Sibirski haski

Гуагуа,узимаш куче које је ,по мом мишљењу још премало,али то је начин одгајивача да се што пре отресу штенаца.Тако ћеш имати више посла и муке да га научиш да пишки и каки (што би иначе научио са мајком).Није ствар у месецима када је излазак у питању,него ствар прве вакцинације и ревакцинације које ти омогућавају заштиту штенета у спољној средини.За све то треба времена и поштовања временског размака од прве вакцине до ревакцине.То ће све да ти објасни твој ветеринар и најбоље је да слуша шта ти он каже(наравно да треба да имаш ветеринара у кога имаш поверења)
Пошто ја нисам одгајивач,моји су штенци отишли од мене тек после три месеца.За то време су чишћени од паразита,вакцинисани,ревакцинисани,чиповани,научили да иду на поводнику и почели увелико социјализацију.Неколико дана после ревакцинације смо почели да излазимо напоље и одмах почели да се навикавамо на поводник.Ствар је у томе да се штене научи што пре да огрлица и поводник нису никаква казна,него да их повеже са авантуром одласка напоље.Без обзира на изразиту самосталност(тврдоглавост)која је карактиристична за расу,они су врло склони успостављњу реда у свему,а на теби,као вођи чопора је да тај тај ред успоставиш.Прво са храњењем.Нема посуде са храном која стоји испред штенета ћитав дан.У зависности од тога колико пута на дан га храни(опет консултанција са ветеринаром) се даје храна и чим престане да једе се посуда скања,до следећег времена за храњење.Између оброка нема међуоброка (нису Сибирци Хобити).Посластице треба повезати са наградом у току обуке.Знам да ово звучи строго,али кад кажем обука мислим на сваки рад и дружење са штенетом,пошто је све то обука и он или она стално учи од тебе,као што би у чопору учио од мајке и старијих чланова чопора.
Само стрпљење и љубав,а за узврат бескрајна љубав.Не заборави да ти имаш пуно других,а твоје штене само тебе на целом свету.

Hvala , mada ne verujem da u srbiji ima toliko cestitih odgaivaca koji ce psa da "srede" u smislu cipovanje , ucenje osnova , povodac itd pa onda da ga prodaju, shvatio sam u cemu je poenta , inace svako ko bi zeleo da kupi psa neka odgleda sto vise epizoda emisije dog whisper na nacionalnoj geografiji , ja sam odgledao ceo serijal i dosta mi je pomogao da shvatim neke stvari.

EDIT : vuciji copor postojili mogucnost da se stene preuzme od tebe ? da li ih prodajes ?

не,зато што се ја тиме не бавим.Имам једну стару женку која ускоро,ако Бог да,пуни 16.рођендан и њеног сина кога сам задржао за себе из њеног првог и јединог легла.Не знам где се налазиш и шта ти је наближе,али има врло пристојног света који гаји Сибирце и могао бих да те упутим на њих ,ако хоћеш.

Pozdrav svim ljubiteljima ove najdivnije rase, koju ja obozavam..
Ponosni sam vlasnik jednog muzjaka od 7 i po meseci.
Podelila bih par iskustava ,a i zamolila za par saveta..
Od kad je dosao kod nas,sa 2 i po meseca, bio je mazen i pazen, umiljat i divan prvih nedelju dana,a onda je krenuo pakao sa zubicima i zeljom za dominacijom.

Problem oko autoriteta sam resila kroz uporan rad da njim za relativno kratko vreme, i shvatila da ,barem sa mojim malcem,
najbolje funkcionise kad ga oborim na stranu, na pod, i izgrdim ga (kao i kuliram nekih 15ak min). To funkcionise i dan danas, tako da
nikad nisam imala potrebu da ga tucem ili ozbiljno kaznjavam,i mislim da bi to kod njih izazvalo kontra efekat.(Mada mi mnogi zameraju taj deo)

Setamo ga 3-4 puta dnevno,po nekoliko km, svaki put smo bar 2-3 sata napolju, obilazimo parkove, tako da se svaki dan druzi sa kucicima,i vec je stekao puuno puno prijatelja.
Mada i pored toga,sto je stariji cini mi se da mu neko ozbiljnije istrcavanje polako pocinje da fali,ali time cemo se pozabaviti u narednih par meseci.

Slusa me, kao i druge clanove porodice, ali cini mi se kao da svaki dan iznova mora da mu se kroz neke male cinove potvrdjuje vodjstvo alfe u "coporu".
Jako je pametan, sve komande je naucio jos u prvih par nedelja, pustam ga bez povodca jos od starta.
Ali jako lukav i tvrdogloav, nista kod njega nije automatski, vec mora da promisli zasto mu to trazim,ali izvrsava komande bez problema.

Ima dvoriste, tu je po ceo dan,tu i spava.Ranije, kad je bio stenac je stalno kopao i rusio saksije , a sad to vise ne radi.Uglavnom nadgleda ulice,ili drema.Nikad nije bezao iz dvorista,niti pokusavao,
iako je cesto otvorena velika kapija zbog kola(Mada nikad nije bas bez nadzora,za svaki slucaj).

E sad, moje nedoumice se ticu nekog njegovog ponasanja, koje je pokazivao jos kao stenac od 3-4 meseca,pa sve do danas...

1. Da li njima negde svoijstvena nesto grublja igra? Jos od kad je imao 4 meseca,pa do danas, on moze da se igra uglavnom sa vecim i snaznijim pasminama,tipa haskijima,stafordima,labradorima,i sl.
Od manjih rasa,neretko moram i da ga razdvajam,posto on ne pravi (ili ne ume da napravi) razliku u velicini,i izgleda kao da hoce da ih kolje:S.
A opet nekim malim psima,ili stencima dozvoljava da ga jasu i skacu po njemu
i bude tako nezan da ja vise ne znam u cemu je stvar... Prosto,ponekad se ponasa kao da igra mora da bude onakva kakva njemu odgovara.

2. Druga stvar, je njegova posesivnost kad su u pitanju njegove stvari, tipa ako on glodje granu, a neki pas pridje odma se kezi i skljoca zubima,kao i ako neko pokusa da pije vodu
u isto vreme kad i on sa cesme ili iz flasice,nebitno.
* Naravno,da napomenem da ovo ne vazi za ljude, kao i za starije i dominatnije pse, od njih se sklanja i pokorava im se.

E sad,nije se on nikad potukao, niti napao psa (nadam se i da nikad nece), ali nikome nije svejedno, posebno zato sto je on vec dostigao velicinu odraslog haskija, kad vide da se njihovim
psima kezi i pokazuje zube,ili ih vuce za usi u igri i sl...

Pa sad molim za neki savet, da li su ovo neke stvari na koje ja mogu ,ili je vec trebalo da uticem? Ja sam se trudila da to korigujem, ali uspela sam jedino toliko,
da kad mu podviknem,prestane da maltretira nekog psa u svojoj gruboj igri,ali u smislu da mu vise ne prilazi. Na nacin njegovog igranja nisam mogla/umela da uticem. Tako da ja definitivno skoro nikad
nisam mogla da sedim u parku i caskam,i ne obracam paznju na njega..

Eto,pa ako neko ima nesto da doda, uvek sam zeljna saveta,i uvek se radujem kad naucim nesto novo o njima,a i psima generalno.
puno pozz

Пантера роса,из овга што си написала се види да си до сада направила врло добар однос и постигла оне главне ствари.
1.да,да си имала прилике да га видиш како одраста са мајком схватила би да је то једноставно тако.То је онај део који ближи вуку.игра је игра ,али има сврху.
2.Што се тиче онога да нема аутоматике,то је расна особина,наравно да мора да промисли,прво да види да ли си озбиљна ,па да види да ли ти то стварно желиш,па да уради зато да ти удовољи,али за све то мора сам да донесе одлуку.Та самосталност је такође расна особина,он није куче које ће слепо да те слуша и никада то неће бити.Ималичност и на то мора да се навикне.
3.Оно што је битно да си свесна да имаш мудрицу и то мудрицу која врло брза и у одлуци и у реакцији.Штос је увек бити бар за корак бити испре њега у томе.
Немој да се узбуђујеш превише око грубе игре.Моја женка је била око годину дана стара када се у комшилуку појавила једна мала женкица хаскија.Иако иначе није била неки љубитељ женки њих две су успоставиле изванредан однос из места.Наравно да је учила ову малу да ради све оно што не треба и да на крају пије воду из баре.када је и ова мала довољно порасла(око четири месеца) почеле су праве игре лова.Буквално је учила малу да лови,тако што је она била ловина.Једном смо стајали моје комшије и ја и разговарали ,а њих две су се сјано играле потпуно заборавивши да смо ми ту.Један човек који је туда пролазио је застао ,посматрао их и онда нам пришао и изгрдио на како смо кретени који допуштају својим псима да се на наше очи страшно кољу.Кад смо га замолили да само мало причека,позвали ове две да дођу и када су оне весело дотрчале до нас ,човек је само рекао :"ви сте луди као и ваши пси" и отишао.

Пантера,заборавих да поновим,никакви озбиљнији тренинзи напори док температура не падне испод +16,а и онда не по сунцу.Рано јутро или предвече.

Znaci, nije to nista neuobicajeno za njih....dobro je, posto meni je on prvi pas, i trudim se zaista da moj posao kao vlasnika odradim kako treba.
Kad pomenuste igru lova, sad mi pade na pamet da ovaj moj to zapravo i najvise voli, da juri za nekim psom i u trku da ga obori kao da je ulovio plen, neverovatno...najbolje se zapravo
i igra sa jednom zenkom haskija, bas na taj nacin, jedno drugog love:) Da ne pominjem srecu kad snimi nekog goluba,pa ga neumorno juri, ma pravi mali predator..

Naravno, sad kad su ove vrucine ne setam ga po danu, on tad drema u hladu,ili u kuci. Jednom ujutru,i dva puta uvece ga setam.Mislim da je to ok za sad.
Vuciji copor,hvala puno na odgovoru...
Jer ja sam za ovih par meseci, koliko imam psa,tek na par muzjaka odraslih haskija naletala, i ni jedan nije bio naivan,da ne kazem bas da su agresivni.
Pa ja eto strepim, i pratim ga pomno, da ovaj moj ne postane kao oni kad odraste, mada za sada ne pokazuje znake takvog ponasanja.
Pa se ja eto trudim da tako i ostane...

И треба да га пазиш.Зависи од власника ти паса колико су им пси социјализовани.Ако се твој мали залети на неког(а хоће,наравно) онај одрасли ће да тресне о земљу.На власнику је да спречи да се заиста побију.Обично све престаје кад му твој пас призна статус,значи легне на леђа ,подвије реп ,обори главу,може и да пузи испред њега,нормалан мужјак га после тога обично више неће нападати,али опет је питање власника у највећој мери одговорно и заслужно за понашање пса.
Што се лова тиче то је тако и нема помоћи.Моја стара женка је ловила голубове у лету и то тако што им полако прилази док су на земљи,а када је довољно близу и види да ће да полете ,скочи у ваздух,а не на њих.У прва два три замаха они су спори а она је већ у ваздуху,тако да јој голуб скрор улеће сам у уста.Само настави тако,све што спомињеш,добро радиш.

P

Problem oko autoriteta sam resila kroz uporan rad da njim za relativno kratko vreme, i shvatila da ,barem sa mojim malcem,
najbolje funkcionise kad ga oborim na stranu, na pod, i izgrdim ga (kao i kuliram nekih 15ak min). To funkcionise i dan danas, tako da
nikad nisam imala potrebu da ga tucem ili ozbiljno kaznjavam,i mislim da bi to kod njih izazvalo kontra efekat.(Mada mi mnogi zameraju taj deo)

Sve savrseno dobro i instiktivno radis. Kao da si mu ti mama:D

Ja nikada nisam srela agresivnog haskija, ali zaista nikada, prema tome , nemoj ni da razmisljas o tome.

Savetujem ti, ali sigurno to znas i sama da ga prekines kada jede i da mu izvadis hranu iz usta. Kada ti je da, ti mu je vrati, a onda ga
hvali i pomiluj, mozes i necim da ga nagradis. Isto vazi i za grancicu,loptu isli sta vec.Kada bude sasvim odrastao nece vise vuci ove pse
za usi, to rade svi stenci. On je mozda neki dominantniji primerak, ali drugi psi to znaju ( imaju psi neki radar sistem i uvek znaju ko
moze da im bude neprijatan)i ili ce se on njima pokoriti, ili oni njemu.

Haski je jako instiktivan pas, zadrzao je sve prirodne instikte pa tako neka oseti "zov divljine" i onda zna da zbrise.
Jos ako oseti neku zenku u teranju, tu spasa nema.

Kaznjavanje ( ako mora,a mora tu i tamo) samo novinom po guzi i psuj ga malo, povisi glas, Savrseno reaguju na tu vrste kazne,

Naprotiv, sto se tice agreisvnosti, ona je normalna unutar copora radi uspostavljanja hijerarhije pa je kod haskija, malamuta i samojeda u nekoj normalnoj meri i ocekivana, ali mora od malena da se radi na socijalizaciji, u protivnom... :( Mm je morao da uspava haskija mog ujaka jer nisu radili sa njim kako treba, postao je nesnosan, retki su oni koje nije ujeo.

Rayela, nemam ja vise tih problema,oko uzimanja stvari iz usta i slicno :)

S njim je situacija bila ovakva: Kad je dosao kod nas,sa 2 i po meseca, cim se privikao na novu okolinu posle par dana,bio je mali bebac,mogli smo da se igramo s njim,da ga nosamo po kuci i gnjavimo i slicno.
E onda je polako krenuo sa rezuckanjem i skljocanjem zubima,kad mu se priblizis dok jede,ili kad se igra sam sa sobom, ili kad pokusam da ga uzmem u ruke i sl...
Medjutim,kao sto sam navela gore, to sam zaista vrlo brzo resila,i do dana danasnjeg moze ko god hoce da ga gnjavi,i uzme bilo sta iz usta,ma sad je meca dobrica:)
Ali prosto u igri ume da bude dosta grub, cak evo bas danas mi je zena rekla da nikad nije videla takvu vrstu igre i sklonila se,a on se cak i normalno igrao.
A svi ti psi ga uglavnom jure,jer im prija takva igra sto je najgore,pa ja neretko moram da se sklonim,jer ga oni jure,a gazdama smeta.

Sto se tice zova divljine, vidi se promena u njegovom ponasanju: kad je zatvoren,u parku za pse, nije preevise oran za igru, prati me u stopu i slusa svaki zvizduk bukvalno.
Ali kad je pusten na otvorenom, i oseti slobodu..tad krece neumorno jurcanje brzinom munje, tad je najorniji i najraspolozeniji za igru...al me tad i najmanje slusa:)

Svaki dan ga ja vodim, od kad je napunio 3 meseca, po raznoraznim parkovima,tako da je stekao puno prijatelja,a i non stop upoznaje nove kuce,ma nema gde nas ne znaju... tako da se ja nadam da necu imati
problema sa njim jednog dana, po pitanju agresivnosti..

Naprotiv, sto se tice agreisvnosti, ona je normalna unutar copora radi uspostavljanja hijerarhije pa je kod haskija, malamuta i samojeda u nekoj normalnoj meri i ocekivana, ali mora od malena da se radi na socijalizaciji, u protivnom... :( Mm je morao da uspava haskija mog ujaka jer nisu radili sa njim kako treba, postao je nesnosan, retki su oni koje nije ujeo.

Haskije koje ja poznajem zaista nemaju trunku agresivnosti, ali su jos kao stenci isli na livade, pa i u skolicu za pse, igrali se, druzili sa raznoraznim psima,
jedna zenka bila je zaista dominatna, ali to su ovi drugi prihvatili kao nesto samo po sebi razumljivo, pa bi tako i moj pas odmah legao pokazujuci da je
akceptira kao vodju.Ima vlasnika pasa koji ne shvataju da stene mora jos sa svojih 8 nedelja da se druzi sa drugim ,odraslim psima jer tako uci ponasanje
u coporu. Zato uvek uzmu stene u ruke da mu se kao nesto ne bi dogodilo, a to je savrseno pogresno.

Haski nije jednostavan pas jer bezi kada mu nadodje, ova haski kuja koju ja poznajem ( drugarica i sefica mom psu) pobegne i onda ide od jedne
do druge kuce/stana nas koji se druzimo po kucakarskoj "liniji", legne ispred ulaza i ceka ( Bog te pita sta:D). Gazda u medjuvremenu i zna gde
da je trazi:D Sva je sreca da je kraj miran ( skoro i da nema saobracaja) tako da joj se nista ne dogodi.

Imamo jedan problemcic sa nasom kucom. Naime, u zadnje vreme, nesto vise nego obicno, se igra sa svojim repom pa ga je svega izgrizao, sve se vide rupe u dlaci kako ju je isekao zubima. Pa, postiji li nacin na koji bi mu objasnili da to nije dobro ili nekako zabranili da ga grize?

На жалост,то се дешава,мада ретко.Оно што није ретко је да се људи залете на излед,плаве или биколорне очи или сличне квалитете и узму Сибирце или неку од ових примитивних раса.Ту пате и власници и пас.
Мислим да треба правити разлику између питања доминације и агресивности.Социјализован пас од малена уз помоћ власника научи да изађе на крај са тим проблемом.Као што се радом и васпитањем постиже да не види друге животиње око себе искључиво као плен.Што се тиче агресивности према људима,мислим да је то нека индивидуално фалинка или заиста страшно искуство које није разрешено.Међутим,треба имати на уму да је потражњом и и хиперпродукцијом паса који нису за приплод(несавесни,такозвани одгајивачи који трче само за парама) дошло до кварења расе ,па су и овакви случајеви могући.

На жалост,то се дешава,мада ретко.Оно што није ретко је да се људи залете на излед,плаве или биколорне очи или сличне квалитете и узму Сибирце или неку од ових примитивних раса.Ту пате и власници и пас.
Мислим да треба правити разлику између питања доминације и агресивности.Социјализован пас од малена уз помоћ власника научи да изађе на крај са тим проблемом.Као што се радом и васпитањем постиже да не види друге животиње око себе искључиво као плен.Што се тиче агресивности према људима,мислим да је то нека индивидуално фалинка или заиста страшно искуство које није разрешено.Међутим,треба имати на уму да је потражњом и и хиперпродукцијом паса који нису за приплод(несавесни,такозвани одгајивачи који трче само за парама) дошло до кварења расе ,па су и овакви случајеви могући.

Imamo jedan problemcic sa nasom kucom. Naime, u zadnje vreme, nesto vise nego obicno, se igra sa svojim repom pa ga je svega izgrizao, sve se vide rupe u dlaci kako ju je isekao zubima. Pa, postiji li nacin na koji bi mu objasnili da to nije dobro ili nekako zabranili da ga grize?

Neka je alergija u pitanju. Nadam se da je vakcinisan protiv tog "stenecjnaka".

Ja sam specijalista za alergije:D

Poslednja izmena:
Сомборац ,а треба проверити да му није жлезда пуна и упаљена,мада се то код њих ретко дешава.

Ne znam koja zlezda,. ali nije ni vazno.

Cudno je da alergija Fata ugloavnim pse sa belim krznom.
Tako je bio i kod mog, Samo je bela dlaka (uglavnom trbuh)bio podlozan alergiji.
Kasnije su mi ljudi objasnjavali da beli psi mnogo vise pate od alergija od ovih" tamnijih" jer ej nta bela boja
kod njih neprirodna, Kao i kod ljudi.

Видим да ми је нестао већи део одговора па ћу поновити то шато сам хтео да кажем.
Ствар је у томе да социјализован пас(од малена,као што си рекла) научи да изађе на крај са питањем доминације и да се та врста природног понашања не претвори у агресивност.Као што се радом и пажњом постиже да не види све друге животиње као плен(мачке,птице,мишеве или коње)
На супрот томе је агресивност према људима која је толико супротна особинама расе да се може да сматра као индивидуална грешка или последица неког страшног искуства.Треба такође имати на уму да је хипер продукција паса,нарочито у време када су били врло популарни прилично покварила расу због несавесних "одгајивача".Парење паса који нису за приплод само умножава и појачава неке фалинке због којих ти пси нису били за приплод на првом месту.

Nisam uopste znao da moze da bude u pitanju alergija ili ta zlezda. Hvala vam puno.
I pre se on "igrao" sa repom tako sto vice na njega, prica sa njim i grize ga, samo sto sad to radi cesce i duze. Veterinar mi je rekao da dodjem u avgustu po tablete protiv parazita tako da idem odma da mu to uzmem pa cemo da vidimo.
I jos sam nesto primetio, kada obavi veliku nuzdu odma ode u kucicu i mirisi se pozadi ( znate na sta mislim). Ako je i to jedan od simptoma necega javite mi.
Jedan odgajivac akita inua, kada je doneo stene mojim komsijama, je isto pricao kako su bele akite problematicnije sto se tice koze. Ja sam mislio da se to odnosi samo na akite ali kako vi kazete izgleda da se to odnosi na sve bele pse.

Back