Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Koji Sherlock? Stari sa Jeremy Brettom je odlican, novi je ocajno los.

BoB je svakako mnogo bolji od novog Sherloka, ako je to pitanje. Ako se odlucis za Band of Brothers, obavezno pogledaj i The Pacific koji je jos bolji. A pre BoB pogledaj Saving Private Ryan jer jer tu prikazan D-Day pa se u BoB-u nisu mnogo bavili time vec uglavnom dogadjajima pre (obuka) i posle toga.

Slazem se!

Koji Sherlock? Stari sa Jeremy Brettom je odlican, novi je ocajno los.

Ne slažem se, prva sezona je odlična (posle je sve gori, to je tačno).
U prvoj sezoni obrađuju slučajeve koji su skroz po Konanu Dojlu, samo je 21 vek, ali totalno se drže duha Šerloka onao kako ga je Dojl i napisao...
I ja sam obožavala Džermija Breta, a ne mislim da se isključuju.
Super muzika, super scenografija, ja sam vrlo zadovoljna.

Po meni su preterali kada je Serlokov ekscentricnost u pitanju. Bilo mi je vrlo iritantno za gledanje. Sa druge strane Elementry mi je odlicno odradjena.

Pa šta znam, Šerlok jeste ekscentričan i arogantan lik, uvek bio ... a recimo uošte nema drogiranja, a zna se (od Dojla) da je bio kokainoman (ima valjda nešto i sa opijumom? zaboravila sam)... Nema ni prerušavanja, a u mnogim pričama se Šerlok maskira (u beskućnike, starce i slično)...

Elementarno je super serija, samo - SAMO - što je Votson žena (na svu sreću savršena Lusi Liu u slatkim haljinicama :) )
I Majkroft je totalni promašaj, i Votson se kresne sa Majkroftom, što je neprihvatljivo, zaista. Čak ne funkcioniše ni u okviru serije, nit je logično nit je strastveno, ma skroz bzvz. Ima tu dosta promašaja u liku Votsn, stalno su smanjivali njen lik, pa nit je klasični sidekick kao što Votson treba da bude, nit je stvarno pametna i jaka (a tako su započeli i predstavili je). I ceo odnos između nje i Šerlokovog ćaleta je bzvz... Hahhaa, gledala sam celu seriju i sve sam izanalizirala, a najboja stvar je ona njihova prazna kuća sa najgotivnijom terasom na svetu.

Elementary-season-3-Sherlock-bees-feature.jpg

Poslednja izmena:
Izasao je trailer za novu sezonu Mr. Robot
Inace,preporucujem seriju,vrhunski je odradjena
Svuda mogu da se pronacu reference i eastern eags,ponajvise is Fight club-a

Konačno! Moraću da pogledam prethodne sezone, sve zaboravio. Godine ili onaj švabo Alze.... :)

Pogledao sam Westworld, meni je sasvim OK.

Taboo mi je pored Breaking Bad i Saul-a jedna od najboljih serija.

MRMERC.jpg

Posle odgledane pilot epizode prognoziram da nece biti lako odluciti se da li bolja knjiga ili serija. Poslednja dilema datira iz vremena Natoovog Milosrdnog andjela, posle procitane pa odgledane Paklene pomorandze. Stiven King ima losih romana, i jos losijih ekranizacija, ali kad se jednoj prosecnoj Srbendi, bazdarenoj na pre svega ruskim velikanima pisane reci, dopadne bar 5 romana i toliko ekranizacija istih, znaci da je ovaj Amer istinski genijalac sa plajvazom/kucacom masinom u rukama. Ako ste i vi /a vecina citam da jeste/ razocarani ekranizacijom Mracne kule koja upravo puni bioskopske sale, ovo ce najverovatnije biti sjajno iskupljenje, koje ce potrajati do oktobra kada ce biti prikazana poslednja od deset epizoda. A onda otrojcenje rimejkom kultnog It-a. Misljenja sam da je ovo najmracnija adaptacija do sada.

Poslednja izmena:
Ne znam zasto mnogi reditelji imaju tu destruktivnu potrebu da totalno uniste ekranizacije knjiga Stivena Kinga. Svesan sam da su Kingove knjige specificne i da ih je maltene nemoguce ekranizovati takve kakve su. Zato nisam fanatik film ili serija odstupaju od knjige u razumnoj meri. Ali kada je sve totalno izvrnuto, kada od knjige imas samo imena glavnih likova u filmovima to je uzas.

Ne znam da li je to slucaj sa ovom poslednjom ekranizacijom. Mr. Mercedes i Dalas 63 su jedne od retkih Kingovih knjiga koje nisam jos uvek procitao.

Ali kada bih krenuo nekim redom, nedavno izasli film “Mracna kula” je ovako na slepo, bez gledanja, kriminalan. Trudim se da ne sudim o necemu pre nego sto pogledam ili procitam, ali o filmu imam vec dovoljno informacija da mi se zgadi. King je poceo da pise knjigu krajem 70ih pa je nakon nekoliko decenija pauze u prvoj dekadi 21. veka dovrsio. Kako znam da je film uzasan. Pa jednostavno, u filmu nema dvoje bitnih likova koji nose ogroman teret citave radnje. Ko je citao u filmu uopste nema Suzane i Edija. Ovim ne pravim spojler jer film ide kao da njih dvoje nisu ni postojali u Kingovom univerzumu, kao ni malo simpaticno stvorenje “Oj”. Da uporedim, to bi bilo kao da Game of Thrones nema recimo Tiriona i Arju i zmajeve. Na stranu sto je glavni glumac Idris Elba. Ovaj film je jedan od onih koji se zrtvovao zarad vestackog pokazivanja da u Holivudu nema diskriminacije. Kada je King pisao knjigu, kada je poceo da je pise, njemu je motiv za revolverasa bio Klint Istvud. Naravn, kako je Klint sada mator, postojale su najave da se novi revolveras bira izmedju Denijela Krejga, Viga Mortensena i Havijera Bardema. Na kraju Idris Elba. Da ne govorim o masi drugih stvari koje sam video iz trejlera. Najbolje Kingovo delo je tako iskasapljeno na filmu da je samo naslov vezan za knjigu i nista vise.

Dalje, kada sam pre nekoliiko godina procitao “Pod kupolom”, ubrzo potom je izasla serija. Odusevljen, jos pod utiscima knjige, poceo sam da gledam seriju. Nakon nekih desetak minuta vracao sam se na pocetak, poceo da kopam po internetu da vidim da li je ovo serija zaista radjena po knjizi kao sto pise na pocetku ili sam ja nesto pogresno shvatio. Serija je totalna katastrofa.

Knjigu (ili novelu) “Magla” nisam citao. Ali vidim da je pocela serija. Odustao sam nakon prve episode.

Recimo ko je citao “Isijavanje” videce da film Stenlija Kjubrika nema toliko veze sa knjigom, odnosno da se fokusira na caleta psihopatu, a ne na klinca koji poseduje dar “isijavanja”. Iako je film kultni, on je promasio sustinu Kingovog dela, sto je i sam King priznao.

Film “It” ili kako smo preveli “To”, jedna je od biljih ekranizacija. Ja sam kao klinac prvo odgledao film, pa onda kupio knjigu. Osim sto je knjiga daleko kompleksnija i sto je radnja sira, u filmu je debelo omaseno poreklo zlog klovna Penivajza. Oni koji su procitali knjigu znaju o cemu pricam. Ali ipak ovaj film bih izdvojio kao dobru ekranizaciju, jer je radnja minimalno menjana, a to sto je priroda zla malo promenjena ne remeti citav utisak. Tu je nadjen dobar balans kako neke teske momente iz Kingovih knjiga uz pravu meru izmeniti a da to ne bude vidljivo.

Dobar primer ekrazniacije je “Uporiste”. Malo moze da se prigovori onom TV filmu iz cetiri dela. Vidim da najavljuju neku seriju, nadam se da nece us.rati.

Sustina je u tome da su romani Stivena Kinga cesto kompllikovani. King posebno cesto nema neke razumne zavrsetke, cesto ga optuzuju za “perpetum mobile” zavrsetke u knjigama, sto nijedan skuplji holivudski projekat ne sme da servira publici. Jasno mi je da se zarad ekranizacije odredjene stvari moraju menjati. Ali da bukvalno iskasapis nesto poput “Mracne kule” i napravis onakvo smece koje vise lici na “Valerijana”, “Guardians of the Galaxie” i slican SF a ne na ono sto treba da bude, to je sramota.

ne znam je li kjubrik promasio sustinu
ali on nije bio narocito odusevljen knjigom, ekstraktovao je ono sto mu se svidjelo i napravio film. uglavnom, isijavanje cu pogledati jos 10 puta a knjigu ne bi procitao ponovo za 3 prosjecne plate.. njemacke plate

Imam razumevanja za ovo. Ipak, nije svako Kjubrik. On jeste napravio "Isijavanje" na svoj nacin i napravio je remek delo, film koji ima status kultnog. Mnoge druge ekranizacije drugih reditelja bile su cist kriminal i uvreda.

Mr Mercedes je knjiga koja je imala najmanje ubrzanje, a najvecu brzinu citanja iz mog POV-a. Krenuo sam sa 15ak strana i odlozio je za pescane plaze Jadranskog mora. A tamo sam je, pri cistoj svesti i zdravoj pameti, uz mnoge druge propratne aktivnosti overio za 3 dana. Procitaj knjigu, pa natenane do oktobra ispostuj i seriju. Citajuci knjigu, i gledajuci pilot epizodu serije, stice se utisak da King nije ovo pisao. Nema tu nikakve mesavine zanrova. I sto je meni najbitnije, nikakvog SCI-FI-a. Sirov, napet, atipican triler. Procitaj knjigu, meni na dusu ako ti ne legne, a sada tvrdim citajuci tvoje redove da su male sanse za tako nesto. A videcemo da li ce serija kroz ostalih 9 epizoda biti na nivou knige.

Po mom mislenju najbolje ekranizovana "Uporiste". Skoro svi likovi iz knjige su i u tom TV filmu, radnja ne odstupa, sve je na svom mestu. Ima cak i nova verzija "Isijavanja", TV film u tri dela. Ova verzija zaista prati knjigu sa manjim odstupanjima. Snimana je u B produkciji, nema jakih iimena.Sad, Kjubrikovo isijavanje jeste remek delo, ali ne kao dobra ekranizacija knjige, vec kao dobar horor film. Ali ovaj drugi film prati knjigu i fokusira se na klinca, kao sto je i prvobitna Kingova namera.

Inace, malo je poznato da je jos jedna Kingova ekranizacija film "Trkac" od kraja 80ih godina, sa Svarcenegerom u glavnoj ulozi. Ko je nesto starija generacija, zna da je to jedan od kultnih filmova naseg detinjstva.

Back