Sherlock
Domaćin
- Poruka
- 3.454
Prvo citam knjigu, pa cu onda da krenem u vizuelno-audio avanturu.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Pisao sam ranije, pratio sam neka dva amera koja imaju vlog o serijama i koji su najavljivali "Propovednika". Da napravim digresiju, serija je radjena po izvanrednoj grafickoj noveli. Za sada sam procitao sve sto je izaslo kod nas (izdali su Beli put i Darkvud) i serija nije prenela svu morbidnost i izopacenost graficke novele. Da se vratim na vlog, gde su likovi izneli nekoliko interesantnih poenti. Istina, AMC je sklon da snima serije sa sokantnim scenama. Moze i seks i sakacenje i da zombiji jedu creva i slicno. Ali AMC ima veliki problem kod dijaloga, jer u njihovim serijama psovke su maltene nepostojece. I to u situacijama gde bi neko makar opsovao ono "****", a situacije junaka u AMC ovim serijama prevazilaze najludje snove. Oni su smatrali da ce "Propovedniku" faliti taj jaci recnik da docara citavu atmosferu.
Sa druge strane imate HBO. Njihove serije su isto dobre i oni se ne libe da obilato koriste psovke. Ko prati "Silicon Valley", "Veep", pre toga Sopranose i slicne serije, znaju koliko je jak taj verbalni deo. Posebno serija "Veep" psovke su brutalne, nema politicke korektnosti, a sama serija je vrhunska.
Problem je, ako sam dobro shvatio, ukoliko serija ima psovke i uvrede, ili ono sto Ameri nazivaju "strong language", ona mora biti pomerena za neko kasnije emitovanje. Dakle moze da serija ima scene kanibalizma, silovanja, jedenja iznutrica, svakojakog ludila i da se emituje u "prime time", ali ako ima dosta psovki onda mora kasnije. Tako se AMC prilagodio tom zahtevu, tako da zbog same radnje i teskih scena ljudi ne obracaju paznju na dijaloge, koji bi trebalo da budu malo ostriji kako bi bili realniji. HBO nema problem s tim, pa su oni u komedije i drame, gde se junaci nalaze u mnogo manje dramaticnim situacijama, ubacili prilicno brutalne psovke.

Jel i to nešto kako je Tramp doslovce Hitler, Lucifer i Staljin u jednom???![]()

Zna li neko sta se desava sa sajtom vojvodina.net![]()

Tvin Piks je u stvari sušta suprotnost (pretpostavljam - nisam gledala niti nameravam).
Twin Peaks 2017
Izvinjavam se ljubiteljima, ali stvarno ne shvatam smisao ovog poduhvata.
ako sam dobro shvatila, nisi gledala stari serijal?
kapiram da ne moze bas svima da se svidi, al se opet nadam da bi promenila misljenje da si gledala i original
ako sam dobro shvatila, nisi gledala stari serijal?
kapiram da ne moze bas svima da se svidi, al se opet nadam da bi promenila misljenje da si gledala i original
Zna li neko sta se desava sa sajtom vojvodina.net![]()
ali, u tom slucaju, sta cemo sa onostranim? sta cemo sa simbolima koji su direkt u celo aperkat,itd. Sa snovima, onirizmom?
Ali on ima siljak kao sredstvo, znate, pa je jak. Siljak se sastoji od drske (drveni deo) i metala (ubojiti deo). Drvo je, kao sto znamo, simbol radnje u pokretu, akcije ( ono drvo s mozgom sto govori "ja sam ruka").. Sad, za metal jos nisam siguran sta je, ali recimo da simbolizuje neku ideju pravde (konduktor, provodi struju) s tim sto i pravda ima kvalitet, pa moze biti cvrsta, je li, ili fleksibilna... Sta se desava: patuljak upada u Dagovu kancelariju, Dag nije tamo. Kao metu on ima i jednu Dagovu koleginicu. Brutalno je napada i ubija siljkom. Medjutim, krvavo ubistvo zatice druga koleginica koja veze nema sa fabulom. Ali je ljudsko bice
Medjutim, gnom kidise i na nju, jer ona je svedok ovog zlocina... Zamice negde iza ugla i nazalost ubija i nju. To je tragizam Lore Palmer, tragizam nevinih zrtvi..ovde, u cosku namerno, u corsokaku. Izasavsi iz hodnika gde je masakrirao i koleginicu, jednu neduznu zenu, patuljak pogleda u svoj ubistveni alat i sa uzasom konstatuje da mu je secivo savijeno u obliku slova L... Tu pocinje da place kao najgora ckepi, jer bez siljka on je niko i nista.
Ali to ujedino osvetljava drugu stvar. L stands for "love". Ljubav je ta koja mu je onemogucila da dalje ubija. Ljubav je ta "savrsena simetrija" Vilijama Blejka, pravda koja pomera planine i savija metal.
Dualizam, vecita igra izmedju stvarnog i nestvarnog, zemaljske i kosmicke istine, koja se proteze i objedinjuje sve. Sta je na ovom primeru rezultat? Ta istina, na primer, objedinila je i iskupila zene kao dame noci, posrnule, dakle, u onoj slici na krevetu, dajuci im nadu i spas, ujedino prikazujuci simetricno zrtvovanje njihovih "bliznakinja", Dagijevih koleginica, od kojih je jedna stradala ni kriva ni duzna, ali na kojoj se secivo prelomilo i stalo zaustavljeno energijom ljubavi, dalekog Twin Peaksa, u obliku slova lambda (Λ), ili L...Eto, ovo je samo pocetni ulog LUDILA iza kog stoji David LynchTo je ona dilema sad: da li gledati kao suv slapstik triler, ok, moze, kako kaze Jeca Gavrilovicali, u tom slucaju, sta cemo sa onostranim? sta cemo sa simbolima koji su direkt u celo aperkat,itd. Sa snovima, onirizmom?
Ako se tako gleda, ulazi se u duuuuuuuuuuuuuboooooooooooooku zeciju rupu, u takav jedan KOSMODROM, gde fabula sluzi samo kao pista za poletanje.... A zvezde i planete, kojekakvi svetovi raznoraznihj aspekata samo izbijaju kao sa izvora...Neko bi rekao da je ovo zapravo pravi Linchov show...
Mogu da dam jedan samo primer, i to je izvod iz nove sezone, da vidite kako to gledanje zapravo funkcionise. Pajz sad:
Ruzan jedan gnom, patuljak-placeni ubica poslat je da ubije Dagija (formatizovanog Kupera)... Patuljak je simbol kako je ljudsko bice slabo i malo u rukama zla.Ali on ima siljak kao sredstvo, znate, pa je jak. Siljak se sastoji od drske (drveni deo) i metala (ubojiti deo). Drvo je, kao sto znamo, simbol radnje u pokretu, akcije ( ono drvo s mozgom sto govori "ja sam ruka").. Sad, za metal jos nisam siguran sta je, ali recimo da simbolizuje neku ideju pravde (konduktor, provodi struju) s tim sto i pravda ima kvalitet, pa moze biti cvrsta, je li, ili fleksibilna... Sta se desava: patuljak upada u Dagovu kancelariju, Dag nije tamo. Kao metu on ima i jednu Dagovu koleginicu. Brutalno je napada i ubija siljkom. Medjutim, krvavo ubistvo zatice druga koleginica koja veze nema sa fabulom. Ali je ljudsko bice
Medjutim, gnom kidise i na nju, jer ona je svedok ovog zlocina... Zamice negde iza ugla i nazalost ubija i nju. To je tragizam Lore Palmer, tragizam nevinih zrtvi..ovde, u cosku namerno, u corsokaku. Izasavsi iz hodnika gde je masakrirao i koleginicu, jednu neduznu zenu, patuljak pogleda u svoj ubistveni alat i sa uzasom konstatuje da mu je secivo savijeno u obliku slova L... Tu pocinje da place kao najgora ckepi, jer bez siljka on je niko i nista.
Ali to ujedino osvetljava drugu stvar. L stands for "love". Ljubav je ta koja mu je onemogucila da dalje ubija. Ljubav je ta "savrsena simetrija" Vilijama Blejka, pravda koja pomera planine i savija metal.
Pod svetlom te istine patuljak je furnuo u cabar. Neki kadar ranije, ne mogu tacno da se setim gde, prikazane su dve devojke, dame noci (?) kako se izlezavaju na velikom luksuznom krevetu, dodirujuci se glavama, a ostatkom tela, zajedno gledano, obrazuju grcko slovo Lambda (Λ). Ekvivalent slovu L, that stands for Love....
E sad shok, cemu ovo sve
Idite na gugl i ukucajte sledece: Twin Peak Lambda Sign.... Cisto da znate odakle uopste ime serije![]()
Dobijate sta: ultrazvucnu sliku materice, u kojoj je prikazana hm,sad,ja nisam ginekolog,
ali ... deo placente, oblika grckog slova lambda, koja razdvaja - blizance !
Dualizam, vecita igra izmedju stvarnog i nestvarnog, zemaljske i kosmicke istine, koja se proteze i objedinjuje sve. Sta je na ovom primeru rezultat? Ta istina, na primer, objedinila je i iskupila zene kao dame noci, posrnule, dakle, u onoj slici na krevetu, dajuci im nadu i spas, ujedino prikazujuci simetricno zrtvovanje njihovih "bliznakinja", Dagijevih koleginica, od kojih je jedna stradala ni kriva ni duzna, ali na kojoj se secivo prelomilo i stalo zaustavljeno energijom ljubavi, dalekog Twin Peaksa, u obliku slova lambda (Λ), ili L...Eto, ovo je samo pocetni ulog LUDILA iza kog stoji David Lynch
![]()

E, jbg.!
![]()

To je bre sve napad Iluminata na tradicionalnu moralnost i ''normalnost''...To je ona dilema sad: da li gledati kao suv slapstik triler, ok, moze, kako kaze Jeca Gavrilovicali, u tom slucaju, sta cemo sa onostranim? sta cemo sa simbolima koji su direkt u celo aperkat,itd. Sa snovima, onirizmom?
Ako se tako gleda, ulazi se u duuuuuuuuuuuuuboooooooooooooku zeciju rupu, u takav jedan KOSMODROM, gde fabula sluzi samo kao pista za poletanje.... A zvezde i planete, kojekakvi svetovi raznoraznihj aspekata samo izbijaju kao sa izvora...Neko bi rekao da je ovo zapravo pravi Linchov show...
Mogu da dam jedan samo primer, i to je izvod iz nove sezone, da vidite kako to gledanje zapravo funkcionise. Pajz sad:
Ruzan jedan gnom, patuljak-placeni ubica poslat je da ubije Dagija (formatizovanog Kupera)... Patuljak je simbol kako je ljudsko bice slabo i malo u rukama zla.Ali on ima siljak kao sredstvo, znate, pa je jak. Siljak se sastoji od drske (drveni deo) i metala (ubojiti deo). Drvo je, kao sto znamo, simbol radnje u pokretu, akcije ( ono drvo s mozgom sto govori "ja sam ruka").. Sad, za metal jos nisam siguran sta je, ali recimo da simbolizuje neku ideju pravde (konduktor, provodi struju) s tim sto i pravda ima kvalitet, pa moze biti cvrsta, je li, ili fleksibilna... Sta se desava: patuljak upada u Dagovu kancelariju, Dag nije tamo. Kao metu on ima i jednu Dagovu koleginicu. Brutalno je napada i ubija siljkom. Medjutim, krvavo ubistvo zatice druga koleginica koja veze nema sa fabulom. Ali je ljudsko bice
Pod svetlom te istine patuljak je furnuo u cabar. Neki kadar ranije, ne mogu tacno da se setim gde, prikazane su dve devojke, dame noci (?) kako se izlezavaju na velikom luksuznom krevetu, dodirujuci se glavama, a ostatkom tela, zajedno gledano, obrazuju grcko slovo Lambda (Λ). Ekvivalent slovu L, that stands for Love....
E sad shok, cemu ovo sve
Idite na gugl i ukucajte sledece: Twin Peak Lambda Sign.... Cisto da znate odakle uopste ime serije![]()
Dobijate sta: ultrazvucnu sliku materice, u kojoj je prikazana hm,sad,ja nisam ginekolog,
ali ... deo placente, oblika grckog slova lambda, koja razdvaja - blizance !
Dualizam, vecita igra izmedju stvarnog i nestvarnog, zemaljske i kosmicke istine, koja se proteze i objedinjuje sve. Sta je na ovom primeru rezultat? Ta istina, na primer, objedinila je i iskupila zene kao dame noci, posrnule, dakle, u onoj slici na krevetu, dajuci im nadu i spas, ujedino prikazujuci simetricno zrtvovanje njihovih "bliznakinja", Dagijevih koleginica, od kojih je jedna stradala ni kriva ni duzna, ali na kojoj se secivo prelomilo i stalo zaustavljeno energijom ljubavi, dalekog Twin Peaksa, u obliku slova lambda (Λ), ili L...Eto, ovo je samo pocetni ulog LUDILA iza kog stoji David Lynch
![]()
Misim nije ni da verujem niti ne verujem ali se MNOGO toga čudnog dešava u svetu poslednjih 20 godina i...belive it or not
(6.epizoda, negde pred kraj, check it out..)

To je bre sve napad Iluminata na tradicionalnu moralnost i ''normalnost''...Misim nije ni da verujem niti ne verujem ali se MNOGO toga čudnog dešava u svetu poslednjih 20 godina i...
dao je sebi zadatak da u jednoj produzenoj, elasticnoj formi kakva je Tv-serija izadje na crtu sa bukvalno svakim fenomenom koji mu se javi akutno, ujedino i onim koje vuce hronicno...Najverovatnije ne sa ciljem, vec posledicnim efektom da se tako prevazilazi samo vreme kao fenomen, ili pak popularan duh vremena (sto ga cini avangardistom i sebi svojstvenim dualistom), i dotacinje neki bezvremenski prostor vecnosti, sto je primetno kao jedna konstanta u svim njegovim poslednjim radovima (sama ona koliba snova iz Tw.P. je mesto gde su proslost,sadasnjost,buducnost relativni)... Taj covek vec duze vreme ima dosledan stav glede preglednosti tog svog Vecnog sveta, ali nikako da ga finalizuje, cini se malo mazohistom. Umesto toga, on ga svojom prosto neverovatnom memorijom i okom za detalje obogacuje fantasticnom paletom najneverovatnijih konekcija, aluzija i simbola; mitova i prica, pop-kulturnih tropa i najdrevnijih arhetipova ...da se, bar u formi serije, kraj ne nazire ..ili se bar tako cini.
Ovako naslikano, sa ovom `twin` logikom
) zaista umeju da "zablistaju" kojekakvi opskurni i okultni prikazi koji jako, jako dodiruju iluminatsku manipulativnost... Meni se namece jedna ideja vezana za ovo autorsko pregnuce: Linchoni, onakav kakav je, verujem da pokusava u poslednje vreme da na sebe obuce odoru popularnih iluminatskih znakovitih predrasuda i strahova, a onda da je kao carobnjak zbaci sa sebe, zrtvujuci se gledatelju za to poslednje cinodejstvo kao Isus za "sve grehe ljudske".. Dakle, ova haljina bice spaljena, ali umesto nje, zablistace, velim, pravi njegov gradivni materijal, koji nikako nije iluminatska simplifikacija kako se pretpostavilo, ne...U stvari, vec dugo na netu mogu se naci video klipovi i tekstovi koji objasnjavaju Linchovo koriscenje drevnih i autenticnih alhemijskih simbola... Tu su alhemicharski prsten, ogledalo, simboli za elemente, zlato i zivu, sova, zatim astrologija i planete, od kojih dve igraju mocnu ulogu u drugoj sezoni, Jupiter i Saturn... Koliba snova je indijanski mit... tu su i jevrejski mitovi o svetoj planini, budisticki i tako dalje. Nebrojeno, nebrojeno mnogo motiva i paralela......
Cini mi se da je trenutno najveci Linchov izazov da smisaono kompletira seriju.Meni pise da je,obmanljiv sajt i da je blokiran zbog bezbednosnih podesavanja .... sreca pa ima jos slicnih sajtova,pa nije velika steta.
Ne znam, ali ja gledam serije preko sajtova serijesad.com i fenixsite.com![]()
Jel bolji Band of brothers ili Sherlock ??? Koju da gledam od te dve serije ?
Jel bolji Band of brothers ili Sherlock ??? Koju da gledam od te dve serije ?