SITNI KOLAČI

z:poz:

evo kako su kod mene izgledali suhi kolacici za bozic....

file.php

BOŽIĆNI PERECI

15 dkg margarina
6 dkg mljevenog secera - stauba
1 vanilin secer
prstohvat soli
1 mala zlicica zacina za medenjake
prstohvat cimeta
prstohvat mljevenog muskatnog orascica
1 jaje
20 dkg ostrog brasna
pola praska za pecivo

umijesiti tijesto...ostaviti malo da odstoji na hladnom....razvaljati i rezati perece, peci cca 10-15 min na 180 stupnjeva.

kada se ohlade, umakati u cokoladu i odmah posuti sarenim mrvicama

30 dkg cokolade za kuhanje
sarene mrvice za posipanje

ČOKOLADNI PRUTIĆI

1 margarin
10 dkg stauba (mljevenog secera)
2 jaja
20 dkg brasna (glatko)
4 dkg kakaa
pola zlicice cimeta
pola zlicice praska za pecivo
10 dkg mljevenih ljesnjaka
umijesiti tijesto i spricom praviti prutice, peci cca 10-15 min na 180 stupnjeva

kada se ohlade lijepiti po dva prutica lino ladom ili nutellom
umakati u bijelu cokoladu do pola

BRESKVICE

1 salica secera
2 jaja
dobro razmutiti i dodati:
pola dcl ulja
pola salice mlijeka
3 zlice brasna
1 prasak za pecivo

sve dobro umijesiti i ostaviti da odstoji 2 sata
dodati brasno, da tijesto ne bude ni meko ni tvrdo...
praviti manje kuglice i peci. Izdubiti ih dok su vruce.

2 velike zlice glatkog brasna i 1 vanilin secer ukuhati u 3 dcl mlijeka
u hladno dodati
posebno izradenih 17 dkg margarina i 15 dkg mljevenog secera
i na kraju dodati 2 zlice kakaa ili cokolade
filovati

uvaljati u ekstrakt od jagode, zatim u kristal secer

Ja otkad živim u Sloveniji,svake godine tamo negde vec polovinom decembra počnem da pravim te suve keksice(mogu dugo da stoje a moji takve i najvise vole),napravim puno vrsta pa budu i Božićno-Novogodisnji pokloncici,upakovani u kutijice,ukrasne kesice....i ko dobije takav paketic se obraduje kao malo dete:)Ove godine je sve islo usporeno(zbog bolesti i slabe organizacije),neki su se smazali jos vruci pa za neke keksice je morala i repriza pasti i biti pravljena odmah dupla mera:)
Evo za sada par slikica
dsc03613.jpg
čokoladni huzarski krapki

dsc03615.jpg
Božićno -Novogodisnji mirisni piskoti http://www.kulinarika.net/recepti/13379/sladice/bozicno-novoletni-piskoti/

dsc03623.jpg
popucani čokoladni hlebčići

dsc03625.jpg
popucani keksici sa orasima i kokosom iliti u original prevod seljacki hlebčići

dsc03639.jpg
red and white coockies,keksici sa brusnicama i belom cokoladom http://www.kulinarika.net/recepti/14486/sladice/red-and-white-cookies/

dsc03645.jpg
Čokoladni kruzici

dsc03654.jpg
brizgani keksici http://www.kulinarika.net/recepti/10855/sladice/brizgani-piskot/

dsc03608.jpg

Evo i snikers toblerone,jedino sam zeznula oko karamela trebala sam vise secer uprziti....Recepti su uglavnom sa Kulinarike Slovenija,snikers sa coolinarike Hrvatske,nesto je i moje:)

Poslednja izmena:
Cilence evo recepta
POPUCANI ČOKOLADNI KEKSICI(HLEBČIĆI)

120gr secera u prahu 3 cela jaja mutiti mikserom da masa naraste,dodati 90gr mekog margarina,1 vanil secer,200gr glatkog brasna,20gr kakaa,1/2praska za pecivo,prstohvat soli,ruma malo,limunov sok i korica(ja stavim i vanil secer sa ukusom ruma i ukusom limuna),i 200gr otopljene cokolade,izmesamo i ostavimo na hladno 1-2h (ja nekad i preko noci),pravimo kuglice velicine lesnika(moze i vece al ja volim minijaturne keksice,pa svaki uvaljas u secer u prahu pa u tepsiju sa peko papirom.Neko vidim da prvo uvalja u kristal secer pa u secer u prahu,ja samo u secer u prahu...moraces svake tolko da peres ruke ,jer zna masa da se lepi za ruke,ili ako si navikla pa u gumenim rukavicama radi,meni to neuspeva:( pece se na 180 oko 15 min,mada ja negledam na vreme,nego kada pocnu da mi pucaju sacekam 1 min i vadim ,kada se izvade jos su jako mekani al kasnije se stvrdnu tj budu kakvi treba da su .....kada ređas u tepsiju pravi malo rastojanje

Evo recepta za one druge popucane
3 zumanca 250gr kokosa,120gr cokolade u prahu,100gr mlevenih oraha,ja stavim nekad lesnike,150gr-250 gr secera u prahu,ja stavim 100gr,i na kraju sneg od 3 belanceta.Praviti kuglice i uvaljati u secer u prahu,stavljati na peko papir i peci na 200 oko 5-8 min dok ne popucaju..

Pa meni jako divni,sa Kulinarike Slovenija od Anje 27
ČOKOLADNI HUZARSKI KRAPKI(pojma nemam kakav bi tu prevod bio:))

testo:140gr maslaca,70gr secera u prahu,1 vanil secer,prstohvat soli,2 zumanca,50 gr seckane cokolade,180 gr brasna.Od testa praviti kuglice pa uvaljati u belanca(preostala 2)pa u seckane lesnike,stavljati na peko papir pa na svakoj kuglici probusiti rupu tj varjacom utisnuti
peci na 180
fil
30gr maslaca 180gr cokolade,4 kasike slatke pavlake,1,5 kasika meda,sve otopimo i kada se ohaladi brizgamo spricem u kuglice.Ja dosta puta umesto toga fila napunim cokoladom crnom ili belom,lane sam probala i da povaljam u kikiriki al nije to to...

Ako treba napisacu recepte i od ostalih ,ili dati Slovenacki link

Lep pozdrav..čitam vas već duže vreme pa rekoh vreme je i da se javim..z:)
Početnik sam u pravljenju kolača za prodaju ali ide polako..ovde ima puno dobrih saveta kao i majstora..svaka čast..
Imam jedno pitanje pravila sam vec dva puta cokoladne korpice klasika margarin i cokolada prvi put i pobelele su a drugi put sam dodala prah secer i opet su pobele...zasto?
E Sretna Vam Nova godina, kao i Badnji dan onima koji ga slave..z:poz:

I ja sam pocetnik u pravljanju kolaca i torti za prodaju, doduse torte sam pocela praviti malo ranije, ali danas sam imala prvu isporuku kolaca i bas sam zadovoljna nadam se da ce i moje musterije biti zadovoljnje. Htela bi da se zahvalim clanovima ovog foruma za divne recepte, savete i ideje, puno su mi pomogle. Oko postavljanja fotografija se ne snalazim bas najbolje ali nadam se da cu i njih postaviti u skorije vreme. Od srca hvala!!!

FERERRO ROCHER
200 gr eurokrema
200 gr cokolade
100 gr mlevenog lesnika, (moze i kokos, badem, orah, plazma, ovaj put je plazma)
Otopiti eurokrem i cokoladu, dodati po ukusu lesnike ili bilo sta drugo, sipati u minjonke ili ostaviti da se prohladi
pa kasicicom na pek papiru vaditi kupice.
Ohladjene sam poprskala zlatnim prahom.
IMG_8881-1.jpg

Back