SKIATHOS ali stvarno!

Vezbaj,vezbaj...slatke su to muke!
f055.gif

:super:

Ovo poslednje ne bih komentarisala, jer sam mislila na pomoc, koju je uostalom Grcka i dobila.
Bez dalje zelje za bilo kakvom raspravom, reci cu samo da nemam nista protiv vas licno, samo malo nije na mestu, kada ovde na forumu, obican turista postavi neko pitanje, ocekuje i odgovor od isto tako obicnog turiste iz svoje zemlje, da bi mogao da se poistoveti. Na 9 od 10 pitanja, dobije odgovor od vas, a to nisu merodavne informacije. Takodje, svaki drugi post je reklamiranje vaseg sajta, vasih smestajnih kapaciteta, vasih usluga-sa napomenom to samo za MOJE turiste. A posto 98% clanova ovog foruma nisu vasi turisti, znaci vase informacije su za nas irelevantne. Postoje oglasi,kao uostalom i vas sajt gde mozete sve to reklamirati, jer nije korektno ni prema ovom sajtu, gde se reklamirate besplatno, a svi znamo koliko reklama kosta, a ni prema obicnim turistima koji su uskraceni za "pogodnosti" koje vi nudite, pa su samim tim i dezinformisani. Kada sam se prikljucila ovom forumu, ocekivala sam da cu saznati ono sto me zanima od putnika, turista, radi razmene pravih informacija, a ne onih posebnih i samim tim zakljuciti da li meni nesto odgovara ili ne. I takodje, svako ima pravo na svoju vizuru svega, pa i Skijatosa, tako da mislim da je sve ovo jedan nepotreban presing. Pozdrav!

Хвала Дороти на овом посту.
Замолила бих корисника са ником Мобилни да буде мало пристојнији и коректнији у комуникацији са осталим корисницима. :rtfm:

Хвала Дороти на овом посту.
Замолила бих корисника са ником Мобилни да буде мало пристојнији и коректнији у комуникацији са осталим корисницима. :rtfm:

Zamolio bih moderatora, sa nikom Vanda ( babariba:cool:) da se opusti i ....uziva :

Poslednja izmena:
Ja nisam rekao da treba reci odakle si...nego,kazem kako funkcionisu Srbi..a opet poznavajuci Grke,(da vole da se cenkaju)....Srbi s pravom traze bolju cenu i uvek je dobiju.

Ne znam zasto vam lice na prosjake( :dontunderstand:....ali znam da je ova zemlja jedna od retkih u svetu,gde u izlozima radnji stoji (primer): jakna-60 evra..a kupujes je za 45.... pise cena u rent a car- 30 evra.....uzimas za 20... i hiljade drugih primera.
I nasi turisti koji letuju godinama u grckoj,to veoma dobro znaju i tako se i ponasaju i s pravom traze bolju cenu...i dobijaju je.
Oni koji su letovali uglavnom po muslimanskim zemljama (turska,egipat,tunis...) verovatno i ne znaju za odnos grka prema srpskom turisti u odnosu na ostale...
Ljudi ( ne mali broj puta) odlaze iz grcka sa poklonima, od domacina gde su boravili...
Mada, ima pojava i da se iz bivsih Yu republika,predstavljaju za Srbe (narocito kad traze posao)...

Srbi nikad nisu bili niti ce ikad biti "samo turisti" u grckoj...

Za mesecak dana, ce put Grcke krenuti hiljade malisana (bez roditelja) da provedu po ko zna koji put,letnji raspust,kod svojih "drugih" roditelja.
Jedna takva porodica iz Patre (sa decom iz b.luke) letuje kod mene 15 dana.
Da kazemo, da su i ova deca "samo turisti"?
E sad, sto u turizmu ili u trgovini, ne mogu da vam daju veci popust....valjda je jasno,da je kriza, da imaju i oni troskove,da treba i oni da zarade....

PS. Tek sad shvatih iz tvojih reci (" valjda znaju, koliko im sta kosta").... da letujes prvi put u grckoj (najverovatnije).

Mislim da bilo ko ko imalo zna o Grčkoj i Grcima ne može da protivureči prethodno navedenom. U pravu je Mobilni kad kaže da oni imaju poseban odnos prema ljudima i turistima iz Srbije. Ja imam petnaestogodišnje iskustvo sa njima, vrlo lepo i pozitivno. Oni su divni i kao prijatelji i kao domaćini, posebno prema Srbima.
Za razliku od većine našeg naroda humani su, pomagali su mnogima, a pomažu i dalje, bez obzira na situaciju u kojoj se trenutno nalaze.
Baš zbog toga što ih jako dobro poznajem imala sam potrebu da se registrujem na forumu i prokomentarišem sve prethodno navedeno. :)

То јесте тачно. Тако је било и пре 30 година, а вероватно и раније.
Уосталом, кроз историју, Грци су нам увек били пријатељи..

Није се десило на Скијатосу, али, купује моја сестра сат на Тасосу прошле године. Сутрадан, сат престане да јој ради. Покушавамо то да објаснимо власнику радње. Грк не зна енглески, ни помоћник му не зна енглески, али онда сконта да смо Српкиње и каже:,,Ооо, Србија!'' И покаже јој да изабере сат који хоће, иако је пре тога одмахивао главом, у стилу:,,Мора да сте нешто зезнули ви..''

Da li postoji dobra veza između (grada) Skijatosa i Lutrakija (Glose) na Skopelosu, a da nije preskupi trajekt? Ima li organizovanih brodića na ovoj relaciji, i po kojoj ceni?

Lutraki izgleda idealno kao početna stanica za upoznavanje sa zapadnom obalom Skopelosa na kojoj se nalaze najlepše plaže ovog ostrva. Vredi li odvojiti vreme i posetiti i seoce Glosu?

Mislim da bilo ko ko imalo zna o Grčkoj i Grcima ne može da protivureči prethodno navedenom. U pravu je Mobilni kad kaže da oni imaju poseban odnos prema ljudima i turistima iz Srbije. Ja imam petnaestogodišnje iskustvo sa njima, vrlo lepo i pozitivno. Oni su divni i kao prijatelji i kao domaćini, posebno prema Srbima.
Za razliku od većine našeg naroda humani su, pomagali su mnogima, a pomažu i dalje, bez obzira na situaciju u kojoj se trenutno nalaze.
Baš zbog toga što ih jako dobro poznajem imala sam potrebu da se registrujem na forumu i prokomentarišem sve prethodno navedeno. :)

Svaka cast, Nina sto si za tako nesto odvojila vreme...

Mile, znam da nije korektno da te pitam na tvojoj temi, ali možda još nekome pomogne...

Da li znaš nešto novo oko priznavanja naših vozačkih dozvola ?
Priča se o tome stalno...ali niko ne zna konkretno da odgovori. Sreća pa me panduri ovde na Kritu poznaju, ali kad krenem za Agios, onda mi jedan ladno vrati moju srpsku vozačku (međunarodnu) i poželi sretan put, a sledeći mi kaže: ''Pustiću te samo zato što si Srpkinja, ali nemoj to više da radiš'' ...Jednom ću naleteti na nekog zaguljenog, pa ću morati kod sudije za prekršaje. A znaš već...ako sudija nije tamo, ili je pijan (kao i obično), moraću da prespavam u zatvoru...

Nemam problem kada vozim kola od Rent A Car-a, ali mi ne dozvoljavaju da vozim privatan auto sa grčkim ili engleskim tablicama.

Ne poznajem dovoljno dobro Grčki, pošto radim za englesku firmu, pa nikako da iskopam.

Španci su priznali naše vozačke, hrvatske odavno važe u celoj EU, još odkada su došli na belu Šengen listu...a sada smo i mi na beloj...

Ako nađeš vremena, molim te napiši koju reč

Poslednja izmena:
Ma niko ne priznaje našu vozačku i otići ćeš pravoliniski u aps ako te uvate sa istom. I decenijama unazad smo imali problem sa vozačkim dozvolama, robijali....a pogotovo ćemo sad kad smo na pragu ulaska u EU. Vi što ste na Kritu imate druge zakone jer je to neka druga Grčka. Zakoni se razlikuju od grada do grada a kamoli dalje a sigurno je veoma teško kada ne znaš Grčki jezik, njihove zakone a znaš Grčke pandure. Nešto se tu ne poklapa....

Poslednja izmena:
Iskustva sa Grcima su uglavnom pozitivna, mada ja ne mogu a da ne izdvojim i jednu jako losu situaciju sa Tasosa od pre 15-tak godina (jednu mnogo manje neprijatnu sa taksistom sa Skijatosa ne bih pominjao jer je smesna u odnosu na ovu koju cu sada izneti)
Mesto dogadjanja: foto-radnja u mestu Limenaria
Cura i ja donosimo film iz aparata na razvijanje, ugovaramo cenu, i dobijamo gomilu komplimenata tipa Srbi najbolji sportisti, najbolji ratnici i.t.d.
Sledeceg dana dolazimo po fotografije, kaze vlasnik radnje, u pitanju je specifican format pa ce cena da bude malo visa i morace film da odnese u obliznju radnju kod nekog svog prijatelja mestanina. Ajde, i to smo nekako prihvatili, dok poslednjeg dana naseg boravka, ne dodjosmo po fotke, i umalo nas ne udari slog kada nam je vlasnik radnje sada saopstio trecu, jos visu cenu za fotke. Nakon petominutnog ubedivanja, meni je pukao film i trazio sam film nazad bez fotki sa normalnim izgovorom da je vrlo nekorektno menjati svakoga dana svotu novca potrebnu za razvijanje, nakon cega je vlasnik radnje poceo da cepa dobar deo fotografija uz opasku na engleskom tipa " na, eto vam, ne morate nista da platite, vi Srbi uvek morate da isterujete neku pravdu ... " na sta sam ja mrtav-hladan prisao stolu, pokupio i nepocepane i pocepane slike, bacio na sto sumu novca koju smo ugovorili prvoga dana za razvijanje i bez reci izasao iz radnje. Moja devojka je narednih 10-ak minuta stajala kao skamenjena ispred, plasivsi se valjda da ne dodje i do fizickog obracuna jer je Grk u jednom trenutku sa takvim tendencijama krenuo ka meni uz silne psovke.

Dragi forumasi,
Skijatos sa malom decom,pocetak septembra,kako vam zvuci?
mnogi kazu da ostrvo nije za one sa malom decom,zato ovo i pitam...
Grad Skijatos ili neko drugo mesto?iznajmili bi auto na par dana ali nam je bitno da imamo lepu plazu gde nam je i smestaj jer ne mozemo sa malom decom puno da se vozikamo.Isto tako,bitno nam je da imamo gde i da prosetamo i nesto da vidimo pa mi se zato cinilo da nam jegrad Skijatos najbolja varijanta...ono sto me interesuje je kakva je gradska plaza u Skijatos gradu?Da li Kukunaries ima jos nesto osim plaze(setaliste,tavernice,prodavnice...)
hvala unapred

mnogi kazu da ostrvo nije za one sa malom decom,zato ovo i pitam...

Uglavnom sam nailazio na komentare da ostrvo svakome može da ponudi kvalitetan odmor/letovanje :) tako da tu spadamo i mi sa malom decom. Sa porodicom idem za mesec dana i bićemo smešteni u gradu.

... ali nam je bitno da imamo lepu plazu gde nam je i smestaj jer ne mozemo sa malom decom puno da se vozikamo.Isto tako,bitno nam je da imamo gde i da prosetamo i nesto da vidimo ...

Na osnovu onoga što sam pročitao o Skijatosu (a ne iz vlastitog iskustva) vozikanje ne bi trebalo da predstavlja problem - ostrvo je malo, infrastruktura uključujući i javni prevoz je odlična, a izbor plaža veliki. Ovde i u drugim putopisima sa Skijatosa se mnogo potencira "nekomercijalizovana strana ostrva" ali za odmor od 10ak dana nije moguće obići i isprobati ni onaj "ozloglašeni" komercijalizovani deo ostrva.

Pošto planirate septembar, u julu (kad se vratim) ću vam preneti i sopstveno iskustvo vezano za letovanje na Skijatosu sa trogodišnjim detetom.

Back