Сјеверна Далмација

FB_IMG_1746627132668.jpg

Popis srpskog sela Smrdelja 1732. godine https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Smrdelje
Mijailo Tomasović (18), Ilija Drakula (15), Gruba Tomasović (9), Jovan Lapčić (3), Božo Lapčić (3), Vido Lapčić (10), Vujica Franković (10), Lazo Matijević (5), Marko Maričić (5), Janko Matijević (5), Niko Franković (4), Ilija Miličić (7), Puača (11), Ilija Majstor (3), Milin Pokrajac (15), Miloš Gladović (8), Vučeta Đurić (13), Vuk Đurić (22), Pavle (8), Rado Ćosić (8), Bađo? Ćosić (11), Mijalica? Mičić (9), Todor Dučić (7), Milanko Dučić (13), Marko (18), Josip Berić (3), Jovan Berić (4), Toma Berić, Radosav Pokrajac (5), Luka Dučić (13), Ilija Gajica (7), Marko Kanberović (6), Vučen Sepojević (7), Ugrin Boromiša (7), Gleporija? Dobrojević (14), Milovan Gajica (7), Toma Gajica (12), Milica Gladović (7). Popisate su glave porodica kojih je bilo 41, a u zagradi je broj članova porodica.
Inače iz Smrdelja je porijeklom biznismen Petar Matijević vlasnik industrije mesa 'Matijević', jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Zanimljivo je da u Smrdeljima uspjevaju masline (ljudi iz Smrdelja koje znam imaju svoje masline, neki i dalje redovno odlaze tamo beru ih, cjede ulje itd), dok ih Kistanjama koje su malo dublje u unutrašnjosti nema.

FB_IMG_1747897657737.jpg

FB_IMG_1747897664274.jpg

FB_IMG_1747897671953.jpg

@Lovac Luka ulovio vuka @Holy1 @Берекин @FDDD @Perperius @ZabranjeniLegenda @SeverZapad @Лички гусар @Лекизан @Slavan @Rogonos @suave @Mrkalj @Zvonimir Božić @АнаиванГорд @Brđanin @Crnugović @Nebojsa.bg @Simo Dubajić @Pravi Vlah

Meni donosi rodjak Maslinovo ulje iz Smrdelja, a i bio sam tamo kod tih domacina sto prave u gostima.
Prije 20-ak godina moji su kupovali maslinovo ulje od jedne žene iz Smrdelja. U to doba ta žena, njezin brat i mater su češće odlazili tamo, te su brali masline u jesen, cjedili ulje itd.

Jedna ispravka, Petar Matijević ipak nije rodom iz Smrdelja već iz obližnjeg Kolašca https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Petar_Matijević
Bilo je Matijevića u više sela oko Kistanja, svi oni imaju zajedničko porijeklo.

Poslednja izmena:
Popis srpskog sela Smrdelja 1732. godine https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Smrdelje
Mijailo Tomasović (18), Ilija Drakula (15), Gruba Tomasović (9), Jovan Lapčić (3), Božo Lapčić (3), Vido Lapčić (10), Vujica Franković (10), Lazo Matijević (5), Marko Maričić (5), Janko Matijević (5), Niko Franković (4), Ilija Miličić (7), Puača (11), Ilija Majstor (3), Milin Pokrajac (15), Miloš Gladović (8), Vučeta Đurić (13), Vuk Đurić (22), Pavle (8), Rado Ćosić (8), Bađo? Ćosić (11), Mijalica? Mičić (9), Todor Dučić (7), Milanko Dučić (13), Marko (18), Josip Berić (3), Jovan Berić (4), Toma Berić, Radosav Pokrajac (5), Luka Dučić (13), Ilija Gajica (7), Marko Kanberović (6), Vučen Sepojević (7), Ugrin Boromiša (7), Gleporija? Dobrojević (14), Milovan Gajica (7), Toma Gajica (12), Milica Gladović (7). Popisate su glave porodica kojih je bilo 41, a u zagradi je broj članova porodica.
Inače iz Smrdelja je porijeklom biznismen Petar Matijević vlasnik industrije mesa 'Matijević', jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Zanimljivo je da u Smrdeljima uspjevaju masline (ljudi iz Smrdelja koje znam imaju svoje masline, neki i dalje redovno odlaze tamo beru ih, cjede ulje itd), dok ih Kistanjama koje su malo dublje u unutrašnjosti nema.

Pogledajte prilog 1731358
Pogledajte prilog 1731359
Pogledajte prilog 1731360
Nisam napisao Petka Frankovića, ali vidi se na drugoj slici (pod brojem 12).
Inače Frankovići su današnji Vrankovići ili Vranjkovići iz Smrdelja, slave Đurđevdan.

Lapčića znam da ima u Lici, ne znam da si su povezani
Lapčići su u Smrdelje došli vrv. krajem 17-og vjeka iz Like. U tom periodu je došlo dosta rodova iz Like u sjevernu Dalmaciju i to uglavnom u Bukovicu. Prezime Lapčić asocira na Lapac mjesto u Lici. Lapčića ima i u Mainama kod Budve, ali oni nisu povezani sa krajiškim Lapčićima. Lapčići iz Maina su se nekad prezivali Kalapčić, pa je naknadno valjda zbog lakšeg izgovora to prezime modifikovano u Lapčić.

Безброј пута прошао кроз Смрдеље. Имам рођаке Лапчиће, пријатеље и кумове Томасовиће. Мијаљица је било и у Драгишићима. Претпостављам да су се спустили из Смрдеља.
Od prezimena sa popisa iz 1732. godine u Smrdeljima su do 1995. ostali samo Miličići, Frankovići/Vranjkovići, Drakule, Lapčići, Matijevići i Tomasovići. Ostali rodovi su izumrli ili su se iselili, izgleda više ovo drugo. Većina ostalih prezimena je postojala među Srbima u drugim sjevernodalmatinskim/bukovačkim selima do nedavno, uglavnom u selima blizu Smrdelja.

Poslednja izmena:
Čekaj ti hoćeš reći da Smrdelje nije hrvatsko selo? :hahaha: Što piše na maslinovom ulju? Jel iz Srbije? Blam u pm :lol:
То може да буде највише српско село у Хрватској, али је свакако српско село.Имаш ли још питања.
А како је тај народ тамо био суочен са више геноцида кроз историју не иде да му додајеш префикс оних који су их и убијали.
Не видим да Јасеновац или Јадовно називаш хрватским логорима......

То може да буде највише српско село у Хрватској, али је свакако српско село.Имаш ли још питања.
А како је тај народ тамо био суочен са више геноцида кроз историју не иде да му додајеш префикс оних који су их и убијали.
Не видим да Јасеновац или Јадовно називаш хрватским логорима......

To može biti samo hrvatsko selo u kojem Srbi čine većinsko stanovništvo. Srpsko selo ne može nikako biti. Pročešljao sam internet i nigdje ne piše da se radi o "srpskom selu", pa čak ni na srpskoj wikipediji. Taj narod živi u Hrvatskoj, u hrvatskim gradovima i hrvatskim selima kao što Hrvati u Srbiji žive u srpskim gradovima i srpskim selima. Imaš još pitanja?

Ovo tvoje daljnje okolisanje i off-topičarenje sa logorima ti ovaj put neću prijaviti s obzirom što si očito totalno zbunjen.

Poslednja izmena:
To je hrvatsko selo u kojem Srbi čine većinu stanovništva. Srpsko selo ne može nikako biti. Pročešljao sam internet i nigdje ne piše da se radi o "srpskom selu", pa čak ni na srpskoj wikipediji. Taj narod živi u Hrvatskoj, u hrvatskim gradovima i hrvatskim selima kao što Hrvati u Srbiji žive u srpskim gradovima i srpskim selima. Imaš još pitanja?

Ovo tvoje daljnje okolisanje i off-topičarenje sa logorima ti ovaj put neću prijaviti s obzirom što si očito totalno zbunjen.
До 1991 је било српско село у Југославији.
А што га не зовеш европским селом онда?
Јел и Јадовно хрватски логор?Немам чекам одговоре.
https://ssr.org.rs/glusci-najjuznije-srpsko-selo-u-hrvatskoj/
https://jadovno.com/arhiva/eng/arti...aselja-po-severnoj-hrvatskoj-do-1597-god.html

To može biti samo hrvatsko selo u kojem Srbi čine većinsko stanovništvo. Srpsko selo ne može nikako biti. Pročešljao sam internet i nigdje ne piše da se radi o "srpskom selu", pa čak ni na srpskoj wikipediji. Taj narod živi u Hrvatskoj, u hrvatskim gradovima i hrvatskim selima kao što Hrvati u Srbiji žive u srpskim gradovima i srpskim selima. Imaš još pitanja?

Ostavi se gluposti. Smrdelje je srpsko selo, kao što je Veliki Trnovac kod Preševa albansko. To što se nalaze u Hrvatskoj i Srbiji ne mjenja stvar.

До 1991 је било српско село у Југославији.
А што га не зовеш европским селом онда?
Јел и Јадовно хрватски логор?Немам чекам одговоре.
https://ssr.org.rs/glusci-najjuznije-srpsko-selo-u-hrvatskoj/
https://jadovno.com/arhiva/eng/arti...aselja-po-severnoj-hrvatskoj-do-1597-god.html
Do 1991. najjužnije čisto srpsko selo u HR odnosno Dalmaciji jesu bili Glušci. Ali je Mihalj koji je imao relativnu srpsku većinu za nijansu južnije https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Mihalj

Pitanje je da li je itko ozbiljan smatrao te ljude za "Dalmatince". Kad su se razbistrile magle, u 19. i 20. st. Dalmatinac je zna se tko, čak su Vlaji iz Sinja i Vrgorca teže
dobijali taj epitet koji je ipak bio rezerviran za majstore s mora.

Tako mi je smiješmo kad pročitam da je Simo Matavulj bio Dalmatinac. Tehnički, školovao se i rodio- no to nije to ..... :kafa:

Po toj logici ni većina današnjih stanovnika Dalmacije nisu Dalmatinci jer stanovnici primorskih gradova u Dalmaciji su uglavnom doseljenici (ili potomci doseljenika) iz krševitog zaleđa Dalmacije.

Back