Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Krenuo da gledam Preacher, po starom slavnom stripu. Bivsi placenik nasao veru,postao svestenik na klimave noge, kad naleti na novog najboljeg druga,koji je igrom slucaja neozbiljni vampir star sto i nesto leta, panker, pijandura i gresnik,ponekad i glas razuma, dok ga sve vreme juri dobra treba iz starih vojnickih vremena, resena da ga ubedi da se vrati starom poslu. no, zajedno ih ujedine neke nove okolnosti: pretnja po svet od strane necastivih sila kojima se valja usprotiviti za spas covecanstva...e sad, ja sam ogledao tek dve epizode, ima ih 24, dve sezone...malo je razvuceno u pocetku, pa me interesuje, ako je ko gledao vec, da li se nastavlja dalje u istom tempu, ima li promene neke, vredi li ispratiti? ko zna?:pop::ceka::lol:

Gledaj i dalje . . .

kao retko gde druga sezona je jos bolja , i neke se stvari su se polako poslozile

Marseille
http://www.imdb.com/title/tt4003966/

Francuska serija, Depardje glumi gradonacelnika Marseja - politika, korupcija, developeri i kriminalci... Nije spektakularno, nego onako ok za gledanje.
marseille_still.jpg

O seriji "Preacher" sam vec pricao. Kao neko ko je citao graficku novelu, serija je veliki promasaj. Uspela je da ocara samo mali deo neke polumracne atmosfere i morbidnih situacija iz graficke novele, ni blizu onome sto bi trebalo.

Inace skoro sam zavrsio sa gledanjem serije "Goliath", prve sezone (koliko sam video u medjuvremnu pocela druga). Maestralni Bili Bob Tornton glumi posrnulog advokata, alkoholicara koji prihvata slucaj protiv multikorporacije koju zastupa firma koju je osnovao, a koju vode njegova bivsa zena i bivsi prijatelj (sada neprijatelj). Iako zaplet nije neki nov, opet ova serija je nesto najbolje sto sam u poslednje vreme gledao. Mislim da ne bi bila ni upola dobra da nije Bili Bob u njoj. Covek je i ovde "Dirty Santa", sa svim porocima koje covek moze imati, a opet briljira u svojoj struci. Preporuke.

Citao sam i ja strip, davno... To je ono sto sam primetio u seriji: mnogo gnjaave u pocetku, barem na primeru prve 4 epizode. Sve je nekako labavo povezano. Ali sam zazmurio na to, jer sam skapirao da je to kompromis u cilju isticanja price i oblikovanja likova ( odn. cuvenih `baloncica` teksta), ali je, slazem se, time naruseno sveto jedinstvo teksta i slike u stripu. Strip je mnoooogo dinamicniji od serije, a tekst ostaje jednako pregnantan, cak i kad je cinicniji, a ujedino i interesantniji.. U seriji se oseca manjak te stripovske dinamike i to je ono sto smeta. Izgleda da su mozgovi koji su je sklepali igrali na kartu tradicionalne americke lenjosti u povezivanju brze akcije i smisla, pa su isli na sigurno - a to je smisao. Misleci da ce cenjeni publikum da se pogubi, postigli su kontra-efekat i bas ta konfuzija se oseca u samom startu... Pravi kik krece tek oko 5.epizode, kroz taj eho stripovske stamenosti dolazi se i do finala prve sezone, pa je pozvanje Boga andjeoskim telefonom za otkrovenje u crkvi spektakl koji je morao da se pojavi kao kompenzacija za prethodno razvlacenje.

Poslednja izmena:
Dix pour cent / Call My Agent

Francuska serija o agentima filmskih glumaca. Dinamicno i duhovito, u svakoj epizodi se resava drama nekog klijenta agencije (cuveni francuski glumci i glumice glume sebe, pa tako epizoda sa Sesil de Frans, Izabel Adjani, Natali Bej, Zilijet Binos, Kristorefom Lamberom), i naravno razne nesuglasice i spletke izmedju kolega... a svi su malo blesavi i cinicni i dekadentni... Bas sam uzivala, Francuzi su carevi.

Dix-pour-cent-le-tournage-de-la-saison-2-va-commencer.jpg

Ovo je jedina ''serija'' koju gotovo redovno gledam...Ima i dokumentarni i igrani deo i oba su odlična, verna priči ne neke maštarije, sviđa mi se i ambijent njegovog studija, podrum/prizemlje od stare cigle...:cool:Verovatno mi ''misterije srpskih muzeja'' ne bi bile tako privlačne, jer budimo realni ovde nema mnogo šta da se vidi, ali tamo! Prosto je neverovatno koliko muzeja imaju i kako umeju da ih ''izreklamiraju'' i da nabave stvari koje zaista privlače ljude i donose zaradu...

Izasla je nova sezona Vikinga, bas me zanima ko ce sada poneti glavnu ulogu, mozda jedino Ivar ima neki potencijal
Pratim trecu sezonu Mr. Robot-a, serija je i dalje na istom vrhunskom nivou, prica je i dalje mindfuck i svidja mi se sto se preplice sa relanim dogadjajima, poput tipa izbora Trampa za cp-a
Poceo sam da gledam Deadwood na preporuku jednog forumasa, trenutno sam na drugoj sezoni. I ako nisam neki ljubitelj vremena Westerna serija drzi paznju i lepo se razvija, preporucujem

Zanimljivo što je post o Deadwood-u iznad Godlessa, jer se tako i serije mogu posmatrati :lol: Dedvud ipak prevazilazi okvire vesterna i funkcioniše odlično kao drama, dok Godless mnogo više potencira klasične kaubojske trope, ali ni tu nije dovoljno jak. Bajdvej pisao sam recenziju o prve dve epizode, koliko sam dodsad pogledao:
https://vurecenzije.wordpress.com/2...01-pokusaj-klasicnog-vesterna-ili-nesto-vise/

Danas čitam neki intervju Radoša Bajića u Blicu gde kaže kako ovde ljudima ''nije stalo do nacionalnih vrednosti'' u filmovima i serijama...Ne bih se baš složio, ono štp ja vidim je snimanje isključivo filmova i serija sa ''nacionalnom'' tematikom npr ''Montevideo'' ili ''Nemanjići'' i serija gde se ljudi odavde veličaju kao gangsteri, što opet nije istina u stvarnom svetu, možda i to ulazi u nacionalni panteon, bilo bi lepo da neko definiše koje su to ''vrednosti'' koje naše televizije treba da veličaju jer iskreno, teško mi je da nađem neku, koja bi bila objektivno pozitivna ne pozitivna za nas same...Sve ovo jako podseća na devedesete i ''pumpanje'' nacionalnog ega sem što su nam sada slomljeni zubi pa možemo samo da plačemo ''do neba''...

Mindhunter, odlična nakon dužeg perioda. 10tka.
th

Odgledala i SINNER, sad razmišljam što dalje.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Izasla je nova sezona Vikinga, bas me zanima ko ce sada poneti glavnu ulogu, mozda jedino Ivar ima neki potencijal
Pratim trecu sezonu Mr. Robot-a, serija je i dalje na istom vrhunskom nivou, prica je i dalje mindfuck i svidja mi se sto se preplice sa relanim dogadjajima, poput tipa izbora Trampa za cp-a
Poceo sam da gledam Deadwood na preporuku jednog forumasa, trenutno sam na drugoj sezoni. I ako nisam neki ljubitelj vremena Westerna serija drzi paznju i lepo se razvija, preporucujem

Bravo za onog tko ti je preporučio jer je serija vrhunska. :)

Back