Sir / Slanina

A pa ja ih znam dosta. :D Recimo moja drugarica u je pre nekoliko meseci upisala doktorske u Beču i dobija čini mi se 1200 evra mesečno, a njen dečko je tamo upisao master i dobija 800 evra mesečno, tako da baš i nisi u pravu kada kažeš da trebaju tolike pare za školovanje. A ni život im nije toliko skup - plaćaju stan oko 500 evra (jer su dobili neki studentski, pa je zato jeftiniji), a hrana nije puno skuplja nego ovde. Koleginica mi je pre nekih mesec dana dobila ponudu za posao u Kanadi (skoro je završila doktorske ovde i ima dobar CV) i odlazi krajem godine. I to su samo primeri sa kojima sam nnajbolje upoznata.

Nemoj da verujes u sve BAJKE koje pricaju mnogi koji su napolju. :nono3:

Zapamti ovo. NE POSTOJI NI JEDAN KOJI JE OTISAO U SVET, A DA BAR JEDNOM NIJE ZAPLAKAO!

(Da je to sve tako boje ruze - svi bi otisli napolje)

ne radi se samo o UPISU na studije...

Neko treba i da IZDRZAVA studenta dok studiora 4.6 godina...

A to isto mnogo kosta.

Stan, hrana, odeca, struja, grejanje, transport studije.....Nakupi se par stotina hiljada eura u 5 godina ...Lako!

Kada bi sa par hiljada moglo da se zavrse studije u Becu - svi bi tamo isli da studiraju jer je to mnogo jeftinije nego u Beogradu.

Vecina studenata konobarise ili radi neki drugi posao koji im donosi prihode. Stotine hiljada evra nisu neophodne, preterao si i to jako. Ovde se ne mozemo odbraniti od stranih, pogotovo nemackih, studenata. Dzabe studiranje manje-vise, a lepo ti stoji u CV-u da si studirao u Becu.

Vecina studenata konobarise ili radi neki drugi posao koji im donosi prihode. Stotine hiljada evra nisu neophodne, preterao si i to jako. Ovde se ne mozemo odbraniti od stranih, pogotovo nemackih, studenata. Dzabe studiranje manje-vise, a lepo ti stoji u CV-u da si studirao u Becu.

Gde si ti?

Pored toliko znezapaolenih u UE, ko jos zaposljeva studente?

I koliko mogu da zarade?

Kada uce?

Sve to stima kada iza ledja imaju bogatog oca ili dedu....

Nemoj da verujes u sve BAJKE koje pricaju mnogi koji su napolju. :nono3:

Na osnovu čega tvrdiš da su ovo bajke? Ako si ti imao loše iskustvo, ne znači da ga imaju i svi ostali.

Zapamti ovo. NE POSTOJI NI JEDAN KOJI JE OTISAO U SVET, A DA BAR JEDNOM NIJE ZAPLAKAO!

Plakala ovde ili plakala tamo - isto mi je. :D

(Da je to sve tako boje ruze - svi bi otisli napolje)

Pa i odlaze svi, tačnije odlaze svi oni koji su stručnjaci u nekoj oblasti koja je napolju tražena i dobro plaćena, i naravno koji imaju dovoljno hrabrosti da odu i stvore novi život u nepoznatom.

brate koliko ne znate
jeste vi culi za uspesne studente i srednjosklce kojima placaju da odu tamo? dakle bukvalno placaju, smestaj hranu knjige i dzeprac, i onda kad zavrse ih zadrze....mislim klasicno vrbovanje
sta vi mislite da je raditi napolju samo ciscenje wc-a :huh:
ajde malo prosirite vidike, postoji gomila varijanti da se ode, samo treba izabrati koju ces ;)

Gde si ti?

I koliko mogu da zarade?

Kada uce?

Пивце је у Аустрији и он је тамо рођен и одрастао тако да зна како то иде, али ови мудроеби одавде су умислили да су сви Тесле, а и кад нису чини им се да се једе све што лети.
А мекани ко паукова јаја.
Усто су и провинцијалци.

Пивце је у Аустрији и он је тамо рођен и одрастао тако да зна како то иде, али ови мудроеби одавде су умислили да су сви Тесле, а и кад нису чини им се да се једе све што лети.
Усто су и провинцијалци.

Onda mu se izvinjavam.

Nisam znao da je onu Austriji.

Predpostavljam da bolje zna od mene , je sam u Austriji zadnji put bio pre 30 godina....

Cim nasi traze garancije kada tamo odu da ce im sve biti obezbedjeno - od odlaska nema nista...

Gde si ti?

I koliko mogu da zarade?

Kada uce?

Druze, Austriji stoji jos dobro i ne moze se porediti sa zemljama u raspadu tipa Italija, Grcka, Francuska itd.
Pre 5 godina sam jos bio u Raiffeisen banci...kao praktikantkinju smo primili devojku iz Doboja, koja je studirala u Becu. U medjuvremenu je zavrsila fakultet, zaposlila se u ERSTE banci, zivi i radi ovde i dalje...bez da je morala ikakve divlje sume da kesira.

Усто су и провинцијалци.

Ma pusti ih... kad mi kaze "Braaateeee, mozes meni neku sljaku da sredis tu, na mesec-dva?", a lik sa 20 i kusur godina ni u Srbiji nema dana radnog staza...ti ces bas zapeti i raditi. Ajde molim te...

brate koliko ne znate
jeste vi culi za uspesne studente i srednjosklce kojima placaju da odu tamo? dakle bukvalno placaju, smestaj hranu knjige i dzeprac, i onda kad zavrse ih zadrze....mislim klasicno vrbovanje
sta vi mislite da je raditi napolju samo ciscenje wc-a :huh:
ajde malo prosirite vidike, postoji gomila varijanti da se ode, samo treba izabrati koju ces ;)

...tacno, ja znam dve devojke jednu odavde jednu iz BG, obe su otisle u drugoj godini srednje u USA, isle u skolu i igrale odbojku, danas obe zavrsavaju faklutete tamo
i dalje igraju odboju...i sve im je besplatno, cak i put kuci 2x godisnje...

...tacno, ja znam dve devojke jednu odavde jednu iz BG, obe su otisle u drugoj godini srednje u USA, isle u skolu i igrale odbojku, danas obe zavrsavaju faklutete tamo
i dalje igraju odboju...i sve im je besplatno, cak i put kuci 2x godisnje...

ma od srednjoskolaca, preko studenata, stujuardesa, dr nauka, sankera, znam nebrojano koji su otisli ne ko slepci nego ko gospoda sa sve dobijenim poslom unapred i placenim putom smestajem platom dzeprcem knjige sta god...
dakle moze ako si se potrudio da imas nacina
ako ces ko slepac da se svercujes u busu sa 100 e u dzepu i cistis govvanca onda je to opet tvoj izbor, super ako se izboris cestitam, ali to ne znaci da se samo tako ide, neko se snadje i pametnije u zivotu

A pa ja ih znam dosta. :D Recimo moja drugarica u je pre nekoliko meseci upisala doktorske u Beču i dobija čini mi se 1200 evra mesečno, a njen dečko je tamo upisao master i dobija 800 evra mesečno, tako da baš i nisi u pravu kada kažeš da trebaju tolike pare za školovanje. A ni život im nije toliko skup - plaćaju stan oko 500 evra (jer su dobili neki studentski, pa je zato jeftiniji), a hrana nije puno skuplja nego ovde. Koleginica mi je pre nekih mesec dana dobila ponudu za posao u Kanadi (skoro je završila doktorske ovde i ima dobar CV) i odlazi krajem godine. I to su samo primeri sa kojima sam nnajbolje upoznata.

Od koga dobijaju te pare?

Moj brat se sokira kad cuje da neko upisuje studije I jos ih placa.
Smatra da treba da te plate da bi studirao.

Tvoj brat kao da radi u državnoj firmi u zemlji Srbiji:lol:

Došlo je takvo vreme da će studirati samo oni koji imaju novac ili koji su ekstremno vredni&pametni pa dobiju stipendiju. Što je ok. I nije fakultet za svakog.
Skoro pročitah vest o nekom klincu koji je položio prijemni na Sorboni ali bi da mu "majka Srbija" plaća studentski život. Nešto ne čuh od prijatelja koji studiraše po belom svetu da im je iko plaćao išta, već su sami radili tokom studija i tako finansirali smeštaj. Izgleda da pojedini još uvek nisu skontali da je Tito umro i da školovanje besplatno nije. Niti je država dužna da te školuje. Moraš se snaći sam.

- - - - - - - - - -

od finansijera PhD programa. u becu je cifra oko 1400 eura, npr. danskoj oko 2000. Uni profitira niskom cenom rada visokostrucnih kadrova 3-5 god koliko traje izrada doktorata, a studentima su placena i ucesca na kongresima sirom sveta - sve u svemu svi su na dobitku :)

Da, ali da bi dobio stipendiju moraš imati preporuku profesora/mentora sa faksa an kojem si završio osnovne ili master studije. U suprotnom ćeš sam placate školovanje.

ma od srednjoskolaca, preko studenata, stujuardesa, dr nauka, sankera, znam nebrojano koji su otisli ne ko slepci nego ko gospoda sa sve dobijenim poslom unapred i placenim putom smestajem platom dzeprcem knjige sta god...
dakle moze ako si se potrudio da imas nacina
ako ces ko slepac da se svercujes u busu sa 100 e u dzepu i cistis govvanca onda je to opet tvoj izbor, super ako se izboris cestitam, ali to ne znaci da se samo tako ide, neko se snadje i pametnije u zivotu

Nije bas lako dobiti takve uslove prilikom odlaska. Moje drustvo je pretezno emigriralo kao i porodica pa sebi dajem slobodu da govorim skoro pa iz prve ruke.
Nema ko se nije dobro pomucio.

Nudili su mi Bec i Nemacku pod stipendijom. To zvuci sjajno. DAAD program pokriva troskove zivota za sve nivoe studija, nesto vise dobijaju studenti na doktorskim.
Gde je problem? Problem je u struci. Nije svaka profesija za inostranstvo. Dogodi se da neko ostane ali to je jedan u hiljadu.
Tehnicke nauke su drugacije, prirodne nauke su drugacije. Skolovanje van zemlje izvuci nije tesko, tesko je naci posao nakon tog skolovanja i srediti papire.

Stjuardese, sportisti i fotomodeli odlaze lako zbog predispozicija koje imaju a koje nisu bas prosek (talenat za sportiste, lepota za modele, sposobnost da se radi fizicki zahtevan posao za stjuardese uz slatku pojavu bez krivog zuba kamoli sa istorijom nekih bolesti, makar i banalnih). Takvi ljudi nisu prosek a govorimo o emigraciji proseka. Sta je prosek? Recimo, student sa prosecnog ocenom 8,5 i znanjem jezika koje nije savrseno. Takvom mladom coveku nije lako da ode jer takvih kao sto je on svuda ima na milione. Sto si blizi izuzecima (sportista, izuzetan student, model...) to ce odlazak ali i snalazenje tamo negde (sto je mnogo vaznije od samog odlaska!!!) biti lakse. Valja biti realan i sagledati sebe objektivno sa svim manama i vrlinama te se zapitati sta je ono sto mogu da prodam tom zapadu...gde je moja specificnost u odnosu na prosek...zasto bi mene neko tamo uopste hteo...ljudi vide emigraciju samo kao rezultat ali obicno tom rezultatu prethodi solidan rad...

Recimo, hipoteticki, imate priliku da:
1. odete u inostranstvo i tamo radite za pocetak pa posle mozda se i preselite za stalno
2. ostanete ovde da radite i zivite, da mozda pokrenete nesto svoje ili ne, da mozete da ziviti normalno (ovo normalno je uslovno receno s obzirom da je drzava takva kakva jeste, da nam svakodnevno prete raznim drakonskim merama, zatezanjima, placanjima, ukidanjama i dr....)

Za koju varijantu biste se opredelili? I zasto?

Tema je siroka, nema nekih posebnih uslova ako ovo onda ono, prosto zamislite da imate mogucnost da odaberete i da nemate mnogo kocnica koje bi vas zakocile u odabiru jedne ili druge strane.... osim jedne cake - buducnost tamo negde gde je kazu uredjenije, i buducnost ovde de je kako vidimo sve gore.

Tema nije politika i nemojte mnogo na tu stranu, jer ce mi temu prebaciti ona zla nemka kad joj ponestane mancha :aha:
:lol:

(naslov je inspirisan vicom :lol:)

Da se nadovezem:
1.Da li ce poskupeti struja 30% na jesen?
2.Da li ce automobili preko 2000 kubika izgubiti status luksuza prilikom registracije?

Nije bas lako dobiti takve uslove prilikom odlaska. Moje drustvo je pretezno emigriralo kao i porodica pa sebi dajem slobodu da govorim skoro pa iz prve ruke.
Nema ko se nije dobro pomucio.

Nudili su mi Bec i Nemacku pod stipendijom. To zvuci sjajno. DAAD program pokriva troskove zivota za sve nivoe studija, nesto vise dobijaju studenti na doktorskim.
Gde je problem? Problem je u struci. Nije svaka profesija za inostranstvo. Dogodi se da neko ostane ali to je jedan u hiljadu.
Tehnicke nauke su drugacije, prirodne nauke su drugacije. Skolovanje van zemlje izvuci nije tesko, tesko je naci posao nakon tog skolovanja i srediti papire.
Stjuardese, sportisti i fotomodeli odlaze lako zbog predispozicija koje imaju a koje nisu bas prosek (talenat za sportiste, lepota za modele, sposobnost da se radi fizicki zahtevan posao za stjuardese uz slatku pojavu bez krivog zuba kamoli sa istorijom nekih bolesti, makar i banalnih). Takvi ljudi nisu prosek a govorimo o emigraciji proseka. Sta je prosek? Recimo, student sa prosecnog ocenom 8,5 i znanjem jezika koje nije savrseno. Takvom mladom coveku nije lako da ode jer takvih kao sto je on svuda ima na milione. Sto si blizi izuzecima (sportista, izuzetan student, model...) to ce odlazak ali i snalazenje tamo negde (sto je mnogo vaznije od samog odlaska!!!) biti lakse. Valja biti realan i sagledati sebe objektivno sa svim manama i vrlinama te se zapitati sta je ono sto mogu da prodam tom zapadu...gde je moja specificnost u odnosu na prosek...zasto bi mene neko tamo uopste hteo...ljudi vide emigraciju samo kao rezultat ali obicno tom rezultatu prethodi solidan rad...

Mislim da sam pisao vec kako je ona devojka iz Doboja manje-vise lagano sve sredila ovde. ERSTE Bank ju je zaposlila, sredila joj papire nakon sto su je pre toga svega jedna ili dve banke odbile (njima je kao to bila prepreka, serrendali su nesto).

Back