Quantcast

Sezonski posao u Grčkoj

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Ево и мене коначно. Писаћу као и обично мало озбиљно а мало шаљиво, писаћу и о детаљима. Биће ово неколико дугих порука, припремите кокице и ладни соци, завалите се и уживајте! Иииииииииииидееемоооооо! :mrgreen:

Завршио сам летњу сезону у ГР. Цело лето, тачније 3 месеца сам масирао по плажама на Наксосу. За оне који не знају, Наксос је острво у Егејском мору, између Санторинија и Миконоса. То је највеће острво у архипелагу Кикладских острва и моје омиљено острво.

Пошао сам из Ћуприје у 6 ујутру. Имао сам авион из БГ у 9 и 40. У питању је грчки авио превозник Иџијан Елајнс. Путује до Атине 1 сат и 55 минута, у Атину слеће у 12 и 35 по грчком времену. Као што рекох карту у 1 смеру са коферима (чекирањем пртљага) сам платио 93 евра, конкретно кофере сам платио 40 евра али то зависи и од класе и времена и места резервације тј. чекирања. Први пут у животу сам био на аеродрому у БГ, није велики аеродром и није тешко снаћи се на њему али треба стићи на време и треба се појавити на аеродрому сат и по до 2 пре лета, чекирање почиње 45 минута пре лета а излази се отварају око пола сата пре лета, ја мислим. Док сам чекао авион, први пут сам после 3 године, чуо грчки уживо. :mrgreen: Чекирање, пасошка контрола, улазим у авион и крећем напред!

Слећемо у Атину. Чим слетиш одмах долазиш на шалтер за путнике који долазе из не-ЕУ земаља, ту седе грчки гранични полицајци, прилазиш шалтеру, погледају пасош, скенирају, лупе печат и ћао. Без речи. Нико вас не претреса, ни у БГ ни у Атини, пролазите нормално кроз детектор метала на аеродрому, и постоје одређена правила шта сме да се унесе у кабину авиона.

Одмах после пасошке контроле има тоалет и ту сам наравно отишао да се испустим и променим, хехе и после тога сам узео кофере. Питао сам за бус за Пиреј и објаснили су ми, ваљда икс 86 или тако нешто, углавном или стоји на аеродрому или се кратко чека следећи. Карта је 5 евра. Улазим и бус и идем за луку. Путовање није баш кратко, мислим да сам путовао неких 50 минута-сат времена, тако нешто. У луци обратите пажњу на агенције, постоје неке које ће вам причувати кофере ако код њих купите карту за брод, а постоје неке које неће да вам причувају кофере за џабе, тј. наплатиће вам. Значи, препоручујем вам да то питате пре него што купите карту за брод, тих агенција има на сваком кораку у луци и у свакој можете да купите карту. Чување кофера иначе наплаћују 2, 3, или 5 евра и постоје ограничења у димензијама. Док сам тражио агенцију приметио сам да је полиција јурила неког лопова, пешке и на моторима, у том тренутку су дошли до црнаца који у луци продају на импровизованим уличним тезгама и црнци су се склањали буквално испред њих што значи да контрола и није баш нека.

На брод можете да уђете најраније 45 минута пре поласка, барем је тако на Блу стару. Карта до Наксоса неких 36-38 евра, економска класа, полази у пола 6 поподне, на Наксос је требало да стигне у 15 до 11 увече, а стигао је тек у 11 и 20. Е сад за мене нешто веома важно, чекао сам да подигну ланац да изађемо са брода, стојим у првим "борбеним" редовима, спуштају рампу, ја гледам на сат и корачам са метала на бетон. Док корачам и док стајем на тло Наксоса, понављам:

КОРАК ПО КОРАК, ЗА БОЉИ СВЕТ!

КОРАК ПО КОРАК, ЗА БОЉИ СВЕТ!

КОРАК ПО КОРАК, ЗА БОЉИ СВЕТ... :mrgreen:

Касније сам додао и: Корак по корак, за боље сутра! Јер знам да је то корак који ме води напред! Знам да је то корак који ме води у бољу будућност и бољи живот! И не само мене него и цео свет! :klap: У том тренутку један од припадника обалске страже који регулишу саобраћај у лукама нас пожурује да напустимо брод а ја се мислим, чекај полако, шта ме сад пожурујеш кад брзо идем напред? Хехе.

У луци постоје људи који вам нуде смештај на острву, ја их заобиђем и одем ка бусу међутим, бус закључан и погашена светла, већ је било касно. Прихватим смештај код једног (касније се испоставило много доброг) брачног пара у Светом Прокопиосу, траже ми 50 евра за 2 ноћи, ја им спустим на 40 и кренемо. Возе ме до смештаја. Улазимо унутра а оно апартмани, ј**о те, француски лежај и кревет, купатило, кухиња, све, свила, луксуз, милина. И ја наравно легнем на француски лежај и спавао сам до 12 сати јер пре тога можда 2 ноћи нисам спавао.

Устанем, извидим плаже и терен и кренем да тражим стан на месец дана. Прво сам тражио у Светој Ани а после и у Светом Прокопиосу, тражим, тражим и углавном су се цене студија кретале од 250 до 300 евра за месец дана. Вратим се у Прокопиос и налетим на сасвим солидан стан тј. студио и питам за цену-каже 180 евра! :eek: Ја не верујем, па и у БГ је смештај скупљи. После врло кратког размишљања, прихватим и уселим се. Пазите: сасвим солидни услови, приземље, ладовина, клима, 2 кревета, купатило, фрижидер, судопера и шпорет у једном, и све то на 5 минута од плаже пешице! Ма милина, ј**о те! А уз то ми је све уз нос, 3 продавнице, од тога 1 најјефтинији супермаркет у целом подручју, (тј. у сва 3 села у којима сам радио) 2 пекаре, апотека, неки ресторани, амбуланта, 2 вешераја...ма супер! и све то за 180 евра-значи упала ми секира у мед! Хехе. А има као у хотелу, онај кључ са плочицом и кад излазиш, искључује се сва струја унутра осим фрижидера, наравно. И ја се једном зајебем и оставим мобилни да се пуни унутра и одем. Хехе.

Кренем да радим и стартује ме кинеска стока. Прво фино а после безобразно. А има их око 8, троје мушкараца и остало жене. А сви су стока и гамад! И као што си дошао овде, иди тамо, иди тамо, тамо ти је боље, ово, оно. Ја сам им у почетку кратко одговарао, игнорисао сам их и избегавао. Али постали су навалентни. А немају појма енглески. И све више и више, сваки дан су ме стартовали по плажама и тај наш сукоб је кулминирао тако што ме је 1 Кинез стартовао на плажи и питао кад ћу да идем, ја сам му рекао да ја нећу да идем, да остајем ту цело лето, да је то моја коначна одлука, да ме више не заустављају и не малтретирају и да ћу следећи пут да зовем полицију. После тога на мостићу између 2 села су ме зауставила 2 Кинеза на скутеру, и то неколико пута и претили ми и терали ме да идем са Наксоса, а Кинескиња је сишла са скутера и повукла ме је за торбу, рекох јој да се откачи од мене, све време су се драли на мене уз питање: Зашто си дошао овде и што радиш овде? Ја сам им рекао-за паре! После тога, истог дана су кренули ка мени троје Кинеза, сишли са скутера на плажу и пошли према мени са јасном намером да ме бију. Ја сам се ту склонио у народ и некако их избегао. И мислио сам се-шта да радим човече, озбиљан проблем! И да бих избегао физичку агресију сам се пожалио 1 Грку, власнику ресторана на плажи где сам јео, и он им је припретио да ће ако ме још једном пипну, да им забране да масирају у целој Светој Ани и да ће да их бију и после тога су се Кинези, хвала Богу смирили, само су ме попреко гледали а ја сам пролазио поред њих као поред турског гробља. Нисам их видео ни з двоглед! Хехехе.

Тако да су Кинези у ГР стока невиђена. А променили су се, кад сам радио на Наксосу 2012. били су други, бољи Кинези а сад тамо ради нека кинеска стока-багра највећа! Па чекај бре, дошли сте из Кине, из пи**е материне, из Азије, радите ту на црно исто ко и ја, и ви ћете мени Европљанину, Балканцу да забрањујете да радим у ГР. Мени што сам дошао, малтене, из суседне државе! Па тешка су гамад! Они ми у 1 тренутку рекли да само Кина тј. Кинези могу ту да раде а ја сам им рекао да сам ја из Србије, и да могу да радим и ја. И да радим за себе а не за њих! А ја им кажем-ма немојте, а где то пише? Јел сте ви добили плаже на тендеру? Кад је био тај тендер? Ко су били чланови тендерске комисије? Па маму вам је**м безобразну, ви да радите на свим плажама а ја ни на једној! Па много сте ви паметни! И тако, безобразни су, бахати и себични максимално. И то сам им прво причао на енглеском а кад сам видео да немају појма енглески, после сам кренуо на српском. Иовако, ионако ме не разумеју а кинески не знам! Хехе.

Што се тиче послова и рада на црно генерално, јесте била већа контрола него претходних година и многи послодавци тј. власници ресторана су ми причали да су казне велике и да не би смели да запошљавају никога на црно. Међутим, са друге стране, виђао сам 1 црнца који је на 1 плажи радио као помоћни радник тј. теже физичке послове и он је сигурно радио на црно. А и лично сам упознао неке Српкиње које су у Прокопиосу или Кори радиле на црно. Тако да је генерално било тешко наћи посао на црно али не и немогуће. Е сад, ја контам да ако негде знате људе/послодавце, да ћете лакше наћи посао на црно него ако тек тако банете на бум, управо због тих чешћих контрола и казни! Иначе кад крене инспекција тј. ИКА они долазе са суседних острва да не би радиле везе, везице, и протекције и иду у пратњи локалне полиције али зато раде телефони и крене обавештавање и врло брзо се прочује да је инспекција/ИКА стигла у неко место, поготово у мањим местима! Послодавци ту међусобно сарађују, обавештавају једни друге и склањају раднике на црно. Такође, летос је на острву била и пореска полиција из Атине која је контролисала издавање фискалних рачуна. Иначе, на Наксосу има веома мало Срба и туриста и радника. Што се тиче туриста, има мало српских туриста-гастарбајтера док Срби из Србије на Наксос могу да дођу само у сопственом аранжману тј. појединачно пошто наше туристичке агенције немају Наксос у својој понуди.
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Што се тиче националне структуре клијентеле тј, туриста на Наксосу, има ги разни. :mrgreen: Тамо долазе туристи ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА а конкретно зависи од месеца тј. дела сезоне. У јуну и јулу има највише Скандинаваца а поготово Норвежана, а у августу има највише Грка, Италијана и Француза пошто је август традиционални месец годишњих одмора медитеранских народа. И тако све до неког 20.-25. августа а после опет крећу да надиру Скандинавци, ја мислим највише Швеђани, и негде пред крај сезоне долазе Немци, Аустријанци итд. Има и Британаца скоро све време (мада не нешто много) а за њих још нисам провалио у ком периоду сезоне их има највише, ја мислим, исто у другој половини августа.

Иначе, тамо долазе туристи из Западне Европе, мало и из централноевропских и источноевропских земаља мада Руса има веома, веома мало, Кине, САД, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда...ма са свих страна света.

Навешћу вам неколико најзанимљивијих ситуација из ГР:

Причао сам вам већ да црнци на плажама у ГР продају све и свашта а међу том робом су и велике штипаљке које фиксирају пешкире за лежаљке. И ја за све ово време нисам видео ниједног црнца из Африке који масира тамо. И 1 дан, масирам ја на улазу у плажу, и улази мали црнац на плажу и у једној руци држи ценовник за масажу, а у другој штипаљке. Хахаха. И човек је ладно нудио масаже и штипаљке у исто време. :mrgreen: Ја не верујем. Чекај бре, побратиме, јел масираш ил' продајеш штипаљке? Изјасни се! :mrgreen: То је био први и последњи пут да сам га видео да нуди масаже и то је радио само 1 дан, можда не ни толико и после тога је наставио да продаје штипаљке и остале за**банције које црнци продају. Али масаже и штипаљке-убитачна комбинација! Хаха. УмрЕо сам од смеха кад сам га видео.

Иначе, летос је главни хит од ствари које црнци продају по плажама био онај држач за селфи. Иначе, не могу да верујем колико се тамо игра beach ball по плажама. Лоптице и рекети само ударају бум-бум, дум-дум, и тако сваки дан по цео дан. Ја мислим да је цео онај простор обале уз море окупиран од стране тенисера у покушају. Хаха. То се баш масовно игра по плажама у ГР!

Седим на песку и масирам стопала једне девојке, испод ДРУГОГ сунцобрана а близу ње, лежи Француз и све време ме гледа. Ја му у шали рекох да је он следећи. И ја питам девојку јел је добро а Француз одговара-ДА! :mrgreen: Црко сам од смеха! Да нагласим још једном да они нису били заједно. И после тога приђем Французу и он каже да и он хоће масажу стопала. Кренем да му масирам стопала, гледам ону девојку, ухватим јој поглед и дам јој знак очима. Потом, питам Француза ДОБРО а девојка одговара ВЕОМА ДОБРО! :mrgreen: А то ми је и био циљ. Хаха.

А имао сам фору да кад ме неко пита јел је масажа за џабе, ја кажем: НЕ САМО ДА ЈЕ ЏАБЕ НЕГО ЈА ПЛАЋАМ ВАМА ДА ВАС МАСИРАМ! Хехе. И понудим неку цену типа 100 евра-сви прихватају! Хаха. И био 1 шунтав радник на плажи, и он се заносио (као му*а у косидбу, хаха) са муштеријама како сам ја доктор за масажу, како најбоље масирам и како ми је масажа скоро џабе. И ја му ту провалим ону фору а он ми каже: Па ти си једини који плаћа муштерије да би их масирао! Први и најбољи. Хаха. И смејали смо се! И после је то причао пред свима на плажи а и мени сваки пут кад ме види. И то дефинитивно продужава живот! Хахаха.

Што се мене тиче, исти смештај сам у јулу плаћао 250 евра а у августу сам морао да се селим али нашао сам студио за 350 евра. Било ми је битно, осим близине плаже и да буде близу јефтиног супермаркета јер је близина јефтиног супермаркета веома важна због уштеде. И нашао сам. Приземље. Мала кухиња, купатило, соба, мало скромнији услови него у претходном стану и на неких 6 минута од плаже. А било је близу Кутељериса који је најјефтинији супермаркет у подручју а у граду такође има Кутељерис мегамаркет и кеш & кери, још јефтинији. Скачем са теме на тему. У августу тамо смештај много поскупљује и поготово је тешко наћи стан на месец дана или собу за једну особу тада јер је све скупо, заузето и плус многи неће да вам издају смештај на месец дана јер им се више исплати да га издају ноћ по ноћ. И баш сам се намучио док сам га нашао. И једва сам нашао и за 350 евра. У августу је тако, у јуну и јулу није!

Често сам јео банане јер је банана енергетска бомба. А и друго воће. И воду сам пио често. Већ сам вам причао да не пијем алкохол, не пушим, пијем само воду и ладни соци. Е једино што седим на ладан бетон. Ал од тога још нико није умрео. :mrgreen: И живећу вечно. Никад нема думрем. Хахаха. Иначе, радио сам ко коњ и од тог рада сам се и разболео, имао сам температуру пар ноћи, кашљао сам, презнојавао сам се ноћу, једва сам претеко. Хахаха. Тамо сви раде ко коњи за време сезоне. Помињао сам вам већ сисату пекарку а осим ње, 1 црнац је продавао хаљине по плажама дању а увече, такође по плажама је продавао ласере и још неке ствари за децу и селфи. То је продавао наравно у Светој Ани, тамо где ресторани после 7-8 увече на своје плаже поставе столове и столице. 1 исти црнац је на 1 плажи радио физичке послове а после тога продавао торбе по плажама.

1 Албанац је неко време дању радио на плажи а увече у хотелском шанку преко пута плаже. Питао сам се само како издржава. Власник локалне продавнице је радио и на Еко бензинској пумпи, ја мислим да је он власник франшизе Еко пумпе (пошто Еко пумпа ради по принципу франшиза) а њега сам виђао и у продавници и на пумпи. И тако, било је још људи који су дању радили један,а увече/ноћу неки сасвим други (другачији) посао. Углавном, сви раде дуго и напорно сезонски а после лета или се врате у Атину или 'ладе јајца целе зиме! Хехе.

А ја обожавам Наксос, не само зато што су плаже фантастичне него и зато што су људи МНОГО добри. Тамо живе и раде сјајни људи. 100 пута су ми нешто поклањали. И не само мени. У пекари леба кошта 90 центи до 1 евро а у тој пекари где ради сисата пекарка су ми неких месец-месец и по дана поклањали леба свако јутро. Просто невероватно. И то не леба који им је остао од јуче него свеж леба! А увече су ми с времена на време поклањали по неки сендвич, пециво или тако нешто. У другој пекари су ми једном поклонили кроасан. Тамо где сам становао су ми више пута давали лубенице, парадајз, једном чак и месо. У 1 ресторану су ми поклањали колач или воће као дезерт. У вешерају су ми једном поклонили краставце а ја пошто не волим краставце, захвалио сам им се и вратио им их. И питао сам их јел имају парадајз. Рекоше ми да немају. Хаха.

Морам да вам кажем нешто што ми је упало у око, ај што на Наксосу има дрвених бандера али 1 дан сам био на Миконосу и чак и тамо има дрвених бандера за струју на све стране. Нисам могао да верујем. Па код мене у Ћуприји су те дрвене бандере за струју ЈОШ ОДАВНО замењене бетонским а на Миконосу који је можда и најскупље острво на Медитерану, још увек их има!

Иначе, многе ствари о којима су наши медији летос писали о кризи у ГР су напросто преувеличане, медији често генерализују ствари и катастрофализују ситуацију, и од муве праве слона. Поготово Блиц. Истина је да је било неких ограничења са платним картицама и такође Вестерн Јунион дуго није радио тј. било је забрањено слање новца из ГР у иностранство. Пред крај лета су ту забрану смањили и дозволили су слање новца из ГР ван, 500 евра, е сад, дал дневно, дал месечно, је**м ли га. Могуће је да су досад ту забрану скроз скинули.

И да вам испричам још нешто: Нећете веровати на који начин сам избоксовао бољу цену авио-карте кад сам се враћао из ГР! Жива истина је у питању. Летење са Наксоса је прилично компликовано, скупо и ограничено па сам летео са Санторинија за БГ. Санторини је, иначе, близу Наксоса. Планирао сам да летим почетком септембра. Боравак у шенген зони ми је истицао 3. септембра. У августу сам почео да пратим датуме и цене на сајту Иџијана http://en.aegeanair.com/ . И било је неких јефтиних летова крајем августа и почетком септембра, међутим, како је време пролазило, поскупели су јефтине летове у августу и остала су им 2 јефтина лета 2. и 4. септембра по цени од 112е (Санторини-БГ-1 смер, без кофера) и још неки касније. И ја сам се мислио, дилемисао, тамо-овамо и решим ја да купим тај лет за 2. септембар пошто ми је 4. септембар било касно. То је била недеља и решио сам да сутра у понедељак купим тај лет у 1 туристичкој агенцији у Прокопиосу. И сутра, пре него што сам кренуо у агенцију, рекох ај да проверим још једном цену на нету пошто знам да те цене нон-стоп скачу и падају а и конкретно та цена је већ једном скочила па опет пала. И одем ја на нет и имам шта да видим-дигли су цену са 112е на 352е. И не само за тај датум него и за још неке датуме, е једино за 4. септембар остала иста. Ја сам се хватао за главу и питао шта сад да радим. Нема шансе да платим тоико, скупо је и имао сам само 2 варијанте-да чекам да опет спусте али је питање дал ће да је спусте и када а требало је да резервишем карту што пре. А може и да се деси да је још више подигну, тј. поскупе. Друга варијанта ми је била да зовем авио-компанију. Хаха. И ја се мислим, тамо-овамо, и рекох себи-ма зовем их, немам шта да изгубим, па ако ме прогласе за будалу-нема везе! Хехе. И телефон у руке и зовем Иџијан. Парафразираћу вам наш разговор:

....................................
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
..........................

Ја: -Добар дан, ја сам Иван из Србије, зовем вас у вези лета Санторини-Београд у сепрембру, ви још увек имате јефтин лет 4. септембра али тад ми је касно да летим. Мени одговара 2. септембар и цена за тај датум је била 112 евра, међутим ви сте је подигли на 352 евра, ја те паре немам и то ми је много скупо. Јел можете ви ту цену да вратите на 112 евра?-

Они: - А јел сте ви купили (резервисали) ту карту?-

Ја: -Нисам зато што ми је много скупо, али ако ви вратите цену лета на 112 евра, ја ћу је данас купити.-

Они: -У реду, ми ћемо сада исправити ту цену. Ево исправили смо.-


Ја у шоку, не верујем! Као да су грешком ставили те више цене на њихов сајт а не намерно! И пратим цене на нету...

Ја: -На вашем сајту још увек стоји цена од 352 евра...-

Они:- Ево сад ћемо да исправимо и на нашем веб сајту!-

И за две секунде се поново појави цена од 112 евра за тај лет и тај датум. Ја и даље не верујем. Хахаха.

Ја: -Хвала вам пуно, довиђења!-

И брже боље одем у агенцију да купим карту, али тамо ми кажу да због контроле капитала у ГР не могу да ми продају карту за кеш, него да могу да платим само картицом а ја пошто нисам имао пара на картици, сам имао само 2 варијанте или да одем у Кору (главни град Наксоса) у туристичку агенцију Наксос турс пошто тамо може да се плати и кешом, што ми је губљење времена или да нађем неког грчког пријатеља који има довољно пара на картици па он да плати карту картицом а ја да му платим кеш. И после краће потраге ја нађем тог грчког пријатеља код оних људи где сам становао. И док сам то све тражио и док смо установили да је све спремно, дође вече. И он ми каже да не морамо да идемо у агенцију него да можемо да платимо карту директно преко интернета тј. сајта Иџијана на његовом компјутеру. И тако и урадимо. Одем на сајт Иџијана и имам шта да видим-они опет дигли цену карте, овај пут на око 168 евра. Значи, страшно! И ја куд ћу, шта ћу, опет телефон у руке и опет их зовем! Хаха:

Ја: -Добро вече, ја сам Иван из Србије, ми смо се чули данас, бла, бла...-
Они: -Па ми смо вам спустили цену карте данас.-
Ја:-Ма ви сте је спустили ал сте је после опет подигли! (Хахаха) Јел можете, молим вас да вратите ту цену на 112 евра?-
Они:-Аха, ево сад ћемо опет да исправимо!-

И стварно опет исправе и врате цену ко што је била! Захвалим им се и прекинем. И купим карту преко нета. Укупно са коферима сам платио 166. И успео сам, човече! Просто невероватно али истинито. Ценкао сам се са страном авио-компанијом као да сам на пијаци у Ћуприји и питам колко ти ове паприке (или било шта)? 120 динара! Е скупо ми то, јел можеш да ми спустиш на 100 ал не само мени, него да преправиш ову цену што ти пише овде са 120 на 100? Хахаха. То тако испада јер они кад су због мене спустили тј. вратили ту цену на 112 евра на веб сајту, та цена после није важила само за мене него за све! А још су после за многе датуме дигли цене на 300-400 евра а цена за тај 2. септембар је остала иста-112 евра! Хаха.

И ја мислим да сам ја једина особа која се ценкала са неком авио-компанијом и телефонским позивом им спустила цене! И то ћу и убудуће да радим а то топло препоручујем и вама, зовите авио-компанију, тражите бољу цену а поготово кад видите да дижу цене, тражите ону претходну, мању цену!

:super: :rotf:
 

draksson

Iskusan
Poruka
5.657
Odlicna reportaza iz Grcke brate, prosto sam se uzeleo da opet krenem na berbu pomorandzi na Peloponez sad kad krene sezona u Novembru. Nego ima mnogo azilanata bojim se da ne ostanu da rade tamo? A koliko cujem nema vise albanaca tamo toliko kao ranijih godina.
 

draksson

Iskusan
Poruka
5.657
Zamolio bih vas da mi ne saljete poruke na PP. Ove godine verovatno necu ici na Peloponez na berbu pomorandzi koja pocinje ovih dana, dogodine verovatno videcemo. Neki ljudi su vec otisli.Nista ne znam, ne dajem nikakve informacije da ne bih opet bio kriv sto pojedinci, iako im sve lepo objasnis, ne znaju da se snadju! Hvala
 
Poslednja izmena:

EvanderA

Početnik
Poruka
1
Што се тиче националне структуре клијентеле тј, туриста на Наксосу, има ги разни. :mrgreen: Тамо долазе туристи ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА а конкретно зависи од месеца тј. дела сезоне. У јуну и јулу има највише Скандинаваца а поготово Норвежана, а у августу има највише Грка, Италијана и Француза пошто је август традиционални месец годишњих одмора медитеранских народа. И тако све до неког 20.-25. августа а после опет крећу да надиру Скандинавци, ја мислим највише Швеђани, и негде пред крај сезоне долазе Немци, Аустријанци итд. Има и Британаца скоро све време (мада не нешто много) а за њих још нисам провалио у ком периоду сезоне их има највише, ја мислим, исто у другој половини августа.

Иначе, тамо долазе туристи из Западне Европе, мало и из централноевропских и источноевропских земаља мада Руса има веома, веома мало, Кине, САД, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда...ма са свих страна света.

Навешћу вам неколико најзанимљивијих ситуација из ГР:

Причао сам вам већ да црнци на плажама у ГР продају све и свашта а међу том робом су и велике штипаљке које фиксирају пешкире за лежаљке. И ја за све ово време нисам видео ниједног црнца из Африке који масира тамо. И 1 дан, масирам ја на улазу у плажу, и улази мали црнац на плажу и у једној руци држи ценовник за масажу, а у другој штипаљке. Хахаха. И човек је ладно нудио масаже и штипаљке у исто време. :mrgreen: Ја не верујем. Чекај бре, побратиме, јел масираш ил' продајеш штипаљке? Изјасни се! :mrgreen: То је био први и последњи пут да сам га видео да нуди масаже и то је радио само 1 дан, можда не ни толико и после тога је наставио да продаје штипаљке и остале за**банције које црнци продају. Али масаже и штипаљке-убитачна комбинација! Хаха. УмрЕо сам од смеха кад сам га видео.

Иначе, летос је главни хит од ствари које црнци продају по плажама био онај држач за селфи. Иначе, не могу да верујем колико се тамо игра beach ball по плажама. Лоптице и рекети само ударају бум-бум, дум-дум, и тако сваки дан по цео дан. Ја мислим да је цео онај простор обале уз море окупиран од стране тенисера у покушају. Хаха. То се баш масовно игра по плажама у ГР!

Седим на песку и масирам стопала једне девојке, испод ДРУГОГ сунцобрана а близу ње, лежи Француз и све време ме гледа. Ја му у шали рекох да је он следећи. И ја питам девојку јел је добро а Француз одговара-ДА! :mrgreen: Црко сам од смеха! Да нагласим још једном да они нису били заједно. И после тога приђем Французу и он каже да и он хоће масажу стопала. Кренем да му масирам стопала, гледам ону девојку, ухватим јој поглед и дам јој знак очима. Потом, питам Француза ДОБРО а девојка одговара ВЕОМА ДОБРО! :mrgreen: А то ми је и био циљ. Хаха.

А имао сам фору да кад ме неко пита јел је масажа за џабе, ја кажем: НЕ САМО ДА ЈЕ ЏАБЕ НЕГО ЈА ПЛАЋАМ ВАМА ДА ВАС МАСИРАМ! Хехе. И понудим неку цену типа 100 евра-сви прихватају! Хаха. И био 1 шунтав радник на плажи, и он се заносио (као му*а у косидбу, хаха) са муштеријама како сам ја доктор за масажу, како најбоље масирам и како ми је масажа скоро џабе. И ја му ту провалим ону фору а он ми каже: Па ти си једини који плаћа муштерије да би их масирао! Први и најбољи. Хаха. И смејали смо се! И после је то причао пред свима на плажи а и мени сваки пут кад ме види. И то дефинитивно продужава живот! Хахаха.

Што се мене тиче, исти смештај сам у јулу плаћао 250 евра а у августу сам морао да се селим али нашао сам студио за 350 евра. Било ми је битно, осим близине плаже и да буде близу јефтиног супермаркета јер је близина јефтиног супермаркета веома важна због уштеде. И нашао сам. Приземље. Мала кухиња, купатило, соба, мало скромнији услови него у претходном стану и на неких 6 минута од плаже. А било је близу Кутељериса који је најјефтинији супермаркет у подручју а у граду такође има Кутељерис мегамаркет и кеш & кери, још јефтинији. Скачем са теме на тему. У августу тамо смештај много поскупљује и поготово је тешко наћи стан на месец дана или собу за једну особу тада јер је све скупо, заузето и плус многи неће да вам издају смештај на месец дана јер им се више исплати да га издају ноћ по ноћ. И баш сам се намучио док сам га нашао. И једва сам нашао и за 350 евра. У августу је тако, у јуну и јулу није!

Често сам јео банане јер је банана енергетска бомба. А и друго воће. И воду сам пио често. Већ сам вам причао да не пијем алкохол, не пушим, пијем само воду и ладни соци. Е једино што седим на ладан бетон. Ал од тога још нико није умрео. :mrgreen: И живећу вечно. Никад нема думрем. Хахаха. Иначе, радио сам ко коњ и од тог рада сам се и разболео, имао сам температуру пар ноћи, кашљао сам, презнојавао сам се ноћу, једва сам претеко. Хахаха. Тамо сви раде ко коњи за време сезоне. Помињао сам вам већ сисату пекарку а осим ње, 1 црнац је продавао хаљине по плажама дању а увече, такође по плажама је продавао ласере и још неке ствари за децу и селфи. То је продавао наравно у Светој Ани, тамо где ресторани после 7-8 увече на своје плаже поставе столове и столице. 1 исти црнац је на 1 плажи радио физичке послове а после тога продавао торбе по плажама.

1 Албанац је неко време дању радио на плажи а увече у хотелском шанку преко пута плаже. Питао сам се само како издржава. Власник локалне продавнице је радио и на Еко бензинској пумпи, ја мислим да је он власник франшизе Еко пумпе (пошто Еко пумпа ради по принципу франшиза) а њега сам виђао и у продавници и на пумпи. И тако, било је још људи који су дању радили један,а увече/ноћу неки сасвим други (другачији) посао. Углавном, сви раде дуго и напорно сезонски а после лета или се врате у Атину или 'ладе јајца целе зиме! Хехе.

А ја обожавам Наксос, не само зато што су плаже фантастичне него и зато што су људи МНОГО добри. Тамо живе и раде сјајни људи. 100 пута су ми нешто поклањали. И не само мени. У пекари леба кошта 90 центи до 1 евро а у тој пекари где ради сисата пекарка су ми неких месец-месец и по дана поклањали леба свако јутро. Просто невероватно. И то не леба који им је остао од јуче него свеж леба! А увече су ми с времена на време поклањали по неки сендвич, пециво или тако нешто. У другој пекари су ми једном поклонили кроасан. Тамо где сам становао су ми више пута давали лубенице, парадајз, једном чак и месо. У 1 ресторану су ми поклањали колач или воће као дезерт. У вешерају су ми једном поклонили краставце а ја пошто не волим краставце, захвалио сам им се и вратио им их. И питао сам их јел имају парадајз. Рекоше ми да немају. Хаха.

Морам да вам кажем нешто што ми је упало у око, ај што на Наксосу има дрвених бандера али 1 дан сам био на Миконосу и чак и тамо има дрвених бандера за струју на све стране. Нисам могао да верујем. Па код мене у Ћуприји су те дрвене бандере за струју ЈОШ ОДАВНО замењене бетонским а на Миконосу који је можда и најскупље острво на Медитерану, још увек их има!

Иначе, многе ствари о којима су наши медији летос писали о кризи у ГР су напросто преувеличане, медији често генерализују ствари и катастрофализују ситуацију, и од муве праве слона. Поготово Блиц. Истина је да је било неких ограничења са платним картицама и такође Вестерн Јунион дуго није радио тј. било је забрањено слање новца из ГР у иностранство. Пред крај лета су ту забрану смањили и дозволили су слање новца из ГР ван, 500 евра, е сад, дал дневно, дал месечно, је**м ли га. Могуће је да су досад ту забрану скроз скинули.

И да вам испричам још нешто: Нећете веровати на који начин сам избоксовао бољу цену авио-карте кад сам се враћао из ГР! Жива истина је у питању. Летење са Наксоса је прилично компликовано, скупо и ограничено па сам летео са Санторинија за БГ. Санторини је, иначе, близу Наксоса. Планирао сам да летим почетком септембра. Боравак у шенген зони ми је истицао 3. септембра. У августу сам почео да пратим датуме и цене на сајту Иџијана http://en.aegeanair.com/ . И било је неких јефтиних летова крајем августа и почетком септембра, међутим, како је време пролазило, поскупели су јефтине летове у августу и остала су им 2 јефтина лета 2. и 4. септембра по цени од 112е (Санторини-БГ-1 смер, без кофера) и још неки касније. И ја сам се мислио, дилемисао, тамо-овамо и решим ја да купим тај лет за 2. септембар пошто ми је 4. септембар било касно. То је била недеља и решио сам да сутра у понедељак купим тај лет у 1 туристичкој агенцији у Прокопиосу. И сутра, пре него што сам кренуо у агенцију, рекох ај да проверим још једном цену на нету пошто знам да те цене нон-стоп скачу и падају а и конкретно та цена је већ једном скочила па опет пала. И одем ја на нет и имам шта да видим-дигли су цену са 112е на 352е. И не само за тај датум него и за још неке датуме, е једино за 4. септембар остала иста. Ја сам се хватао за главу и питао шта сад да радим. Нема шансе да платим тоико, скупо је и имао сам само 2 варијанте-да чекам да опет спусте али је питање дал ће да је спусте и када а требало је да резервишем карту што пре. А може и да се деси да је још више подигну, тј. поскупе. Друга варијанта ми је била да зовем авио-компанију. Хаха. И ја се мислим, тамо-овамо, и рекох себи-ма зовем их, немам шта да изгубим, па ако ме прогласе за будалу-нема везе! Хехе. И телефон у руке и зовем Иџијан. Парафразираћу вам наш разговор:

....................................

Interesantno...ja sam 10 god u Grckoj...na plazama Atine se ove godine za pola sata masaze naplacivalo i po 5 evra...kineskinje...a mogu ti reci da ovde na palio faliro gde zivim postoji i massage lokal i cene su 10e za pola sata
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Цена масаже на плажи зависи од дела ГР и света и од тога ко је ради али рећићу ти просечне цене пола сата масаже на плажи:

Херсонисос, Крит-15е
Санторини-25е
Наксос-25е
Ретимно, Крит-25-30е
Миконос-35е
Барселона, Малага, Валенсија (мислим исто), Шпанија-5е
Гран Канарија, Шпанија 20е,
Гоа, Индија 4-5е...
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Оооооооо, па где си ти колега? :) О томе не знам пуно, знам само да је брање маслина тежак посао и да се маслине и наранџе беру на Криту. Наранџе се беру и на Пелопонезу а знам да се маслине беру на Криту зими и можда на јесен. То је оно што знам а за остале информације или претражуј ову тему или гуглај!
 

zoora1122

Početnik
Poruka
1
Pozdrav i ja sam mnogooo nov u ovome.
Zanima me kakve su mi sanse da odem na zakintos u glavni grad,i tamo probam da nadjem posao i smjestaj kada stignem? da li ima posla?
Mislim na ljetni period.
To bi mi bio prvi posao,i nemam nesto precizirano sta bi radio,volio bi da mi kazete ako neko zna,kakvi se poslovi nude,i kako sve to tamo funkcionise?
hvala unaprijed
 

conga93

Početnik
Poruka
25
Imam par drugara koji rade tamo kao konobari. Moze se zaraditi da radis sedis kuci stekas i to je to, ali znam oni kad dodju imaju mesec dana nesto para i opet na 0. Uglavnom se provode sa zenama ruskinjama itd :) nije ni to toliko lose al opet vratsi se kuci bez dinara
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
То колико ћете пара уштедети, то зависи не само од тога колико зарадите у ГР него и колико трошите, колико сте штедљиви, какви су вам прохтеви, да ли сте пушач....
 

SanjaSanya

Početnik
Poruka
1
Cao svima! Ja bi htela da provedem leto na Krfu i radim . Radila bi kao prodavacica u nekom butiku ili konobarica(sto je mnogo zabavnije),restoran,bar,neki klub i slicno. Vec sam 2 put bila na Krfu i sam zaljubljena u ostrvo.Upoznala sam puno ljudi i mogla bi da nadjem posao preko njih,al me zanimaju iskustva ljudi koji su vec radili kako su prosli,koliko su placeni poslovi po klubovima...Makedonka sam i sem makedonskog,pricam engleski,nemacki,francuski i srpski.Jezici su mi bas velika prednost a imam iskustva u rad u klubu i kao prodavacica. Hvala unapred! :drugari:
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Поздрав свима, ево корисних сајтова за посао у ГР и пут у ГР:

Министарство спољних послова Србије: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php
Шенген калкулатор: http://ec.europa.eu/dgs/home-affair...s/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Грчка амбасада у Србији http://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/
Српска у Грчкој http://www.athens.mfa.gov.rs/cir/

Аутобуски превоз до ГР:
Сијамос http://siamostours.rs/
ФПТ: http://www.fptravelpatrikalos.rs/

Грчка инфо: http://www.grckainfo.com/
Летњи посао у ГР: http://www.job4summer.eu/Default.aspx?id=1&lid=1
Посао на Криту: https://www.google.rs/?gws_rd=ssl#q=job+in+crete (има доста сајтова).

Е сад пошто знате да ја волим конкретно, објаснићу вам како да дођете до грчких острва бродом и до ГР авионом. Ово поготово важи за оне који до сада нису путовали бродом и авионом. Постоје више сајтова о бродовима у ГР ал овај је по мени најбољи:

https://www.ferriesingreece.com/

У ГР има неколико главних лука а највећа је Пиреус код Атине. Зависно од тога где путујете видите која вам лука одговара али Пиреус је највећа и главна.

Дакле, где пише From: Departure Port изаберете нпр. Piraeus, а где пише To:Arrival Port изаберете луку тј. острво на које идете. Где пише Date: изаберете датум путовања. Где пише Passengers изаберете број путника а Vehicles број возила које вам вози брод. Постоји могућност да вам брод вози кола или мотор али је ово скупо и ако то не користите онда је ова информација небитна. Кликнете на Search
Search for ferries departures и видите шта вам треба. Карту за брод можете да резервишете или купите и на овом сајту али ја то нисам радио. Ову карту можете купити и у било којој агенцији у луци а има их милион, као и на самом броду, поред улаза. На броду имате 2 улаза, мањи је за путнике (који иду пешке) а већи за возила. Као што видите цене карата и време путовања баш варирају, све зависи кад идете, где идете и којом класом.

ВАЖНИ САВЕТИ: Када дођете у Пиреус, може да се деси да чекате сатима на полазак брода. На броду BLUE STAR FERRIES http://www.bluestarferries.gr/en/ можете да уђете на брод најраније 45 минута пре искрцавања а мислим, најкасније 10. Ако имате кофере, треба да нађете неко место где ће вам причувати кофере док чекате на полазак брода, да их не бисте вукли са собом. Кофере можете да оставите у некој агенцији, или нпр. на железничкој станици у оним боксовима али се то плаћа и плус постоје и ограничења у величини кофера, неки већи кофери не могу да се убаце унутра. Мој вам је савет да идете од агенције до агенције и да их ПРЕ КУПОВИНЕ БРОДСКЕ КАРТЕ питате да ли би пристали да вам причувају кофере бесплатно до тог и тог времена ако бисте купили карту код њих. Негде на ово пристају, негде не, углавном распитајте се и где пристају, ту купите карту! Цене карата су исте код свих.

Што се тиче чувања кофера генерално, њих хоће да причувају и у неким хотелима бесплатно па размотрите и ту могућност. Важан савет је и да временски ускладите бродове, аутобусе и авионе ако мењате више превоза током путовања до жељене деститаније у ГР а највероватније хоћете, да оставите довољно времена (луфта) између превоза да бисте стигли да се организујете ако аутобус (пре брода) закасни и слично.

Е сад авион. Ер Србија: https://www.airserbia.com/sr
Иџијан Ерлајнс: http://en.aegeanair.com/ До неких острва вози и Виз Ер.

Пошто сам путовао Иџијаном писаћу за Иџијан. На аеродрому треба да будете сат и по до 2 пре лета и овде је временска организација веома важна и зато идите тамо на време. Конкретно аеродром у БГ није велики али када путујете први пут авионом из Србије за Грчку ко ја прошле године ипак вам треба одређено време да пронађете прави излаз на ком ћете чекати авион тј. ваш лет. и генерално да се снађете на аеродрому. Ево како се авионска карта за Иџијан плаћа преко веб сајта авио компаније платном картицом. Потрудите се да на картици имате довољно евра. Постоји више начина за резервисање, ако вам требају јефтини летови, идете на овај линк: http://en.aegeanair.com/plan/low-fare-calendar/ то вам је Low Fare Calendar а ово вам је класичан начин резервације лета:

Кликнете на https://en.aegeanair.com/plan/book-a-flight/ (писаћу латиницом):

Ako polaziš iz BG na From: izabereš BEG, to ti je međunarodna skraćenica za Aerodrom Nikola Tesla, a na To: izabereš aerodrom na koji slećeš, ako slećeš u Atinu biraš ATH. Možete da štiklirate i +/- 7 Days zbog varijacije datuma. Ako putuješ sam bez dece Adults Children Infants ostaje kako jeste.

Štikliraj One way ako ne znaš kad ćeš da se vratiš.

Departure klikni na kalendar i izaberi datum putovanja.

Klikni na Search.

Pokazuje ti let, klikni na Next!

Ako ti pokazuje neke hotele, a ne zanima te hotelski smeštaj u gradu gde je aerodrom na koji slećeš, klikni na Proceed without Hotel (skroz dole desno).

Ako ti pokazuje neka kola, klikni na Proceed without car.

Title MR za muško i MS za žensko, mislim, možeš i dr ako oćeš. :mrgreen:

Ime, prezime. S tim što ako ti se prezime završava na IĆ umesto Ć pišeš C.

Dole i-mejl.

Broj telefona počinješ šesticom (ako ti levo piše +381)

Štikliraj Receive SMS confirmation.

Ideš na Next!

E sad ne znam tačno kojim redosledom ide dalje, ali otprilike ovako:

Pitaće te za prtljag-kofere. Ako imaš para plati i to odma, ako nemaš, to možeš i posle tako da ne moraš da ih štikliraš.

U polje o kartici vidi tačno kako ti se zove kartica pa to polje štikliraj.

Pitaće te za neku decu i donaciju od 2 evra, to kako oćeš.

I tu ispod dece piše nešto kao u vezi adrese, Company name, adress...to ništa. Tu ništa ne štikliraš.

Nudi i neko putno osiguranje, to kako hoćeš.

E sad za katicu:

Broj kartice to ti je onaj dugačak broj što piše na kartici.

Sigurnosni kod, to ti je trocifreni broj koji ti piše ispod potpisa (signature) na zadnjoj strani kartice.

Vreme isteka karice to ti isto piše na kartici, izabereš taj broj, meni je 02 2019, naprimer. U tom je formatu.

Card holder name-tu kucaš ime i prezime vlasnika kartice. Isto prezime, umesto Ć, kucaš C.

Dole štikliraš da prihvataš njihove uslove, pravila bla bla, to ti je skroz dole levo.

Idi na book!

Ako treba još nešto da se potvrdi, potvrdi ali mislim da ne.

AKO IMAŠ KARTICU TELENOR BANKE, ako je sve u redu sačekaj da ti stigne potvrdni sigurnosni kod. To ti je šestocifreni broj koji ti stiže porukom na mobilni.

Ukucaj ga tamo gde treba, gde piše na sajtu, potrvdi i gotovo.

Na kraju ti pokaže celu rezervaciju! Predlažem ti da za svaki slučaj je pošalješ sebi na mejl mada ne moraš pošto će ti i oni poslati. I predlažem ti da sačuvaš taj dokument koji ti se pojavi na kraju-rezervaciju karte u tvoj kompjuter. Za svaki slučaj. E sad postoje više načina kupovine karata, može ovako preko sajta kompanije, može preko sajta agencije ili lično u agenciji, možete da uradite check in preko neta ili na automatu na aerodromu, a na nekim aerodromima je dovoljno da im pokažete kartu na smartfonu...

Ovo sve što sam vam objasnio treba da radite oprezno i brzo u isto vreme jer ako odugovlačite, on vam prikazuje grešku pa vas vraća na početak. Najteže je to raditi prvi put tj. kada ne znate tačnu proceduru i redosled koraka. Na karti vam piše koji izlaz (GATE) vam treba na aerodromu a možete da pitate i na terenu. Kada sletite na aerodrom u Atini (iz BG) odmah posle pasoške kontrole desno vam se nalazi toalet tako da tu možete da se olakšate pre uzimanja kofera, ovo vam preporučujem da uradite, a koferi neće nigde da begaju :mrgreen:, ili će da se vrte na onoj traci ili će da vas sačekaju pored pulta (šaltera), tu blizu. Inače, kad slećete u GR, piše vam SCHENGEN i NON-SCHENGEN jer postoje 2 reda za putnike, zavisi odakle dolazite. Ako dolazite iz BG stajete u red NON-SCHENGEN i tu čekate pasošku kontrolu tj. red do šaltera.

О цени лета не брините барем кад су Грци у питању, ако приметите да скаче и пада нон-стоп (цена авио-карте за лет одређеног датума) зовите их слободно телефоном и ценкајте се са њима, тј. тражите им да врате цену на првобитни (нижи) ниво или да је спусте на ниво минималне цене лета за то место тог месеца. Ја сам се прошле године ценкао са њима и успео сам. :mrgreen:

Што се тиче Миконоса, тамо сам био само 1 пут и нисам могао да верујем кад сам видео дрвене бандере за струју. :lol: Па у Ћуприји су те дрвене бандере за струју укинуте још одавно а Миконос је 1 од најпознатијих и најскупљих туристичких дестинација а тамо још увек постоје. Чудно! Иначе на Миконосу имате стару и нову луку тако да то морате да разјасните ако тамо идете или одатле одлазите бродом. Распитајте се која вам лука треба и који бродови из које луке полазе. Ако вам требају неке ближе информације о Миконосу, у БГ постоји Миконос кафе кога држе наши људи који су дуго живели и радили тамо тако да можете да обиђете

http://www.mykonoscafe.rs/

да их позовете или да свратите. Поздрав.
 

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Ево да се одужим овом форуму јер сам и ја доста тога о сезонском послу у ГР сазнао захваљујући овом форуму. Дакле, пишем вам своје прошлогодишње искуство из ГР: z:)

Цело лето сам био у ГР, већи део сезоне на Наксосу, мањи на Криту и КОНАЧНО сам успео да извадим ГР из кризе, финансијске дубиозе и економских потешкоћа! :mrgreen: Отишао сам у ГР авионом са колегом, прво БГ-Атина а после Атина-Санторини. Карту сам платио (у 1 смеру наравно) око 130-140 евра (са 2 кофера). Авион путује БГ-Атина просечно сат и 40 минута и Атина-Санторини 45 минута. Преспавао сам на Санторинију и ту крећу догодовштине. У току вожње авионом (или на аеродромима) су колеги точкиће поломили на 1 коферу а и други су му оштетили али мање. Први је био потпуно нефункционалан! У таквим случајевима, идете у Изгубљено-нађено на аеродрому и пријавите оштећење кофера мада не би било лоше ни да сликате кофере још пре пута за сваки случај! Углавном, попуњавају се неки обрасци и пријаве, процедура је ВЕОМА КОМПЛИКОВАНА, дуго се чека и ви наравно купите нови кофер одмах а авио-компанија вам после месец-месец и по дана уплати обештећење на текући рачун. Својим очима смо видели на аеродрому на Санторинију како радници бацају кофере потпуно непажљиво, ломе их, бацају! Није ни чудо што их поломе после! Дакле због овога је ВЕОМА ВАЖНО купити квалитетне кофере, нека су и мало скупљи али мора да ваљају! И НИКАКО НЕМОЈТЕ више да купујете кофере код Кинеза у Србији јер су стварно катастрофа! Ево ја сам купио у Метро-у (продавница обуће) и моји су издржали! Такође је ВЕОМА ВАЖНО да купите кофере са 4 точкића, они су практичнији, мобилнији, стабилнији и МНОООООГО БОЉИ од кофера са 2 точкића! Неупоредиво бољи!

Дакле, уђемо у аутобус испред аеродрома на Санторинију и чекамо да идемо у главни град Фиру! Ако ми верујете, аутобус је све време био упаљен а ми смо чекали ОКО САТ ВРЕМЕНА на полазак ка граду! И кад сам ја питао кондуктера зашто смо толико чекали, он ми је рекао питај ове тамо и показао је на аеродром! чекали неки авион очигледно! Грчка је, по много чему, неуређена земља а аутобуска компанија КТЕЛ на Санторинију је веома неорганизована! Још 1 доказ за то је да на реду вожње који ти на станици дају одштампано, нема кад иде бус за луку и Фиростефани! Да се крстиш! :zroll:

Углавном, брод за Наксос путује око 2 сата а цене варирају! Санторини је, иначе, прескупо острво и деру те на сваком кораку! На Наксосу смо у јуну нашли собу за 400 евра, плаћали смо по 200, ценкањем смо спустили са 600. Соба је фантастична. Апартман са елементима луксуза на неких минут пешке од плаже пречицом а путем 5. Тераса гледа косо на море. :zskace: Дакле, клима, кухиња, пространо... Близина најјефтинијег супермаркета се подразумева због укупне уштеде! z:lol: Такође и судбинска веза са Еко-пумпом! Хехехе.

Одем у 1 ресторан који је исто ту близу и питам кувара дал имају вишак хране (из посуда, наравно), каже-да, јел можете да нам га дајете свако вече? Каже може! :mrgreen: Уосталом, боље да дају нама него да бацају! И купимо 1 пластичну посуду и давали су нам стварно доста! Додуше храна им је некад стварно била безвезе али је углавном била ОК. Пар пута су нам чак и рибу давали. Хехе. Е сад, ово вам можда делује мало на граници достојанства и поноса али ово се ради због генералне уштеде и бржег гурања света напред! Хаха. Дакле, ту храну сам узимао свако вече после посла и ово би свима препоручио да раде тј. да питају, поготово ако знате власника ресторана или кувара! Уштеда на сезонском нивоу је значајна! Неколико пута сам их масирао и тако им платио у натури! Хехехехе!

Дакле, ко што сам вам раније причао, Наксос је фантастично острво, људи су супер, љубазни, добри, срдачни, море и плажа су екстра, ма центар света бре! Домаће, грчко, становништво је невероватно љубазно а и туристи су добри! Ове сезоне је Димос (грчка комунална полиција) имао појачану контролу, мало више су нас гонили, додуше, више црнце а нас и Кинезе, не толико! Тако да сам морао више да се пазим и кријем! Патролирали су чешће него раније, црнце (који продају све и свашта по плажама на црно) су често хватали и одузимали им робу и писали им казне по 500 евра, е сад да ли су им те казне стварно стизале то не знам! По мојим информацијама, тамо нико сем мене и колеге не ради за себе, Кинези раде за "мафију", уствари сви они дају пола зараде "босу", црнци раде за неког Грка итд. Кад се намноже некад стварно знају да буду нападни и да досађују туристима на плажи!

Што се тиче собе/стана, ја то тражим у свему што је од бетона, дакле, хотели, апартмани, зграде, виле, чак сам пар пута и у приватне куће/дворишта ушао и питао (не знајући, наравно) и они ми кажу-приватна кућа и ја се извиним и терам даље. Хехе. Као што сам вам рекао за јун, становао сам у апартману и могуће је наћи и апартман за мале паре, а поготово ако се ценкате свуд редом ко ја! Хаха! За јул и август је мало фалило да нађемо собу у апартманском комплексу са базеном, наравно, ради се о соби у приземљу (класика) иза, за 500е (250 понаособ) али још није било готово а касније су је издали! Хоћу да кажем да ће вам се десити да видите неки луксузни хотелски или апартмански комплекс и кад видите палме и базене и колико све сија, да ћете се уплашени превисоком ценом и одустати од тражења собе ту али немојте пошто као што сам рекао, чак и ту је могуће наћи неку скромнију и јефтину собу или неки мањи апартман иза или у приземљу комплекса по прихватљивој цени! Дакле, питајте и тражите свуд редом! Ја сам чак питао и у хотелу са 5* за собу! Никад се не зна, можда имају неки собичак за особље! Хехе!

Дакле, конкретно, што се тиче јула, тражио сам собу у јуну (савет је, да кад год можете тражите собу раније тј. на време а не да чекате последњи дан) и дошао сам у неку зграду, лепа зграда, рекао бих да је прилично нова, али као и на многим местима у ГР нема никакве ознаке, имена, броја телефона, нити уопште знам да ли издају собе! Али ја каквог ме мајка родила, упоран, одем у суседни хотел и питам да ли у тој згради издају станове каже да су прошлог лета издавали и ја их питам за број телефона тога који издаје и она ми рече да она не зна али да зна радница у хотелу преко пута пошто је то иста фирма! И дођем до броја и позовем га и он се јави и ја га питам да ли издаје собе на месец дана-каже да, и дође да ми покаже собу! Хехе! По вратима и неком лому на поду укапирам да ту дуго нико није становао и да могу да се ценкам! И он ми каже цену 30-35 евра дневно и ја му спустим на 600 евра за месец! Хехе. Дакле, то је максимум који смо могли да платимо за 1 месец! Соба је исто супер, не тако добра као у јуну али је близу плаже, на неких минут и по пешке! Дакле, кухиња, еркондишн, солидни услови... Опет приземље!

У августу и септембру сам становао у истој соби као и 2015., соба јесте мала али је неких 5 минута од плаже, нема клима, има мала кухиња, приземље, и што је најважније близу је Еко пумпе! Хехе! Плаћали смо је 400 евра! Иначе, у августу је веома тешко наћи собу по пристојној цени, све је пуно, скупо и заузето и сви станодавци би да издају собе на ноћ а не на месец!

Осим хране у ресторану, неко време су нам бесплатно давали и пецива у пекари увече, и лубенице и диње тамо где смо становали! Хехе. Мање сам радио него претпрошле године ал сам опет после сезоне био уморан ко пас и сломљен!

Имао сам проблема са пар закупаца плажа али је све углавном било ОК! Што се тиче сезоне, туристичка сезона је била слабија од претходне али то је увек тако! Ове сезоне су тамо долазили сиромашнији туристи. И време је било лошије него прошлог лета, или је било ненормално ветровито или је било врело па је било тешко за рад! 30. септембра сам отишао на Крит и тамо остао до 20. октобра, после привременог смештаја сам платио супер собу и то у Наксошкој улици, хаха, 150 евра за 15 дана! Дакле, колико-толико успешно сам завршио радну сезону и мисију у ГР за прошлу годину и вратио се кући!

Што се тиче ресторана, негде вам неће давати бесплатно храну или зато што немају готову храну већ све спремају по потреби, или зато што вишак хране искористе (искомбинују) сутра, тако да на Криту нисам то нашао. Што се тиче најјефтинијег супермаркета (или мегамаркета) на неким местима у ГР се ови маркети налазе на крају села или града (као нпр. Лидл и Керфур у Амудари) тако да се не исплати тражити собу близу њих ако вам је све остало далеко! Мада у сваком случају треба тражити собу близу јефтине продавнице! Идеална комбинација би била да вам соба буде близу најјефтинијег супермаркета и ресторана где вам дају храну бесплатно и ја сам управо то и нашао на Наксосу! Дакле, немојте да вас мрзи, тражите собу/стан свуд редом и гледајте да уклопите све ове факторе!

Поздрав. z:poz:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.