Pa mislim da ni u stripu nikad nije tačno objašnjeno kako je nastao virus; valjda je mistifikacija najbolje oruđe u ovakvim slučajevima jer mnogi fanovi mogu da budu razočarani. Isti je slučaj i sa Šerlokovom insceniranom smrću koja nije objašnjena, jer posle tih silnih teorija tokom godina, autori serije su skapirali da nijedno objašnjenje neće biti dobro objašnjenje.
Svet TWD-a nije naš svet, već paralelni svet gde "zombiji" nisu poznati čak ni u fikciji, nikad nećeš ukačiti neke aluzije na zombi-klasike i slično baš zato što su autori odlučili da to bukvlano iščupaju iz tog univerzuma da bi stavili ljude u poziciju potpunog neznanja. Jer naravno da ćeš ti znati, posle silnih filmova i knjiga i stripova, da zombije treba pucati u glavu, da su spori, ali snažni itd itd. Na taj način se gradi tenzija.
Gledao sam sve navedene, jedino sam The road čitao samo. Ali moraš uzeti u obzir da je ovo ipak serija, i da duže traje, te da se priča mora raširiti, sad, poenta jeste raširiti priču na taj način da se trajanje iskoristi kao adut za građenje atmosfere, likova, priče. Sve je to moguće ostvariti, ako si gledao Breaking Bad sigurno znaš da je u početku to bila užasno spora serija, ja sam čak hteo da odustanem posle dve epizode, ali nešto me je vuklo i posle sam se navukao, četvrta i peta sezona te serije su nešto najgenijalnije što je izašlo u formatu tv serija. Mislim da i ovde može biti isti slučaj, treba samo dati vremena seriji da razvije ono što je htela.