Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Deep State

MV5BMTA1MTA4MjU5MjReQTJeQWpwZ15BbWU4MDg3Mjc0NjAy._V1_SY1000_CR0,0,735,1000_AL_.jpg

Babylon Berlin (2017– )
Њемачка серија која је право освјежење, крими прича смјештена у бурним политичким превирањима Вајмарске републике, праћена интригама и завјерама, глума врх, одлични дијалози, нема клишео често присутног у таквим серијама, прилагођени том времену, тадашњем схватању, често су у првом плану моралне дилеме главних јунака, кроз један Фасбиндеровски приступ дочаране су супротности једног гламурозног, без скрупула, монденског Берлина и сиромашног гета, гдје влада и другачије схватање и други вриједнони систем.
Радње течна, драматуршки одлично одрађено, кроз оснвну тему испреплиће се више прича (јако пуно сличности не само по времену које обрађује има са "Сенкама на Балкану") ту је сваки дијалог и секвенца пажљиво одрађени.
Апсолутно одлична серија којој не могу наћи замјерке.
Оцјена 9/10

Prilicno dobra. U nedelju je posljednja episoda od osam.

Prve tri, cetiri epizode su uvod bez nekog veceg znacaja. Objasnjavaju kako je sve krenulo.
Epizode 4-7 su prilicno vazne, znacajan dijalog da se pohvataju i raspetaljaju konci. Interesantno je da tek u sedmoj eizodi dolazi do vrhunca radnje, pred sam kraj serije. Tako da ako neko kaze da je serija dosadna to je razumljivo.

Sto se mene tece, glavni junak je detektiv Wayne Hayes (Mahershala Ali), "retardirani juznjak sa govrnom manom" (slang) kojeg je cesto tesko razumjeti na engleskom. Vi koji cete gledati sa prevodom ste spaseni njegovog roktanja. Njegov partner je Roland West (Stephen Dorff).

Hayes pokusava rijestiti slucaj nestale djevojcice 1980. godine, istinski, SPOILER
za njenog oca zvanog Tom Purcell koji je alkoholicar, gay, i jedna totalno propala osoba. Ova dvojica su dva glavna majmuna u malom gradicu Arkanzasa u kojem dominira fabrika piletine, i gdje izgleda osim ove dvojice majmuna svi znaju o cemu se radi. Stephen Dorff (detektiv Roland West) kao partner kanalise istragu, on ima menadzersku ulogu.

Prica dobija novu dimenziju oko cetvrte epizode, 1990. godine, kada saznajemo da je curica ziva, da se prebiva po sirotistima, po ulici, i prostituise. Radnja se ispreplice izmedju 1980., 1990., i 2015 godine.

Slucaj je prakticno rijesen sto se gledaoca tice u epizodama 5-7, svi dokazi su iznjeti na ekran. I tada, u sedmoj epizodi, dolazi do vrhunca radnje posto se kljucna radnja odvija 2015. godine, takoreci u danasnje vrijeme. Radnja iz 1980. i 1990. je samo da popuni informacije iz proslosti.

I cekamo rasplet, u osmoj epizodi, da vidimo o cemu se ovdje zapravo radi, sta hoce Hayes, sta hoce West, sta oni vise traze od zivota 2015. godine - ova dva "stara prijatelja." Sta ih tjera da naprdivaju o slucaju iz 1980. godine? Sta ce njima donjeti mir i spokoj?
U nedenju osma i zadnja epizoda.

Poslednja izmena od moderatora:
True Detective (2019)
Не спадам у гледаоце који серије гледају епизоду по епизоду, правећи паузу од 7 дана, сачекам крај серије па онда у цугу погледам. Тако је и са овом серијом.
Води се као III.сезона, но свака сезона је засебна серија (слично као и у серији "Fargo"), или боље рећи осмосатни филм.
Сличности наравно има. Основна тема, сама истрага је само онај темељ око којег се испреплићу приче главних и споредних јунака, њихове дилеме, страхови, кошмари, покушаји да то све ускладе са својим животима. За разлику од прве двије, сада пратимо јунаке кроз 3 временске епизоде, 1980у, 1990у и 2015у, опсесија која траје 35 година и случај који ће обликовати животе и главних јунака и епизодиста у серији. Трансформација глумаца кроз тај период је нестварно добро одрађена.
Сви ликови су сложени, нема ту негативаца или позитиваца, све је овај случај промијенио. Прича пребогата, свака сцена, дијалог, монолог са сврхом, нема клишеа уобичајених за ову тему, предвидивих заплета или расплета, драматуршки добро одрађено, глума врх, дијалози у распону од одличних до прејаких, нису баш за гледаоце који се прешалтају са ријалити садржаја, тјерају на размишљање, за истинске филмофиле и који воле ове теме, био би гријех не погледати ову апсолутно одличну серију.
Оцјена 9/10

True Detective (2019)
Не спадам у гледаоце који серије гледају епизоду по епизоду, правећи паузу од 7 дана, сачекам крај серије па онда у цугу погледам. Тако је и са овом серијом.
Води се као III.сезона, но свака сезона је засебна серија (слично као и у серији "Fargo"), или боље рећи осмосатни филм.
Сличности наравно има. Основна тема, сама истрага је само онај темељ око којег се испреплићу приче главних и споредних јунака, њихове дилеме, страхови, кошмари, покушаји да то све ускладе са својим животима. За разлику од прве двије, сада пратимо јунаке кроз 3 временске епизоде, 1980у, 1990у и 2015у, опсесија која траје 35 година и случај који ће обликовати животе и главних јунака и епизодиста у серији. Трансформација глумаца кроз тај период је нестварно добро одрађена.
Сви ликови су сложени, нема ту негативаца или позитиваца, све је овај случај промијенио. Прича пребогата, свака сцена, дијалог, монолог са сврхом, нема клишеа уобичајених за ову тему, предвидивих заплета или расплета, драматуршки добро одрађено, глума врх, дијалози у распону од одличних до прејаких, нису баш за гледаоце који се прешалтају са ријалити садржаја, тјерају на размишљање, за истинске филмофиле и који воле ове теме, био би гријех не погледати ову апсолутно одличну серију.
Оцјена 9/10

Cela serija je koncipirana tako da te navede da pomisliš da se iza radnje krije nešto neverovatno mračno, misteriozno i strašno, međutim kad se na kraju sve raspline dobijaš jedno veliko razočarenje, apsolutno ništa posebno (isto važi i za Taboo i The Night Of). Ne znam zašto kažeš da nema klišea jer ih ja ovde vidim podosta. Nekakvi isprazni, gotovo smešni mačo dijalozi, razvučena radnja, melodrama... spisak mana nije baš mali, jedino što bih pohvalio u sve tri sezone jeste dobra atmosfera i gluma glavnih likova. Iako sam se i sam u početku naložio na ovu seriju, sad iz ove perspektive moram da kažem da je žešće precenjena, serija koja obećava mnogo više nego što isporučuje na kraju.

Cela serija je koncipirana tako da te navede da pomisliš da se iza radnje krije nešto neverovatno mračno, misteriozno i strašno, međutim kad se na kraju sve raspline dobijaš jedno veliko razočarenje, apsolutno ništa posebno (isto važi i za Taboo i The Night Of). Ne znam zašto kažeš da nema klišea jer ih ja ovde vidim podosta. .
Конкретно који клише?
Смисао серије јесте тај да то одудара од постављеног обрасца код ове теме, да то мора бити нека опака завјера, гдје "дежурни злоће" помјерају границе у својим монструозним сплеткама и непочнштвима.
И ту се одудара од битног клишеа код ове теме, у серији нема негативаца (па и овај Херис који би могао проћи као "злоћо" све чини како би заштитио друге, надређене или људе до којих му је стало), неки потенцијални опаки монструм, "једнооки црнац" (извињавам се онима који нису погледали серију па нека не читају) је вођен племенитим мотивима, и ту важи она "пут до пакла поплочан је добрим намјерама", покушало се наћи рјешење за стање опсесије жене моћника, наравно не морално прихватљиво, и ствари су отишле по злу.

За разлику од дригих филмова/серија када се обрађују ове теме и гдје је обавезан спектакуларан епилог који ће бити кулминацација (и ту одудара пд клишеа), овдје је основна тема споредна за поруку серије, пуно важније су приче главних и других јунака, колико их је тај случај обликовао, и помогао да упознају сами себе, да разумију како свијет функционипе.
Зато су ту важни дијалози који нам много тога разоткривају. Између осталог и колико су то тешки случајеви, колико се лута у мраку, у једном дијалогу двојице главних јунака један другом каже да пола случајева није ријешио, а врстан је детектив, што јесте порука да је једно оно што полиција званично саопшти, најприхватљивија "истина" и што и нема везе са стварношћу.
Како год, немамо исти (филмски) укус, за мене апсолутно одлична серија

Ja sam iznad napisao komentar pa dobio poruku moda da stavim tekst u Spoiler. Spoiler ne postoji za ovu seriju. Radnja je totalno nebitna za glavnu poruku serije. Serija obecava detektivsku pricu, a u stvari nije detektivska prica. S te strane je prevara. A ono o cemu jeste ova serija, je trivijalna poruka zbog koje niko ne bi gledao ovu seriju.
Ovo je zadnji put da gledam bilo sta od ovih prevaranta.

Cela serija je koncipirana tako da te navede da pomisliš da se iza radnje krije nešto neverovatno mračno, misteriozno i strašno, međutim kad se na kraju sve raspline dobijaš jedno veliko razočarenje, apsolutno ništa posebno (isto važi i za Taboo i The Night Of). Ne znam zašto kažeš da nema klišea jer ih ja ovde vidim podosta. Nekakvi isprazni, gotovo smešni mačo dijalozi, razvučena radnja, melodrama... spisak mana nije baš mali, jedino što bih pohvalio u sve tri sezone jeste dobra atmosfera i gluma glavnih likova. Iako sam se i sam u početku naložio na ovu seriju, sad iz ove perspektive moram da kažem da je žešće precenjena, serija koja obećava mnogo više nego što isporučuje na kraju.

potpisujem

Конкретно који клише?
Смисао серије јесте тај да то одудара од постављеног обрасца код ове теме, да то мора бити нека опака завјера, гдје "дежурни злоће" помјерају границе у својим монструозним сплеткама и непочнштвима.
И ту се одудара од битног клишеа код ове теме, у серији нема негативаца (па и овај Херис који би могао проћи као "злоћо" све чини како би заштитио друге, надређене или људе до којих му је стало), неки потенцијални опаки монструм, "једнооки црнац" (извињавам се онима који нису погледали серију па нека не читају) је вођен племенитим мотивима, и ту важи она "пут до пакла поплочан је добрим намјерама", покушало се наћи рјешење за стање опсесије жене моћника, наравно не морално прихватљиво, и ствари су отишле по злу.

За разлику од дригих филмова/серија када се обрађују ове теме и гдје је обавезан спектакуларан епилог који ће бити кулминацација (и ту одудара пд клишеа), овдје је основна тема споредна за поруку серије, пуно важније су приче главних и других јунака, колико их је тај случај обликовао, и помогао да упознају сами себе, да разумију како свијет функционипе.
Зато су ту важни дијалози који нам много тога разоткривају. Између осталог и колико су то тешки случајеви, колико се лута у мраку, у једном дијалогу двојице главних јунака један другом каже да пола случајева није ријешио, а врстан је детектив, што јесте порука да је једно оно што полиција званично саопшти, најприхватљивија "истина" и што и нема везе са стварношћу.
odudaranje od klišea i obrazaca nije uvek i samo po sebi dobra stvar. meni je daleko bolje da bude nešto prepuno klišea i obrazaca a da bude zanimljivo i zabavno no da nema klišea (a kao što je kolega rekao, čak ni to ne stoji, jer i ovde ima baš dosta klišea i obrazaca, iako ne u raspletu) a bude dosadno i prejadno ko ovo što je ispalo
znači bukvalno ko sapunica jbt

Конкретно који клише?

Spomenuh već, sami dijalozi i karakterizacija likova, sve je nekako usiljeno, neprirodno i suviše melodramatično. Picolato bi po svaku cenu da fura taj imidž grubih, prekaljenih policajaca, koji često 'ne igraju po pravilima' ali su u suštini dobri i posvećeni... sve mi to dođe nekako paljevinski i ne osećam da likovi imaju neku dubinu.
Sve što si naveo što je vezano za kraj i rasplet serije nije mi Bog zna koliko originalno, gomila noar filmova je snimljena sa negativcima koji neretko imaju plemenite namere. Popularan izgovor današnjih pisaca za nedostatak spektakularnog epiloga kog su nam suptilno obećavali tokom cele sezone je nešto u fazonu: to ne bi bilo originalno, ovako je realističnije, odudaramo od klišea... međutim ja mislim da je to samo posledica njihove nemaštovitosti i nesposobnosti da smisle dovoljno kompleksnu i dobru priču.

Možda nisam bio baš jasan, teže mi je malo da opišem šta mi se tačno sve ne sviđa kod serije, ali jednostavno nisam zadovoljan i mislim da je precenjena.

Evo ti link od još jedne zanimljive kritike True Detectiva https://www.tportal.hr/showtime/clanak/kako-je-pravi-detektiv-postao-veliko-razocaranje-20140314
iako možda malčice previše ciničan, u načelu se slažem sa autorom.

Evo ti link od još jedne zanimljive kritike True Detectiva https://www.tportal.hr/showtime/clanak/kako-je-pravi-detektiv-postao-veliko-razocaranje-20140314iako možda malčice previše ciničan, u načelu se slažem sa autorom.
Наведена рецензија, критика или шта је већ. ове Зринке се односи на прву серију (или прву сезону, како ти згодније) "Прави детектив" из 2014-е, тако да не пишемо о истој серији.
Три серије се битно разликују, заједничко је име и што се кроз основну тему, детективску истрагу, испреплићу приче и драме јунака серије. Ајд можемо додати и псвећеност послу детектива партнера дијаметрално супротних моралних начела и пиања.
Узгред, за мене су све три серије (или сезоне) одличне, некима су разочарење, сваком по вољи.
Spomenuh već, sami dijalozi i karakterizacija likova, sve je nekako usiljeno, neprirodno i suviše melodramatično. Picolato bi po svaku cenu da fura taj imidž grubih, prekaljenih policajaca, koji često 'ne igraju po pravilima' ali su u suštini dobri i posvećeni... sve mi to dođe nekako paljevinski i ne osećam da likovi imaju neku dubinu.
Све зависи шта очекујеш од серије. Дијалози нису по обрасцу из прве серије када послије Растовог мудровања морате зауставити снимак да вам "мисао не би побјегла", но има ту подоста доброг.
Проблем у оваквим серијама је што се очекује да позитивци увијек доминрају у дијалозима. Не морају, посебно ако се лута у мраку.
Но опет, све зависи шта очекујете од серије.
Sve što si naveo što je vezano za kraj i rasplet serije nije mi Bog zna koliko originalno, gomila noar filmova je snimljena sa negativcima koji neretko imaju plemenite namere. Popularan izgovor današnjih pisaca za nedostatak spektakularnog epiloga kog su nam suptilno obećavali tokom cele sezone je nešto u fazonu: to ne bi bilo originalno, ovako je realističnije, odudaramo od klišea... međutim ja mislim da je to samo posledica njihove nemaštovitosti i nesposobnosti da smisle dovoljno kompleksnu i dobru priču.
Да ли је недостатак маште, идеје или се тежило да то добије реалистичну форму, да позадина и не мора бити нека мистерија, зсвјера, већ сплет несрећних околности, морали би питати режисера.
Епилог није неко коначно рјешење мистерије, већ режисер остваља гледаоцу да сам изведе закључке. Рецимо, часне сестре су учиниле пред Богом неопростив гријех и лажирале упокојење особе до које им је стало, како би је заштитиле, но да ли је то било уопште потребно? Да ли је била угрожена? Онај који би јој можда наудио је мртав већ пет година, моћник је такође дигао руке (чак га ни не занима судбина сарадника), једнооки црнац, тај потенцијални злоћо је прогоњен својим демонима. На гледаоцу је да изведе закључке.
Но како написах, основна тема је споредна, важније су приче главних јунака које је тај случај одредио. Сад што је то разочарало оне који очекују детективску причу са опаким крајем, шта да се ради.

a i rast je mudar u pm
nzm kako nekome mogu da se svide njegova debilna emo kvazidubokoumna naklapanja sem ako nije tinejdjer pa je u tom kvazinihilističkom pozerskom fazonu
jedan od najprecenjenijih karaktera ikad, umnogome mi je zagorčao gledanje inače solidne prve sezone
mada prva je stvarno remek delo u poredjenju s drugom a pogotovo ovom

Back