Ne znam zasto mnogi reditelji imaju tu destruktivnu potrebu da totalno uniste ekranizacije knjiga Stivena Kinga. Svesan sam da su Kingove knjige specificne i da ih je maltene nemoguce ekranizovati takve kakve su. Zato nisam fanatik film ili serija odstupaju od knjige u razumnoj meri. Ali kada je sve totalno izvrnuto, kada od knjige imas samo imena glavnih likova u filmovima to je uzas.
Ne znam da li je to slucaj sa ovom poslednjom ekranizacijom. Mr. Mercedes i Dalas 63 su jedne od retkih Kingovih knjiga koje nisam jos uvek procitao.
Ali kada bih krenuo nekim redom, nedavno izasli film “Mracna kula” je ovako na slepo, bez gledanja, kriminalan. Trudim se da ne sudim o necemu pre nego sto pogledam ili procitam, ali o filmu imam vec dovoljno informacija da mi se zgadi. King je poceo da pise knjigu krajem 70ih pa je nakon nekoliko decenija pauze u prvoj dekadi 21. veka dovrsio. Kako znam da je film uzasan. Pa jednostavno, u filmu nema dvoje bitnih likova koji nose ogroman teret citave radnje. Ko je citao u filmu uopste nema Suzane i Edija. Ovim ne pravim spojler jer film ide kao da njih dvoje nisu ni postojali u Kingovom univerzumu, kao ni malo simpaticno stvorenje “Oj”. Da uporedim, to bi bilo kao da Game of Thrones nema recimo Tiriona i Arju i zmajeve. Na stranu sto je glavni glumac Idris Elba. Ovaj film je jedan od onih koji se zrtvovao zarad vestackog pokazivanja da u Holivudu nema diskriminacije. Kada je King pisao knjigu, kada je poceo da je pise, njemu je motiv za revolverasa bio Klint Istvud. Naravn, kako je Klint sada mator, postojale su najave da se novi revolveras bira izmedju Denijela Krejga, Viga Mortensena i Havijera Bardema. Na kraju Idris Elba. Da ne govorim o masi drugih stvari koje sam video iz trejlera. Najbolje Kingovo delo je tako iskasapljeno na filmu da je samo naslov vezan za knjigu i nista vise.
Dalje, kada sam pre nekoliiko godina procitao “Pod kupolom”, ubrzo potom je izasla serija. Odusevljen, jos pod utiscima knjige, poceo sam da gledam seriju. Nakon nekih desetak minuta vracao sam se na pocetak, poceo da kopam po internetu da vidim da li je ovo serija zaista radjena po knjizi kao sto pise na pocetku ili sam ja nesto pogresno shvatio. Serija je totalna katastrofa.
Knjigu (ili novelu) “Magla” nisam citao. Ali vidim da je pocela serija. Odustao sam nakon prve episode.
Recimo ko je citao “Isijavanje” videce da film Stenlija Kjubrika nema toliko veze sa knjigom, odnosno da se fokusira na caleta psihopatu, a ne na klinca koji poseduje dar “isijavanja”. Iako je film kultni, on je promasio sustinu Kingovog dela, sto je i sam King priznao.
Film “It” ili kako smo preveli “To”, jedna je od biljih ekranizacija. Ja sam kao klinac prvo odgledao film, pa onda kupio knjigu. Osim sto je knjiga daleko kompleksnija i sto je radnja sira, u filmu je debelo omaseno poreklo zlog klovna Penivajza. Oni koji su procitali knjigu znaju o cemu pricam. Ali ipak ovaj film bih izdvojio kao dobru ekranizaciju, jer je radnja minimalno menjana, a to sto je priroda zla malo promenjena ne remeti citav utisak. Tu je nadjen dobar balans kako neke teske momente iz Kingovih knjiga uz pravu meru izmeniti a da to ne bude vidljivo.
Dobar primer ekrazniacije je “Uporiste”. Malo moze da se prigovori onom TV filmu iz cetiri dela. Vidim da najavljuju neku seriju, nadam se da nece us.rati.
Sustina je u tome da su romani Stivena Kinga cesto kompllikovani. King posebno cesto nema neke razumne zavrsetke, cesto ga optuzuju za “perpetum mobile” zavrsetke u knjigama, sto nijedan skuplji holivudski projekat ne sme da servira publici. Jasno mi je da se zarad ekranizacije odredjene stvari moraju menjati. Ali da bukvalno iskasapis nesto poput “Mracne kule” i napravis onakvo smece koje vise lici na “Valerijana”, “Guardians of the Galaxie” i slican SF a ne na ono sto treba da bude, to je sramota.