Sir / Slanina

Ako se napolju oslanjas na SKOLSKU SPREMU - jako ces se zahebati.

Da bi tamo studirala treba da imas najmanje PAR STOTINA hiljada eura!

Napòlju su studije jako skupe, a i zivot takodje.

Tamo te niko nece pitati sta si zavrsaila, vec sta znas da radis...

Ja sam zavrsio treci stepen, bio rukovodilac dve (uspesne) firme, pa sam napolju bio i portir, i prodavao ruze po barovima, i jeo iz kontejnera, i tukao se sa klosarima i SVEGA je bilo...

I sve to spada u ZIVOT...

Ko misli da ode u inostranstvo i da mu ODMAH BUDE DOBRO - prevario se!

Ja ne poznajem NI JEDNOG takvog, a mnoge sam upoznao...

Tvoje iskustvo nije jedino merilo i ne predstavlja pravilo. Nekima je upravo ta skolska sprema najjaci adut.
Ne verujem da je iko toliko naivan da ocekuje da sve bude dobro, ali verujem da je vecini koja je spremna da ode dovoljno lose i u Srbiji.

Tvoje iskustvo nije jedino merilo i ne predstavlja pravilo. Nekima je upravo ta skolska sprema najjaci adut.
Ne verujem da je iko toliko naivan da ocekuje da sve bude dobro, ali verujem da je vecini koja je spremna da ode dovoljno lose i u Srbiji.
Чак и ми виша раса, дипломци ЕТФ-а смо различито пролазили и највише је зависило од времена одласка.
Неке колеге које су отишле око 90. су ухватиле последњи воз просперитета, ови после 2.000. су средња жалост.
Добро ја сам стручњак и није било потребно да се бадрцам по иностранству од немила до недрага, па се не рачунам у циганију.

Nemoj tako, nema veze da li imaš ikakvo obrazovanje...
Vidiš kako je sposoban čovek ovde sa trećim stepenom bio uspešan rukovodilac dve uspešne firme...
Čemu doškolavanje, kad je zgodnije brzinsko preorjentisanje u pravom smeru?!

Mislim da sam pisao vec kako je ona devojka iz Doboja manje-vise lagano sve sredila ovde. ERSTE Bank ju je zaposlila, sredila joj papire nakon sto su je pre toga svega jedna ili dve banke odbile (njima je kao to bila prepreka, serrendali su nesto).

Svi mi znamo neke ljude koji su se lagano snasli sa prosecnim fakultetima i prosecnim iskustvom ali to su izuzeci. Ne treba se zavaravati.
Nije jednostavno otici kao obican ekonomista. Podji od sebe, imas jaku banku i puno konkurentnih, svezih ekonomista, vrlo je verovatno da ces zaposliti najboljeg...a koliko nas je najbolje? Vrlo malo.

Naravno da zastupam stav da se proba ali uz zadrsku jedne realne procene sebe. Ukoliko ti nije frka da cistis toalet samo da budes u inostranstvu, u redu, ukoliko te ovde ni taj toalet ne ceka normalno je da ces otici ali ako ovde mozes da radis u struci a u Becu (recimo) ne mozes jer su vrata za tvoju struku zatvorena, razmisli dva puta.

Mnogi ljudi zele samo da odu. To je u redu ali najpre treba shvatiti da niko nas nigde ne ceka i nikome mi ne trebamo. Ja sam tom logikom uvek isla. Sebe spustim na najnizu lestvicu pa onda pazljivo ka visim lestvicama. Iskustvo vrlo skolovanih ljudi koji su emigrirali mi je pokazalo da je potrebno par godina dok se covek u novoj sredini ne snadje. Devojku iz Doboja je posluzila velika sreca. Desava se i to ali bolje je pripremiti se na masu odbijanja.

Nemoj tako, nema veze da li imaš ikakvo obrazovanje...
Vidiš kako je sposoban čovek ovde sa trećim stepenom bio uspešan rukovodilac dve uspešne firme...
Čemu doškolavanje, kad je zgodnije brzinsko preorjentisanje u pravom smeru?!
Ја додуше знам неке повртаре и приватне млекаре који су успешни у свом послу и фер су према запосленима, и имају не више од средње школе, само такве не позивају ни у општину... а и нису у странкама.

Ја додуше знам неке повртаре и приватне млекаре који су успешни у свом послу и фер су према запосленима, и имају не више од средње школе, само такве не позивају ни у општину... а и нису у странкама.
Znam i ja... Vlasnik Kuč kompanija, Mlekara Katuni... uspešan čovek
Samo što je to postigao sopstvenim radom i preuzimanjem odgovornosti, dok je Blajbi, ako sam dobro razumela bio komunistički rukovodilac (konkretno, lišen ikakve odgovornosti), nakon toga emigrirrao i kao posmatrač sa strane mnogo bolje razume probleme prouzrokovane felerima našeg mentaliteta.

Mislim da sam pisao vec kako je ona devojka iz Doboja manje-vise lagano sve sredila ovde. ERSTE Bank ju je zaposlila, sredila joj papire nakon sto su je pre toga svega jedna ili dve banke odbile (njima je kao to bila prepreka, serrendali su nesto).
Imam i ja drugaricu koja zarađuje skoro 2000evra platu u Srbiji, pa ipak nije dovoljno završiti pravo i proći kao ona... za razliku od nje poznanica je plaćala samo da odradi pripravnički u advokatskoj kancelariji, i to sa prosjekom preko 9.
Moja koleginica je sedam dana nakon diplomiranja počela da radi u fenomenalnoj firmi, sa odličnom platom na inostranim projektima, a mene su iz iste te firme mršnuli, bukvalno mi rekli da othebem jer njima početnici ne trebaju, ma ni za dž te neće... i dvije godine nakon toga koleginica ima iskustvo, ima samopouzdanje i drži lekcije o tome kako se nalazi dobar posao, samo što prećuti šta joj je direktor... a kada juriš posao, ono šta je obavezno jeste iskustvo, a da bi do njega došao treba da budeš ogroman broj puta mršnut. Kojom magijom više do njega da dođeš. Ne znam kako je kod tebe, al ovdje treba da ti ojača želudac.
Za iste te banke ti ovdje treba debela veza ili luda sreća. Drugarica radi u jednoj i u njenoj ekspozituri nema nijedan radnik koji je došao ikako drugačije nego preko nekog. Možeš biti desetkaš na ekonomskom, briga njih za tebe.

Ja imam drugaricu koja je sa privatnog, BK faksa, bila na praksi u banci i tamo je ostala, zapravo ostale su njih 3... I ona je veoma zadovoljna uslovima u kojim radi. Ne znam, ima snalaženja, ali ima i sreće.

Stranci mnogo gledaju tu neku formu prilikom zaposljavanja...narocito jake, velike kompanije imaju protokol po kome idu, posebno kada mora da se sredjuje radna viza. Mnogo je lakse upasti na fakultet i naci mentora pa je zato odlazak na skolavanje idealna prilika za ostanak.
Redovno se trazi statement of service, letter of recommendation i reference check form, neretko za vise bivsih poslodavaca, meni su sada trazili za dva, papirologija do plafona...bivsi poslodavci moraju sve da ispune do sitnih crevca, do datuma, pozicija, projekata, licnog angazovanja...vrlo su detaljni...sve na memorandumima, pecatirano, overeno...nece jednostavno da se zahebavaju sa nama tako da meni prica pojavio se negde i upao za dan u svetski poznatu kompaniju a u pitanju je obicna struka uz malo iskustva, ne pije bas vodu...ali dobro, uzimam da se nekome i to desava...

Znam i ja... Vlasnik Kuč kompanija, Mlekara Katuni... uspešan čovek
Samo što je to postigao sopstvenim radom i preuzimanjem odgovornosti, dok je Blajbi, ako sam dobro razumela bio komunistički rukovodilac (konkretno, lišen ikakve odgovornosti), nakon toga emigrirrao i kao posmatrač sa strane mnogo bolje razume probleme prouzrokovane felerima našeg mentaliteta.

Rukovodilac sa trećim stepenom?:eek:

- - - - - - - - - -

Ne nuzno. Ako vec dobijes stipendiju ili posao, jer se doktorske studije negde tretiraju kao posao, nikakve preporuke nisu potrebne. Razlog je prost: na intervjuu provere kvalitet kandidata.

Ne možeš konkurisati za doktorske bez preporuke mentora i određenog broja stručnih radova, učešću na određenom broju projekata i sl.

Nije bas lako dobiti takve uslove prilikom odlaska. Moje drustvo je pretezno emigriralo kao i porodica pa sebi dajem slobodu da govorim skoro pa iz prve ruke.
Nema ko se nije dobro pomucio.

Nudili su mi Bec i Nemacku pod stipendijom. To zvuci sjajno. DAAD program pokriva troskove zivota za sve nivoe studija, nesto vise dobijaju studenti na doktorskim.
Gde je problem? Problem je u struci. Nije svaka profesija za inostranstvo. Dogodi se da neko ostane ali to je jedan u hiljadu.
Tehnicke nauke su drugacije, prirodne nauke su drugacije. Skolovanje van zemlje izvuci nije tesko, tesko je naci posao nakon tog skolovanja i srediti papire.

Stjuardese, sportisti i fotomodeli odlaze lako zbog predispozicija koje imaju a koje nisu bas prosek (talenat za sportiste, lepota za modele, sposobnost da se radi fizicki zahtevan posao za stjuardese uz slatku pojavu bez krivog zuba kamoli sa istorijom nekih bolesti, makar i banalnih). Takvi ljudi nisu prosek a govorimo o emigraciji proseka. Sta je prosek? Recimo, student sa prosecnog ocenom 8,5 i znanjem jezika koje nije savrseno. Takvom mladom coveku nije lako da ode jer takvih kao sto je on svuda ima na milione. Sto si blizi izuzecima (sportista, izuzetan student, model...) to ce odlazak ali i snalazenje tamo negde (sto je mnogo vaznije od samog odlaska!!!) biti lakse. Valja biti realan i sagledati sebe objektivno sa svim manama i vrlinama te se zapitati sta je ono sto mogu da prodam tom zapadu...gde je moja specificnost u odnosu na prosek...zasto bi mene neko tamo uopste hteo...ljudi vide emigraciju samo kao rezultat ali obicno tom rezultatu prethodi solidan rad...
ja i nisam pricala o prosecima, da je proseku lako da ode svi bi mi vec bili tamo negde i cvetale bi nam zamisljene ruze

svako neka se snadje onako kako najbolje zna ako se vec nameracio da ide, neka se izdigne iz proseka i svaka mu cast prijatno dovidjenje
ako ne mozes ili neces onda sedi di si ni za disi nisi

nikoga ne cekaju rasirenih ruku, izvoli na neki svoj nacin nateraj ih da skrenu pogled ka tebi i da te prizovu, za stalno, na odredjeno vreme, kako god ti je plan i volja
poenta je da moze ako znas kako, nije nemoguce i nije nedostizno kako ovde neki pricaju

mnogo je ljudi koji sa glupavim idejama i na glupav nacin oce da odu i neki uspeju da odu pa se vrate ko popisani posle tri meseca, jer jelte kako to da me nisu docekali sa cvecem.... jes njih tamo u vecini zemalja sveta ima 10 puta vise stanovnika od nas, samo su tebe srbina cekali, ludi su za tobom....to su ti proseci koji krenu da mastaju
izuzeci tj snalazljivi i sposobni vec imaju vece sanse

Ne znam za koga su te razogačene oči.
Čovek iz mog posta je vlasnik, a ima regularne direktore, nema problem da za sve što ne zna plati onoga ko zna.
A Blajbi za sebe piše da je sa trećim stepenom bio uspešn rukovodilac dva uspešna preduzeća ovde... i da van granica nikoga ne zanima diploma već šta znaš da radiš.... a o tome je besmisleno diskutovati.

ja i nisam pricala o prosecima, da je proseku lako da ode svi bi mi vec bili tamo negde i cvetale bi nam zamisljene ruze

svako neka se snadje onako kako najbolje zna ako se vec nameracio da ide, neka se izdigne iz proseka i svaka mu cast prijatno dovidjenje
ako ne mozes ili neces onda sedi di si ni za disi nisi
nikoga ne cekaju rasirenih ruku, izvoli na neki svoj nacin nateraj ih da skrenu pogled ka tebi i da te prizovu, za stalno, na odredjeno vreme, kako god ti je plan i volja
poenta je da moze ako znas kako, nije nemoguce i nije nedostizno kako ovde neki iz zlobe pricaju

mnogo je ljudi koji sa glupavim idejama i na glupav nacin oce da odu i neki uspeju da odu pa se vrate ko popisani posle tri meseca, jer jelte kako to da me nisu docekali sa cvecem.... jes njih tamo u vecini zemalja sveta ima od 10 puta vise stanovnika od nas, samo su tebe srbina cekali, ludi su za tobom....to su ti proseci koji krenu da mastaju
izuzeci tj snalazljivi i sposobni vec imaju vece sanse

Rođak je pre dve godine otišao u Kanadu. Srednjoškolski obrazovan ali vredan i radan. Pitam ga kako je. Kaže samo budala tamo živi od socijalne pomoći. Ima posla za svakog ko je spreman da zasuče rukave. Radi dva posla ali zaradi dovoljno da izdržava sebe, ženu i dete i to ne puko preživljavanje već da žive pristojno, idu na letovanje, izlete, plati klinki dobro obdanište i sl. A takvi što misle da čim slete u Toronto ili uđu u Beč čeka posao na gotovo, da će imati vremena za pivo sa društvom, blejanje po kafićima i kladionicama brzo skontaju da su se zeznuli. Ko hoće da radi iskoristiće šansu koja mu se pruži bilo u Srbiji bilo u inostranstvu. Problem je što se ovde šanse retko pružaju ali to je već peta priča.

Ne znam za koga su te razogačene oči.
Čovek iz mog posta je vlasnik, a ima regularne direktore, nema problem da za sve što ne zna plati onoga ko zna.
A Blajbi za sebe piše da je sa trećim stepenom bio uspešn rukovodilac dva uspešna preduzeća ovde... i da van granica nikoga ne zanima diploma već šta znaš da radiš.... a o tome je besmisleno diskutovati.

Vlasnika Kuč mlekare poznajem i tip je sve samo ne glup. Plaća dobro i ceni znanje.
Oči iskolačih na deo o trećem stepenu i rukovođenju uspešnim državnim preduzećima zato što u vreme Tita mogao si imati i dva razreda osnovne i biti direktor Zastave samo ako si "drug (podoban) član". Tako da tako nešto i nije za hvalisanje. Više za smeh. Gorak.

****** banke. Frejka, ja nisam vise bankar. Nakon 15 godina sam kidnuo iz te branse...ne bas skroz, jer su klijenti moje sadasnje firme banke, koji se sluze nasim sistemima, aplikacijama itd...ali mi kao firma smo softver kompanija.

od finansijera PhD programa. u becu je cifra oko 1400 eura, npr. danskoj oko 2000. Uni profitira niskom cenom rada visokostrucnih kadrova 3-5 god koliko traje izrada doktorata, a studentima su placena i ucesca na kongresima sirom sveta - sve u svemu svi su na dobitku :)
Tako je
Za PhD znam, ali za master?
Ima I za master.
Nama su na faxu nudili da konkurisemo, ja pricala muzu, on samo :roll:
Tvoj brat kao da radi u državnoj firmi u zemlji Srbiji:lol:

Došlo je takvo vreme da će studirati samo oni koji imaju novac ili koji su ekstremno vredni&pametni pa dobiju stipendiju. Što je ok. I nije fakultet za svakog.
Skoro pročitah vest o nekom klincu koji je položio prijemni na Sorboni ali bi da mu "majka Srbija" plaća studentski život. Nešto ne čuh od prijatelja koji studiraše po belom svetu da im je iko plaćao išta, već su sami radili tokom studija i tako finansirali smeštaj. Izgleda da pojedini još uvek nisu skontali da je Tito umro i da školovanje besplatno nije. Niti je država dužna da te školuje. Moraš se snaći sam.

- - - - - - - - - -

Da, ali da bi dobio stipendiju moraš imati preporuku profesora/mentora sa faksa an kojem si završio osnovne ili master studije. U suprotnom ćeš sam placate školovanje.
Moj brat ne radi na drzavnim jaslama.
Ali je za svoj doktorat bio vrlo dobro placen ;)
Ne mogu sad da ti napisem na kojim pozicijama je bio jer ces odmah naci ime I prezime

Rođak je pre dve godine otišao u Kanadu. Srednjoškolski obrazovan ali vredan i radan. Pitam ga kako je. Kaže samo budala tamo živi od socijalne pomoći. Ima posla za svakog ko je spreman da zasuče rukave. Radi dva posla ali zaradi dovoljno da izdržava sebe, ženu i dete i to ne puko preživljavanje već da žive pristojno, idu na letovanje, izlete, plati klinki dobro obdanište i sl. A takvi što misle da čim slete u Toronto ili uđu u Beč čeka posao na gotovo, da će imati vremena za pivo sa društvom, blejanje po kafićima i kladionicama brzo skontaju da su se zeznuli. Ko hoće da radi iskoristiće šansu koja mu se pruži bilo u Srbiji bilo u inostranstvu. Problem je što se ovde šanse retko pružaju ali to je već peta priča.

em se ne pruzaju sanse, em te plate koliko da imas da platis racune al da ne jedes, ili obrnuto
ne beze ljudi odavde jer su besni i izdajnici, pola zemlje nam je napolju, treba staviti prst na celo zasto, a ne pljuvati po njima

a sto se kanade tice imaju oni konkretno potraznje za odredjena zanimanja, samo treba biti em u tom poslu em sa iskustvom em snalazljiv i sposoban, sto u kompletu nema svako....a i ladno bre tamo :lol:

em se ne pruzaju sanse, em te plate koliko da imas da platis racune al da ne jedes, ili obrnuto
ne beze ljudi odavde jer su besni i izdajnici, pola zemlje nam je napolju, treba staviti prst na celo zasto, a ne pljuvati po njima

a sto se kanade tice imaju oni konkretno potraznje za odredjena zanimanja, samo treba biti em u tom poslu em sa iskustvom em snalazljiv i sposoban, sto u kompletu nema svako....a i ladno bre tamo :lol:
Субарктича преепеездина.

****** banke. Frejka, ja nisam vise bankar. Nakon 15 godina sam kidnuo iz te branse...ne bas skroz, jer su klijenti moje sadasnje firme banke, koji se sluze nasim sistemima, aplikacijama itd...ali mi kao firma smo softver kompanija.

To je drugo. Najbolja drugarica mi je u IT sektoru. Oni zive dobro svuda, takav je moj osecaj. Njen decko je odlican programer, njemu je nejasno kako se drugi muce sa poslom i platom jer njemu sve dolazi na ruke, ne mora da se lakta i gura.
To je jedini par koji nije emigrirao u potpunosti jer nemaju razloga za to...iako su pola godine u SAD-u. Za njih vazi Blajbijeva mantra, niko te nece pitati za fakultet...njega nece jer je njegovo znanje lako proverivo i skroz im je nebitno da li je ETF-ovac, matematicar, Indijac, Srbin, nevazni detalji...on zna svoj zanat odlicno...najbolji sektor trenutno za zaposliti se:ok:
Moj je uzas i horor...

Tako je

Ima I za master.
Nama su na faxu nudili da konkurisemo, ja pricala muzu, on samo :roll:

Moj brat ne radi na drzavnim jaslama.
Ali je za svoj doktorat bio vrlo dobro placen ;)
Ne mogu sad da ti napisem na kojim pozicijama je bio jer ces odmah naci ime I prezime

Znam da ti je brat u Italiji. Pisala si više puta. Nego se našalih na temu plaćenog školovanja. Mnoge inostrane kompanije sponzorišu doškolovavanje ili specijalizaciju radnika. Ali ne kao kod nas što čistačica završi faks u kukuruzu i iska mesto sa fakultetskom diplomom. Ok je da računovođu pošalješ na seminar ili edukaciju iz računovodstva ali školovati nekog ko radi na mestu za koje fakultet realno ne treba, smešno je. Super je biti ambiciozan ali plaćaš samo ono od čega imaš korist.

Back