Sir / Slanina

ko voli ili moze u tu ladovinu samo napred

kako ono u lepa sela "kako je kod vas u svedskoj, ladno, al standard jjebi ga"
Сматрам климу битном одликом стандарда и пријатности живота... иначе Калифорнија никада не би била насељена.
Бтв Канада је рај за беле мечке.

Recimo, hipoteticki, imate priliku da:
1. odete u inostranstvo i tamo radite za pocetak pa posle mozda se i preselite za stalno
2. ostanete ovde da radite i zivite, da mozda pokrenete nesto svoje ili ne, da mozete da ziviti normalno (ovo normalno je uslovno receno s obzirom da je drzava takva kakva jeste, da nam svakodnevno prete raznim drakonskim merama, zatezanjima, placanjima, ukidanjama i dr....)

Za koju varijantu biste se opredelili? I zasto?

Tema je siroka, nema nekih posebnih uslova ako ovo onda ono, prosto zamislite da imate mogucnost da odaberete i da nemate mnogo kocnica koje bi vas zakocile u odabiru jedne ili druge strane.... osim jedne cake - buducnost tamo negde gde je kazu uredjenije, i buducnost ovde de je kako vidimo sve gore.

Tema nije politika i nemojte mnogo na tu stranu, jer ce mi temu prebaciti ona zla nemka kad joj ponestane mancha :aha:
:lol:

(naslov je inspirisan vicom :lol:)

danas postoji samo ono pod 1 u bilo kojoj varijanti.... ranije je lakse bilo ovde se obogatiti no bilo gde napolju da rmbacis.

tacno, ali imas mogucnosti da ga platis...
ovde li je bolje? digose mi sunce ti zarko 40% ove godine a ne pitaju imam li da ga platim :dash:
uzmi mi nije problem, al mi prvo daj da ti dam ;)

to nasi kad mastaju o skandinaviji misle to ce tek tako lako, pa imaju naj standard jer te ogule za porez.... al ako si skromnih shvatanja i nije ti cilj 200m2 sa astronomskim porezom, nego normalno da zivis mirno da spavas, onda mozes....kod njih konkretno zivi se skromno a dobro, al to srbendi koji je bio pod kicastim turcima ne mozes da objasnis da nije poenta zivota voziti mecku i imati stancugu a ne dati drzavi nista :roll:

- - - - - - - - - -

Сматрам климу битном одликом стандарда и пријатности живота... иначе Калифорнија никада не би била насељена.

ja isto, mozes da mi obecavas cupove zlata, ako cu ja da se patim sa upalom besike pola godine jjebe se meni za to...

- - - - - - - - - -

Najbolje je udati se za bogatog Rusa. :lol:

uuu to jos i ima patriJotski prizvuk :zcepanje:

Ne možeš konkurisati za doktorske bez preporuke mentora i određenog broja stručnih radova, učešću na određenom broju projekata i sl.

Mozes, jer za doktorske studije je neophodna master diploma ili tacan datum odbrane. Da ne pominjem da neki doktoranti imaju problem sa ovdasnjim mentorima i ne mogu da dobiju preporuke.
Niko ne ocekuje od buduceg doktoranta da ima radove jer doktorske studije tome i sluze.
Projekti kod nas i na stranim univerzitetima nisu ista stvar. Doktorant je primljen ili da radi na projektu (projektima) ili dobija novac direktno od univerziteta.

Sa tim se potpuno slažem.
Ali Blajbi je i bio drug član, pokupih sa drugih tema da je bio kadar JUL-a.

Blajbi NIKADA nije bio calan ni jedne partije u Yugi..

Pogotovo ne JUL-a, SPS ili slicnih gluposti.

Jedno vreme sam, na pocetku, bio simpatizer, ali nikada i clan SPO..

Pa ni komunisticke partije, A IPAK sam bio rukovodilac...

Retko, ali je ipak postojalo!

Olaksavajuca okolnost je da je Blajbi radio u jednoj naucnoj ustanovi, gde se moralo ceniti znanje.

To je drugo. Najbolja drugarica mi je u IT sektoru. Oni zive dobro svuda, takav je moj osecaj. Njen decko je odlican programer, njemu je nejasno kako se drugi muce sa poslom i platom jer njemu sve dolazi na ruke, ne mora da se lakta i gura.
To je jedini par koji nije emigrirao u potpunosti jer nemaju razloga za to...iako su pola godine u SAD-u. Za njih vazi Blajbijeva mantra, niko te nece pitati za fakultet...njega nece jer je njegovo znanje lako proverivo i skroz im je nebitno da li je ETF-ovac, matematicar, Indijac, Srbin, nevazni detalji...on zna svoj zanat odlicno...najbolji sektor trenutno za zaposliti se:ok:
Moj je uzas i horor...

Tacno...kod mene u firmi imas ljude iz Bugarske, Palestine, Madjarske, Indije...
Ja cak nisam ni programer (u mom odeljenju imas tri programera i nas tvoje koji smo business analysts, u prevodu - mi smo mozgovi, a programeri su sljakeri nasi :mrgreen: ... zezam se. Kao sto rekoh, klijenti su nam banke, i bili su presrecni kada su nabasali na mene (pogotovo sto sam pre toga skoro cetiri godine radio za njihovog najveces i glavnog klijenta, sto je velika prednost, jer znam jako dobro i drugu stranu). Znaci, i kao ne-programer se da uvaliti u IT bransu, koja je po mnogo cemu bolja od vecine drugih (lova, razne beneficije, fleksibilno radno vreme itd.)

A za tvoju...sta da ti kazem? Da se druzis malo vise sa krimosima tj. da su ti oni klijenti - tu i ima jos love. :lol:

Mozes, jer za doktorske studije je neophodna master diploma ili tacan datum odbrane. Da ne pominjem da neki doktoranti imaju problem sa ovdasnjim mentorima i ne mogu da dobiju preporuke.
Niko ne ocekuje od buduceg doktoranta da ima radove jer doktorske studije tome i sluze.
Projekti kod nas i na stranim univerzitetima nisu ista stvar. Doktorant je primljen ili da radi na projektu (projektima) ili dobija novac direktno od univerziteta.

Ti u kiln, ja u ploču, razumeti se ne možemo.

Poznajem ljude koji su aplicirali i za doktorske studije i za rad na projektu. Bez preporuke mentora (čitaj profesora koji na faksu na koji konkurišeš ima kolege-poznanike) ne možeš dobiti stipendiju. Ti ako želiš da veruješ kako možeš aplicirati samo sa master diplomom po principu "eto ja došao sa ulice kao anonimus da mi date posao/stipendiju" ko sam ja da ti branim. Prijavi se pa nam javi šta su ti odgovorili.

Olaksavajuca okolnost je da je Blajbi radio u jednoj naucnoj ustanovi, gde se moralo ceniti znanje.

U kojoj se bre Blajbi naučnoj ustanovi ceni znanje trećeg stepena obrazovanja?

Sto se tice klime, ne postoji na celom svstu bolja drzava od Venecuele!

Od sneznih vrhova, preko neprohodnih tropskih dzungli, do mesta u kojima vlada prolece 365 dana u godini !

Ima apsolutno svega sto neko moze da zamisli.....

Ti u kiln, ja u ploču, razumeti se ne možemo.

Poznajem ljude koji su aplicirali i za doktorske studije i za rad na projektu. Bez preporuke mentora (čitaj profesora koji na faksu na koji konkurišeš ima kolege-poznanike) ne možeš dobiti stipendiju. Ti ako želiš da veruješ kako možeš aplicirati samo sa master diplomom po principu "eto ja došao sa ulice kao anonimus da mi date posao/stipendiju" ko sam ja da ti branim. Prijavi se pa nam javi šta su ti odgovorili.

Ja govorim iz svog iskustva. NIje u pitanju moja vera, nego moj zivot.

Ja govorim iz svog iskustva. NIje u pitanju moja vera, nego moj zivot.

Ti si poslao prijavu po principu "eto ja završio ekonomiju u Bg-u, da li biste me primili na doktorske/master studije i dali mi stipendiju na lepe oči i prosek" i oni ti odgovorili potvrdno? Super. Samo što mi to liči na drugaricu Poslednje Igre Leptira što dobi posao u super firmi ali zaboravi da pomene kako poznaje direktora.

U kojoj se bre Blajbi naučnoj ustanovi ceni znanje trećeg stepena obrazovanja?

Tamo gde sam ja radio se cenilo.

I veoma se cenilo.

Imao sam drzavni stan, platu, auto...

Ali sam istovemano morao da prezentujem firmu, putujem po seminarima, sklapam ugovore i ODRADJUJEM UGOVORE u postavljenim uslovima i terninima.

Trebalo je ZARADITI a tridesetak ljudi u firmi, uglavnom inzinjera i tehnicara dobre plate...

Jos sam uz to radio u poljoprivrednoj skoli kao profesor i zemlju - privatno....

I nakon SVEGA TOGA sam prodavao ruze po najzloglasniojim barovima Karakasa, najopasnijeg grada na svetu !

Ako sam loše razumela istinski se izvinjavam.
Samo mi je nejasno u kakvim naučnim institucijama se ceni znanje trećeg stepena kao adekvatno za rukovodeće mesto? Bez želje da zezam.
Radio si kao predavač u školi?

Poslednja izmena:
Sto se tice klime, ne postoji na celom svstu bolja drzava od Venecuele!

Od sneznih vrhova, preko neprohodnih tropskih dzungli, do mesta u kojima vlada prolece 365 dana u godini !

Ima apsolutno svega sto neko moze da zamisli.....

ima vala, ja se razmisljala da se bacim na uzgajanje vutrice, tamo bi mi odlicno bilo za biznis :zcepanje:
jedino me jjebe provera kvaliteta proizvoda, to bih morala da platim :zcepanje:

Tamo gde sam ja radio se cenilo.

I veoma se cenilo.

Imao sam drzavni stan, platu, auto...

Ali sam istovemano morao da prezentujem firmu, putujem po seminarima, sklapam ugovore i ODRADJUJEM UGOVORE u postavljenim uslovima i terninima.

Trebalo je ZARADITI a tridesetak ljudi u firmi, uglavnom inzinjera i tehnicara dobre plate...

Jos sam uz to radio u poljoprivrednoj skoli kao profesor i zemlju - privatno....

I nakon SVEGA TOGA sam prodavao ruze po najzloglasniojim barovima Karakasa, najopasnijeg grada na svetu !

Ti si se Blajbi ili pogrešno "odrazio" ili se praviš lud. Treći stepen srednjoškolskog obrazovanja ne može biti professor pa da vreči na Boga, čak ni u komunizmu. Doduše tada su profesori bili i oni sa višom školom ali to ne znači da im je kvalifikacija bila adekvatna.

Sad sam bacio pogled u zadnji annual report. Dakle, ovako to izgleda kod nas:

19% zaposlenih su zavrsili fakultet
57% zaposlenih su zavrsili srednju skolu (gimnazija, ekonomska itd.)
19% zaposlenih su zavrsili neki zanat
I imamo cak i 5% onih, koji su zavrsili samo osnovnu skolu

Zanimljivo. A znajuci da su mnogi prvo radili u skroz drugim bransama, to pokazuje dosta stvari. Ceni se znanje.

Ako sam loše razumela istinski se izvinjavam.
Samo mi je nejasno u kakvim naučnim institucijama se ceni znanje trećeg stepena kao adekvatno za rukovodeće mesto? Bez želje da zezam.
Radio si kao predavač u školi?

Radio sam u RO "INZINJERING" pri PK Brcko.

A kao profesor u Srednjoj poljoprivrednoj skoli u Brckom.

Preciznije na predmetu "Zastita bilja".

Lepa Brena je bila ucenica u toj skoli, jos dok je bila Fahreta Jahic.

Poslednja izmena:
Sad sam bacio pogled u zadnji annual report. Dakle, ovako to izgleda kod nas:

19% zaposlenih su zavrsili fakultet
57% zaposlenih su zavrsili srednju skolu (gimnazija, ekonomska itd.)
19% zaposlenih su zavrsili neki zanat
I imamo cak i 5% onih, koji su zavrsili samo osnovnu skolu

Zanimljivo. A znajuci da su mnogi prvo radili u skroz drugim bransama, to pokazuje dosta stvari. Ceni se znanje.

Da. Ali taj sa osnovnom školom teško da može imati isto znanje/početnu poziciju kao neko sa fakultetom. Kao što često osoba sa x godina radnog staža može imati vise znanja od diplomca ali diplomac je ipak nešto učio na tom fakultetu. U protivnom bi teorija prestala da postoji, ukinuli bi školovanje i ostao bi samo manuelni rad.

Znanje jeste primarno ali nemojmo pričati bajke o tome kako je fakultet nebitan i kako je dovoljna oš za uspeh u životu. Pošto se onda postavlja (logično) pitanje zbog čega usmeravate decu da uče ako je dovoljno da umeju da računaju i potpišu se.

Ti si poslao prijavu po principu "eto ja završio ekonomiju u Bg-u, da li biste me primili na doktorske/master studije i dali mi stipendiju na lepe oči i prosek" i oni ti odgovorili potvrdno? Super. Samo što mi to liči na drugaricu Poslednje Igre Leptira što dobi posao u super firmi ali zaboravi da pomene kako poznaje direktora.

Nema razloga da budes ironicna. Ja sam videla oglas, poslala cv, dobila poziv za intervju i placen put i smestaj.
Tri nedelje posle intervjua sam dobila dogovor i pitanje da li prihvatam poziciju koju mi nude.
Buduci da je u pitanju jedan od najboljih univerziteta u Evropi, bila bi ludost ne prihvatiti.
I sada sam tu. Sa ugovorom na pet godina i mogucnoscu da ga produzim ako resim da imam decu u medjuvremenu.

Back