SITNI KOLAČI

Ja taj fondan redovno koristim, pa ako te još uvek interesuje evo prosto je.Za rozen tortu ti treba 300gr. fondana.Odmeriš u tanjir, a u neku posudu sipaš vodu.Mutiš kašikom i povremeno dodaš po neku kap vode, ali ne mnogo.Sipaš na tortu-kolač i mokrim nožem zaravnaš.Taj kolač-toru ne smeš bar dva dana da pomeriš sa mesta, dok se ne osuši, jer će u suprotnom popucati.

Hvala ti, mada sam vec odradila kako sam znala...nisam imala dva dana za cekanje, pa sta bude!! Ali da znam za ubuduce.:ok::cmok2:

dscf0915n.jpg

Ala si me sada nasmejala ;-)

Nikako ti nisam rekla da odustanes od kolaca.

Samo ti nastavi i dalje ovako lepo da radis. dobila si i bonic za kolace ;-)

Mada mi se i kutija dopada ;-)

Ali kolaci su kolaci. Divni predivni!!!!!

Ala si me sada nasmejala ;-)

Nikako ti nisam rekla da odustanes od kolaca.

Samo ti nastavi i dalje ovako lepo da radis. dobila si i bonic za kolace ;-)

Mada mi se i kutija dopada ;-)

Ali kolaci su kolaci. Divni predivni!!!!!

Ma salim se, bre...vodila se ovde pre neki dan diskusija ko voli a ko ne da pravi kolace, isplativost i sl....Ja sam postavila sliku PRVI i POSLEDNJI put!!! Ne bakcem se vise sa njima! Jos sebi ne mogu da dodjem od haosa ove nedelje...Torte su zakon!! :bye:

Ma salim se, bre...vodila se ovde pre neki dan diskusija ko voli a ko ne da pravi kolace, isplativost i sl....Ja sam postavila sliku PRVI i POSLEDNJI put!!! Ne bakcem se vise sa njima! Jos sebi ne mogu da dodjem od haosa ove nedelje...Torte su zakon!! :bye:
Ma jesu torte zakon, slažem se sa tobom, ali kada malo više napraviš priviknućeš se.A kutije su skupe.Jesu lepe, ali ja ih plaćam 26 dinara.I ne brini super su ti kolači.Kako si dobila narandžastu boju, čime si prelivala kuglice?

A koje kutije placas 26 din. MNikolic?
Ja placam cini mi se 15din bez postarine u Mace Div one od 1kg. One obicne sa prozorcetom bez bilokakvih dekoracija.
A jesu i te tako lepe kao sto Toni koristi? Te sa masnom? Iskreno, ja vise volim da pravim kolace. Ali, eto igrom slucaja vise se vrtim oko torti.

A koje kutije placas 26 din. MNikolic?
Ja placam cini mi se 15din bez postarine u Mace Div one od 1kg. One obicne sa prozorcetom bez bilokakvih dekoracija.
A jesu i te tako lepe kao sto Toni koristi? Te sa masnom? Iskreno, ja vise volim da pravim kolace. Ali, eto igrom slucaja vise se vrtim oko torti.
To sam bas i ja htela da je pitam. Iskreno, ja kolace prihvatam da pravim samo za vece slave, ne uzivam bas u njima...tako da uvek kupujem te kutije,pa i ne znam koliko ih drugi placaju!

Priznajem da i ja vise volim da spremam kolacice. Nekako mi je opustenije, nego torte kad pravim :) Razni ukusi, a sve na jednom mestu ;)
Sto se tice kutija, i ja uzimam Mace Div i jeste 15 dinara su one kutije za kilogram kolacica.

To sam bas i ja htela da je pitam. Iskreno, ja kolace prihvatam da pravim samo za vece slave, ne uzivam bas u njima...tako da uvek kupujem te kutije,pa i ne znam koliko ih drugi placaju!
Kutije su obične, sa prozorčetom,od 1kg, unutra skroz obložene celofanom.Pravi ih neka firma iz Kragujevca.Te tvoje jesu jeftinije, ali dok platim poštarinu to bi bilo isto.

Ja taj fondan redovno koristim, pa ako te još uvek interesuje evo prosto je.Za rozen tortu ti treba 300gr. fondana.Odmeriš u tanjir, a u neku posudu sipaš vodu.Mutiš kašikom i povremeno dodaš po neku kap vode, ali ne mnogo.Sipaš na tortu-kolač i mokrim nožem zaravnaš.Taj kolač-toru ne smeš bar dva dana da pomeriš sa mesta, dok se ne osuši, jer će u suprotnom popucati.

Da li dodajes vrucu ili hladnu vodu ni da li zagrevas taj fondan?

Što se tiče recepta ja ga nemam. Gledala sam na 24kitchen kako ga šenskica pravi i naravno ja sam uradila malo drugačije.
Lisnato testo sam tanko razvila i većom modlom vadila krugove i pekla ih u rerni na pek papiru. U oroginalu šenskica je vadila krogove od kora za pitu (odakle holandjanima kore?) svaku premazivala istopljenim puterom i pekla u rerni dve po dve jednu na drugoj.
Jabuke je isekla na kolutove i karamelizovala ih u rerni (posuti malo šečera po plehu, staviti jabuke pa opet malo posuti speči).
Pošto nisam imala dovoljno jabuka ja sam madarine prokuvala u malo vode sa šećerom, kako ne bi curile ili pokvarile šlag.
Umutiti šlag i redatiČ kora, jabuke, šlag, kora, mandarine, šlag, kora, ....tako dok vam se dopadne. Ženica je redjala jedno pet redova i stavljala samo jabuke. Po mom ukusu bilo je nepristojno viisoko. Naravno može bilo koje voće. Eto, malo ima posla ali se isplati, vrlo je ukusno. Gde god da se stavi šlag mora biti dobro, pogotovo kada se ohladi.

Poslednja izmena:

Back