Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Све зависи шта очекујеш од серије. Дијалози нису по обрасцу из прве серије када послије Растовог мудровања морате зауставити снимак да вам "мисао не би побјегла", но има ту подоста доброг.
Проблем у оваквим серијама је што се очекује да позитивци увијек доминрају у дијалозима. Не морају, посебно ако се лута у мраку.
Но опет, све зависи шта очекујете од серије.
Što reče Sosuke, Rastova kvaziintelektualna proseravanja su upravo primer pozerskih i usiljenih dijaloga (ili monologa) u seriji. Ja svakako nisam zaustavljao snimak zbog njih.

- - - - - - - - - -

Наведена рецензија, критика или шта је већ. ове Зринке се односи на прву серију (или прву сезону, како ти згодније) "Прави детектив" из 2014-е, тако да не пишемо о истој серији.
Три серије се битно разликују, заједничко је име и што се кроз основну тему, детективску истрагу, испреплићу приче и драме јунака серије. Ајд можемо додати и псвећеност послу детектива партнера дијаметрално супротних моралних начела и пиања.
Узгред, за мене су све три серије (или сезоне) одличне, некима су разочарење, сваком по вољи.
To je jedna te ista serija, isti pisac koji primenjuje isti stil u svakoj sezoni i verujem da se dosta njenih zamerki u koje se odnose na prvu sezonu mogu primeniti i na preostale dve... Uostalom ako prva sezona važi za najkvalitetniju, a ima tolike zamerke na nju onda ne verujem da bi ista autorka mnogo bolje ocenila druge dve... ali na kraju krajeva kako si rekao - svakom po volji

Poslednja izmena:
Погледао сам (из друге) другу сезону True Detective.

Изненађујуће добро и напето, допадљиви нови ликови, прича закомпликована али ми је укупно баш легла.

Прошли пут нисам могао да је сварим, деловала ми је позерски и претенциозно.

Koreni - 8/10

The Last Kingdom - Trenutno u sred druge sezone . Za sad mi se sviđa , videćemo za ostatak : 8/10
images(2).jpeg
images.jpeg

Послато са TA-1032 уз помоћ Тапатока

The Last Kingdom (2015-)
Већ је поменута, завршена је III.сезона, коју сам као и прве двије у цугу погледао. Код оваквих серија обично новим сезонама то зна изблиједити, понестане идеја, радња упадне у неку колотечину, задати калуп, но овдје то није случај, појављују се нови ликови, обрађују историјски догађаји, колико већ знамо из оно мало историјских списа, уз наравно подоста и фикције, и трећа сезона држи по мени јако висок квалитет прве и друге.
Сама серија је мотивисана као енглески одговор на фантастичну серију Vikings (2013-), приказати ту временску епоху и догађаје из другог угла, и афирмисати тај неки зачетак енглеске државе, тада још под другим именом.
Овдје сам и пристрасан јер готивим историјске теме кроз филмове/серије, но ово је апсолутно одлична серија. Не треба је равнати са поменутом серијом "Викинзи" иако јесте одговор на ту серију, и обрађује приближно исто вријеме, имамо ту и другачији приступ и фокус је на дригим стварима.
Задатак серија/филмова које се баве историјским темама је да нам дочарају то вријеме, ту је вишак бруталних сцена неопходан, начин живота, морална начела и вриједности систем који су владали, и то се у овој серији успјело, и то би нам, такав образац наравно уважавајући и посебности наше српске историје, по мени, требао бити узор када обрађујемо кроз серије нашу историју. Од оних који раде како то треба, а Енглези раде када своју историју филмски обрађују, "треба красти" оно што ваља.
Радње течна, нема "празних ходова", непотребних сцена, тривијалних дијалога, драматуршки одлично одрађено, глума више него добра, дијалози са сврхом, у служби радње, а и да боље упознамо то вријеме, тешко је наћи замјерке овој серији.
Оцјена 9/10

Cela serija je koncipirana tako da te navede da pomisliš da se iza radnje krije nešto neverovatno mračno, misteriozno i strašno, međutim kad se na kraju sve raspline dobijaš jedno veliko razočarenje, apsolutno ništa posebno (isto važi i za Taboo i The Night Of). Ne znam zašto kažeš da nema klišea jer ih ja ovde vidim podosta. Nekakvi isprazni, gotovo smešni mačo dijalozi, razvučena radnja, melodrama... spisak mana nije baš mali, jedino što bih pohvalio u sve tri sezone jeste dobra atmosfera i gluma glavnih likova. Iako sam se i sam u početku naložio na ovu seriju, sad iz ove perspektive moram da kažem da je žešće precenjena, serija koja obećava mnogo više nego što isporučuje na kraju.

Каква црна мелодрама? Јеси ли гледао Сиркове филмове?

Баш је то и поента, мислиш да су из кулиса краљеви пакла и црни демони, а то су ипак неки људи... Што је још мрачније.

Ja sam gledao samo prvu sezonu ''detektiva'' i zaista mi se svidela ali sam imao osećaj da će se vino pretvoriti u sirće pa nisam ni skinuo drugu sezonu...Ne znam zašta se u novim serijama toliko širi osećaj bezizlaznosti i nihilizma, skoro kao kult toga, čak i najdrepresivnije stare serije ili filmovi su nudile bar neku nadu ili svetlo na kraju tunela...:neutral:

jer je to sad trenutno popularno, baš zato što su ranije ko što si reko preovladavale serije sa pozitivnom tematikom i sretnim krajem pa ko vele dosadilo to ljudima daj sad malo ''nihilizam'' i maloumna lupezganja pod okriljem filozofije da pomislu da su pametni i uspelo im je ofc
dakle čista komercijala ko i uvek, iz tih razloga se to radi

Каква црна мелодрама? Јеси ли гледао Сиркове филмове?

Баш је то и поента, мислиш да су из кулиса краљеви пакла и црни демони, а то су ипак неки људи... Што је још мрачније.

ma ok, sta god tebe zabavlja, mada si je dobro opisao gore malopre kao pretencioznu...

Ja imam neku moju teoriju da je pozitivan duh u ranijim filmovima i serijma povezan sa iščekivanjem novog milenijuma i svih nada koje su ljudi polagali u njega.

Kako je svanuo XXI vek, ljudi su shvatili da budućnost nije svetla, da je sve bila iluzija i sl. Zapadna društva i pojedinci stare i suočavaju se sa brojnim problemima. Depresivni su i u svakom pogledu sjebaniji nego ranije. Takvi su i filmovi i serije.

jel ima neko da je gledao seriju The Orville? kakvi su utisci?
Kombinacija Brannon Brage (TNG, Voy, Ent) kao producenta i Seth MacFarlane-a kao rezisera i glavnog glumca.

To sve objasnjava.

Lici na Star Trek, ali je vise komedija ili parodija nego drama.

Sa moje tacke gledista najbolje epizode su one koje su drama ili cista kopija ST-a. Dok su najgore one koje su kao parodija.

Gostuje i dosta ex Star Trek glumaca. Picardo, Billingsley... I drugih zvezda i zvezdica Rob Lowe, Charlize Theron, Candice Accola...

Ima onih kojima se svidja i misle da je vise u duhu ST nego Discovery. A ima i onih kojima se ne svidja jer je parodija na ST.

Jedini nacin da proveris u kojoj si grupi je da pogledas bar nekoliko epizoda.

:D

Kombinacija Brannon Brage (TNG, Voy, Ent) kao producenta i Seth MacFarlane-a kao rezisera i glavnog glumca.

To sve objasnjava.

Lici na Star Trek, ali je vise komedija ili parodija nego drama.

Sa moje tacke gledista najbolje epizode su one koje su drama ili cista kopija ST-a. Dok su najgore one koje su kao parodija.

Gostuje i dosta ex Star Trek glumaca. Picardo, Billingsley... I drugih zvezda i zvezdica Rob Lowe, Charlize Theron, Candice Accola...

Ima onih kojima se svidja i misle da je vise u duhu ST nego Discovery. A ima i onih kojima se ne svidja jer je parodija na ST.

Jedini nacin da proveris u kojoj si grupi je da pogledas bar nekoliko epizoda.

:D

hm :think: ok, zahvaljujem gospodine

Back