Sitni kolaci

• Začetnik teme Začetnik teme tara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
a090.gif
a090.gif

ne znachi da ja to znam i napraviti :mrgreen::lol:...mada....recimo bakin kolach pravim najbolji na svetu :D:oops:

Kako da ti objasnim cici...na dlanu istanjis smesu , u obliku kruga , pa oda spojis krajeve ili urolas , al tako da ostane suplje u sredini...

Gde idu urme u urmasice ?

Pa ti ne znas antune ?
Sve smo ti mi ovde domacice , mirisemo na promincle ..

I to sto vidis nije ruzicasto , to je ruzino drvo , u skladu sa nasim bojama kose , i ladne trajne ...

I ne kvari temu , daj recept...

Kako da ti objasnim cici...na dlanu istanjis smesu , u obliku kruga , pa oda spojis krajeve ili urolas , al tako da ostane suplje u sredini...

Gde idu urme u urmasice ?

Aaaaaa sad znam ali kako se to ispece ostane li tako shupljo ? , moram probati , sudeci po testu moraju biti odlicne a i muz voli te parene kolacice . A nikad nisam cula za ove urmasice po naslovu mislila sam da idu urme , ovo je valjda vas tradicionalni recept , kod nas urmashice zovu one urme presecene na pola pa punjene filom od cokolade , kokosa, ruma i oraha . U njima nema neki kozna kakav recept ali evo kad sam vec pocela :

recimo jedno do dve pakovanja urmi ( ja pravim vise jer su posne , pa ih spremam ponekad za Svetog Nikolu , toje nasa kucna slava )

pa onda 200 gr kokosa
malo ruma zbog arome
meljanih oraha
i 200 grama crne cokolade

cokoladu rastopiti na pari dodati kokos , malo ruma i orahe
povezati smesu pa polovine urmi puniti tom smesom i redjati u modlice

ukusne su

Kasato

U okruglu posudu staviti foliju i redjati piskote uspravno po zidovima suda ( posuda koja se shiri prema vrhu , kad okrenes kolac da ispadne kao presecen konus) . Piskote predhodno natopiti secernim sirupom sa dodatkom ruma po ukusu . Kad poredjas piskote sredinu napuniti sledecim filom :
250 gr butera penasto umutiti sa 2 kasike prah secera zatim dodati 100 - 150 gr otppljene cokolade i 4 izlupana zumanceta ( ja ih izlupam pa skuvam na pari pa tek onda doam ) Ulupati 4 belanca sa 200 gr secera i dodati predhodnoj masi pa sve lagano promesati i sipati u posudu sa piskotama .
U krem mozete dodati seckano zrnasto voce po zelji , suvo grozdje , zele itd . Tortu ostaviti preko noci u frizideru i pre sluzenja pokriti slagom .

P.S ja uvek pravim duplu dozu jer ovako je mnogo malko :)

Jel može neko da objasni kako pravi ruske kape. Imam recept nego me interesuje filovanje između kora, sa strane, cokolada i valjanje u kokos. Ja se uvek sva umažem i uglavnom manje ili više pokvarim izgled.

A ne, MNOGO je bitniji izgled nego ukus. Kada je moj kumić bio mali, obožavao je moje kolače iako je njegova mama mnogo bolji stručnjak, ali "kuma stavlja neki ukus". Ustvari, obe smo pravile iste kolače, ali ona iseče i posluži, a ja ih pažljivo seckam, dekorišem, stavljam na zlatne podmetače i ništa ne umažem, pa su njeni "bljak" a moji "super"!

pa dobro de,zavisi ko ih jede tj za koga ih spremas,ja npr ne podnosim one torte koje izgledaju savrseno a kaka ih probas smuci ti se...
p.s.vazno da kumic jede kolace,nije vazno cije:)

Back