SITNI KOLAČI

Evo recept

200 grama marcipana, 200 grama putera, 4 ipo decilitra brasna, pola decilitra secera. 1 jaje

Sve sastojke pomesati da bude prhko testo ostaviti u frixideru celu noc sutra dan praviti korpice peci na 200 stepeni 10 min.

Ja sam punila sa crvenim mix vocem i pomesala sa kesten pireom i odozgo slag vi naravno pustite masti na volju.

attachment.php

attachment.php

moji kolacici za sv. nikolu.ne kasnim puno,ama uopste

Poslednja izmena:
moze,naravno,te kolace sam nosila na sajam,samo su bili u obliku zireva,a za slavu sam malo modifikovala

napraviti grilijas od 150gr badema,150gr oraha i 300gr secera:secer otopiti,pa kad dobije karamel boju ubaciti orahe i badem,izmesati i izruciti na tacnu da se ohladi.kada se ohladi samleti.dodati 300 gr mlevenog keksa i,250 gr margarina,100 gr otopljene cokolade,,rendanu koru narandze i sok od narandze da se sve to umesi(ja sam za ove na slici sve stavila od prilike,nista nisam merila,sem margarina).staviti u kalup da se stegne.kad izvadis,preliti cokoladom.

najbolje koristiti svezu narandzu,a ne kupljeni sok

Petit Four
sastojci za oko 60

Za masno cokoladno testo

1 1/4 solje* putera
1 solja* prah secera
1 kascica ekstrakta vanile
ili 1 kesica vanilin secera
3 1/2 solje* brasna
3 kasicice gorkog kakaa
4 kasicice cokolade u prahu

za tamni Ganache

200 ml slatke pavlake
300 g tamne gorke cokolade

za svetli Ganache

1/3 solje * slatke pavlake
300 g mlecne cokolade
2 kasicice corn sirupa

* solja 226 g

Masno testo za korpice

Penasto umutiti puter, prah secer i vanilu. Dodavati solju po solju brasna. Dobro sjediniti, a onda dodati kakao i cokoladu u prahu.(ako zelite belo testo sve je isto samo bez kakaa i cokolade sa malo vise vanile, jos jedna kasicica. Testo moze da bude i samo sa kakaom i samo sa cokoladom u prahu)

Od testa praviti male kuglice, precika oko 2 cm, poredjati ih na tacnu i ostaviti bar 1 sat u frizideru.

Zagrejati rernu na 170 stepeni.

Testo utisnuti u silikonski kalup i napraviti male korpice.(testo moze i da se razvije na oko 0.5cm debljine, iseku se u zavisnosti od oblika kalupa, kavadrati ili krugovi i samo se postavi u kalup ili modlu*)

Kada je kalup popunjen svaku korpicu napuniti lesnicima, kako bi prilikom pecenja zadrzala formu.Peci u rerni oko 12 minuta. Voditi racuna da testo ne zagori. Izvaditi korpice iz kalupa i staviti ih u frizider, prekrivene alu folijom, da se ohlade.

Ganache krem

Zavriti slatku pavlaku (ne da provri), sklniti sa vatre, dodati cokoladu i mesati drvenom varjacom dok masa ne postane glatka. Dodati corn sirup i sve dobro sjediniti. Ostaviti krem u frizider da se ohladi.

Punjenje

Stavite krem u poslasticarsku vrecu i napunite korpice. Dekorisite prema vasoj zelji.
Ja sam pravila male plocice od bele i mlecne cokolade. Petit Four se mogu preliti i glazurom od cokolade, sam ih u tom slucaju prvo ohladite petnaestak minuta u frizideru.

Ja sam ovoga puta koristila silikonski kalup, ali u originalu testo se pece u onim malim valovitim metalnim modlicama. Nisam imala hrabrosti, plasila sam se da se za njih ne zalepi, ali probala sam jednu i super je. Podmazala sam je uljem i brasnom, kada se ispeklo, samo okrenula naopako i korpica je ispala.

uzivajte! :heart:

Hvala ti Sneki na komentarima, znam da su od srca, jer ti si zena velikog srca u kome ima mesta i za mene.
Mama Kristina na ovoj temi sam pisala recepte za sitne kolace, potrazi ima dosta, a svaki novi recept koji pronadjem i isprobam ja uvek napisem.

Ovo je recept po kome ja pravim i koji sam dala Zadovoljnoj domacici

Medena pita

Kore: 5 kasika meda, 5 kasika secera, 2 kasike masti ( neistopljene), 2 jaja, 6 kasika mleka, 1 kasicica sode bikarbone, brasna po potrebi.
Zamesiti testo podeliti na tri dela, (a moze i cetiri kao ZD) svaki deo razviti oklagijom i peci na izvrnutom plehu. (Ja pecem na plehu velicine oblande) i nije potrebno podmazivanje
Fil: U 0.7l mleka skuvati 7-8kasika griza. U hladno dodati jedan margarin umucen sa prah secerom (secera po ukusu).
Odozgo glazura

Butter trufles ili Belgijski tartufi

Sastojci za osnovnu masu: 200 ml slatke pavlake, 2 kasike secera, prstohvat soli, 1 kesica vanilin secera, 200 g tamne cokolade, 200 g mlecne cokolade, 250 g putera.
Za omotac: mlecna ili tamna cokolada
Za posipanje: kakao, mleveni lesnici, mleveni bademi, ....

1. Zavriti slatku pavlaku, secer, so i vanilin secer. (zavriti = da pocne da rijuce, nikako da proljuca)

2. Iseckati obe cokolade i preko preleti zagrejanu pavlaku. Ostaviti da odstoji nekoliko minuta, pa onda mesati drvenom varjacom dok se masa ne sjedini. Ostaviti da se prohladi.

3. Puter umutiti penasto i u njega dodati cokoladu. Voditi racuna da puter i cokolada budu slicne temperature.

4. Jedan nacin je ostaviti smesu da se ohladi preko noci u frizideru. Sutradan praviti zeljene oblike i uvaljati ih u kakao. Drugi nacin je da se smesa stavi u poslasticarski spric i da se na pek papir istisnu kupice, kao kuglice i onda ostaiti da se ohladi.

5. Otopiti cokoladu za prekrivanje i prohladiti je na oko 30 stepeni (ako nemate topilicu, onda polovinu cokolade otopite na pari, skinite sa vatre, dodajte drugu polovinu cokolade i mesajte dok se skroz ne otopi, to je odprilike 30 stepeni). Stavite pek pair na radnu povrsinu i hirurske rukavice na ruke. Izlite malo otopljene cokolade na pek pair, umocite dlanove u cokoladu, stavite kuglicu tartufa u lagano kruznim pokretima utrljajte cokoladu, kuglicu spustite u zeljeno posipanje (kakao, mleveni lesnici, bademi, pistaci, seckani kostunjavi plodovi ili sta god vam padne na pamet). Trufle redjati na pek papir i ostaviti oko sat vremena u frizideru da se stegne.

attachment.php

Uzivjte, prosto se tope u ustima.

Posto ide Uskrs nije naodmet jos neki recept za sitne kolace.Mislim da ce ovaj biti interesantan curama koje prave za pare sitne kolace.

Umuti se 1/2 l slatke pavlake. Dodaje se 200 gr. bele cokolade narendane ( ja je meljem na masinu za orahe), 100 gr. secera u prahu, 200 gr. mlevenih badema i mleven keks (kolicina zavisi od gustine pavlake od strukture keksa, ali krenite sa 10 kasika pa do zeljene gustine odredite kolicinu sami).
Pravite bombice koje prelivate topljenom cokoladom.

kuglice od zobenih pahuljica
Kada vam treba neki slatkis na brzinu ja uradim ovako

100 grama omeksalog putera
1dl secera
3dl zobenih pahuljica
1 kesica vanilin secera
2 kasicice jake crne kafe
2 kasicice kakao
i kokos da ih uvaljate

Sve sastojke pomesajte uvaljajte u kokos pa u frizider da se stegne njam njam

Back