Silikonska Srbija

Pa i ti si izgleda jedan od onih koji ima neku svoju priču, i ako mu neko ukaže na neke činjenice, onda zatvara uši i oči pred takvim stvarima...
Ako ti je iz nekog razloga "upala kašika u med" pa ti je sve potaman u ovoj i ovakvoj zemlji, to ne znači da si ti sada veći patriota od onih koji nešto kritikuju...
Ne zaboravi... i devedesetih su najveće "patriote" bili oni kojima ništa nije falilo... Arkan i kompanija, mali Milošević i njegove gajbice i ostali...

Ne radi se ovde patriotizmu ili o cinjenicama
vec o smaranju

navikli ste da se zalite pa se zalite za tudje neobrazovanje i tudje muzicke i kulturne neukuse izmedju ostalih stvari na koje se zalite

I onda je defacto Srbija najshebanija zamlja na svetu ko da na zapadu ne mashu ribe buljama i ko da tamo klinci isto nisu glupi i nezainteresovani ili ko da na istoku nije josh gore

ima svaka zemlja svoj grand i zestoku vecinu onih sto su citali samo etikete sa ambalaze tj. to je isto svuda

tema je besmislena jer se svodi na trabunjanje kojeg cak i da su svi svesni opet je josh gore jer samo da ti ja kazem tupe o tome

ako mozes nesto promenis izvoli ali mojne smaras ko da ja (ili neko) ne zna/m da slusaju grand ili da ne citaju knjige

Pa kako mislis da ista saznaju i da ista nauce da rade , kada pogledaju oko sebe i vide nepismene seljacine koje su se obogatile prevarama u dzipovima vecim nego stanovi u kojima im zive roditelji koji posteno rade??

Kako da im objasnis zasto Miskovic ima imperiju od 2 milijarde dolara, i kako je to uspeo da je zaradi za petnaestak godina , onako neskolovan??

Objasni im da treba da se uclane u neku partiju , jer im je to vazno da se zaposle , a ne uspeh na fakultetu...

E, ako to uspes da im razlozno objasnis, i da im pri tom kazes zasto bi trebalo da uce i rade u takvoj srbiji , svaka ti cast...ali sumnjam da ces moci..

Nije život samo trenutak... ima nešto i u onom što je označeno kao vrednost za sva vremana. Treba da uče, treba da vole, treba da se dive i poštuju kvalitet i poštenje. Kad to nauče - sve je lako.

Pa ja iskreno rečeno, ne vidim da je Srbija u takoooooooooooooo velikoooooooooooooom problemu, kao što ti to vidiš...
Eto, zamisli, grade se i neki mostovi po Beogradu, asfaltiraju se ulice, čak se i neke zgrade prave...
Još uvek ne viđam na svakom ćošku prosjake i beskućnike da spavaju po ulazima i kartonskim kutijama, ne vidim još uvek kilometarske redove ispred narodnih kuhinja...

Da je kriza, jeste. Da nije sjajno, nije... ali kriza je u celom svetu. Kod nas nije ništa gore nego što je bilo i u prethodnom periodu...

Dobro. ti ne vidis , da je Srbija u problemu , sto ne znaci da nije...

Ne mere se problemi u 21 veku duzinom redova ...iako nije tako davno bilo kada se u Srbiji cekalo na sve , od toalet papira do hleba u redovima.

Problem je u nezaposlenosti koja je medju najvisima u evropi, u potpunom odsustvu ideje kako da se srbija izvuce iz sve dubljeg gliba u koji tone.

Ako nastavi ovako, sledece godine, budzet nece moci da pokrije penzije ( srbija je jedina drzava u evropi koja penzije placa iz budzeta ) , a sta cete onda?? Da pobijete penzionere??

I jos hiljadu ozbiljnijih problema se provlaci kroz srbiju , sem banalizovanja o redovima i gladi...

Pa zaista je neozbiljno izdvojiti dvoje mladih od miliona , i kazati "zasto niste kao oni":roll:
Napokon, i jedna Monika Seles je ostala da zivi u USA, a verovatno ce to uraditi i ovo dvoje :think:

Čoveče, ne pokušavam da poredim državu koja samo na vojsku izdvoji godišnje koliko sledećih 10 država po redu zajedno (SAD) sa Srbijom, niti to iko normalan može da poredi...
Ali isto tako, tema je "Mladi u Srbiji i njihovi uzori"...
Bilo je i mnogo gorih perioda u ovoj zemlji, pa su se ljudi školovali, čitali knjige, išli u bioskope i pozorišta, učili i obrazovali se, a nisu blejali po tehno žurkama celu noć, a onda spavali celi dan... o tome je tema...
Zašto je došlo do toga...
Paušalan odgovor tipa: "Ne vide budućnost pa neće da se školuju" je potpun promašaj...
Ja da sam mlad čovek i da ne vidim budućnost u ovoj zemlji, pa baš bih se onda školovao i učio strane jezike da odem odavde, ali ne da budem čistač ili perač posuđa u Mc Donalds-u u SAD, nego da budem makar neki pripadnik srednje klase, da radim na nekom bolje plaćenom mestu, da mogu da priuštim sebi kuću ili stan, kola, godišnje odmore...

Ne radi se ovde patriotizmu ili o cinjenicama
vec o smaranju

navikli ste da se zalite pa se zalite za tudje neobrazovanje i tudje muzicke i kulturne neukuse izmedju ostalih stvari na koje se zalite

I onda je defacto Srbija najshebanija zamlja na svetu ko da na zapadu ne mashu ribe buljama i ko da tamo klinci isto nisu glupi i nezainteresovani ili ko da na istoku nije josh gore

ima svaka zemlja svoj grand i zestoku vecinu onih sto su citali samo etikete sa ambalaze tj. to je isto svuda

tema je besmislena jer se svodi na trabunjanje kojeg cak i da su svi svesni opet je josh gore jer samo da ti ja kazem tupe o tome

ako mozes nesto promenis izvoli ali mojne smaras ko da ja (ili neko) ne zna/m da slusaju grand ili da ne citaju knjige

Kao prvo, ovo sam prepisao iz novina.
Kao drugo, nigde se ne kaže da je Srbija najshebanija zemlja na svetu, niti je to bio cilj onog članka.
Kao treće, ovo je forum i služi da se na njemu priča o raznim temama.
Kao četvrto, ako svi imaju svoj Grand i ostala sranja, zar moramo i mi i to u ovakvom procentu???
Kao peto, tema nije besmislenija od barem 90% tema pokrenutih na ovom forumu, pa shodno tvojoj opasci "Kome se ne sviđa..." pitam te, što si se uopšte javio na temu?
I na kraju, ako tebe nešto smara, ne mora da smara i druge, ti nađi sebi interesantniju temu.

Čoveče, ne pokušavam da poredim državu koja samo na vojsku izdvoji godišnje koliko sledećih 10 država po redu zajedno (SAD) sa Srbijom, niti to iko normalan može da poredi...
Ali isto tako, tema je "Mladi u Srbiji i njihovi uzori"...
Bilo je i mnogo gorih perioda u ovoj zemlji, pa su se ljudi školovali, čitali knjige, išli u bioskope i pozorišta, učili i obrazovali se, a nisu blejali po tehno žurkama celu noć, a onda spavali celi dan... o tome je tema...
Zašto je došlo do toga...
Paušalan odgovor tipa: "Ne vide budućnost pa neće da se školuju" je potpun promašaj...
Ja da sam mlad čovek i da ne vidim budućnost u ovoj zemlji, pa baš bih se onda školovao i učio strane jezike da odem odavde, ali ne da budem čistač ili perač posuđa u Mc Donalds-u u SAD, nego da budem makar neki pripadnik srednje klase, da radim na nekom bolje plaćenom mestu, da mogu da priuštim sebi kuću ili stan, kola, godišnje odmore...

Vidis, ja ipak mislim da su uzori ono sto omladinu svuda u svetu opredeljuje u svom izboru.
A u Srbiji su uzori nazalost , ratni zlocinci, kriminalci , tajkuni ili njihove udovice ili silikonske svalerke.

Tacno je , da beda zna coveka da natera da ucenjem ili treningom pokusa da pobegne iz nje...i to mnogi mladi u Srbiji i rade...oni koji uce i treniraju , to rade sa ciljem da jednog dana spakuju kofere i pobegnu , a to je tuga.

One , koji nemaju snage i volje za tako nesto, najlakse je osudjivati...ali , to sto nemaju motiv ni uzor na koji ce se ugledati, ne znaci da su losa deca...losi su oni koji su im takvo zivotno okruzenje napravili

Od roditelja , preko nastavnika, do politicara

Vidis, ja ipak mislim da su uzori ono sto omladinu svuda u svetu opredeljuje u svom izboru.
A u Srbiji su uzori nazalost , ratni zlocinci, kriminalci , tajkuni ili njihove udovice ili silikonske svalerke.

Tacno je , da beda zna coveka da natera da ucenjem ili treningom pokusa da pobegne iz nje...i to mnogi mladi u Srbiji i rade...oni koji uce i treniraju , to rade sa ciljem da jednog dana spakuju kofere i pobegnu , a to je tuga.

One , koji nemaju snage i volje za tako nesto, najlakse je osudjivati...ali , to sto nemaju motiv ni uzor na koji ce se ugledati, ne znaci da su losa deca...losi su oni koji su im takvo zivotno okruzenje napravili

Od roditelja , preko nastavnika, do politicara

U prevodu... ne treba osuđivati ni lopove, kriminalce, prevarante, pa čak ni ubice. Krivo je društvo što su oni postali takvi kakvi jesu, jer je društvo loše, jer perspektive nema itd.
I ko je sada površan i paušalan???

Kao prvo, ovo sam prepisao iz novina.
Kao drugo, nigde se ne kaže da je Srbija najshebanija zemlja na svetu, niti je to bio cilj onog članka.
Kao treće, ovo je forum i služi da se na njemu priča o raznim temama.
Kao četvrto, ako svi imaju svoj Grand i ostala sranja, zar moramo i mi i to u ovakvom procentu???
Kao peto, tema nije besmislenija od barem 90% tema pokrenutih na ovom forumu, pa shodno tvojoj opasci "Kome se ne sviđa..." pitam te, što si se uopšte javio na temu?
I na kraju, ako tebe nešto smara, ne mora da smara i druge, ti nađi sebi interesantniju temu.

lepo si sve to rekao i sad cu da se ispishem iz teme pa slobodno uzivajte u tome koliko ste svesni o problemima o kojima ne radite nista vise osim da ste svesni tih problema

javio sam se da ne zivite u naduvanom balonu tudje nepismenosti i muzickog neukusa niti u satanizaciji Srbije na svakom koraku jer adolescenti vise na tehno zurkama pa spavaju ceo dan posle

vi bi bili srecniji da su na duginom poselu u paketu s roditeljima..

sve je to zabava za duhovnu i materijalnu sirotinju kako ko voli nek izvoli..

U prevodu... ne treba osuđivati ni lopove, kriminalce, prevarante, pa čak ni ubice. Krivo je društvo što su oni postali takvi kakvi jesu, jer je društvo loše, jer perspektive nema itd.
I ko je sada površan i paušalan???

Pa naravno da je drustvo i okruzenje uzrok tolikom broju kriminalaca , lopova i prevaranata.
Pa kriminal je u Srbiji postao odavno nacin zivota, a ne eksces...krimosi su estradne zvezde, najugledniji biznismeni, pa cak i politicari...

Kada skupite snage da se obracunate sa njima , a sumnjam nesto da cete moci skoro, onda mozete da gradite drustvo u kojem ce mladi videti svoj cilj i svoju sansu u zivotu..

Do tada, dok vam tajkuni deru kozu sa ledja , a politicari vas bajaju sa novim ratovima , pustite decu da spavaju...bar da vas ne gledaju i ne slusaju..:think:

U nedeljnoj (jučerašnjoj) Blic Panorami ima zaista interesantan članak pod naslovom: "Silikonska Srbija"

Pošto članak još ne postoji na internetu, prekucaću neke najzanimljivije delove...

Golotinja, prizemni humor, kič i psovke svakodnevno se serviraju kao obrazac ponašanja...

...Profil jednog prosečnog srpskog tinejdžera:
- ne čita knjige, osim onih koje mora
- zaobilazi pozorište i bioskop u širokom luku
- sve manje se druži
- ustaje posle 10 sati
- vreme uglavnom provodi ispred TV-a ili kompa
- dopisuje se sa virtuelnim prijateljima preko interneta ili kuca SMS po celi dan
- sluša Folk muziku

Anketa među beogradskim srednješkolcima:

Sluša folk i pop muziku 62 %
Sluša tehno 58 %
TV gleda do tri sata dvevno 44 %
TV gleda do 5 sati dnevno 29 %
Nikada ne gleda vest 57 %
Gleda naučne programe i emisije na TV 18%
Ide na koncerte 5 %
Ne bavi se sportom uopšte 39 %
Ima hobi 15 %
Uzori su mu javne ličnosti 50 %
ODMAH BI OTPUTOVALO U INOSTRANSTVO 80 %
Uopšte ne čita knjige 12%
Duže od 5 godina nije išao na zimovanje 34%

Šta kažete na ove katastrofalne podatke o našim mladim naraštajima???
Zaboravio si da dodaš i čitanje srpskih stripova. :hahaha:
serbi.jpg

Pa ja iskreno rečeno, ne vidim da je Srbija u takoooooooooooooo velikoooooooooooooom problemu, kao što ti to vidiš...
Eto, zamisli, grade se i neki mostovi po Beogradu, asfaltiraju se ulice, čak se i neke zgrade prave...
Još uvek ne viđam na svakom ćošku prosjake i beskućnike da spavaju po ulazima i kartonskim kutijama, ne vidim još uvek kilometarske redove ispred narodnih kuhinja...

Da je kriza, jeste. Da nije sjajno, nije... ali kriza je u celom svetu. Kod nas nije ništa gore nego što je bilo i u prethodnom periodu...

wow, koja si ti legenda, ne mogu da verujem da si ovo izjavio...ili zivis fino i zasticeno, pa nemas prilike da vidis sve probleme ove zemlje, ili samo nisi pri zdravoj pameti...

Pa naravno da je drustvo i okruzenje uzrok tolikom broju kriminalaca , lopova i prevaranata.
Pa kriminal je u Srbiji postao odavno nacin zivota, a ne eksces...krimosi su estradne zvezde, najugledniji biznismeni, pa cak i politicari...

Kada skupite snage da se obracunate sa njima , a sumnjam nesto da cete moci skoro, onda mozete da gradite drustvo u kojem ce mladi videti svoj cilj i svoju sansu u zivotu..

Do tada, dok vam tajkuni deru kozu sa ledja , a politicari vas bajaju sa novim ratovima , pustite decu da spavaju...bar da vas ne gledaju i ne slusaju..:think:

U ***-e... kada tebe slušam, nešto pomislim je l' ono u Beogradu postoje getoi gde belac (ili crnac svejedno) ne sme da uđe, a policija ulazi tek kad ima debeo razlog... ili to beše u SAD?
Je l' ono u Srbiji glavni medijski događaj preko cele godine suđenje ubici O.J. Simpsonu...
Je l' ono u Srbiji igraju na plaži dok čekaju da nekog sprže na električnoj stolici u obližnjem zatvoru?
Je l' ono u Srbiji svakih nekoliko meseci neki manijak utrči u školu ili dečiji vrtić i pobije po desetak ljudi?
Je l' ono u Beogradu ili u New York-u postoji javni semafor koji označava koliko je ljudi toga dana poginulo od vatrenog oružja???

Mis'im stvarno???

KNJIGA, ŠTA JE TO?
■ više od trećine žitelja Srbije ne zna da navede ime omiljenog pisca
■ Dve trećine ne zna nijednog slikara
■ Nijednu knjigu u kući nema 13,5 odsto stanovnika Srbije
■ Četvrtina poseduje manje od 25 knjiga

To je opste stanje medju tinejdzrima u Evropi i S.Americi.
Recimo u Nemackoj pojma nemaju gde se nalazi koja pokrajina a dobitak na lotto-u je kad bi neko nabrojao svih sesnaest pokrajina.Susedne drzave znaju (ne sve),ali gde koja geografski dolazi vecina ne zna.
Da pitas svabu ko je Remark, odgovorio bi ti da misli da igra za Borusiju Dortmund
Ustaju kasno,maloltenicki kriminal je oho-ho.Alkoholizam je omiljeni sport,...
Britanske tinejdzerke su sampionke sveta kao tinejdzerke majke.Udaraju se uveliko kad napune dvanaestu,..
Malo malo pa neki degenerisani klinac kome su roditelji pruzili sve, uleti u skolu i napravi obracun kod O.K. korala
Svet srlja u tri lepe,treba samo imati kartu za prvi red i posmatrati spektakl uz kokice.
Srbija samo prati modne trendove.Treba vratiti sluzenje vojnog roka na 36 meseci,i predvojnicku obuku za svakoga ko napusti srednju skolu.Kao i pandurima pruziti ovlastenja da samaraju balavce kako su to radili sedamdesetih i osamdeseteih.
Kao i nekada da onaj ko zapali cigaru u skoli dobije automatski ukor pred iskljucenje.
Zlatno je bilo titino doba

Back