Sigurnost...

Egreta27

Ističe se
Poruka
2.264
Slazem se da ne smes zapostaviti sebe, obaveze i ono sto gradis i radis na sebi, to je ona sigurnost koju imas sama sa sobom, ali...moze se sve organizovati i ujedno raditi na sebi i graditi odnos sa nekim, pa jedno po jedno resavati.
Ja ti zelim da to ostvaris, ali cu ti reci ono sto je meni drugarica rekla, a to je da ne zeli da dodje u 30tu i da iza sebe ima samo zavrsen fakultet i nemogucnost za dalji i normalan tok stvari, jer sve ima svoje vreme u zivotu. Ali to je vec stvar stavova!

Hvala. ;) Ovo su "goruce" stavri, (pre)dugo stavljane pod tepih.
Tacno. Samo, nesto je do nas, a nesto ipak nije. Ali, svako ima drugaciji tajming. (izuzev biloskog sata, mada i on kao interval varira)

nem pojma da objasnim...al kad me zagrli, znam da sam sigurna pored njega....: )

Eh, da, taj osjecaj ne vara. :aha:

Jedinicaa

Poznat
Poruka
9.230
Naravno, slazem se, ali je za poverenje potrebno vremena, a vreme zahteva upoznavanje, a upoznavanje trazi dela, ne reci, vec konkretno ponasanje.

slažem se potpuno,
ali bez toga nema čvrste veze (bar za mene),
kada osetim TO nešto (sigurnost i poverenje) onda se potpuno predajem i više nema mesta sumnjama u mojoj glavi,
onda volim svakim delom sebe...

Say it right

Buduća legenda
Poruka
28.194
Hvala. ;) Ovo su "goruce" stavri, (pre)dugo stavljane pod tepih.
Tacno. Samo, nesto je do nas, a nesto ipak nije. Ali, svako ima drugaciji tajming. (izuzev biloskog sata, mada i on kao interval varira)

Eh, da, taj osjecaj ne vara. :aha:

Svoj zivot sredjujes sama, stvari se postavljaju na mesto kada imas upravo tu sigurnost, pricam o tome kada si sa nekim, imas dovoljno vremena i prostora da se bavis sobom i tim nekim, o tome pricam ovde 4 strane :)
Ne treba raditi stvari bilo koje i bilo kakve, posebno tog bioloskog sata sto se tice jer neko smatra da treba i jer je vreme, ali treba voditi racuna, jer kad si mladji sve je lakse, imas i snage i strpljenja.
Uskladjenost je bitna ;)
A zivot je kratak i jedan, da bi se tracio, i da bih ga gledali kako prolazi ;)
Pitace se starost gde je bila mlados' :lol:

Poslednja izmena:

Egreta27

Ističe se
Poruka
2.264
Svoj zivot sredjujes sama, stvari se postavljaju na mesto kada imas upravo tu sigurnost, pricam o tome kada si sa nekim, imas dovoljno vremena i prostora da se bavis sobom i tim nekim, o tome pricam ovde 4 strane :)
Ne treba raditi stvari bilo koje i bilo kakve, posebno tog bioloskog sata sto se tice jer neko smatra da treba i jer je vreme, ali treba voditi racuna, jer kad si mladji sve je lakse, imas i snage i strpljenja.
Usklanjenost je bitna ;)
A zivot je kratak i jedan, da bi se tracio, i da bih ga gledali kako prolazi ;)
Pitace se starost gde je bila mlados' :lol:

Ma sve stoji, samo meni je najbitnija sigurnost u sebe. Onda je svijet moj. Onda sam sigurna u sve. I ne trazim sigurnost, samo se prepustim. I sta bude. Nema pravila, ni logike. :) Tesko da se u ista moze biti apsolutno siguran, pa tako i u partnera?
Ljudi provedi 20 godina skupa, pa se razvedu i kazu-sa kim sam zivot proveo/la? A do tad su bili sigurni u ljubav, ili su se zavaravali...?
Opet se vracam na garanciju. Nema je.
Zato, samo se djela pikaju. Rijeci nista. Obecanja. Zvijezde s neba, i sl. 0 bodova

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Zene je traze, sigurnost u partneru i muskarcu kojeg su same izabrale.
Otvorih temu sa istim naslovom na ženama :lol: na osnovu tvog i nekih drugih postova koji, kao da je iz kakve knjige prepisano, tvrde da sve žene traže neku sigurnost. "Sigurnost", dakle.
Ovako postavljena tema podrazumeva da žene traže od muškarca (opravdano) "sigurnost", a da oni to po pravilu ne traže od žena.
Mogla bih navesti sama sebi neke primere žena koje se oslanjaju na svoju "drugu polovinu" u meri u kojoj im to dozvoljava "sigurnost", dakle, on donosi sve odluke za njih, one to i očekuju od njega, on plaća kada ona slupa kola (može i ona, ali on je oslonac...), ona ga pita u vezi sa svojim nasledstvom jer bez njega ne može da donese tu odluku, ne misli da je u redu da ide bez njega na ulicu sama žena šta će svet reći, on odlučuje gde na letovanje, on se pita da li će na večeru kod tog i tog prijatelja tada, ona se pita šta će da jedu za ručak, doduše... računam da ako bi se odnos žene prema mužu sveo na to da ona od njega očekuje da joj zameni tatu, takva žena i ne zaslužuje pravo glasa i zaista nema pravo da se buni ako je on tretira kao dete kakvim se predstavlja u situacijama gde joj to odgovara (zabrani joj da izađe kad je bezobrazna, a kad dobije peticu u školi da joj veći džeparac). Izuzetno mi se ne dopada ta naširoko rasprostranjena teorija o "sigurnosti".

Dakle, polazim od toga da kada kažeš da žene traže primarno sigurnost u muškarcu, muškarci ne traže to u ženi, bar ne kao broj jedan. Što će reći da oni negde već postaju zreli i sposobni za opstanak i njima ne treba oslonac, dok se ženama to ne dešava?
U kojoj fazi mi zakržljamo? Šta nam se to desi? Preskočimo li neku fazu razvoja u individuu, odraslu jedinku sposobnu za samostalan život?
Šta se desi sa osećajem za odgovornost, da li i muškarcu treba, možda, oslonac? Nekada? Da li je to najpre ženska karakteristika i šta je to što joj daje pravo da se pekmezi i da nakon svega toga dozvoljava sve one silne note ispisane o majki devet jugovića, jovanki orleanki i ekipi koja se đavolski borila za sopstveni i opstanak svoje dece - samohranim majkama? Zar to nije uvreda za njih, na neki način? Svrstavanje u kategoriju kenjkavih i nesposobnih ljudi koji su ceo život tumarali kroz život dok im mužijak nije obezbedio ono što im istinski treba da bi digle sve 4 u vis :eek: jer, tako zvuči.

Znam da će sad da padnu silne dodatne definicije koje neće biti ništa drugo do eufemizacija ovog izraza, koji zaista stvara jednu mnogo ružnu sliku o kompletnom ženskom rodu i ja bih, uz zahvaljenje, da se izuzmem iz te ekipe jer svoju (nedokazanu) slobodu i mogućnost donošenja odluka bez beskonačnog preispitivanja cenim ispred svega i smatram zasluženom privilegijom svakog odraslog ljudskog bića. Sigurnost cenim samo ako se prebaci u daleko prikladniji izraz (a ovo je samo jedan od njih) - podršku; i zaista verujem da ni podrška nije potrebna specijalno ženama, već svim ljudskim bićima. Najzad, vratimo se na ono što muškarcima prvo padne na pamet kada im žena kaže da traži muškarca koji će joj obezbediti, hm, sigurnost: ne, nikako ne bih volela da finansijski zavisim od druge osobe, ma kog pola.

Jedan par sa kojim sam u zadnje vreme u kontaktu malo češće, ima baš takav odnos. Ona ima podeljen račun s njim i pravo da digne koliko god želi njegovog novca, za svoje potrebe. Živi sa svojima, studira, i ima džeparac. Ne radi. On joj pruža sigurnost u svakom simboličnom smislu koji bih mogla smisliti za ovaj izraz. Krupan je, plaše ga se, manipuliše njom kroz novac, smatra se premijom za nju (rekao :) ), obezbeđuje joj fine izlaske (ne po birtijama gde se šunjamo mi smrtnici), tretira je kao "damu", ne prdi i ne podriguje pred njom :) (interesantno, čak i preda mnom to radi, dakle ne radi to zbog pola nego zato što je to njegova "devojčica", njegovo zamorče), stalno je voza gde joj treba poput ličnog šofera i šta joj god treba na usluzi joj je. Ne mora guzicom iz kuće da mrdne. I da, vara je kad se smori od svega toga.
Kao da igraju uloge u nekoj predstavi koja je bila dovoljno izlizana da je više niko i ne radi. Slika i prilika svega što (ja lično bar) ne bih podnela u životu.
Dobih komentar da je u pitanju sigurnost u sebe. Hej, pa nije baš tako, m? A na kraju, koliko je ljudi zaista na planeti sigurno u sebe i svoje odluke i šta li već? 5%?
Je l su se sve vezale baš za tih 5% :) I kako to žena od muškarca traži pre svega sigurnost u sebe :neutral: samim sklopom reči otkriva se drugi smisao. Kog sebe? Sebe - njega ili sebe - nju? A zar ne želimo svi mi da budemo sigurni u sebe, i ako ona to nije da li može da se izvini uz dodatak - pa ja sam ženica, meni to i ne treba nešto previše... (ali zato zaslužujem muškarca koji je samouveren... što opet kao slučajno povlači sposobnost da zaradi i vuklja je kroz život ko siroče).

I da najzad napišem čemu ovolika epizoda zbog samo jedne reči :) upravo zbog pretpostavke da to >> sve mi žene << tražimo. Da nam je svima to najbitnije, dok je ostalo svakoj po volji. I ako ima veze sa godinama, opet, nije relevantno, jer postoje i ove ispod 35. I bez ikakve sumnje i dalje fantaziraju o razumevanju, pažnji, možda čak i nekoj ljubavi. I to uzimaju za prioritet. Mislim da cela priča izuzetno vređa ženski rod, dok muški stavlja u poziciju koju on (najzad srećna okolnost) jednostavno ne prihvata.

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
I na kraju se desi ovo:
kad je muškarac materijalno jak, to je dobro...kad je muškarac mentalno jak, bez finansijske potpore, ta mentalna snaga mu ne vredi ni 2 pare...
...ne kaem da su žene materijalisti, ali to je nešto podsvesno...
Što sam i boldovala u onom eseju, iznad. Na kraju, ima i pravo što ovako misli, dale ste mu kosku...?

brunhilda

Aktivan član
Poruka
1.366
Posle ovoga sto je Lexa napisala, dodacu kako ja dozivljavam to pitanje sigurnosti i da smatram da onako kako je ja tumacim, trazenje sigurnosti ne ponizava zenu. Tacnije, kao sto je vec pomenuto, razlicite stvari nas cine sigurnima i razlicite stvari su nam potrebne, ali svima nam treba nesto. I svi prizeljkujemo ili trebamo neki vid sigurnosti.

A sad konkretnije. Ako kazemo da zena od muskarca trazi sigurnost kao jednu od bitnijih kvaliteta odnosa, to ne znaci odmah da je ona nesposobna o sebi da se stara i da zaradjuje. Ona je mozda obrazovana, zaposlena, ima okej primanja, sto znaci da za sebe ima dovoljno. I kad bi vecno ostala sama, bila bi u stanju da vodi samostalan zivot bez osecanja da joj nedostaje sigurnost koju pruza muskarac. Ali ako bi ta zena upoznala muskarca s kojim ulazi u ljubavni odnos, mogu da razumem da bi joj bio drazi neki mentalno jak, sposoban, vredan koji je u zivotu nece kociti i ispijati svojom slaboscu i parazitirati na njenom novcaniku. U ovom kontekstu, sigurnost vidim kao radost zbog jos jednog jakog igraca u timu, koji ce biti u stanju i mene da povuce u momentima kada dozivim neki trenutni pad. Ali to ne vezujem striktno za nesto od cega profitira samo zenska strana. Bilo koji od partnera valjda vidi prednost u tome sto ima nekog uz sebe na koga moze da se osloni u raznim teskim situacijama, ali hajde da pricam o materijalnom, posto vecina nekako naglasava materijalnu sigurnost. I muzu ce sigurno dobro doci sto zena zaradjuje ako on ostane bez posla.
Dakle, svima nam koristi da pored sebe imamo osobu u koju mozemo da se uzdamo, koja nam uliva sigurnost i pored koje jesmo sigurni.

Ostaje samo da se osvrnem na ono da muskarcima ta sigurnost ipak nije nesto sto "traze" u partnerki.

Traze i oni sigurnost, ali tu materijalnu valjda mnogo retko. Ali to nije nista cudno. U patrijarhatu imamo jaku tradiciju muskarca koji je napolju i privredjuje za porodicu, i njegove zene koja je kod kuce i stara se o domacinstvu i porodici. Iako smo odmakli od tradicionalne patrijarhalne porodice, modeli ponasanja su valjda usadjeni u nase kolektivno pamcenje, a osim toga, ta tradicija jos zivi oko nas, mozda i u nasoj roditeljskoj kuci, u nekom malo izmenjenom, savremenom obliku. Zena je danas uglavnom zaposlena, ali ona ima valjda podsvesno u sebi misao da ce jednom mozda biti majka, da nece uvek u svakoj situaciji moci da radi i zaradjuje za sebe, da ce biti situacija kada ce biti ranjiva, da ce imati bebu o kojoj se treba starati i da je tada dobro da kraj sebe ima sposobnog partnera na koga moze da se osloni, pored koga nece strahovati za opstanak detetov ili svoj. Muskarac nema usadjeno u glavi da ce mozda biti kod kuce i starati se o domacinstvu, vec da ce raditi. Za sebe, za zenu, za dete. Njega drustvo suptilno driluje za ulogu muza i oca hranitelja. Zato je za mene ta materijalna sigurnost koju zena trazi osecanje da se sme osloniti na svog partnera da ce sve biti dobro i ako/kad ona ne bude mogla da zaradjuje za hleb i cipele. Sigurnost da sme da se osloni na njega, da sme da mu prepusti deo posla koji je ona obavljala, ako je bila zaposlena, ili clokupno zaradjivanje, ako ona ostaje da brine samo o kuci i deci.
Znaci, ja to sad ne vidim kao nesto sto unizava zenu. U svemu ovome vidim splet tradicije, podsvesti, savremenih fenomena sponzorstva, odrzanja porodice... Ima tu svacega. Ali nacelno mislim da je okej zeleti sigurnost od muskarca, pre nego sto se sigurnost definise.

Poslednja izmena:

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Dve primedbice. Dakle, ženi koja želi sigurnost od muškarca analogan je muškarac koji u ženi pre svega želi domaćicu koja će da brine o kući i deci? Shodno tome, da li je u redu reći da svi muškarci žele pre svega to? (Analogijom, pošto sam do sada čitala kako sve žene žele sigurnost od muškarca).
&
Ali ako bi ta zena upoznala muskarca s kojim ulazi u ljubavni odnos, mogu da razumem da bi joj bio drazi neki mentalno jak, sposoban, vredan.....
Govori se o dražem, a nema se s kim porediti. Jednom sam postavila pitanje: ako moj, hipotetički gledano, dečko nije nešto mentalno jak, niti bogat, niti se pokazao kao sposoban... jednostavno je prosečan; a takav jedan idealan mi ponudi vezu ili brak, da li je sad logično da ja ovog prvog ostavim iako ga volim i volim vreme s njim? I misliš li da bi većina žena tako uradila? Pošto ono što mene buni je sama ta ideja da žena primarno traži sigurnost, kao da nekome na čelu piše da li je štekara, rasipnik, bogat, velikodušan ili... sve ostale osobine...

brunhilda

Aktivan član
Poruka
1.366
Mozda deluje kao da pisem o svim zenama, ali ja prva nisam ljubitelj generalizacija i trpanja svih u isti kos, no, ja ovde ne pisem doktorsku disertaciju, pa da imam prostora da obuhvatim sve sto mi je u glavi. Dala sam sebi slobodu da pisem uopsteno o nekom apstraktnom modelu zene koji nijednoj od nas nije potpuno stran, ali je pitanje u kojoj je meri u nama zastupljen. Generalizaciji se ipak cesto pribegava radi pojednostavljivanja problema, i to je legitimno. Racunala sam na to da smo nemo usvojili da nijedna generalizacija ne obuhvata sve.

Dakle, sto se tvog prvog pasusa tice, ne mislim da sve zene zele sigurnost, samo sam objasnjavala zasto bi meni ipak bilo razumljivo i prihvatljivo da jeste tako i sto kod mnogih stvarno jeste. Za ovo o muskarcima... Pa da, analogijom se u prvi mah dolazi do tog zakljucka, ali to samo ako usvojimo pretpostavku da svi mi imamo primarni cilj da se razmnozavamo, a da su nam ostale potrebe zakrzljale. Iz mog iskustva, muskarci zele zenu sa kojom ce da im bude lepo. Onako uopsteno. A onda se moze pojedinacno posmatrati sta za koga znaci lepo, ko zeli decu i domacicu, redovno kuvan kompletan rucak sa sve supom i dezertom, kome lepo znaci da mogu da vode zanimljive razgovore, kome to znaci telesnu ugodnost u vidu seksa i telesne razmene neznosti, kome je to sve nabrojano...itd... Ali da vecina zeli decu, zeli. I zenu koja ce umeti da vodi domacinstvo. A koliko im je taj aspekat bitan u momentu donosenja odluke da li se zeniti odredjenom devojkom... to ne znam.

Ne vidim da je odsustvo reference u toj recenici pogubno za razumevanje iste. Govorim o drazem, pretpostavljajuci da je ocito da mentalno jakog, sposobnog i vrednog muskarca poredim sa onim koji ne poseduje te osobine. Nigde se ne kaze da je ovaj sto ima ove osobine idealan. On nudi materijalnu sigurnost, to da, ali daleko od toga da ga to cini idealnim, s obzirom na to da ne znamo nista vise o njemu. Kada bismo imali jos jednog koji ima sve super osobine koje mozes da zamislis, osim onih gore nabrojanih, i ovog naseg koji nudi materijalnu sigurnost uz sve te super osobine onog drugog, onda bi ga ta materijalna sigurnost cinila idealnim. Ali ovako ne, ako je to sve sto ima da ponudi. Dakle, ne mislim da je logicno da ostavis svog divnog ,ali malo trapavog i lenjog decka i udas se za onog drugog samo zato sto nudi materijalnu sigurnost. Ne mislim da zena primarno trazi sigurnost, vec da je sa moje strane ocekivano da to bude jedna od stvari koje ce prizeljkivati od svog partnera. A to da li je on stekara, rasipnik ili ko zna kakav, videce dok ga polako bude upoznavala. Znaci, ne mislim ja da zena ulazi u vezu samo sa ovima sigurnima. Normalno da ne moze odmah znati kakav je on i sta od njega moze ocekivati. Ali isprobace se oni medjusobno kroz vreme koje budu provodili zajedno.

georgejune

Starosedelac
Poruka
194.765
Posle ovoga sto je Lexa napisala, dodacu kako ja dozivljavam to pitanje sigurnosti i da smatram da onako kako je ja tumacim, trazenje sigurnosti ne ponizava zenu. Tacnije, kao sto je vec pomenuto, razlicite stvari nas cine sigurnima i razlicite stvari su nam potrebne, ali svima nam treba nesto. I svi prizeljkujemo ili trebamo neki vid sigurnosti.

A sad konkretnije. Ako kazemo da zena od muskarca trazi sigurnost kao jednu od bitnijih kvaliteta odnosa, to ne znaci odmah da je ona nesposobna o sebi da se stara i da zaradjuje. Ona je mozda obrazovana, zaposlena, ima okej primanja, sto znaci da za sebe ima dovoljno. I kad bi vecno ostala sama, bila bi u stanju da vodi samostalan zivot bez osecanja da joj nedostaje sigurnost koju pruza muskarac. Ali ako bi ta zena upoznala muskarca s kojim ulazi u ljubavni odnos, mogu da razumem da bi joj bio drazi neki mentalno jak, sposoban, vredan koji je u zivotu nece kociti i ispijati svojom slaboscu i parazitirati na njenom novcaniku. U ovom kontekstu, sigurnost vidim kao radost zbog jos jednog jakog igraca u timu, koji ce biti u stanju i mene da povuce u momentima kada dozivim neki trenutni pad. Ali to ne vezujem striktno za nesto od cega profitira samo zenska strana. Bilo koji od partnera valjda vidi prednost u tome sto ima nekog uz sebe na koga moze da se osloni u raznim teskim situacijama, ali hajde da pricam o materijalnom, posto vecina nekako naglasava materijalnu sigurnost. I muzu ce sigurno dobro doci sto zena zaradjuje ako on ostane bez posla.
Dakle, svima nam koristi da pored sebe imamo osobu u koju mozemo da se uzdamo, koja nam uliva sigurnost i pored koje jesmo sigurni.

Ostaje samo da se osvrnem na ono da muskarcima ta sigurnost ipak nije nesto sto "traze" u partnerki.

Traze i oni sigurnost, ali tu materijalnu valjda mnogo retko. Ali to nije nista cudno. U patrijarhatu imamo jaku tradiciju muskarca koji je napolju i privredjuje za porodicu, i njegove zene koja je kod kuce i stara se o domacinstvu i porodici. Iako smo odmakli od tradicionalne patrijarhalne porodice, modeli ponasanja su valjda usadjeni u nase kolektivno pamcenje, a osim toga, ta tradicija jos zivi oko nas, mozda i u nasoj roditeljskoj kuci, u nekom malo izmenjenom, savremenom obliku. Zena je danas uglavnom zaposlena, ali ona ima valjda podsvesno u sebi misao da ce jednom mozda biti majka, da nece uvek u svakoj situaciji moci da radi i zaradjuje za sebe, da ce biti situacija kada ce biti ranjiva, da ce imati bebu o kojoj se treba starati i da je tada dobro da kraj sebe ima sposobnog partnera na koga moze da se osloni, pored koga nece strahovati za opstanak detetov ili svoj. Muskarac nema usadjeno u glavi da ce mozda biti kod kuce i starati se o domacinstvu, vec da ce raditi. Za sebe, za zenu, za dete. Njega drustvo suptilno driluje za ulogu muza i oca hranitelja. Zato je za mene ta materijalna sigurnost koju zena trazi osecanje da se sme osloniti na svog partnera da ce sve biti dobro i ako/kad ona ne bude mogla da zaradjuje za hleb i cipele. Sigurnost da sme da se osloni na njega, da sme da mu prepusti deo posla koji je ona obavljala, ako je bila zaposlena, ili clokupno zaradjivanje, ako ona ostaje da brine samo o kuci i deci.
Znaci, ja to sad ne vidim kao nesto sto unizava zenu. U svemu ovome vidim splet tradicije, podsvesti, savremenih fenomena sponzorstva, odrzanja porodice... Ima tu svacega. Ali nacelno mislim da je okej zeleti sigurnost od muskarca, pre nego sto se sigurnost definise.

Pa vidi ne mozemo mi sad ovde definisati sigurnost u vezama koje pocnu na modnoj pisti u hajatu i kao pricamo o nekim novim megatrend parovima..ovo je realna slika drustva jer se ta sigurnost na novcu zasniva

Svaka treća Novosađanka trpi batine

Svaka treća žena u Novom Sadu žrtva je fizičkog nasilja u porodici, svaka druga je žrtva psihičkog nasilja, a činjenica da svega 16 procenata žena prijavljuje problem predstavlja najbolji opis koliko ne želimo da priznamo ovu epidemiju nasilja, zaključak je tribine "Nasilje nad ženama" koja je održana u okviru "Dijaloga u Radio kafeu" u organizaciji Radija 021.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana, Danica Todorov, kaže da je nezavidan položaj žena u direktnoj vezi sa njenom ekonomskom zavisnošću od nasilnika, što je i najčešći razlog zbog čega se žena odluči da prećuti šamare.

"Polovina žena koje su prijavile nasilje nisu zaposlene i one su obično ekonomski zavisne od nasilnika, tako da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih te žene odlažu da se obrate policiji i rastave od partnera koji ih zlostavlja", navodi ona.

Prema njenim rečima, postojanje Sigurne ženske kuće u Novom Sadu je neophodno i dobro, međutim, ne rešava uzrok problema, već samo sanira posledice. Zamenica pokrajinskog ombudsmana navodi da je pravilno funkionisanje svih službi i organizacija uključenih u rešavanje problema nasilja neophodno, počev od policije.

domestic_violence_3"Sigurne kuće moraju da postoje, rade dobro svoj posao i drago mi je što postoji jedna takva u Novom Sadu, ali rešenje ovog problema nije samo u izgradnji sigurnih kuća, već u primeni zaštitnih mera, jer to je osnova koja može da dovede do toga da one žene koje prijave nasilje budu zaista i zaštićene", kaže Danica Todorov.

Ona navodi da je ipak zadovoljnija današnjim radom policije nego što je to bila pre samo nekoliko godina. Prema njenim rečima, iako se angažovanost policije i njihova svest o ovom problemu zaista povećala, oni se i dalje najčešće odlučuju da nasilnika kazne samo prekršajno, dok ozbiljniji postupak izostaje.

"Mi imamo podatke da je u svim slučajevima prošle godine policija izašla na teren, što je ogroman napredak u odnosu na neko prošlo vreme, kada je bilo neophodno da se najpre prijavi narušavanje javnog reda i mira kako bi patrola izašla na teren. Međutim, problem je u tome što policija nasilnike uglavnom kažnjava samo prekršajno", navodi zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Članica stručnog tima Sigurne ženkse kuće, Nada Padejski, kaže da je policija prva institucija koja treba da reaguje kada dođe do nasilja. Nakon toga, prebijenoj ženi je potrebno utočište i fizička distanca od nasilnika, kako bi mogla nezavisno od njega da donese odluke kako i šta dalje.

"Situacija je sledeća. Zimska noć, jedan sat posle ponoći. Žena biva izbačena iz kuće na sneg, bosa, sa decom u naručju. Koja je institucija prva koja treba da reaguje? Naravno, policija. Nakon njihove intervencije, ženi treba obezbediti krov nad glavom i mesto gde će moći da ugreje i zbrine svoju decu", kaže Nada Padejski.

domestic_violence2Aktivistkinja nevladine organizacije "SOS telefon za žene žrtve nasilja", Ida Boka, kaže da njena organizacija postoji kako bi pružila psihološku podršku sugrađankama koje trpe bilo koji vid nasilja. Prema njenim rečima, postojanje ovakve linije je neophodno jer je ženama koje trpe nasilje mnogo manji korak u životu da okrenu njihov broj i popričaju o tome što im se dešava, nego da pozovu policiju.

"Ženama je mnogo lakše da se obrate nama nego policiji, jer je ipak prijavljivanje nasilja za njih orgoman korak na koji neko mora da ih pripremi. Tu dolazi naša uloga do izražaja, jer mi u velikom broju slučajeva uspemo da ubedimo te žene da je najbolje da nasilje prijave, jer im neće biti bolje samo od razgovora sa našim aktivistkinjama, već tek kad nasilje iščezne iz njihove svakodnevice", navodi Boka.

Ukoliko poznajete nekoga ko je pogođen problemom nasilja, ili ste i sami žrvta svog partnera, broj telefona Sigurne ženske kuće je 646-57-46 , dok je broj SOS telefona 422 740. (Miodrag Sovilj)radio021.

brunhilda

Aktivan član
Poruka
1.366
@grorgejune Ne shvatam da li se to ne slazes sa necim sto sam napisala ili samo dopunjujes, jer tvoj post vidim kao dopunu one price o materijalnoj sigurnosti, ali i drugih sigurnosti.

Kad pisem o definiciji sigurnosti, mislim na to da mi je generalno okej sto zena u partneru trazi sigurnost, ali da se taj moj nacelni stav moze promeniti ako govorimo o nekim konkretnim vidovima sigurnosti.

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.557
Koja je to sigurnost,da li je ona da zna da njen muskarac, da ga tako nazovemo , stoji iza nje, da je tu kao podrska ili da je usmeri, da li je saznanje da ima njega tu kraj sebe, da li je ljubav i sex u pitanju ne bitno.
Sta ona daje za uzvrat?
I koja je to tacka do koje se dolazi kada se kaze da zenama ne treba previse stavlati do znanja da ti je stalo jer ce povileneti?
Zar to nije malo nezrelo, i zasto se ljudi ponasaju previse ravnodusno kada su m-z odnosi u pitanju?

Pricam o vezama odraslih ljudi, zacetku i izgradnji nekog "normalnog" odnosa :think:
koliko žena traže sigurnost u muškarcu, toliko i on traži u ženi... samo što je teže dobija
jer u onom momentu kada ona biva testirana, obično žena padne

šta ja smatram pod tom sigurnošću koju i sama tražim?
sigurnost je sloboda da se pred nekim ogoliš, da ne moraš kao tagore svoje riječi pridavati šali, jer će te ismijati; sigurnost je znati da si takva kakva jesi sasvim podnošljiva njemu, i da te neće tokom prve svađe baciti na lomaču;
a sigurnost je pri svemu tome, prihvatiti njegovu slabost
dozvoliti njemu da se ogoli... da plače ako mu se plače...

osjećaj sigurnosti je jedna od dvije stvari za koju ja vjerujem da definiše ljubav

a šta žena daje zauzvrat? pa obično samo vaginu
jer češ čuti žene kako govore šta njima sve treba... i pažnaj i nježnost i poneki poklon, i dobra kita a pri tome da je koristi podjedako dobro kao rocco... a kada ih pitaš šta misle o muškarcu koji je pustio suzu... pa slabić je i gadi im se

Thanatos

Poznat
Poruka
9.917
koliko žena traže sigurnost u muškarcu, toliko i on traži u ženi... samo što je teže dobija

sigurnost je sloboda da se pred nekim ogoliš, da ne moraš kao tagore svoje riječi pridavati šali, jer će te ismijati; sigurnost je znati da si takva kakva jesi sasvim podnošljiva njemu, i da te neće tokom prve svađe baciti na lomaču;

osjećaj sigurnosti je jedna od dvije stvari za koju ja vjerujem da definiše ljubav

jer češ čuti žene kako govore šta njima sve treba... i pažnaj i nježnost i poneki poklon, i dobra kita a pri tome da je koristi podjedako dobro kao rocco... a kada ih pitaš šta misle o muškarcu koji je pustio suzu... pa slabić je i gadi im se

Živa istina, nažalost...izgleda većin bolje da se kukavički na njih istresa batinama nego da ih stisne i plače kad mu je teško....Koji sam ja srećnik, nisam ni svestan....Koliko sam ja suza pustio i ona se ipak udade za mene, slabića...:super:

georgejune

Starosedelac
Poruka
194.765
@grorgejune Ne shvatam da li se to ne slazes sa necim sto sam napisala ili samo dopunjujes, jer tvoj post vidim kao dopunu one price o materijalnoj sigurnosti, ali i drugih sigurnosti.

Kad pisem o definiciji sigurnosti, mislim na to da mi je generalno okej sto zena u partneru trazi sigurnost, ali da se taj moj nacelni stav moze promeniti ako govorimo o nekim konkretnim vidovima sigurnosti.

Pa slazem se ali mislim da ti to govoris onako kao sto bi trebalo da izgleda..ali mi smo jos uvek u proslom veku

Regina Mills

Buduća legenda
Poruka
48.270
Živa istina, nažalost...izgleda većin bolje da se kukavički na njih istresa batinama nego da ih stisne i plače kad mu je teško....Koji sam ja srećnik, nisam ni svestan....Koliko sam ja suza pustio i ona se ipak udade za mene, slabića...:super:

Na zalost ziva istina...

Vidi, nista ne bi skodilo i da se sami isplacu ako to vec ne mogu pred zenom, ali oni ni to nece... Sa druge strane, ima i dosta zena koje ne placu jer su one same sebi u glavu uvrtele da moraju da pokazu koliko su jake i to iz nekih skroz iracionalnih razloga (mada ima i racionalnih ne kazem) samo sto one ne tuku partnera nego ih strefi infarkt, pa opet nikome dobro...

Kada bi ljudi (pri tom mislim i na muskarce i na zene) bili dovoljno hrabri da otvoreno pokazu svoje emocije i pred partnerom i pred prijateljima, da imaju dovoljno hrabrosti da ih istresu pa makar se isplakali zatvoreni sami u kupatilu, bilo bi mnogo manje frustracija i nezadovoljstava.

Licno, pre biram partnera koji je u stanju da pokaze svoje emocije i one dobre i one lose, pa cak i ako je i meni u tim trenucima tesko, jer mi na taj nacin pokazuje koliko poverenja ima u mene. I obrnuto naravno (znaci da ja pokazujem svoje emocije pred njim). Jedan jedini put sam bila sa covekom koji se u svakoj situaciji drzao "kao kuvana noga" i rekla sebi nikad vise...

Ako ne moze da se otvori predamnom i da mi se isplace na grudina, dzaba sve ostalo... I novac, i sega mega auto, ma sve...

Takodje mislim da cvrstina karaktera nema veze sa sposobnoscu pokazivanja emocija, a to je nesto sto se pogotovo u nasoj sredini brka. Misle da ako muskarac place, da nema cvrst karakter, sto uopste nije tacno. A bogami isto se misli i za zenu, mada ne u tolikoj meri.

Say it right

Buduća legenda
Poruka
28.194
Otvorih temu sa istim naslovom na ženama :lol: na osnovu tvog i nekih drugih postova koji, kao da je iz kakve knjige prepisano, tvrde da sve žene traže neku sigurnost. "Sigurnost", dakle.
Ovako postavljena tema podrazumeva da žene traže od muškarca (opravdano) "sigurnost", a da oni to po pravilu ne traže od žena.
Mogla bih navesti sama sebi neke primere žena koje se oslanjaju na svoju "drugu polovinu" u meri u kojoj im to dozvoljava "sigurnost", dakle, on donosi sve odluke za njih, one to i očekuju od njega, on plaća kada ona slupa kola (može i ona, ali on je oslonac...), ona ga pita u vezi sa svojim nasledstvom jer bez njega ne može da donese tu odluku, ne misli da je u redu da ide bez njega na ulicu sama žena šta će svet reći, on odlučuje gde na letovanje, on se pita da li će na večeru kod tog i tog prijatelja tada, ona se pita šta će da jedu za ručak, doduše... računam da ako bi se odnos žene prema mužu sveo na to da ona od njega očekuje da joj zameni tatu, takva žena i ne zaslužuje pravo glasa i zaista nema pravo da se buni ako je on tretira kao dete kakvim se predstavlja u situacijama gde joj to odgovara (zabrani joj da izađe kad je bezobrazna, a kad dobije peticu u školi da joj veći džeparac). Izuzetno mi se ne dopada ta naširoko rasprostranjena teorija o "sigurnosti".

Dakle, polazim od toga da kada kažeš da žene traže primarno sigurnost u muškarcu, muškarci ne traže to u ženi, bar ne kao broj jedan. Što će reći da oni negde već postaju zreli i sposobni za opstanak i njima ne treba oslonac, dok se ženama to ne dešava?
U kojoj fazi mi zakržljamo? Šta nam se to desi? Preskočimo li neku fazu razvoja u individuu, odraslu jedinku sposobnu za samostalan život?
Šta se desi sa osećajem za odgovornost, da li i muškarcu treba, možda, oslonac? Nekada? Da li je to najpre ženska karakteristika i šta je to što joj daje pravo da se pekmezi i da nakon svega toga dozvoljava sve one silne note ispisane o majki devet jugovića, jovanki orleanki i ekipi koja se đavolski borila za sopstveni i opstanak svoje dece - samohranim majkama? Zar to nije uvreda za njih, na neki način? Svrstavanje u kategoriju kenjkavih i nesposobnih ljudi koji su ceo život tumarali kroz život dok im mužijak nije obezbedio ono što im istinski treba da bi digle sve 4 u vis :eek: jer, tako zvuči.

Znam da će sad da padnu silne dodatne definicije koje neće biti ništa drugo do eufemizacija ovog izraza, koji zaista stvara jednu mnogo ružnu sliku o kompletnom ženskom rodu i ja bih, uz zahvaljenje, da se izuzmem iz te ekipe jer svoju (nedokazanu) slobodu i mogućnost donošenja odluka bez beskonačnog preispitivanja cenim ispred svega i smatram zasluženom privilegijom svakog odraslog ljudskog bića. Sigurnost cenim samo ako se prebaci u daleko prikladniji izraz (a ovo je samo jedan od njih) - podršku; i zaista verujem da ni podrška nije potrebna specijalno ženama, već svim ljudskim bićima. Najzad, vratimo se na ono što muškarcima prvo padne na pamet kada im žena kaže da traži muškarca koji će joj obezbediti, hm, sigurnost: ne, nikako ne bih volela da finansijski zavisim od druge osobe, ma kog pola.

Jedan par sa kojim sam u zadnje vreme u kontaktu malo češće, ima baš takav odnos. Ona ima podeljen račun s njim i pravo da digne koliko god želi njegovog novca, za svoje potrebe. Živi sa svojima, studira, i ima džeparac. Ne radi. On joj pruža sigurnost u svakom simboličnom smislu koji bih mogla smisliti za ovaj izraz. Krupan je, plaše ga se, manipuliše njom kroz novac, smatra se premijom za nju (rekao :) ), obezbeđuje joj fine izlaske (ne po birtijama gde se šunjamo mi smrtnici), tretira je kao "damu", ne prdi i ne podriguje pred njom :) (interesantno, čak i preda mnom to radi, dakle ne radi to zbog pola nego zato što je to njegova "devojčica", njegovo zamorče), stalno je voza gde joj treba poput ličnog šofera i šta joj god treba na usluzi joj je. Ne mora guzicom iz kuće da mrdne. I da, vara je kad se smori od svega toga.
Kao da igraju uloge u nekoj predstavi koja je bila dovoljno izlizana da je više niko i ne radi. Slika i prilika svega što (ja lično bar) ne bih podnela u životu.
Dobih komentar da je u pitanju sigurnost u sebe. Hej, pa nije baš tako, m? A na kraju, koliko je ljudi zaista na planeti sigurno u sebe i svoje odluke i šta li već? 5%?
Je l su se sve vezale baš za tih 5% :) I kako to žena od muškarca traži pre svega sigurnost u sebe :neutral: samim sklopom reči otkriva se drugi smisao. Kog sebe? Sebe - njega ili sebe - nju? A zar ne želimo svi mi da budemo sigurni u sebe, i ako ona to nije da li može da se izvini uz dodatak - pa ja sam ženica, meni to i ne treba nešto previše... (ali zato zaslužujem muškarca koji je samouveren... što opet kao slučajno povlači sposobnost da zaradi i vuklja je kroz život ko siroče).

I da najzad napišem čemu ovolika epizoda zbog samo jedne reči :) upravo zbog pretpostavke da to >> sve mi žene << tražimo. Da nam je svima to najbitnije, dok je ostalo svakoj po volji. I ako ima veze sa godinama, opet, nije relevantno, jer postoje i ove ispod 35. I bez ikakve sumnje i dalje fantaziraju o razumevanju, pažnji, možda čak i nekoj ljubavi. I to uzimaju za prioritet. Mislim da cela priča izuzetno vređa ženski rod, dok muški stavlja u poziciju koju on (najzad srećna okolnost) jednostavno ne prihvata.
Prvo, svi se vezujete za tu materijalnu sigurnost, koju ja u uvodnom postu nisam spomenula.
Pod dva, da je ko pazljivije procitao, video bi da sam mislila na pozdrsku, na emotivnu sigurnost i sigurnost druge strane, posvecenost partnera u vezi, braku..., muskarca koji je, kako nazivate sami, mentalno jak, i da nekada moze pomoci u donosenju neke bitne odluke ako sama zena nesto ne moze da resi. Ne pricam o tome da li ce mi zameniti sijalicu, vozikati, placati i ne znam ni ja sta sve.
Trece, ja ne zalazim bas tako cesto na zene pa ne znam za temu :)
Cetvrto, ne kapiram zasto je vredjanje zena?
Nisu sve zene nesposobne niti ja to tvrdim, vec se pitam samo
Koja je to sigurnost,da li je ona da zna da njen muskarac, da ga tako nazovemo , stoji iza nje, da je tu kao podrska ili da je usmeri, da li je saznanje da ima njega tu kraj sebe, da li je ljubav i sex u pitanju ne bitno.
Sta ona daje za uzvrat?
I koja je to tacka do koje se dolazi kada se kaze da zenama ne treba previse stavlati do znanja da ti je stalo jer ce povileneti?
Zar to nije malo nezrelo, i zasto se ljudi ponasaju previse ravnodusno kada su m-z odnosi u pitanju?

Pricam o vezama odraslih ljudi, zacetku i izgradnji nekog "normalnog" odnosa :think:

Bravo
Kada pokazes sve slabosti i budes dovoljno iskren i otvoren, predan i td, a neko to ne iskoristi protiv tebe, da bi sebe zadovoljio.
Moze i tako da se tumaci ta sigurnost.
E to je pitanje za muske: Koliki ste "slabici" ?
Tebi svaka cast :)

Thanatos

Poznat
Poruka
9.917
Priče da će žena više ceniti muškarca koji pred njom plače, ili ne daj bože plače zbog nje, najčešće nemaju nikakve veze sa istinom.

To se pred njom ne radi..:lol:

Ali retkost je i naći ženu koja će te ceniti zato što uopšte plačeš zbog bilo čega pred njom...pa posle kuku lele, zakasala sam sa siledžijom...jer mora čovek nekako da se isprazni...:roll:

1976!

Iskusan
Poruka
5.110
To se pred njom ne radi..:lol:

Ali retkost je i naći ženu koja će te ceniti zato što uopšte plačeš zbog bilo čega pred njom...pa posle kuku lele, zakasala sam sa siledžijom...jer mora čovek nekako da se isprazni...:roll:
:ok:
Kako kod koje zene. I nema sta on zbog mene da place, to mi nikada nije bilo jasno...
Meni nije jasno da tebi nije jasno...obzirom da se baviš- time čime kažeš da se baviš....:aha: