Petit Four
sastojci za oko 60
Za masno cokoladno testo
1 1/4 solje* putera
1 solja* prah secera
1 kascica ekstrakta vanile
ili 1 kesica vanilin secera
3 1/2 solje* brasna
3 kasicice gorkog kakaa
4 kasicice cokolade u prahu
za tamni Ganache
200 ml slatke pavlake
300 g tamne gorke cokolade
za svetli Ganache
1/3 solje * slatke pavlake
300 g mlecne cokolade
2 kasicice corn sirupa
* solja 226 g
Masno testo za korpice
Penasto umutiti puter, prah secer i vanilu. Dodavati solju po solju brasna. Dobro sjediniti, a onda dodati kakao i cokoladu u prahu.(ako zelite belo testo sve je isto samo bez kakaa i cokolade sa malo vise vanile, jos jedna kasicica. Testo moze da bude i samo sa kakaom i samo sa cokoladom u prahu)
Od testa praviti male kuglice, precika oko 2 cm, poredjati ih na tacnu i ostaviti bar 1 sat u frizideru.
Zagrejati rernu na 170 stepeni.
Testo utisnuti u silikonski kalup i napraviti male korpice.(testo moze i da se razvije na oko 0.5cm debljine, iseku se u zavisnosti od oblika kalupa, kavadrati ili krugovi i samo se postavi u kalup ili modlu*)
Kada je kalup popunjen svaku korpicu napuniti lesnicima, kako bi prilikom pecenja zadrzala formu.Peci u rerni oko 12 minuta. Voditi racuna da testo ne zagori. Izvaditi korpice iz kalupa i staviti ih u frizider, prekrivene alu folijom, da se ohlade.
Ganache krem
Zavriti slatku pavlaku (ne da provri), sklniti sa vatre, dodati cokoladu i mesati drvenom varjacom dok masa ne postane glatka. Dodati corn sirup i sve dobro sjediniti. Ostaviti krem u frizider da se ohladi.
Punjenje
Stavite krem u poslasticarsku vrecu i napunite korpice. Dekorisite prema vasoj zelji.
Ja sam pravila male plocice od bele i mlecne cokolade. Petit Four se mogu preliti i glazurom od cokolade, sam ih u tom slucaju prvo ohladite petnaestak minuta u frizideru.
Ja sam ovoga puta koristila silikonski kalup, ali u originalu testo se pece u onim malim valovitim metalnim modlicama. Nisam imala hrabrosti, plasila sam se da se za njih ne zalepi, ali probala sam jednu i super je. Podmazala sam je uljem i brasnom, kada se ispeklo, samo okrenula naopako i korpica je ispala.
uzivajte!