Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

dalje.Koliko vas je gledalo seriju o Vuku Karadzicu ili Крај династије Обреновић ?

dakle kad ulazete toliko vreme, gledajte da ga ulazete ne samo na zabavu, vec i na kakvu korist.

cak ni humoristicka serija Vruc vetar nije losa za gledanje.Lepo opisuje socijano stanje i mentalitet obicnog coveka u Srbiji ,nedavno pre 90tih.

Od novijih, verovatno vam nije promakao Drzavni posao .

Znaci da se razumemo.ne znaci , sve sto dolazi iz Holivuda da je IN;stavise, 90%je smece.
Tim pre treba izabrati ono sto valja, jer lose serije mogu pokrasti puno vremena ,tako da ne ostane nista za one dobre.

ne gutajte americke lazi od kojih necete imati nikakve vajde,nego stete.
Krivo informisan covek je gore nego neinformisan covek.

Serije su odlican nacin za obradu biografija ili istorijskih dogadjaja.ono sto u jedan film ne moze da stane;

zato imaju svoju korisnu stranu.Naravno samo one koje to koriste a njih nazalost nema puno. uglavnom su to bljuzge koje moze da prati samo blentavo gledalastvo.

zato je vazno znati za dobre serije.Serije koje nisu iskljucivo puka zabava za retardirane.

Cak i kad se samo radi o humoru, i to zahteva neki nivo.

Serija ciji nastavak ocekujem je Gomora, italijansko remek delo po mom skromnom misljnju. Naravno, tema je napuljska mafija Kamora. Serija se razlikuje od mnogih prethodnih po tome sto pokazuje svu prljavstinu, bez trunke glamura mafijaskog zivota. Scene, lokacije, sve je autenticno. Iako je mnogi porede sa Sopranovima, serija vise lici na “Wire”, po tome sto se ne bavi samo bosovima, vec i onim obicnoj mafijaskoj pesadiji, gde su, kada se ne bave kriminalom, imaju neki svoj zivot. Seriju je radio Roberto Savijano, tacnije serija je radjena po motivima knjige ovog rodjenog napuljca, koji je verno opisao svu kompleksnost organizacije kakva je kamora. Dok se kamora shvata kao striktno kriminalno udruzenje, oni koji zive u krajevima gde vlada, dozivljavaju kamoru kao realnost i njoj veruju vise nego drzavi. Da ne duzim dalje, stvarno velika preporuka za ovu potcenjenu seriju.

Trenutno iscekujem i nove episode serije “The Leftovers”. U toku je treca sezona, kako su naveli, to je ujedno i poslednja sezona. Serija pocinje velikim nestankom oko dva procenata svetske populacije. Jednostavno, ljudi su isparili, nasumicno, bez ikakvog reda. Neko je izgubio najblize, neko nije izgubio nikog. Serija govori o bolu, o tome kako se ljudi suocavaju sa situacijom koja ide protiv svih njihovih dosadasnjih uverenja. Postoje veoma teski dramski momenti. Nerviralo me je sto glavna radnja. da se otkrije zasto je do nestanka doslo. napreduje veoma sporo. Ocekivao sam i vise sezona, ali mozda i nije lose sto je ovo poslednja sezona, jer se onda nece dogoditi da dobra pocetna prica bude razvodnjena nekim vestackim zapletima. Serija je u totalnom “mindfuck” fazonu i jos uvek ne znam da li bih je nekom preporucio. Ko je odgleda ili bi se navukao, ili bi posle prve tri episode rekao da je sranje. Ono sto je zanimljivo, serija je radjena po knjizi Toma Perote. Kada sam odgledao prvu sezonu uzeo sam da citam knjigu, da vidim sta se dalje desava. Kakvo razocarenje sam doziveo. Knjiga se ne bavi glavnom radnjom (zasto i gde su ljudi nestali), vec samo odnosima koji su nakon toga nastali. Vec je prva sezona serije otisla dalje od knjige. Dakle knjiga je bila samo motiv za seriju, dakle nije bila adaptacija.

Dalje, “Penny Dreadful” americko/britanska horor serija koja me je odusevila. Kao ljubitelj horora, poput mnogih, veoma sam razocaran filmovima ovog zanra koji se prikazuju u poslednjih nekoliko godina. Serija je veliko osvezenje. Ima dobar zaplet, u seriji ima i vampire i vukodlaka i nekih istorijskih licnosti, al ii likova iz mnogih knjiga koje su pisane u viktorijansko doba (DOrijan Grej, doctor Frankestajn i cudoviste, Drakula itd…). Maestralne uloge su odigrali Dzos Hartnet, Timoti Dalton i Eva Grin. Serija traje tri sezone, na razocarenje svih nas, koji volimo horor, samo toliko. Ipak, ono sto mi se svidja to je sto su producenti rekli da je prica ispricana i da nije bilo potrebe da se dalje duzi. Veoma cenim taj stav. Seriju preporucujem i za sve one koji zele da uce engleski. Potpisujem da nigde nisam slusao tako cist engleski jezik da ljudi pricaju nego sto je u navedenoj seriji. Jezik britanske aristokratije, savrsen, cist, bez slenga, poezija za usi.

Od humoristickih serija uzivam u seriji “Veep”. Rec Veep u americkoj politici oznacava potpredsednika drzave. Serija govori o potpredsednici SAD Selini Majer (glumi Dzulija Drajfus Luis iz Sajnfelda), ambicioznoj i beskrupuloznoj politicarki ciji je san da postane prva predsednica SAD. Sve je podredila tom timu, ali nema ni kvalitete ni sposobnosti da to sprovede, a sa sobom ima tim totalnih idiota koji joj pomazu u tome. Provalio sam da mi se serija svidja zbog veoma jakog verbalnog humoral (brutalne prozivke, psovke bez trunke politicke korektnosti). Iako je komedija serija nije sitcom, nema onog smeha u pozadini i slicnih sranja, al ii pored toga serija na ozbiljan nacin prikazuju americku visoku politiku. Serija je mozda i najbolja politicka satira koja se trenutno prikazuje na televizijama. U toku je sesta sezona.

Dalje, serija “Silicon Valley”, svidja mi se zbog istih razloga kao i “Veep”. Serija sa onim sto ameri zovu “strong language”, dakle jak verbalni humor. Seriju uporeduju sa “Big Bang Theory”, sa tim sto za Silicon Valley kazu da je to ona prljavija, mracnija i brutalnija strana strebera. Silicon Valley nije sitkom, a prati likove koji su izmislilli neki novi algoritam za neku kompresiju itd (nije toliko bitno). Oni pokusavaju da svoj proizvod uvaljaju u silikonskoj dolinida se obogate. Zaplet mozda ne zvuci nista posebno, ali serija stvarno izuva, jer smatram da je u pitanju izuzetno kvalitetan humor, posebno ako su ljudima dosadila limunade iz sitkoma.

I jedna antpreporuka za kraj, mada mislim da se mnogi nece sloziti samnom. Dakle veoma sam razocaran serijom “Stranger Things” koju je radio Netflix. Iz nekog razloga svi padaju u trans od ove serije, smatrajuci je nekim remek delom, ali serija je jedno veliko nista, ili jos bolje, serija je VEC VIDJENO. Dakle grupa klinaca u nekom malom mestu u SAD susrecu se sa cudnim stvarima u svom gradicu. Ko je gledao film “Goonies”, ko je gledao film ili citao knjigu Stivena Kinga “It”, ko god je gledao par kultnih filmova 80ih, videce da je serija pokusaj replike svega toga. Stavise, sami producenti su naveli da je serija mali kambek u 80te, sto je ok, ali oni u seriji nisu ponudili apsolutno nista originalno ili novo. Serija je zahvaljujuci botovanju Netflixa na IMDBu dobila rejting iznad 9, sto je van svake pameti. Zahvaljujci jakoj markentiskoj kampanji, jedna nikakva serija je uspela da se brendira kao kultna. Sada ko prica protiv serija maltene je gubav. Ovo je naravno moje misljenje, jer ne dozvoljavam da mi gov.no uvijeno u salvetu serviraju kao sendvic.

I jedna antpreporuka za kraj, mada mislim da se mnogi nece sloziti samnom. Dakle veoma sam razocaran serijom “Stranger Things” koju je radio Netflix. Iz nekog razloga svi padaju u trans od ove serije, smatrajuci je nekim remek delom, ali serija je jedno veliko nista, ili jos bolje, serija je VEC VIDJENO. Dakle grupa klinaca u nekom malom mestu u SAD susrecu se sa cudnim stvarima u svom gradicu. Ko je gledao film “Goonies”, ko je gledao film ili citao knjigu Stivena Kinga “It”, ko god je gledao par kultnih filmova 80ih, videce da je serija pokusaj replike svega toga. Stavise, sami producenti su naveli da je serija mali kambek u 80te, sto je ok, ali oni u seriji nisu ponudili apsolutno nista originalno ili novo. Serija je zahvaljujuci botovanju Netflixa na IMDBu dobila rejting iznad 9, sto je van svake pameti. Zahvaljujci jakoj markentiskoj kampanji, jedna nikakva serija je uspela da se brendira kao kultna. Sada ko prica protiv serija maltene je gubav. Ovo je naravno moje misljenje, jer ne dozvoljavam da mi gov.no uvijeno u salvetu serviraju kao sendvic.

Delimo mishljenje ,

kad sam se o pomenutoj seriji negativno izrazio na jednom sl forumu umalo me nisu izudarali:sad2:

ja sam stalno odlagala mislila bzvze
ali serija mi se dopala
dobra mi je i boardwalk empire, nju još gledam
i fargo
držale su mi pažnju
Najbolje su te serije koje te vrlo prijatno iznenade...

Boardwalk Empire sam odgledao do trece sezone, zakljucno, ali sam tu spontano stao i nikad nisam nastavio. Verujem da je vrlo veliki uticaj imao i kasting, odnosno izbor Busemija da glumi Nakija. Nekako mi ne poseduje tu psihopatsku crtu, pa ga samim tim i ne vidim kao zajebanog tipa, sto mi je pokvarilo utisak...

Inace, ceka se peta sezona House Of Cards sa nestrpljenjem. :)

Dalje, “Penny Dreadful” americko/britanska horor serija koja me je odusevila.

Serija je dobra sve dok ne dođe Drakula. Posle toga je ČISTA KOMEDIJA. Gde su našli onog gubavca da glumi drakulu ja ne znam, ali tu sam prestao da gledam seriju, inače jako dobru seriju za današnji standard.

Serija koju pogledam s vremena na vreme se zove MAGICIANS. Sve što parodira Harry Potter i Game of THrones u jednom segmentu je za mene potpuni win.

13704964_the-magicians-season-2-review-the-syfy.jpg

Jedina serija koja me u skorije vreme nije ostavila ravnodušnim. Jedina koja je dovoljno moderna da ne izgleda kao totalna bljuvotina i pretenciozni američki crap. Likovi su uverljivi i zanimljivi.

Poslednja izmena:
Dokazi.
Inace ispadas lazov i varalica.

Пре свега Чезаре је у серији романтизован лик. Није он уопште био тако фин и добар као што га у серији приказују. А његов "зао" брат у серији је тотално сатанизован.
Даље у 3 сезони Чезаре и његова сестра Лукреција улазе у везу. Има ли било какав валидан историјски податак да су њих двоје били у сексуалној вези?

Желео бих свима овде да препоручим одличну серију Невине лажи (Big Little Lies) У питању је одлична драма од 7 епизода (најављена је друга сезона) Површно серија делује као лаганица, али заправо много је дубље од тога. Серија се бави неким изузетно озбиљним темама као што су силовање и насиље у породици. Ако вас то није убедило да додам да глумачку екипу чине фантастична Никол Кидман, Александер Скарсгард, Лаура Дерн, Риз Витерспон и др. Са овако врхунском екипом и одличном радњом, нема шансе да буде промашај.

Моја субјективна оцена за серију 10/10

Желео бих свима овде да препоручим одличну серију Невине лажи (Big Little Lies) У питању је одлична драма од 7 епизода (најављена је друга сезона) Површно серија делује као лаганица, али заправо много је дубље од тога. Серија се бави неким изузетно озбиљним темама као што су силовање и насиље у породици. Ако вас то није убедило да додам да глумачку екипу чине фантастична Никол Кидман, Александер Скарсгард, Лаура Дерн, Риз Витерспон и др. Са овако врхунском екипом и одличном радњом, нема шансе да буде промашај.

Моја субјективна оцена за серију 10/10
Odlicna preporuka. Poceo sam, odgledao prve dve epizode i za sada je stvarno fenomenalna serija.
Gde si video da ce biti druge sezone, posto je najavljena kao mini serija?

Пре свега Чезаре је у серији романтизован лик. Није он уопште био тако фин и добар као што га у серији приказују. А његов "зао" брат у серији је тотално сатанизован.
Даље у 3 сезони Чезаре и његова сестра Лукреција улазе у везу. Има ли било какав валидан историјски податак да су њих двоје били у сексуалној вези?

iz prikazanog se vidi da si potpuni laik za istoriju.

iz prikazanog se vidi da si potpuni laik za istoriju.

Наведи ми историјске изворе који доказују да грешим. Ајде да видим.

- - - - - - - - - -

Odlicna preporuka. Poceo sam, odgledao prve dve epizode i za sada je stvarno fenomenalna serija.
Gde si video da ce biti druge sezone, posto je najavljena kao mini serija?

Прочитао сам на једном форуму. Ваљда није дезинформација, али више њих је написало, да је званично најављена друга сезона.

Prva sezona Fargo odlicna. Druga takodje ali mi je nekako prva bolja. Krenuo trecu sezonu, odgledao tri epizode i nije mi legla. Na silu sam odgledao tri epizode.Odustacu od nje definitivno. Odgledao sam Chicago PD 10 epizode prve sezone, onako za ubijanje vremena, meni je bas legla serija.

Meni je Chicago PD jedna od boljih serija u poslednje vreme.

Pratila sam i Black List jedno vreme, ali me smorise.

Back