Sibirski haski

Pa da, haski mora da vidi u tebi da ti stvarno zelis da on tu komandu izvrsi, odnosno da si ozbiljan/a u svojoj nameri. Recimo, nasa kuca se prema svakom drugacije ponasa, odnosno kako se ko od nas prema njemu ophodi. Recimo, sa bratom se uglavnom igra, skacu, trce, grizu se i onda kad on hoce da ga zatvori u boks ovaj nece da ga poslusa nego bi on i dalje da se jure po dvoristu po sto njima igre nikad nije dosta a i ne shvata ga ozbiljno.

Пантера,сјајно си описала карактеристично понашање Сибирца на примеру твог пса.Никада не слуша слепо него процењује,па кад се увери да ти то баш желиш да он нешто уради ,онда то и уради због тебе.Зато је за њих рад врло важан.

Slucajno izabrah ovu tvoju recenicu za repliku, mada ona( recenica) nema mnogo veze sa mojim misljenjem i stavom o haski psima.

Lutajuci i motajuci se po raznoraznim forumima ( uglavnom nemackim), a razlog je jedini taj sto sam luda za psima ( svejedno koja je rasa u pitanju pa zato
mislim da sam i objektivna jer nisam zaludjena ni haskijima ni skostkim ovcarima, pudlama ili labradorima) mogu da kazem sledece.
Haski je jako komplikovan pas, iako u biti "primitivan" jer nije izgubio svoje iskonske osobine, ali bas zato je nezgodan i ne treba se zavaravati
da se od haskija moze napraviti posliusan pas. Ako je iko od vas gledao neke repoertaze o trkama na Aljasci ili bilo gde, a gde su uvek haski glavni
subjekti, mogao je da vidi da se vlasnici haskija nikada, ali nikada ne oslanjaju na njihovu poslusnost nego su uvek vezani, gazda im prilazi i dok su
vezani stavlja im na vrat, nikako , kako je uobicajeno, da ih zove da dodju da ih upregne u sanke ili povodac.

Znaci,oprezno sa haskijem, to nije ni rotvajler ni skotski ovcar, ni labrador, to je iskonski pas koji je zadrzao sve svoje i lepe i za (gazdu) neprijatne
osobine jer bezi cim i kad stigne. Uostalom, svako od nas bira psa bas zbog njegovih osobina, nadam se da je tako i kod haskija ( ali i svih ostalih
Nordijaca), kao sto j to slucaj kod pasa za cuvanje, gonica, radnih pasmina.

Потпуно си у праву Рајела.Пси се пре и после рада или трке држе везани на једном дугом ланцу за који су закачени краћим ланчићима на пола метра раздаљине.Припремљеним саоницама се приводе или по двоје,ако је ту хендлер или појединачно и упрежу.Санке морају да буду врло чврсо фиксиране и додатно осигуране једним ленгером који се забоде у снег(snow hook).Њихова френетична жеља да полете не би никако могла да се контролише.У моменту пред старт читав тим скаче у амовима и до метар висине и у моменту ослобађања кочнице то је таква експлозија енергије и жеље да се то не може да опише.То није само случај са Сибирцима,него и са Аласканима ,Маламутима и осталим вучним псима.
Њихова самосталност и процена нису хендикеп,него баш на против.Рачунај да је запрега од 16,или 18 паса дуга преко десет метара,а да је машер на саоницама на крају.Пси предводници су ти који доносе одлуке пратећи команде машера али који једноставно не види ситуацију на стази испред првих паса.
Оно што је добро за рад не може да се аутоматски пренесе на псе који су кућни љубимци и зато долази до неспоразума и чак трагичних ситуација.
На жалост њихова популарност због изгледа,умиљатости и дружељубивости ,као и неагресивности је заварала многе који нису уопште спремни нити имају склоности за овај тип паса.
Нема дресуре за поларне псе и друге врсте примитивних паса у смислу слепе послушности.Највећи проблем је то људи најчешће зову "бежањем"Они уствари не беже,него одговарају на зов отвореног простора пред собом .Како им је радијус кретања огроман у односу на друге псе(то је оно вучје у њима)и може да буде бише десетина километара у цивилизованим условима то су изгубљени пси.Зато је добро да они који чувају Сибирце прођу другачију врсту обуке са својим псима,а то је рад у запрези.Видеће свог пса у сасвим другачијем светлу него што су га познавали до тада.Како власник не може да прати свог пса идеални су бицикл или скије,или колица за које не треба више од два или три пса,а бицикл може да користи и онај ко има само једног пса.Ту врсту испуњења и среће не може да замени ништа друго у њиховом животу.

Verujem da ste u pravu,ali mislim da nije to bas tako crno, jer da je tako onda bi moj pas bezao stalno,jer ja ga vodim na dosta razlicitih mesta i pustam,pa mi nikada nije pobegao, kao ni iz dvorista pored ,vec dosta puta do sad,sirom otvorene kapije...
Ja jesam uvek na oprezu, nikad ne mogu da sednem i ne gledam na njega,ako se odmakne malo dalje ja mu zazvizdim kao poziv za nazad,i tako to,ali nisam do sad,a nadam se ni da necu u buducnosti,imati problema sa bezanjem....
Nego mene zanima,ako neko moze da me uputi, moj haski ima skoro 9 meseci, i za sad, dok je toplo,sto se tice setnji, je to dnevno ujutru i uvece po 6km ( posto mi toliko treba do parka i nazad),znaci oko 12km dnevno ,i eventualno preko dana na krace, pa me zanima,jel to okvirno ok za sad za njega,ili da se lagano pripremam i za neke duze poduhvate? kao i jel rano da pocnem sa njim neko trcanje il neku aktivnost,ili da cekam jos da izraste?
Takodje me zanima,za trcanje uz bicikl, kako se to izvodi?videla sam na internetu da ljudi stavljaju na bicikl neki dodatak koji ih drzi na distanci sa strane,pa me zanima jel to potrebno i gde ima da se nabavi....Takodje i za am, gde ima da se kupi am za vucu? Mislim da ga nisam videla ni u jednom pet shopu...

Потпуно си у праву Рајела.Пси се пре и после рада или трке држе везани на једном дугом ланцу за који су закачени краћим ланчићима на пола метра раздаљине.Припремљеним саоницама се приводе или по двоје,ако је ту хендлер или појединачно и упрежу.Санке морају да буду врло чврсо фиксиране и додатно осигуране једним ленгером који се забоде у снег(snow hook).Њихова френетична жеља да полете не би никако могла да се контролише.У моменту пред старт читав тим скаче у амовима и до метар висине и у моменту ослобађања кочнице то је таква експлозија енергије и жеље да се то не може да опише.То није само случај са Сибирцима,него и са Аласканима ,Маламутима и осталим вучним псима.
Њихова самосталност и процена нису хендикеп,него баш на против.Рачунај да је запрега од 16,или 18 паса дуга преко десет метара,а да је машер на саоницама на крају.Пси предводници су ти који доносе одлуке пратећи команде машера али који једноставно не види ситуацију на стази испред првих паса.
Оно што је добро за рад не може да се аутоматски пренесе на псе који су кућни љубимци и зато долази до неспоразума и чак трагичних ситуација.
На жалост њихова популарност због изгледа,умиљатости и дружељубивости ,као и неагресивности је заварала многе који нису уопште спремни нити имају склоности за овај тип паса.
Нема дресуре за поларне псе и друге врсте примитивних паса у смислу слепе послушности.Највећи проблем је то људи најчешће зову "бежањем"Они уствари не беже,него одговарају на зов отвореног простора пред собом .Како им је радијус кретања огроман у односу на друге псе(то је оно вучје у њима)и може да буде бише десетина километара у цивилизованим условима то су изгубљени пси.Зато је добро да они који чувају Сибирце прођу другачију врсту обуке са својим псима,а то је рад у запрези.Видеће свог пса у сасвим другачијем светлу него што су га познавали до тада.Како власник не може да прати свог пса идеални су бицикл или скије,или колица за које не треба више од два или три пса,а бицикл може да користи и онај ко има само једног пса.Ту врсту испуњења и среће не може да замени ништа друго у њиховом животу.

I za mene je velika sreca,uzbudjenje samo kada gledam reportaze ( a ima i filmova) o haskima i njihovom treperenju od srece na samu pomisao da ce biti upregnuti u sanke.

I u pravu si da svako od nas ( svejedno koju rasu ima) mora malo da se bavi pasminom koju je izabrao jer je tako sreca programirana i za coveka i za psa.

=vučji čopor;22809799]
Na zalost mene ste opisali sada. Uzeo sam haskija(imam 16 godina i trenutno moja porodica zivi u stanu) a nisam rekao svojim roditeljima :D. Jednog dana su dosli kuci i zatekli su psa u kuci :D. Uzeo sam ga za nedelja i shvatio sam da je to jako rano jer piski i kaki svakih 10 minuta a zbog vakcina ne smem da ga izvodim napolje. U pocetku nije bilo puno problema ali posto svako jutro ustaje u 4 ujutru i budi sve, a imamo puno problema sa komsijama ispod nas roditelji su me naterali da ga prodam. Istrazivao sam jako puno o haskijima pre nego sto sam ga uzeo ali to nista ne moze da se poredi sa stvarnim stanjem. Uskoro se selimo u kucu i tada cu uzeti jednog haskija a razmisljam da uzmem jos jednog psa poput nemackog ovcara ili zlatnog retrivera jer psi uce jedni od drugih a kako su oni veoma pametni i neverovatno poslusni nadam se da ce se haski ugledati na njih.

Na zalost mene ste opisali sada. Uzeo sam haskija(imam 16 godina i trenutno moja porodica zivi u stanu) a nisam rekao svojim roditeljima :D. Jednog dana su dosli kuci i zatekli su psa u kuci :D. Uzeo sam ga za nedelja i shvatio sam da je to jako rano jer piski i kaki svakih 10 minuta a zbog vakcina ne smem da ga izvodim napolje. U pocetku nije bilo puno problema ali posto svako jutro ustaje u 4 ujutru i budi sve, a imamo puno problema sa komsijama ispod nas roditelji su me naterali da ga prodam. Istrazivao sam jako puno o haskijima pre nego sto sam ga uzeo ali to nista ne moze da se poredi sa stvarnim stanjem. Uskoro se selimo u kucu i tada cu uzeti jednog haskija a razmisljam da uzmem jos jednog psa poput nemackog ovcara ili zlatnog retrivera jer psi uce jedni od drugih a kako su oni veoma pametni i neverovatno poslusni nadam se da ce se haski ugledati na njih.

Ako Boga znas nemoj za sada da uzimas ni haskija, ni retrivera, zavrsi skolu, studiraj, kasnije uzmi psa ako mislis da ne mozes bez psa.
Niti su retriveri mnogo pametni, niti su haski neposlusni, to su sve price za malu decu, slusaj nas ovde matore i iskusne, batali
te bajke o pametnim i glupim psima.

Зато што нећеш имати времена да уживаш у вашем друштву и да испуниш све обавезе према себи и својој будућности и према псу,а о девојкама и да не говоримо,биће љубоморне,веруј.
Шалим се мало али у основи је Рајела више него у праву.Није то питање простора ,можеш да имаш кућу и све услове ,али то ништа велико не мења твом псу,он тражи тебе.

Зато што нећеш имати времена да уживаш у вашем друштву и да испуниш све обавезе према себи и својој будућности и према псу,а о девојкама и да не говоримо,биће љубоморне,веруј.
Шалим се мало али у основи је Рајела више него у праву.Није то питање простора ,можеш да имаш кућу и све услове ,али то ништа велико не мења твом псу,он тражи тебе.

:amen: Svaki moj decko koji je bio dovoljno hrabar da i pored psa bude samnom, na kraju je zavrsio ljubomoran na psa. :lol: A o onima koji su se preracunali i uzeli u obzir njegove 4 setnje dnevno pa odustali, necu ni da trosim reci! :zcepanje:

Salu na stranu, potpisujem i ja ovo sto kazu Rayela i Vuciji copor, ako hoces da imas stabilnog, srecnog psa, moras mnogo da radis sa njim a sad zaista nemas vremena za tako zahtevnu rasu. I ne razmisljaj o zlatnom retriveru, rasa je degradirana, bolje uzmi labradora, mozda i devojku nadjes u parku medju vlasnicima pasa. ;)

:amen: Svaki moj decko koji je bio dovoljno hrabar da i pored psa bude samnom, na kraju je zavrsio ljubomoran na psa. :lol: A o onima koji su se preracunali i uzeli u obzir njegove 4 setnje dnevno pa odustali, necu ni da trosim reci! :zcepanje:

Salu na stranu, potpisujem i ja ovo sto kazu Rayela i Vuciji copor, ako hoces da imas stabilnog, srecnog psa, moras mnogo da radis sa njim a sad zaista nemas vremena za tako zahtevnu rasu. I ne razmisljaj o zlatnom retriveru, rasa je degradirana, bolje uzmi labradora, mozda i devojku nadjes u parku medju vlasnicima pasa. ;)

Zasto mislis da necu raditi? Nisam od onih koji kupe psa kao ukras pa ako im se nesvidi bace ga. Sa mojim haskijem sam radio svaki dan, ali protiv 3 ukucana koji bi ga rado bacili kroz prozor nisam mogao da se borim. Najveci problem je pravio uvece i rano ujutru. Pre spavanja sam ga vodio u setnju i igrao sam se sa njim napolju bacajuci mu loptu kako bi ga izmorio da sto duze spava. Napolju bi mi izgledao umorno i samo bi legao na asvalt i skoro krenuo da spava, ali u sekundi kada bi usao u stan krenuo bi da juri ko blesav i ne bi hteo da se smiri najmanje sat vremena. To je obicno trajalo do oko 1 ujutru u najboljem slucaju. Kada bi konacno zaspao probudio bi se oko 4, ponekad u 5, i opet bi krenuo da skace kao lud. Sve sto dohvati bi krenuo da baca po stanu i lupa komsijama ispod nas koji nas i ovako ne podnose. Na kraju su moji roditelji izludeli jer su svako vece spavali po 3 sata i na kraju sam morao da ga prodam. Na prolece se selim u kucu i do tad se spremam za haskija. Jedina stvar koja je pocela da me brine pre par dana je sto svako prica drugu pricu. Jedni pricaju sve najbolje o haskijima a drugi sve najgore. Iz mog iskustva moj Regar ( tako se zvao :D) je bio divan pas ( na stranu njegova hiperaktivnos) i jedini jos problem sam imao oko toga sto je grizao sve cega se dokopa(ali to je normalno za stence) posle 2 nedelje sam ga naucio da slusa na povocu metodom da se ukopam kad on krene da vuce. Naucio sam ga i jos nekoliko trikova a na komandu dodji se uvek odazivao( jedino ne napolju kada vidi neku zivotinju pa krene da juri za njom kao blesav). Iskreno jedva cekam prolece da uzmem haskija . Ovo je bilo jako dugacko i dosadno ali sam morao sa nekim da podelim ovo posto su svi protiv toga da uzmem haskija :D . A u vezi toga da ima puno nemarnih vlasnika pasa a narocito haskija, znam jednog mladica koji je uzeo stene haskija bez ikakvog iskustva sa psima, i nije istrazivao ni trunku o psima( a kamoli haskijima) i dok je haski bio mali bilo je sve super. Skoro sam cuo da je haskija odneo na vikendicu, a odma je uzeo novo stene ovog puta nekog mesanca labradora. Tog haskija na vikendici posete jednom u par dana da mu daju vodu i hranu i to je sve. Taj pas sad verovatno trpi pakao i nadam se iskreno da ce nekako pobeci umesto da se pati,ali u svakom slucaju ne ceka ga svetla buducnost samo zato sto ima krajnje nemarne gazde.

Zasto mislis da necu raditi? Nisam od onih koji kupe psa kao ukras pa ako im se nesvidi bace ga. Sa mojim haskijem sam radio svaki dan, ali protiv 3 ukucana koji bi ga rado bacili kroz prozor nisam mogao da se borim. Najveci problem je pravio uvece i rano ujutru. Pre spavanja sam ga vodio u setnju i igrao sam se sa njim napolju bacajuci mu loptu kako bi ga izmorio da sto duze spava. Napolju bi mi izgledao umorno i samo bi legao na asvalt i skoro krenuo da spava, ali u sekundi kada bi usao u stan krenuo bi da juri ko blesav i ne bi hteo da se smiri najmanje sat vremena. To je obicno trajalo do oko 1 ujutru u najboljem slucaju. Kada bi konacno zaspao probudio bi se oko 4, ponekad u 5, i opet bi krenuo da skace kao lud. Sve sto dohvati bi krenuo da baca po stanu i lupa komsijama ispod nas koji nas i ovako ne podnose. Na kraju su moji roditelji izludeli jer su svako vece spavali po 3 sata i na kraju sam morao da ga prodam. Na prolece se selim u kucu i do tad se spremam za haskija. Jedina stvar koja je pocela da me brine pre par dana je sto svako prica drugu pricu. Jedni pricaju sve najbolje o haskijima a drugi sve najgore. Iz mog iskustva moj Regar ( tako se zvao :D) je bio divan pas ( na stranu njegova hiperaktivnos) i jedini jos problem sam imao oko toga sto je grizao sve cega se dokopa(ali to je normalno za stence) posle 2 nedelje sam ga naucio da slusa na povocu metodom da se ukopam kad on krene da vuce. Naucio sam ga i jos nekoliko trikova a na komandu dodji se uvek odazivao( jedino ne napolju kada vidi neku zivotinju pa krene da juri za njom kao blesav). Iskreno jedva cekam prolece da uzmem haskija . Ovo je bilo jako dugacko i dosadno ali sam morao sa nekim da podelim ovo posto su svi protiv toga da uzmem haskija :D . A u vezi toga da ima puno nemarnih vlasnika pasa a narocito haskija, znam jednog mladica koji je uzeo stene haskija bez ikakvog iskustva sa psima, i nije istrazivao ni trunku o psima( a kamoli haskijima) i dok je haski bio mali bilo je sve super. Skoro sam cuo da je haskija odneo na vikendicu, a odma je uzeo novo stene ovog puta nekog mesanca labradora. Tog haskija na vikendici posete jednom u par dana da mu daju vodu i hranu i to je sve. Taj pas sad verovatno trpi pakao i nadam se iskreno da ce nekako pobeci umesto da se pati,ali u svakom slucaju ne ceka ga svetla buducnost samo zato sto ima krajnje nemarne gazde.

Ovo boldovano je najveci problem, a koliko razumem ta tri ukucana ce i dalje biti s tobom. Svi ukucani moraju da se sloze , ali i da vole psa, inace nema zajdenickog zivota,
a deblji kraj uvek izvuce pas. Kazes da je tvoj poznanik odneo psa na vikendicu. Mozda je i taj tvoj ( bivsi) doziveo istu sudbinu.
Ti si zaista jako mlad, lepo je sto volis pse, ali veruj mi da ce tvoj zivot ici dalje, otici ces i od kuce, zeleces da neko vreme i putujes,
provodis vreme sa drustvom, da skitas, a taj pas ce biti sa troje ljudi koji ga ne vole.Mozda ces naci devojku koja mrzi pse i onda ce tvoj
pas zavrsiti kao i ovaj jadnicak na nekoj vikendici ili na ulici.

Плаво Око,тог пса на викендици чека или метак (изговор је увек да су мислили да је по среди вук) или отров.Знам да је сурово ово што сам рекао,али то јесте тако.
Кућа у односу на стан не мења ништа,битни су укућани.

Ipak ima dosta vremena do proleca. Nije da moji mrze pse ali jednostavno ne zele nikakvu obavezu i to je najveci problem. A i sada me brine jedna druga stvar. Dok je regar bio kod mene, bio sam ga skroz polio crevom. Video sam da ste u jednoj poruci napisali da nesmeju ni da se kvase puno leti jer mogu da dobiju toplotni udar. Bilo je dosta vruce a on je stao u baru vode koja se napravila pored creva sa vodom pa sam mislio da zeli da se rashladi. Pustio sam slab mlaz hladne vode i on je samo lego ispod njega i izgledao je kao da nikad srecniji nece biti. Izvrnuo se na stomak i tako malo grizao vodu a malo pustao da ga kvasi. Tako je lezao jedno 5 minuta dok ja nisam ugasio vodu. Brine me da nije neke trajne posledice mogao da zaradi? Kada sam ugasio vodu on se samo otresao i posle desetak minuta je bio sasvim suv.

A i video sam poruku od mimi's mom da je njen haski postao agresivan pa su na kraju morali da ga uspavaju. Na zalost sve sam precesljao ali nigde ne mogu da nadjem sta se desilo?

I jos jedna stvar :D Cezar milan uvek kaze kako pas ne sme da ide ispred coveka vec u najgorem slucaju pored. Da li se to odnosi i na haskije posto je njima u krvi da budu napred?

Плаво око,ништа му није моглао да фали.Схватио си ме превише буквално.Они се купају у реци,или се играју на начин као што си описао,али не треба их излагати после тога сунцу које пржи.Без обзира колико се истресао ,није лоше добро га истрљати пешкиром и сместити негде ,или још боље кретати се по неком шаренилу и хладовони док се не просуши.Њима треба доста воде и времена да им се подлака потпуно натопи.Када је киша обична њему се неће натопити подлака и довољно је да се пар пута отресе и да буде сув.
Што се тиче тога како пас иде је твоја ствар и ствар тога шта хоћеш од пса.Ако имаш излагачке амбиције(наравно и пса за излагање)онда мораш да поштујеш правило да ти пас иде са леве стране поред тебе,такође и команда хил је да иде иза тебе на корак два.Ако хоћеш можеш то да постигнеш радом са својим Сибирцем.Али ако хоћеш да користиш пса у спортском духу,онда ће он да иде испред тебе,а ти ћеш му командовати иза леђа.Тако већ од малих ногу да учи на команде гласом а да те не гледа.Можеш да га научиш већ у том узрасту команде за лево-десно,успори , повуци ,обиђи с лева ,обићи с десна,које касније преноси на вожњу бициклом када те вуче и када ради у запрези са другим псима.
Све зависи од тебе,ти си вођа чопора.То исто важи и за неки кућни ред.Он ће врло брзо научити да прати твој ритам.Сигнал за устајање и твоје устајање,сем ако се не ради о неком изванредном случају када ће да те пробуди и онда га послушај,или му се пишки или каки или има неки други проблем који не може да реши сам.На пример моја стара женка од малена има обичај да стане испред мене и цимне главом у страну.То је знак да се хитно мора да иде напоље,или да се пишки,или да се каки(рецимо неки проблем са стомаком),онда ја на врат на нос морам да се обучем и да што хитније истрчимо напоље.

I jedna stvar vezana za dresuru. Kada sam morao da ga izvodim u setnje mrtav umoran u pet ujutru, neispavan i nervozan pas nije hteo ni da mrdne. Ukopao bi se u mestu i nista nije pomagalo. A kada bih ga izveo u toku dana calm and assertive kako bi cezar milan rekao pas bi me slusao kao robot. Sam bi stao pre pesackog prelaza, bez da mu ja ista kazem ili mu dam znak. Isao bi pored mene i ne bi ni pokusao da vuce ili da juri golubove(koji su mu bili glavna zanimacija)

I jedna stvar vezana za dresuru. Kada sam morao da ga izvodim u setnje mrtav umoran u pet ujutru, neispavan i nervozan pas nije hteo ni da mrdne. Ukopao bi se u mestu i nista nije pomagalo. A kada bih ga izveo u toku dana calm and assertive kako bi cezar milan rekao pas bi me slusao kao robot. Sam bi stao pre pesackog prelaza, bez da mu ja ista kazem ili mu dam znak. Isao bi pored mene i ne bi ni pokusao da vuce ili da juri golubove(koji su mu bili glavna zanimacija)

Ja haskija nemam,niti sam ga imala, niti bih ga ikada imala za kucnog ljubimca. Ja sebe poznajem, pse volim iznad svega i zato bi bas taj pas nikada ne bi usao u kucu,
jer znam da smo razliciti,ja ne bih umela da mu udovoljim, svejedno koliko je lep.

Haski brisu,begaju cim im se ukaze prilika, ja to ne zelim i zato je moj izbor neka druga rasa.,

Medjutim, ponavljam po deseti put.
Ti ne da samo ne smes Haskija da izaberes, nego ti ne smesh da imas bilo kojeg psa. Ti "tvoji" ne zele psa i to je zakon.

Ja haskija nemam,niti sam ga imala, niti bih ga ikada imala za kucnog ljubimca. Ja sebe poznajem, pse volim iznad svega i zato bi bas taj pas nikada ne bi usao u kucu,
jer znam da smo razliciti,ja ne bih umela da mu udovoljim, svejedno koliko je lep.

Haski brisu,begaju cim im se ukaze prilika, ja to ne zelim i zato je moj izbor neka druga rasa.,

Ti ne da samo ne smes Haskija da izaberes, nego ti ne smesh da imas bilo kojeg psa. Ti "tvoji" ne zele psa i to je zakon.

:amen:

Браво,то је став правог љубитеља паса.Честитам .

Ok ovo je tema o haskijima a ne o mom trenutnom stambenom pitanju i mom privatnom zivotu :D Svi ste mi jasno naglasili zasto ne bih trebao da uzmem haskija i to cu uzeti u obzir. Sada vas molim da se drzimo teme posto niko ne pise nista o haskijima vec nedelju dana vec samo o tome kako ja ne trebam uzeti haskija. Shvatio sam.

Upravo se tvoja situacija i tice rase, ova prepiska ce mozda biti od koristi nekom drugom da se ne zaleti i unesreci i sebe i psa zato sto su oni neodoljivo slatki a taj neko preceni svoje trenutne mogucnosti. Jer to sto smo svi tu zbog pasa izmedju ostalog podrazumeva i da smo tu za njihovu dobrobit a ovo je bila razmena iskustava i stavova itekako vezana za samu rasu.

Upravo se tvoja situacija i tice rase, ova prepiska ce mozda biti od koristi nekom drugom da se ne zaleti i unesreci i sebe i psa zato sto su oni neodoljivo slatki a taj neko preceni svoje trenutne mogucnosti. Jer to sto smo svi tu zbog pasa izmedju ostalog podrazumeva i da smo tu za njihovu dobrobit a ovo je bila razmena iskustava i stavova itekako vezana za samu rasu.

Mislim da bi 99 posto ljudi iz inata vec danas uzelo ne jednog vec 2 haskija :D

На жалост,ништа више не може да се учини у смислу исправљања грешке коју је донело примање Сибираца у Америкен Кенел Клаб.И тада су се и међу власницима и одгајивачима водиле жучне расправе за и против тог чина.Пре проглашења Сибираца као чисте расе они нису били предмет ни хиперпродукције ни распростирања изван своје радне средине у толикој мери да би то имало негативног ефекта на расу.Зато су многи од оних који су први регистровали своје псе то учинили са само неколико примерака.Али то је прошлост стара већ готово стотину година.Сибирци су постали љубимци и изложбени пси.На њихов шарм,допадљивост и лепоту нико не може да остане равнодушан,а одгајивачи се труде да потисну оне друге особине које нису толико пожељне.Велика је штета што су свим тим потезима изгубили спорски примат који су суверено држали годинама.Али с друге стране раширили су се светом и показали виталност "примитивне"расе.Јер само човек и вук су у стању да опстану на читавој земаљској кугли,а Сибирци су први рођаци.Зато треба имати на уму да Сибирцима,Малатумима,и осталим поларним псима је вук први и најближи,а не нека друга псећа пасмина.Најгоре што можемо да учинимо је да од њих правимо оно што они нису,а то се ,на жалост,дешава.Зато сам онако бурно и са пуном подршком реагова на Рејелино писање.То је стварно писање некога ко воли и стало му је до паса.
Извињавам се ако је ово давећа дигресија.

Jasno mi je sve to i zelim da svi shvatite da se sasvim razumemo. Nisam klinac koji zeli haskija jer ga je video negde na TVu pa mu se ucinio zanimljivim. Haskija cu nabaviti ukoliko budem siguran da sam u mogucnosti da mu pruzim sve sto mu je potrebno( i ako moji roditelji budu sasvim spremni da prihvate psa)
Znam u sta cu se mozda upustiti i zato svakog dana istrazujem sto vise o haskijima. Na ovoj temi sam prisutan kako bih to uradio a ne kako bih se iznova raspravljao i pravdao :neutral: Jeste da sam nepromisljeno vec bio uzeo psa i duboko se zbog toga sada kajem. Sada da li molim vas mozemo svi da zaboravimo sve ovo :D ?

Нема потребе да се оптерећујеш више тиме.Лепо је од тебе што искрено прилазиш и овом разговору и сопственом ставу око Сибираца.Ја могу само да ти кажем како сам ја почео да се занимам за те псе.Читајући књиге Ломндона,Кервуда и осталих писаца који су писали о далеком Северу.Онда се у "Илустрованој Политици" а касније и у "Политикином Забавнику" појавила нека мала репортажа о човеку (био је негде с мора,мислим са неког острва) који се вратио из северних области Канаде као пензионер и довео свог пса (па је била и слика) са собом.Тада је био предмет интересовања јер нико није био сигуран како ће тај пас да се аклиматизује.Много година касније сам сазнао од Салета Хаскија који је много млађи од мене да је и он читао ту репортажу у Забавнику.Чудни су путеви привлачности.
Jasno mi je sve to i zelim da svi shvatite da se sasvim razumemo. Nisam klinac koji zeli haskija jer ga je video negde na TVu pa mu se ucinio zanimljivim. Haskija cu nabaviti ukoliko budem siguran da sam u mogucnosti da mu pruzim sve sto mu je potrebno( i ako moji roditelji budu sasvim spremni da prihvate psa)
Znam u sta cu se mozda upustiti i zato svakog dana istrazujem sto vise o haskijima. Na ovoj temi sam prisutan kako bih to uradio a ne kako bih se iznova raspravljao i pravdao :neutral: Jeste da sam nepromisljeno vec bio uzeo psa i duboko se zbog toga sada kajem. Sada da li molim vas mozemo svi da zaboravimo sve ovo :D ?

Back