najbolji, a ovako u skoli, e tu su dobacivali i prikljucivali se coporu i omalovazali mene, a posle skole super, drugari smo. Secam se da sam jednog momka tako nervirao na dnevnoj bazi, dobacivao, pa i okretao druge protiv njega, bas zato sto je hteo da udje u neko "elitno" drustvo tako sto je mene maltretirao, dobacivao i sl. video od njih pa ajde i on, a posle skole smo drugari. I to nije bio ni manji ni slabiji od mene, za 2 glave visi, pa znao sam i da popijem batine od njega, zasluzeno, nisam ga stedeo, ali posle dan-dva ponovo bi krenuo po starom, mada nikad mi ga nije bilo zao, jer je bio kreten. I sada kada ga vidim, ne mirsem ga, ono kurtoazija je na nivou, ali ga ne gotivim, a ne verujem da on gotivi i mene nesto.

Bio je tu jedan takav, isto taj kalibar "hocu da budem elita tako sto zezam druge i glumim frajera", doduse malo mladji i manji od mene, i njega sam isto tako "mucio", nekada i fizicki (lupim ga u rame, sljapnem po glavi i sl.), ali posle nekog vremena bilo mi ga je zao sto sam to radio, jer sam znao da preteram bas, i kad se setim, stidim se koliki sam kreten bio. Sada se druzimo, tj. imamo zajednicke prijatelje, ali ne mirisem ga, a ni on mene. Stavise, cini mi se da su se uloge i zamenile, vise mi nije zanimljivo da se sa nekim mlatim, ali s druge strane neki ostaju kreteni uvek i ne odrastu.

Mozda kada se okrene to nikada i nisam gledao tada kao maltretiranje, bili smo decaci, neizivljeni, zezali smo jedne druge, mada sada imam drugacije misljenje.

Poslednja izmena:
A gde bi ste ga vi u skolu za decu sa posebnim potrebama tj. sa decom koja imaju daunov i slicne sindrome. Problem je u tome sto iz specijalnih skola ne moze da se ide u gimnaziju pa mislim cak ni su strucnu cetvorogodisnju skolu. Sto cak i oni koji bi trebali da znaju ne znaju da gluvonema deca samo slabije cuju i da nisu mentalno retardirana pa ih stavljaju u isti kos sa mentalno retardiranom decom i u isti razred i onda takva deca propadnu jer se sa njima radi po istom principu kao sa nekim ko ima daunov sindrom recimo.

У Београду постоји школа за децу са оштећењем слуха. Из ње се сасвим нормално иде на даље школовање.

Pre 30 godina si imao da su gradjani bili u gradovima a oni drugi u svojim malim sredinama. U poslednjih 20 godina imao si veliku migraciju stanovnistva iz malih zaostalih i primitivnih sredina u gradove i oni su doneli sa sobom svoje zaostale nacine razmisljanja. Njihova deca kojoj su oni preneli svoje zaostale nacine razmisljanja danas idu u gimnazije po vecim gradovima koje su oni naselil. Najveci broj njoj se nikad nece odreci shvatanja iz svojih Bosanskih, Hercegovackih, Kosovskih i ostalih vukojebina i trudice se maksimalno da bi gradjani tj. starosedeoci velikih gradova prihvatimo njihov nacin shvatanja stvari. U njihovim zabitima ovaj momak bi po saznju da je gluv zavrsio u nekom kanjonu priklan ili razbijene glave. U Petnicu idu deca iz kulturnih, gradjanskih porodica tu necete naci decu roditelja koji su dosli iz nekih vukojebina.

Zato je i neophodno gradjansko vaspitanje a ne veronauka.

Мислим да си у овом посту приказао висок степен острашћености и мржње према онима који нису из тзв грађанских породица.

Стидим се уместо тебе.

ljudi nisu isti. i ne treba da budu.

bio sam ubedljivo najmrsaviji u razredu i negde srednji po visini ali karakter mi nije dozvoljavao da budem potcinjen. neki debeljko je pokusao u prvom razredu da se podstavi kao glavni a ja onako zilav sam mu uzvratio i prilicno ga povredio.i ondak sam video taj strah u ocima i strahopostovanje. i to mi se odma uvuklo pod kozu. i ostao sam klasicni siledzija.
nedostatak tezine sam nadoknadjivao surovoscu i odsustvom empatije. mozda mogu da kazem i da sam (bio) sadista.
kao takav sam stekao drugare koji su mi bili slicni i eto ti!

mlatio sam se redovno sa starijima i nakurrcenima ali pravo zadovoljstvo je bilo terorisati jednog sto je isao sa nama u razred a zapravo je bio u rangu za specijanu skolu.i bilo je tu nekoliko njih sto su po prirodi bili gnjide i robovi koje si MORAO da terorises..
bilo je tu svasta. skidanje pantalona,vucenje za usi, jahanje na ledjima,umivanje u snegu i u psecim gomnima,izvlacenje stolica,pljuvanje u uzinu :mrgreen:

i sada sa ogromnim kezom isem ovo dok se prisecam.

inace sam vabracno dete a cale mi je bio alkos i tabadzija...

Ako je ostecenje takvog tipa da ucenik uz pomoc aparata ili implanta cuje dobro i govor mu je ocuvan, nema potrebe da ide u skolu za gluvoneme.

Mislim da su ovde najvecu gresku napravili ne roditelji siledzija (mada i na njima je znacajan deo odgovornosti), nego nastavnici koji su takvo ponasanje dopustili, pogotovo ovi u osnovnoj skoli. Kako mogu da primetim, zlostavljanje je pocelo u petom razredu osnovne skole, sto znaci da je uciteljica itekako drzala stavri pod kontrolom. To je inace cesta situacija u nasim osnovnim skolama - da kod uciteljice bide sve pod konac, a kada se predje na predmetnu nastavu dodje do rapsada sistema. Nastavnik je taj koji stavra atmosferu u razredu i vodi racuna da deca budu tolerantna jedna prema drugima. Ako dodje do problema, o njemu se govori na roditeljskim sastancima, sastancima Saveta roditelja, pa tu su skolski pedagog i psiholog, pa ako to ne upali onda se direktoru u posetu salje inspekcija cim se nasilje ponovi. S obzirom da postoji sprega direktor-prosvetni inspektor pogotovo u manjim mestima, jednom se obratiti inspekciji nije dovoljno. U krajnjem slucaju postoji i inspekcija rada kojoj se moze prijaviti nastavnik/direktor koji ne obavlja svoj posao.

I naravno veciti problem malog mesta - svi se znaju i niko nikome nece da se zameri da ne bi popio batine na sokaku. Verujem da tamo medju roditeljima ima onih koji bi svojoj deci objasnili da nije u redu sto se tako ponasaju i da treba drugu da pomognu, ali se isto tako plase da im rodjeno dete ne dobije batine od tih istih siledzija koji ovog decaka maltretiraju. Ili ne daj boze da im ne dodju na slavu. Manja mesta su vrzino kolo kada su socijalni odnosi u pitanju.

Na zalost roditelji vaspitavaju takvu decu koja sinakiraju one koji su "drugaciji". 90% roditelja u Srbiji podrzava svoju "normalnu" decu u sikaniranju "ludaka" , "debila" , "gluvaca" i ostalih koji nisu kao oni. Neka vas ne zavara internet internet koristi mozda 10%-15% roditelja i to je sve dok je ostatak Srbije duboko zatucan i zaostao. Nisu ni ti roditelji zli nego su neobrazovani i primitivni oni veruju da se "gluvoca" prenosi pa `zele da se "gluvonemo" dete istera iz skole da ne zarazi drugu decu, krije se da dete ima srcanu manu da mesto ne bi znalo da dete ne bi bilo sikanirano i od strane drugih ucenika i od strane roditelja. Ovo je jedna zaostala zemlja gde je cak i sramota biti bolestan. Ovde se kod lekara ide tek kada dotera cara do duvara jer sta bi reklo mesto da se ode ranije...pukla bi bruka.

Na zalost roditelji vaspitavaju takvu decu koja sinakiraju one koji su "drugaciji". 90% roditelja u Srbiji podrzava svoju "normalnu" decu u sikaniranju "ludaka" , "debila" , "gluvaca" i ostalih koji nisu kao oni. Neka vas ne zavara internet internet koristi mozda 10%-15% roditelja i to je sve dok je ostatak Srbije duboko zatucan i zaostao. Nisu ni ti roditelji zli nego su neobrazovani i primitivni oni veruju da se "gluvoca" prenosi pa `zele da se "gluvonemo" dete istera iz skole da ne zarazi drugu decu, krije se da dete ima srcanu manu da mesto ne bi znalo da dete ne bi bilo sikanirano i od strane drugih ucenika i od strane roditelja. Ovo je jedna zaostala zemlja gde je cak i sramota biti bolestan. Ovde se kod lekara ide tek kada dotera cara do duvara jer sta bi reklo mesto da se ode ranije...pukla bi bruka.

Хоћеш ли престати да генерализујеш и вређаш цео народ?

У нашој бившој основној школи су пре четири године ђаци генерације била два ученика са проблемима - један дечко са дислексијом и један са проблемима у кретању, заборавила сам тачну дијагнозу.

Ево и штампаног доказа. Молим, прочитати цео текст.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:247476-Znanjem-do-boljeg-zivota

Prvo cu da te javno upozorim da cu sledeci tekst ovakve sadrzine da obrisem, ako ono sto zelis da kazes ne mozes da kazes na diplomatski nacin, bez da nekoga vredjas. Prethodni post ti je editovan, izbrisala sam narode koje pominjes.

Donekle jesi u pravu jer neinformisanost radja strah, a strah agresivnost. Ali ako nece roditelj, moze da koriguje ucitalj/nastavnik. On je taj koji razredu treba da objasni i usmeri ga kako da se ponasa prema drugu sa problemom. I da u tome istraje. U ovom slucaju mislim da su svi komplet zakazali, roditelji + nastavnici.

Prvo cu da te javno upozorim da cu sledeci tekst ovakve sadrzine da obrisem, ako ono sto zelis da kazes ne mozes da kazes na diplomatski nacin, bez da nekoga vredjas. Prethodni post ti je editovan, izbrisala sam narode koje pominjes.

Donekle jesi u pravu jer neinformisanost radja strah, a strah agresivnost. Ali ako nece roditelj, moze da koriguje ucitalj/nastavnik. On je taj koji razredu treba da objasni i usmeri ga kako da se ponasa prema drugu sa problemom. I da u tome istraje. U ovom slucaju mislim da su svi komplet zakazali, roditelji + nastavnici.

Draga gospodjo tekst takve sadrzine je apsolutna istina , pa dosta se pokusavalo da se ovom narodu objasni na lep naci ne ide pa ne ide. Onda postoji drugi nacin. I taj drugi nacin pali u vecini drugih zemalja, sa narodom se ne razgovara lepo ako ste vlast, narodu se ne objasnjava, nego se narod drzi u saci. U Americi kada vase dete pokazuje fasisoidno ponasanje prema detetu ometenom u razvoju ili sa nekim fizickim nedostatkom jednom vas opomenu, par puta vam zalepe visoku novcanu kaznu i ako to ne upali onda vam uzmu dete , kada divljate kolimo pored skole sto se stalno radi kod nas posalju vam kola na otpad i ispotuce vam metalnu ispresovanu kockicu. Nigde u svetu sem u Srbiji se narod ne moli , ne kumi i na narod se ne apeluje. Biblija lepo kaze "stado bozije" a Hrista naziva "pastirom".

Није била пионирска дисциплина али није било ни глувих у разреду. Тешко је рећи.

Текст говори о дивљаштву деце која нису у стању да прихвате дете (младића) који има кохлеарни имплантат јер је рођен са тешко оштећеним слухом.

Сматрам да је била грешка послати га у тзв нормалну школу.

zasto je problem sto ide u "normalnu skolu" u "posebne" skole idu djeca sa mentalnim nedostacima za koje je potrebno korigovati gradivo a koliko sam shvatila djecak iz teksta je cak i inteligentniji od vecine njegovih "drugara" iz razreda tako da bi sturo gledano oni trebali da idu u specijalnu skolu a ne ovaj djecak.
Osobe koje slabo cuju, vide ili imaju problema sa kretanjem za mene imaju 100% pravo da zavrse "normalnu skolu" .
Da li po tvom misljenju svako sa malo vecom doptrijom bi trebao da ide u skolu za sljepe?

zasto je problem sto ide u "normalnu skolu" u "posebne" skole idu djeca sa mentalnim nedostacima za koje je potrebno korigovati gradivo a koliko sam shvatila djecak iz teksta je cak i inteligentniji od vecine njegovih "drugara" iz razreda tako da bi sturo gledano oni trebali da idu u specijalnu skolu a ne ovaj djecak.
Osobe koje slabo cuju, vide ili imaju problema sa kretanjem za mene imaju 100% pravo da zavrse "normalnu skolu" .
Da li po tvom misljenju svako sa malo vecom doptrijom bi trebao da ide u skolu za sljepe?

Постоје школе за децу са оштећењем слуха, нико не говори о менталној ретардацији.

Постоје школе за децу са оштећењем слуха, нико не говори о менталној ретардацији.

Znam da postoje jedan moj poznamik je isao ali koliko sam upoznala njegovih prijatelja svi imaju 100% ostecen sluh i sporazumjevaju se jezikom znakova, na tom jezilu imaju i predavanja.

U tih 15 dana koliko sam provela u njihovom drustvu bila sam jedina koja sam imala 100% sluh i koja prvih dana nije znala ni jedu znakovnu rec, ne mozete zamisliti koliko su se svi trudili da mi olaksaju i da me nauce...

Ali koliko sam shvatila djecak iz teksta je uspeo pomocu slusnog aparata da cuje i da govori tako da je za mene njegovo stanje isto kao kada pored sbe imam osobu sa ogromnom dioptrijom, slabije cuje/vidi ali je moguce sporazumjevanje.

Draga gospodjo tekst takve sadrzine je apsolutna istina , pa dosta se pokusavalo da se ovom narodu objasni na lep naci ne ide pa ne ide. Onda postoji drugi nacin. I taj drugi nacin pali u vecini drugih zemalja, sa narodom se ne razgovara lepo ako ste vlast, narodu se ne objasnjava, nego se narod drzi u saci. U Americi kada vase dete pokazuje fasisoidno ponasanje prema detetu ometenom u razvoju ili sa nekim fizickim nedostatkom jednom vas opomenu, par puta vam zalepe visoku novcanu kaznu i ako to ne upali onda vam uzmu dete , kada divljate kolimo pored skole sto se stalno radi kod nas posalju vam kola na otpad i ispotuce vam metalnu ispresovanu kockicu. Nigde u svetu sem u Srbiji se narod ne moli , ne kumi i na narod se ne apeluje. Biblija lepo kaze "stado bozije" a Hrista naziva "pastirom".

eeee, zato u amerikama deca malo-malo pa se mase oruzja :ok:

bio je kod nas u odeljenju, u osnovnoj, jedan sto je copao...sad ne znam od cega. niko nikada nije ni rekao, jedino znam da mu je to bilo urodjeno. njega su bas maltretirali pojedini. nisu samo njega, ali on bas nije mogao da se odbrani. u osnovnoj je to bilo izrazeno narocito od 5 do 8 razreda. isfolirani kretencici....
posle u srednjoj extra odeljenje...jesmo se podhebavali jedni druge, ali to su bile obicne zaebancije, koje nikada nisu presle granicu i pretvorile se u nasilje. mogu da kazem da je odeljenje u srednjoj imalo odlican sastav, iako je bilo i onih visokih i premrsavih i debelih i sa cvikama. a bilo je i onih moze se reci cudaka, neki uopste nisu sa drugima komunicirali, ali ih niko nije ni dirao. za jednog od tih cutljivih smo kasnije saznali da je zavrsio u nekoj mafiji i zaglavio zatvor. :lol:

Bilo je toga i kad sam ja bila dete...jednog druga iz razreda su mucili, skidali mu gace na hodniku, udarali ga i slicno..zato sto je bio sitan, mrsav, plav, sa cvikerima, stidljiv. Ok, nije u pitanju hendikep kao kod decka iz priloga, ali mucenje je zbog razlicitosti/slabosti na neki nacin..ovaj je bio povucen stidljiv te zanimljiv za mucenje. A ti foliranti sto su ga ismevali kao su klasika - ima ih u skoro svakom razredu, glupe pubertetlije dokazuju neku svoju umisljenu moc..iz dosade, besa, hormona, zapostavljenosti, ma milion i jednog razloga..
Jedan od tih napasnika je postao narkomancina teska, ostali su takodje neki propaliteti, vise ispred prodavnice cugaju pivo i to im je ceo zivot..fizikalisu nesto otprilike. To mu valjda dodje neka karmicka pravda.
Mada nije pravilo, ali eto, kod mene u razredu je bio skolski primer toga.

Da, dosada je djavolje igraliste, ne kazu za dzabe..evo jedan pozitivan primer.. http://riznicazlatnihideja.wordpres...inula-pravila-i-resila-se-vrsnjackog-nasilja/

Inace sam sigurna da lepo vaspitana deca, sa zdravim odnosima u porodici, nece nikad muciti nekog. Koliko god drustvo uticalo na njih.

ĐAČKA ZAKLETVA iz 1914 godine

Zaklinjem se da neću
uništavati drveće, gaziti cveće.
Obećavam da neću pljuvati na pod u školi, u kući, ili na putu.
Dajem reč da neću kvariti ograde, ni nanositi kvar građevinama.
Nikada neću bacati hartije ili ma kakvo đubre po ulici.
Biću uvek učtiv, štitiću ptice, braniću tuđu svojinu
onako kako bih želeo da drugi brane moju.
Obećavam da ću biti iskren i pošten građanin.

Vrlo aktuelna tema,o kojoj se ne prica bas puno
Maltretiranje dece u školi
Da li ste sigurni da vašu decu ne maltretiraju druga deca u školi? Da li znate kakve to sve vrste zlostavljanja postoje i kako utiču na klince?
Nedavno je, po ne znamo koji put, planula priča o devojčici koja se ubila jer su je u školi zlostavljala druga deca. Iako nam čini da te to daleko od nas i uzvikujemo: “Ma, to je samo Amerika”, neke naznake sličnog ponašanja počinjemo primećivati i kod nas.
Ta podela je, kod nas, na žalost većinom vezana za materijalno stanje dece ili mesto gde žive. Bogatija deca obično ponižavaju siromašniju, deca iz grada se izruguju deci sa sela i slično. Toga je bilo oduvek, ali, čini se, ne u tako velikom obimu i sa takvom prećutnom podrškom roditelja i ignorisanjem od strane nastavnika.

Imali smo priliku da prisustvujemo situaciji kada jedna imućnija devojčica govori za drugu: “Ma, ona je bezveze, ona kupuje odeću u kineskom šopu”. Možda ne zvuči tako brutalno, ali za decu u toj dobi, to je šokantno i strašno.

Zlostavljanje dece u školi može biti psihičko, verbalno ili, u novije vreme, “sajber- zlostavljanje”, odnosno maltretiranje putem interneta.

Ponižavanje i ismejavanje dece (od strane vršnjaka) proširilo se i na Facebook, SMS-ove, MySpace i druge društvene mreže. Neka deca, čak, postavljaju vrlo ružne video snimke na YouTube.

Znakovi

Deca će vam retko reći ako ih neko zlostavlja, a ponekad i ne znaju šta to sve znači. Ne moraju to biti fizički napadi (to se čak čini bezazleno u odnosu šta pravo psihičko zlostavljanje može uraditi deci). Obično je reč o ismejavanju, ponižavanju zbog izgleda ili lošeg materijalnog stanja ili ljubomori. Deca na to obično reaguju sa smanjenim apetitom, noćnim morama, napadima plača, depresijom, ne žele da idu u školu, …

Kada primetite slične simptome, razgovarajte sa detetom, kažite mu da to ne može tako da traje i da ćete mu pomoći da nauči da se odupre. Razvijte strategiju, pronađite rešenje kako da dete reši problem. Odglumite scenu zlostavljanja i pokažite detetu kako treba reagovati u tim situacijama.

Događa se i da deca, koja su bila zlostavljana počinju zlostavljati druge. Morate im dati jasno do znanja da takvo ponašanje nije ni malo zabavno, smešno, “cool”, bezopasno. Takođe, važno je i u kakvom okruženju dete živi – u kući ne sme biti velikih svađa niti ponižavanja i ismejavanja.

Sajber- zlostavljanje

Danas je, na žalost, i kod nas prisutno sajber-zlostavljanje. Deca obično putem interneta, društvenih mreža i YouTubea zlostavljaju svoje vršnjake. Postavljaju izrugujuće video snimke, šire ružne priče putem Facebooka, vređaju, …

Iako vam na prvu zvuči kao narušavanje privatnosti, deca ne smeju da koriste internet, telefon i društvene mreže bez nadzora. Nije preporučljivo da detetu date računar odvojeno u njegovoj sobi. Najbolje je da koristi onaj koji se nalazi u kući i da vi imate često pogled na ekran.

Ukoliko se dogodi da je vaše dete meta sajber-zlostavljanja prijavite to u školi, ali u dogovoru sa učiteljem nađite najbezbolnije rešenje, koje neće izazvati još veće probleme.

Back