ŠIPTARI GDE SU BILE SRPSKE CRKVE PRAVE PARKOVE

Uopste ne razumem sta hoces da kazes sa: "Mislim da si podatak o 273 dzamije u BGu pokupio na forumu B92" kada sam postavio link koji je BTW link zvanicnog sajta grada Beograda...

Jos jednom:

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=201404

pa ovde pise da su napravljene u vreme turske imperije......kao i ova barjakli dzamija????
pa sto onda nisu srusili i nju?????????????????????????????
zasto

Uopste ne razumem sta hoces da kazes sa: "Mislim da si podatak o 273 dzamije u BGu pokupio na forumu B92" kada sam postavio link koji je BTW link zvanicnog sajta grada Beograda...

Jos jednom:

Па сигурно када је од 2000. ГЛАВНА У СКУПШТИНИ ГРАДА ПОТУРКИЊА ХРУСТАНОВИЋКА... која је отишла и прикуцала таблу на Народно позориште да је ту била турска капија...

Nisi razumeo...pitanje je zasto su srusili one 272, a ne zasto ne i 273-cu...

a brate ja ne znam kako da ti se obratim bez vredjanja ili kako da ti objasnim.
pa verovatno sto su ih agresori sagradili za vreme okupacije.....kapish
zato sto su srbi pravoslavci a ne muslimani,i nema potrebe za njima....kapish
ako je ostao neko musliman to je nasilno poturcivanje i kao takvo im i ne treba dozvoliti dzamiju a cak ni veru,jer kada su agresori na silu to nama radili zasto mi ne bi u ime pravde...kapish
ZATO STO NISU IZGRADJENE VOLJOM SRPSKOG NARODA NA SVOJOJ TERITORIJI,NITI OD VOLJOM NARODA IZABRANE VLASTINA NA NJEGOVOJ TERITORIJI I KAO TAKVE SU NELEGALNI OBJEKTI.....a sta se radi sa nelegalno izgradjenim objektima-RUSHI ..kapish

kao sto su i zemuncima rusili tako imaju i turcima,samo mnogo veceg prava...kapish

zato sto je to bio oblik porobljavanja tudje zemlje na najgori moguci nacin i kao takve su isto kao i da se sagradio znak kukastog krsta u centru beograda u 2 svetkom i posle nas neko pitao sto ste srusili...kapish

ZATO sto su nam turci pobili pola stanovnistva,silovali ponizavali,palili,reketirali i ko zna sta jos a njihovo obelezje je dzamija i kao takva mora se srusiti pri oslobadjanju..kapish..

A ZA TEBE 1 PITANJE-imaju li turci ovlascenje ili neki papir da im srpska vlast voljom izabrana od strane naroda izdala dozvolu za gradnju dzamija?
2-imaju li neko prava da gradi na tudjoj zemlji sta hoce a pogotovu u cilju tihog genocida nad stanovnistvom te zemlje.......
3-KOGA SU TURCI PITALI DA NA TUDJOJ ZEMLJI GRADE DZAMIJEEE

aj cao i molim odgovor

ZATO

Jos jednom:

Moja greshka, napisao sam komentar pre nego shto sam prochitao tvoj post.

Podatak o "273 dzamije u beogradu" napisao je turski putopisac iz VXII veka, Evlija Chelebija, i taj broj nije tachan. Evlija Chelebija je ostavio nazive za 35 dzamija u kojima je obavljana zajednička sluzba – dzuma i 12 mesdzida (znachi, po imenu svega 35 dzamija, ili svih verskih objekata ukupno, ne razumem se bash u to).
Dosta je manji broj dzamija za koje se zaista veruje da su postojale.

Na primer, 1571 u BGu je bilo nekih 27 mahala, a svaka mahala je imala dzamiju.
Jedan orijentalista sa nashih prostora, prilichno poznat kako kazu, Hazim Shabanovic, sumnja da je bilo oko 75-80 dzamija. Eto, on chovek nije Srbin, i kaze da je broj dzamija bio znatno manji. Mada i taj broj je.... :roll:

No svejedno, to je je bilo u XVII, XVIII i XIX veku, pa sad ako zelish da poredish civilizacijsku razvijenost tvog naroda u XXI veku, sa hrishcanskim narodima iz XVII, XVII, XIX veka, u redu je..... to je ipak tvoje mishljenje samo.

Ono shto se radi na Kosovu nad Srbima, i srpskim nasledjem, zadnjih ohoho decenija, a narochito od 1999. godine predstavlja samo primer za najoshtriju osudu i zgrazavanje.

Moja greshka, napisao sam komentar pre nego shto sam prochitao tvoj post.

Podatak o "273 dzamije u beogradu" napisao je turski putopisac iz VXII veka, Evlija Chelebija, i taj broj nije tachan. Evlija Chelebija je ostavio nazive za 35 dzamija u kojima je obavljana zajednička sluzba – dzuma i 12 mesdzida (znachi, po imenu svega 35 dzamija, ili svih verskih objekata ukupno, ne razumem se bash u to).
Dosta je manji broj dzamija za koje se zaista veruje da su postojale.

Na primer, 1571 u BGu je bilo nekih 27 mahala, a svaka mahala je imala dzamiju.
Jedan orijentalista sa nashih prostora, prilichno poznat kako kazu, Hazim Shabanovic, sumnja da je bilo oko 75-80 dzamija. Eto, on chovek nije Srbin, i kaze da je broj dzamija bio znatno manji. Mada i taj broj je.... :roll:

No svejedno, to je je bilo u XVII, XVIII i XIX veku, pa sad ako zelish da poredish civilizacijsku razvijenost tvog naroda u XXI veku, sa hrishcanskim narodima iz XVII, XVII, XIX veka, u redu je..... to je ipak tvoje mishljenje samo.

Ono shto se radi na Kosovu nad Srbima, i srpskim nasledjem, zadnjih ohoho decenija, a narochito od 1999. godine predstavlja samo primer za najoshtriju osudu i zgrazavanje.

Ама, човече, у овој дискусији НЕМА главног одговора на питање: КАКВЕ БЛАГЕ ВЕЗЕ ИМАЈУ ШИПТАРИ СА ТУРЦИМА.........алооооооооооооооо..................шта су они овде у Србији? Турци??? О чему се ради???

Ама, човече, у овој дискусији НЕМА главног одговора на питање: КАКВЕ БЛАГЕ ВЕЗЕ ИМАЈУ ШИПТАРИ СА ТУРЦИМА.........алооооооооооооооо..................шта су они овде у Србији? Турци??? О чему се ради???

Ma nema odgovora na mnogo pitanja. To je samo jedno.

A chak da odemo toliko daleko da ih poistovetimo sa Turcima (iako su se po svedochenju nasheg akademika Jashe Tomica, muslimani-Turci u Prishtini itekako razlikovali od Shiptara, i o njima imali vrlo loshe mishljenje, da su radije zeleli bilo chiju drugu vlast sem shiptarsku), opet je bez smisla. To je moja poenta :roll:

Poslednja izmena:
Nadam se da cesh odgovoriti na ovo.

Verovatno gradske vlasti u saradnji sa Urbanistickim zavodom Beograda, angazujuci odgovarajuce strucne tehnicke sluzbe koje su na terenu sprovele u delo novi Regulacioni plan...

Otkud znam ko ih je tacno porusio, bitna je samo cinjenica da jesu porusene (a taj se zakljucak izvodi iz izcinjenice da ih vise nema). Ostaje jos intersantno da se vidi koliko je dzamija ostalo sacuvano na celoj teritoriji Srbije, pa da se taj podatak uporedi sa preko 300 sacuvanih na teritoriji Grcke (gde ih je gradio isti zli okupator koji je palio, ubijao, silovao itd.) i razmisli zasto postoji tolika razlika koja defakto postoji. Nadam se da je poenta jasna.

U Đakovici gde je srušena Srpska crkva do temelja je napravljen park za šetanje kako javlja radio KONTAKT PLUS iz K.Mitrovice.To je dokaz šta čeka Srbe na Severu Kosova ako se predaju u ruke ŠIPCIMA.:sad2:
Ili ti nisi hteo da daš potpunu informaciju, pa si izvukao samo ovaj deo vesti, ili je namera neka... svejedno... nije baš tako...

Ja sam, kao vojno lice po ugovoru službovao na Morini i živeo u Djakovici od jeseni 1975. do jeseni 1978.

I tu je bio park... jer, Crkva Svete trojice izgrađena u centru Đakovice 1920. godine, kao spomen hram srpskim borcima u Prvom svetskom ratu, nije oštećena u Drugom svetskom ratu ali su je posleratne vlasti Đakovice porušile 1948. godine.

Prema pričama Srba, a i Albanaca, rušitelji su bili i Srbi koji su bili u posleratnoj vlasti Djakovice 1948. godine...

Obnova crkve je započela 1991. godine, a završena nekoliko godina kasnije.

Obnovljena crkva 1999. godine, nakon dolaska međunarodnih snaga, najpre je dva puta minirana, a potom do temelja srušena u nasilju marta 2004. godine.

Pitam se, zašto je uopšte gradjena, kada je u Srpskoj ulici postojao Hram Presvete Bogorodice iz 15. veka (obnovljen u 19. v.)...

djak07.jpg

djak06.jpg

A ove bake, poslednje Srpkinje u Djakovici su živele u staroj zgradi Parohijskog doma ovog hrama...

1978. godine u opštini Djakovica jedva da je bilo 2-5 % Srba i Crnogoraca... Zašto se gradi velelepna gradjevina u centru grada, ispred Centra za kulturu, preko puta hotela Paštrik...?

Inat tadašnjih srpskih vlasti u Djakovici (2001)... etnički čiste srpske vlasti...

Ne odobravam čin rušenja... ali inat na inat ide... čitam da je srušena i Srpska ulica...

A, kada je reč o sveštenicima na Kosovu i Metohiji, ima i ova vest...

09.05.2008. - 13:13

GRAČANICA, - Bivši sveštenik Eparhije raško-prizrenske i sekretar Eparhijskog upravnog odbora Zoran Grujić osudjen je na četiri godine zatvora u krivičnom postupku pred Okružnim sudom u Prištini, privremeno izmeštenim u Niš, saopštila je danas Info služba Eparhije raško-prizrenske. Optužnica protiv Grujića je bila podignuta za počinjenih 18 krivičnih dela, a predmet je bio veoma složen - saslušan je veliki broj svedoka, izvršeno je finansijsko veštačenje, obradjivana je dokumentacija iz pretkrivičnog postupka. "Sva krivična dela za koja je optužen vršio je u toku obavljanja svešteničkog poziva, to jest u mantiji, što je cenjeno kao otežavajuća okolnost", takodje i činjenica da je zloupotrebio poverenje koje su mu ukazali Eparhijski Upravni odbor i nadležni episkop, saopštila je Info služba Eparhije raško-prizrenske.Grujić je razrešen dužnosti sekretara Eparhijskog upravnog odbora u decembru 2002. godine, zbog osnovanih sumnji i jakih indicija da je njegovo delovanje opterećeno krivičnim delima. U saopštenju se ističe da je, u postupku koji je usledio, Crkveno sud Eparhije raško-prizrenske utvrdio da su počinjena mnogobrojna krivična dela, zbog čega je Grujiću i "izrečena presuda lišenja svešteničkog čina." Za krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje potpisa, finansijske zloupotrebe), pokrenut je krivični postupak pred gradjanskim sudom, koji je okončan navedenom presudom, dodaje se u saopštenju. "Sud je i samo površnim utvrdjivanjem imovinskog stanja optuženog ustanovio da poseduje kuću u Prolom Banji, stan u Beogradu, kuću u Žiči kod Kraljeva, 200 kvadratnih metara poslovnog prostora u Beogradu, što sve nije moglo biti rezultat legalno ostvarenih prihoda." Našavši podršku i zaštitu u odredjenim visokopozicioniranim krugovima crkve, Zoran Grujić uspeo je da, i pored mnogobrojnih dokazanih krivičnih dela, izdejstvuje odlaganje izvršenja presude Crkvenog suda Eparhije raško-prizrenske. Nakon odluke gradjanskog suda, presuda crkvenog Suda Eparhije biće reafirmisana i osnažena, zaključeno je u saopštenju Info službe Eparhije raško-prizrenske.
http://www.radiokontaktplus.info/news.php?pageNum_vesti=12&totalRows_vesti=99

Ili ova o Srbima na Kosovu i Metohiji...

19.05.2008. - 14:23

GRAČANICA, Načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić upozorio je danas da je na centralnom Kosovu ovih dana sve veći broj Srba koji prodaju svoja imanja i kuće kosovskim Albancima. Arsić je gostujući u Intervju nedelje Kontakt Plus radija rekao da je u proteklih desetak dana prodato sedam kuća u Novom Naselju opština Lipljan ali i da je dosta srpske imovine, koja se nalazi duž magistralnog puta Skoplje "Priština, promenilo vlasnika.
Arsić je kazao da je cena zemljišta na potezu izmedju Lepine-Skulaneva i Preoca, naglo skočila i da se jedan ar zemlje u ovom kraju koje nastanjuju Srbi prodaje za 800 evra.
"Mogu da vam kažem i podatak da je privatnik koji je kupio poljoprivredni kombinat "Pik Dobrevo" na 99 godina započeo izgradnju stambenog naselja gde će najverovatnije biti doseljeni Albanci,"- rekao je on.
Načelnik kosovskog Okruga dodao je da se u ovom delu Kosova grade tipske kuće, vikendice i da će tu biti izgradjeno oko 700 novih stambenih objekata.
Na potezu izmedju Lepine i Preoca procenjuje se da će doći oko 3.000 Albanaca kako bi razdvojili srpske enklave Lepina-Skulanevo-Suvi Do-Novo Naselje Radevo i Batuse od enklave u Lapljem Selu i Preocu, istakao je Arsić.
Arsić koji je i funkcioner Demokratske stranke rekao je da oni Srbi koji prodaju svoju imovine odlaze iz pokrajine u centralnu Srbiju.
On je kazao da je postojala ideja da jedan deo zemljišta kosovskih Srba otkupi naša država i potom se prevede na SPC kako bi se očuvao što više zemljišta u vlasništvu Srba ali da Ministartsvo za Kosovo i Metohiju nije stalo iza ovakvog projekta.
Arsić je upozorio da je u selu Livadje na centralnom Kosovu u centru sela na prodaju plac od 22 ara i da su sa tim upoznati u srpskom ministratsvu za Kosovo i Metohiju.
"Ako dodje i jedan Albanca u ovo selo verovatno će i drugi Srbi biti na ivici da i oni prodaju. Jedan po jedan i srpsko selo će nestati,"- zaključio je Arsić.
http://www.radiokontaktplus.info/news.php?pageNum_vesti=9&totalRows_vesti=99

Samo jedna rečenica na ovaj istaknuti deo boldom...

U mom selu, u Šumadiji, ar zemlje prve klase je 20-30 evra... godišnji zakup 1 ha je 100 evra, ako se nadje zakupac...

Па сигурно када је од 2000. ГЛАВНА У СКУПШТИНИ ГРАДА ПОТУРКИЊА ХРУСТАНОВИЋКА... која је отишла и прикуцала таблу на Народно позориште да је ту била турска капија...
pa u pravu je Hrustanovicka bas je lepo da prestonica neguje svoje korene ,a i ta kapija je imla znacaj i za istoriju srpskog naroda pogotovo u prvom srpskom ustanku kada se na tom mestu dogodio cuveni juris na Stambol-kapiju.

ne znam bas za 272 objekta, mozda, ali sigurno znam da ne postoje ni opstinski komiteti sk kao ni gradski, republicki pa ni savezni pa se ne bunite.
sve u svoje vreme, nije isto oslobodjenje od vekovne okupacije turaka, jer valjda ide i ukidanje institucija sistema porobljivaca. malo se zloupotrebljava podatak 272.

ne znam bas za 272 objekta, mozda, ali sigurno znam da ne postoje ni opstinski komiteti sk kao ni gradski, republicki pa ni savezni pa se ne bunite.
sve u svoje vreme, nije isto oslobodjenje od vekovne okupacije turaka, jer valjda ide i ukidanje institucija sistema porobljivaca. malo se zloupotrebljava podatak 272.

Sto je najgore nisu se samo rusile dzamije nego i stari srednjovekovni gradovi kao recimo Soko -grad , pa onda Knjazevacka kula, a poslednji je srednjovekovni grad Zrvenik koji je dinamitom srusen tridesetih godina na Avali da bi se napravilo mesto za Mestrovicev spomenik , da ne govorim sto su u RS sve dzamije do jedne dignute u vazduh i izravnate i to u mestima gde nije ni bilo rata,pa onda katolicke crkve Slavoniji i Dalmaciji .Naravno da je i mnogo srpskih spomenika i bogomolja unisteno pogotovo u Hrvatskoj i Hercegovini a sada i na Kosovu ali je licemerno da narodi koji na pragu XXI veka bastine tako varvarske obicaje kao sto je rusenje tudjih spomenika i bogomolja sada zgrazavaju kada se to njima desava sve jedno dal su u pitanju Srbi,Siptari ,Hrvati ili bosanske muje jerbo je ista stoka u pitanju.

Ili ti nisi hteo da daš potpunu informaciju, pa si izvukao samo ovaj deo vesti, ili je namera neka... svejedno... nije baš tako...

Ja sam, kao vojno lice po ugovoru službovao na Morini i živeo u Djakovici od jeseni 1975. do jeseni 1978.

I tu je bio park... jer, Crkva Svete trojice izgrađena u centru Đakovice 1920. godine, kao spomen hram srpskim borcima u Prvom svetskom ratu, nije oštećena u Drugom svetskom ratu ali su je posleratne vlasti Đakovice porušile 1948. godine.

Prema pričama Srba, a i Albanaca, rušitelji su bili i Srbi koji su bili u posleratnoj vlasti Djakovice 1948. godine...

Obnovljena crkva 1999. godine, nakon dolaska međunarodnih snaga, najpre je dva puta minirana, a potom do temelja srušena u nasilju marta 2004. godine.

Pitam se, zašto je uopšte gradjena, kada je u Srpskoj ulici postojao Hram Presvete Bogorodice iz 15. veka (obnovljen u 19. v.)...

A ove bake, poslednje Srpkinje u Djakovici su živele u staroj zgradi Parohijskog doma ovog hrama...

1978. godine u opštini Djakovica jedva da je bilo 2-5 % Srba i Crnogoraca... Zašto se gradi velelepna gradjevina u centru grada, ispred Centra za kulturu, preko puta hotela Paštrik...?

Inat tadašnjih srpskih vlasti u Djakovici (2001)... etnički čiste srpske vlasti...

Ne odobravam čin rušenja... ali inat na inat ide... čitam da je srušena i Srpska ulica...

slike sam obrisao da ne opterecujem forum, a evo odgovora na lazi namerne ilinenamerne postavljaca, ja nisam iz djakovice, i ne znam sta se desava tamo, a i bio sam mozda dva-tri puta tamo.
mada moramreci da me vest zacudila, tj.to sami rekao, jer daans kada je "svima" nama bitno da zivimo zajedno, da se to desi bilo bi malo cudno... ako nista drugo moramo voditi racuna sta pokazujemo svetu

Prema pričama Srba, a i Albanaca, rušitelji su bili i Srbi (zaboravio si reći bezbožnici)koji su bili u posleratnoj vlasti Djakovice 1948. godine...

Po ovom tvom izlaganju se vidi da ti nisi bio samo vojno lice već i ********* u najgorem smislu reči jer se po ovome vidi da su za tebe sve crkve jednake tako da je po tebi nepotrebno imati više od jedne crkve u jednom gradu.:otkacio:Da nisi ********* ne bi pričao o nekom Srpskom inatu prema Šiptarima kao da to uzurpirano zemljište nije vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve i ponašaš se kao da su Šiptari punopravni vlasnici Kosova.Osim toga:
"Ukoliko Opština Đakovica ima ikakve prigovore o pitanju vlasništva, logično bi bilo da se to rešava preko suda. Međutim, ovde se jednom otvorenom hajdučijom uzima zemlja Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pretvara u nešto, za šta ona nije namenjena”, rekao je otac Sava za KIM radio.Evo i detaljnije: http://www.rastko.org.yu/kosovo/raspeto/crkve/cr25.html

Prilozi

• ch25_c.jpg
    ch25_c.jpg
    19 KB · Pregleda: 2
pa u pravu je Hrustanovicka bas je lepo da prestonica neguje svoje korene ,a i ta kapija je imla znacaj i za istoriju srpskog naroda pogotovo u prvom srpskom ustanku kada se na tom mestu dogodio cuveni juris na Stambol-kapiju.

Ма шта ми наприча господине манки, па када је тако "душевна" и она а и ти А ШТО НЕ НАПИСА НЕГДЕ И НЕ ОКАЧИ ТАБЛУ ДА ЈЕ БЕОГРАД ПОСТАО СРПСКИ И УШАО У ОКВИР СРПСКЕ ДРЖАВЕ МИРНИМ ПУТЕМ ЗА ВРЕМЕ КРАЉА ДРАГУТИНА У 13.ВЕКУ И ТО МИРНИМ ПУТЕМ ПО ОДЛУЦИ УГАРСКОГ КРАЉА.

Po ovom tvom izlaganju se vidi da ti nisi bio samo vojno lice već i ********* u najgorem smislu reči jer se po ovome vidi da su za tebe sve crkve jednake tako da je po tebi nepotrebno imati više od jedne crkve u jednom gradu.:otkacio:Da nisi ********* ne bi pričao o nekom Srpskom inatu prema Šiptarima kao da to uzurpirano zemljište nije vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve i ponašaš se kao da su Šiptari punopravni vlasnici Kosova.(...)
U kojem, bre, gradu?

U gradu sa šest srpskih baba?

Šiptari nisu punopravni vlasnici Kosova, ali jesu tapijski vlasnici srpskih kuća, njiva... prodatih za pare...

A zemljište SPC u Djakovici, na kojem je bio prvobitni hram, ako si lepo pročitao, uzurpirali su i Srbi koji su bili u posleratnoj vlasti...

Ako nećeš da pročitaš, tvoj problem... :otkacio:

Back