Сербски времеплов

Капетан Никола је међу становницима Кесега и околних места одабрао око 700 мушкараца, али и жена способних да учествују у одбрани града и наоружао их оружјем којим је град располагао. За сопствени новац, око 390 форинти колико је имао код себе, купио је барут. Када су све турске трупе пристигле до Кесега однос снага био је 200 до 270 према један у корист османлија. Турци су били убеђени да ће Кесег бити лак плен, а браниоци града су били свесни да се ничем добром надати не могу. Јуришић је у Беч по гласнику послао писмо Фердинанду: „Усуђујем се овај слаб град бранити од силнога непријатеља. Не надам се, наиме, да бих могао спасити Кесег. Желим само да ту на неко време задржим Турке, како би се хришћански владари могли боље припремити“. Док су браниоци Кесега на брзину ојачавали утврђење Ибрахим паша је Јуришићу послао гласнике са понудом да за новац откупе од њега град. Капетан Јуришић је без размишљања одбио понуду, а када су му гласници потом пренели Ибрахим пашине претње, он остаје одлучан да брани град. Ибрахиму још увек нису биле пристигле опсадне справе, па је решио да артиљеријом бомбардује град и заузме га јуришом. Артиљеријска паљба по Кесегу започела је 6. или 7. августа и трајала је три дана без прекида. Турци су бомбардовањем успели да развале неке делове спољашњих зидина. Потом су покушали да се на јуриш пробију унутар града, али су одлучно одбијени уз знатне губитке: "Браниоци показаше толики отпор да су се Турци вратили крвавих глава“. Касније, када је и сам султан Сулејман пристигао под зидине Кесега, био је јако љут на Ибрахима (иначе свог пријатеља из младости) што је дозволио да „шака браниоца Кесега задржава толику османску војску на путу за Беч“. И сам Ибрахим био је бесан на своје војнике што не успевају да искористе бројчану надмоћ и заузму тврђаву. У наредних двадесетак дана Турци су наставили жестоко бомбардовање Кесега и још 11 пута су покушали да у симултаним јуришима на више развалина на зидинама освоје град. Браниоци су сваки пут успевали да великом вештином и срчаношћу, чинило се последњим атомима снаге, одбију османске нападе. Да би смањио ефикасност турске артиљерије Јуришић је наредио да се на северном делу зидина подигне импровизовани браник од греда и друге дрвене грађе, који је од тада успешно штитио браниоце барем са те стране. Велике губитке браниоцима наносила је и пушчана ватра, од које је, како је забележено, погинуло много жена на улицама Кесега. Да би повећали прецизност својих стрелаца Турци су испред града подигли насипе од дрвета, али је њихов вишедневни труд око тога пропао пошто се Јуришић са својим људима пробио до тих насипа и запалио их. За браниоце је нарочито био тежак 28. август 1532. године када су Турци предузели свој дванаести јуриш на Кесег. Тада су успели да кроз две велике развалине продру у срце града. Када су већ успели да окаче четири своје заставе на зидине града, већ десеткована одбрана Кесега је уз надљудске напоре поново успела да их потисне ван зидина. У то време Фердинанд И је у Бечу већ био сакупио око 120.000 војника (90.000 пешака и 30.000 коњаника), међу којима и око 40.000 прекаљених страних најамника из Шпаније, Немачке, Холандије и Италије. Међутим Фердинанд није желео да ослаби одбрану Беча и пошаље део трупа да помогну браниоцима Кесега. У свом писму упућеном Фердинанду Никола Јуришић пребацује своме краљу што га је оставио на цедилу, али то не чини директно, већ само посредно: „Од мојих 700 људи паде већ половина. Од пушчаног праха што га куписмо за 390 форинти имамо јоште само једну центу. Држи нас јоште самилост Божија. Нека се Бог смилује души мојој!“

emperorsuleiman.jpg

Под Сулејмановим притиском да већ једном оконча ову сулуду ситуацију са опсадом Кесега Ибрахим паша поново шаље гласнике капетану Јуришићу. Гласници прво поново прете, а Јуришић одговара: „Док живим је га не предајем!“ Када су му гласници предложили да од Сулејмана откупи град за 2.000 форинти или барем обећа да ће убудуће Кесег плаћати султану данак, капетан овако одговара: „Две хиљде форинти немам и немогу их дати, а Кесег није мој већ краљев и ја не могу у његово име обећати данак султану.“ Увидевши да Јуришић ни под којим условима неће предати град, Ибрахим паша наређује још један јуриш на Кесег 30. августа 1532. године. У овом јуришу Турци су убили још око 60 бранилаца, а капетана Јуришића су два пута ранили. Тако рањени капетан, са преосталих 150 бранилаца начинио је импровизовани бедем унутар града, на коме је намеравао да прими последњи одлучујући јуриш Османлија. Када су Турци потисли изнемогле браниоце и са тог положаја и поболи 8 својих барјака на зидине града одпочели су да секу и кољу браниоце по улицама Кесега без већег отпора. У том тренутку десиће се нешто што ће променити судбину бранилаца и читавог града. Старци, жене и деца, скривени по кућама, у страху од надолазећих ставичних мука и смрту молили су се Светом Мартину, светитељу који је родом из тог краја Мађарске (из Сомбатхеља, на око 20 км од Кесега). Молили су се у почетку тихо, потом све гласније да би се на крају њихове молитве претвориле у заглушујуће гласно ридање, запомагање, вриску и цику која је сабласно одзвањала улицама Кесега. Турци су изненађени и уплашени од оног што чују за тренутак застали. Сетили су се прича које су слушали за време опсаде, да је у граду сакривено пуно шпанских и немачких најамника. Многи од турских војника још увек су се добро сећали храбрости и непоколебљивости као и суровости Шпанаца и Немаца у време опсаде Беча 1529. године. Турке је наједанпут захватио страх и паника, и почели су да беже из града, а тиме осокољени браниоци почели су и сами да их гоне. Слика је била крајње невероватна: турска војна сила од 200.000 војника бежи гоњена од 150 онемоћалих Јуришићевих ратника. Касније су Турци причали да су побегли јер их је отерао Свети Мартин који се појавио на небу са огњеним мачем у руци, те да је Никола Јуришић склопио савез са шејтаном да заједно бране град, и одбијали су да даље јуришају на Кесег и улазе у њега.

Победа​

Пошто није могао да освоји Кесег, а некако је морао да смири султанову срџбу, велики везир Ибрахим паша је брзо тражио неко задовољавајуће и компромисно решење. Позвао је капетана Јуришића у свој чадор на преговоре. Када је рањени капетан стигао у везиров чадор Ибрахим се прво веома похвално изјаснио о храбрости браниоца Кесега и самог Јуришића, али је потом и упозорио капетана и његове људе да се не ослањају превише у помоћ Светог Мартина и не искушавају даље своју ратничку срећу. Ибрахим је предложио Николи Јуришићу извесну превару: да у град пусти једну чету јаничара што би се пред султаном формално приказало као турска победа. Знајући да је та јаничарска чета тренутно јача од његових људи, али и рачунајући да би она могла да дојави Турцима да у граду нема шпанских и немачких најамника, Јуришић није пристао на Ибрахимов план. Правдао се да би сурови Шпанци и Немци који су у граду, а које он не може да контролише, могли да нападну и побију јаничаре, па да би то изазвало даље сукобе и крвопролиће. На Ибрахимов предлог да Јуришић оде до Сулејмановог чадора и целива му руку у знак покорности и добре воље, док он не смисли неко прихватљиво решење, капетан је одговорио да то не може да учини јер је рањен и тешко се креће. Плашио се да је у питању турска замка, али није желео ни да да времена Ибрахим паши. Можда су браниоци били на ивици снаге, али је и велики везир био на ивици живаца.

srpski_granicar.jpg

Према једној верзији Ибрахим паша и капетан Никола Јуришић су се на крају договорили да се на Кесегу истакне турски барјак, што је велики везир потом показао султану, а овај уверен да је град заузет подигао опсаду. Према другој верзији Јуришић је ипак дозволио да неколико јаничара изађе на тврђаву у узвикује „Алах уекбер!“ („Алах је велики!“), али је предострожности ради он сам изабрао те јаничаре ‐ неколико њих, толико пијаних да ни сами нису знали где се налазе. Истог дана, 30. августа 1532. године капетан Никола Јуришић пише краљу Фердинанду и описује му шта се све догодило: „Већ ми је пушчанога праха сасвим нестало. Од мојих људи мало ко остаде на животу, па и ови преживели већ су били изгубили вољу за даљни бој. Да су Турци још једном навалили не бих се могао бранити више ни једну уру. Мислим да султан неће сада навалити на Беч. Он ће се по свој прилици задовољити тиме што ће похарати Ваше земље тамо доле до Славоније, а поносиће се тиме што се нисте усудили да се са њим огледате на бојном пољу“. И заиста, Фердинанд не само да није послао војску у помоћ своме верном команданту, него није имао храбрости ни да војском гони Турке и тако спречи крвопролиће које је уследило. Да ли је Сулејман заиста насео на Ибрахимову варку или је и сам био свестан да је са Кесегом изгубио и време и ауторитет, па потом одустао и од Кесега и од Беча, то не можемо са сигурношћу знати. Он је 31. августа, после двадесетшест дана, подигао опсаду Кесега и кренуо према Грацу, да би се потом Турци повлачили полако, више месеци, без страха и журбе, преко Марибора и Вараждина, у две групе Посавином и Подравином. Успут су палили и пљачкали цркве, манастире и насеља. Побили су велики број мушкараца, а жене и децу су одводили у ропство. Хронике бележе да је преко 30.000 заробљеника са овог похода доведено у Стамбол као робље. У Штајерској и Славонији ни пре ни касније није било таквог зулума каквог су Османлије учиниле овог пута, бесни због понижавајућег пораза код Кесега и пропалог плана да освоје Беч.

Барон од Кесега​

Никола Јуришић је јунаштвом показаним код Кесега стекао још већу наклоност и поверење краља Фердинанда И. Већ 1333. године добио је титулу Барона од Кесега (нем. Фреихерр вон Гüнс), а 1537. године Фердинанд му је поклонио Кесег у трајни посед. Од те године, па све до смрти, Никола Јуришић је обављао бројне важне дужности за Хабзбуршки двор и носио бројне титуле. Био је земаљски капетан Крањске, врховни капетан Штајерскре, врховни капетан Наследних земаља дома Хабзбурга (Аустрије, Штајерске, Крањске, Корушке и Тирола) и врховни капетан Војне крајине. Фердинанд га је прогласио својим тајним саветником и коморником. Био је посланик у Цариграду, а на саборима у Дубрави и Крижевцима 1537. и 1538. године поново је заступао краља Фердинанда.

jurisics_mikls.jpg

Јуришић је између 1535. и 1538. године активно радио на пресељењу Срба ускока на Жумберак, чиме је започело масовније насељавање Срба на територији Војне крајине. Сачувана је Ферединандова повеља о привилегијама досељеним Србима од 5. септембра 1538. године, као и писмо Николе Јуришића Фердинанду тим поводом од 22. октобра исте године. Из тих докумената се јасно види да су Срби у Хрватској у то време називани искључиво Србима (Сирфен, Сервиани) или Рашчанима (Расциани), док је искључиво за влашко становништво коришћен назив Власи или Стари Римљани (Алт Рöмер), те да се пежоративни назив за Србе ‐ Власи, јавио тек касније у хрватској историји. Такође, ова преписка открива да су управо хрватски племићи били ти који су први, у 16. веку, насељавали Србе на територији данашње Хрватске. Барон Никола Јуришић се оженио извесном мађарском племкињом Потенцијаном Дерсфи и са њом је имао потомство, али сва деца су им умрла још у детињству, те му се директно потомство тако затрло. Потомци његовог брата такође су умрли између 1572. и 1576. године, те се и њихова лоза угасила. Никола је преминуо у педесетпетој години живота, у свом дворцу у Кесегу, где је и сахрањен, 1545. године. Хрвати данас Николу Јуришића сматрају за једног од својих највећих хероја у историји. Једна од главних улица у Загребу носи његово име. Подигнути су му споменици у родном Сењу, Загребу и његовом Кесегу. Градови Сењ и Кесег сваке године 30. и 31. августа заједно славе Николину победу код Кесега. Међутим у хрватској историографији се стално избегава чињеница да је барон Никола Јуришић био српског порекла. У Бечком државном архиву чува се писмо (аутограф) Николе Јуришића од 21. марта 1528. године, печатирано печатом са његовим грбом и потписано ћирилицом: „Микула Јуришић, моје руке писмо“. Хрватски историчари и данас су склони да овај аутограф тумаче као „Јуришићеву доследност хрватској глагољици“, као што његово православно порекло представљају као „укљученост у протестантска гибања на тлу Хрватске у 16. веку". Најстарији Јуришић који се помиње међу Србима јесте Јуришић Јанко, јунак народних песама, по предању командант копљаника Југ Богдана, тј. војводе Вратка, оца кнегиње Милице. Постоји још неколико значајних Срба са тим презименом (игуман Гедеон Јосиф Јуришић, ботаничар Живојин Јуришић, дивизијски ђенерал српске и југословенске војске Пантелија Јуришић и др.). Велики број православних Срба са тим презименом и данас живи на територији Србије, а пореклом су из Босне.

Динка, поповска кћи

О поповој Динки из Призрена спевао је Алекса Шантић 1914.г. стихове

PRIZRENSKA NOĆ

Po sobama više čiraci ne gore -
Svrh krovova pločnih šušti ponoć plava;
U sedefu čistom mjesečeve zore
S doksatima niskim stari Prizren spava.

Samo šći popova, Dinka, jošte, bdije
I jednako gleda iz demira svoji'
Na Bistricu hladnu, gdje konjica poji
Odocnjeli vojnik... Sve joj srce bije -

I kada bi samo mladi vitez htio,
Najljepši bi noćas njegov plijen bio:
S njim bi odmah Dinka tamo, preko gore.

Jao, kako drhti - kô lišće na grani!
Tresu joj se njedra, kuckaju đerdani
I trepte u sjaju mjesečeve zore.

Да ли је Динка Икономова била (лепа) протина кћи ?

Poslednja izmena:
Србин председник рачунарџија света

Професор др Дејан Милојичић из Института „Михајло Пупин” стигао у једну од најмоћнијих информатичких компанија на планети – „Хјулит Пакард”, а сада предводи најмоћније друштво за рачунарске науке

30uz7z7.jpg

Српски научник и стручњак, проф. др Дејан Милојичић, управо је изабран за председника Друштва за рачунарске науке (Computer Society), под окриљем најмоћнијег и најмногољуднијег научно-стручног инжењерског удружења на свету – Института електро и електронских инжењера (IEEE).

Другим речима, председава огранком који окупља стотинак хиљада врхунских зналаца рачунарства из целог света!

С дипломом и звањем магистра Електротехничког факултета у Београду до највише почасти у свом животу превалио је прилично дугачак истраживачки пут – од Института „Михајло Пупин” у Београду до компаније „Хјулит Пакард” у Пало Алту. Од Србије до Америке, стазом којом и дан-данас с картом у једном смеру одлазе овдашњи најдаровитији свршени средњошколци и високошколци.

Наша земља наставља, очигледно, да се распамећује, упркос јаловим посланичко-политичарским трвењима.

У међувремену је један од највећих зналаца и познавалаца „рачунарства у облацима” (Cloud Computing), које предаје на Калифорнијском универзитету у Сан Хозеу, стекао докторску титулу на Универзитету у Кајзерслаутерну (Немачка).

Надмећући се за високи положај против Дона Шејфера, бившег главног уредника издаваштва Рачунарског друштва и негдашњег члана Управног одбора, освојио је 981 глас више – 3.811 (57,3 одсто) према 2.830 (42,3 посто).

До сада је објавио две књиге и 120 научних радова у најпознатијим часописима и укњижио 11 признатих патената и 22 пријављена.

Међу првима честитао му је проф. др Божидар Раденковић, први човек подружнице истог друштва за Србију и Црну Гору (нешто више од стотину угледних чланова са универзитета, из института и индустрије), који је уочи и у току бирања позивао чланство да својим гласом подржи нашег земљака:

„Поштовани колега Милојичићу, честитам на избору! Ово је радосна вест за све нас из Србије. Никола Тесла био је потпредседник IEEE, а Михајло Пупин председник. Посебно нам је драго да је у данашње време председник најбројнијег огранка потекао и школовао се у Србији.”

Већ сам предлог да предводи у свету најцењеније Друштво за рачунарске науке, осим огромног признања самом Дејану Милојичићу за вишегодишњи врхунски истраживачки допринос, представља и својеврсну похвалу научницима и стручњацима земље из које је потекао.

Подсетимо се да је за годину оснивања Института електро и електронских инжењера (IEEE) узета 1884, када су се у Филаделфији окупили водећи стручњаци тог времена, међу којима и наш славни великан Никола Тесла. Дуго се водио под именом Амерички институт електроинжењера (AIEE), чији је потпредседник био „геније из Смиљана”, а доцније председник други српски великан, Михајло Пупин. У част првог, 1975. године установљена је Теслина медаља, која се додељује најистакнутијим појединцима за достигнућа у усавршавању и коришћењу електричне енергије (први је награђен Лион Розенберг, 1976. године).

Данас поменуто удружење са седиштем у Њујорку, чији се назив изговара Ај-трипл-и (IEEE), има више од 400.000 чланова у 160 земаља, од чега мало више од половине у САД. Годишње одштампа 30 процената свих стручних књига штампаних у свету из области електроинжењерства и електронике и више од 100 часописа с рецензијом.

Састоји се од 38 друштава за појединачна инжењерска подручја, а најбројније је – као што смо напоменули – за рачунарске науке, којим ће 2013. године (до избора следећег председника), председавати Дејан Милојичић.

Станко Стојиљковић
објављено: 14/10/2012

Повратак у народ свој

SRPSKI USTANICI RODOM IZ TURSKE, današnje Bugarske
Uz Dragana Papazoglua, pominju se još:
ĆIRA I MINA iz Tetevena, iz Draganove vojne jedinice..
Njih trojica su sa Hajduk Veljkom 1807. napadali Turke u srpskom Belogradčiku

"Ја сам, бре, Србин"

Odmah posle pocetka agresije NATO na Jugoslaviju, 24.marta 1999.godine, Centru za obuku dobrovoljaca javio se Živa Petrovic – Vojin, bugarski drzavljanin iz okoline Vidina.Komandiru je ispricao svoju zivotnu pricu koja, ukratko, glasi:

"Rodjen sam u Perlezu, gde su ziveli moji roditelji. Kad sam napunio oko godinu dana, moji su prebegli u Bugarsku i nastanili se u okolini Vidina. Otac i majka su primili bugarsko drzavljanstvo, pa sam tako i ja postao Bugarin. Ali i otac i majka su mi stalno govorili da smo iz Srbije i da sam ja rodjen u Perlezu. U kuci smo uvek govorili srpski. Ja sam morao da zavrsim bugarsku skolu i sve sto znam u zivotu, znam na bugarskom jeziku. Medjutim, u dusi sam ostao Srbin.

Kad je doslo vreme za vojsku, odsluzio sam vojni rok u Bugarskoj. Bilo mi je jako tesko ali sta se tu moglo. Posle sam se zaposlio. Majka i otac su mi govorili da se ozenim i da imam decu ali ja nisam hteo da mi deca budu Bugari. Mislio sam da ce se pruziti prilika da se vratim u Srbiju. Tada cu skuciti svoju kucu.

Onda je izbio rat. Avijacija NATO je pocela da rusi moju zemlju Srbiju. Hteo sam da stupim u nasu vojsku i da se borim protiv neprijatelja koji nas je napao.
Medjutim, muci me sto sam svrstan u strane dobrovoljce. Ja sam, bre, Srbin. Zato sam dosao da zamolim, ako moze, da odem do Perleza i uzmem drzavljanstvo. Rekli su mi da se to moze u mestu rodjenja.
Gospodine pukovnice, ako poginem hocu da poginem kao Srbin braneci Srbiju a ne kao stranac."

"Posle tri dana se vratio ozaren:
-Gospodine pukovnice. Sad sam spreman na sve. Sad sam ponovo Srbin kao sto sam i bio kad sam se rodio.
-Cestitam Srbine, toplo mu je odgovorio komandir.

Posle nekoliko dana, Vojin je otisao u jedinicu sa grupom dobrovoljaca.U 37.motorizovanu brigadu, onu koja je odlikovana Ordenom narodnog heroja.
Borio se casno i hrabro. Iz rata je izasao ziv. Odlucio je da se nastani u Crnoj Gori. Ozenio se. Ima sina. "

http://www.apisgroup.org/zapisi.html?id=19

Џиновска Мајка Отаџбина​

На Мамајевом кургану, брду изнад Волгограда, на месту епске Стаљинградске битке, стоји колосална, моћна и страшна статуа Мајке Отаџбине са мачем дугим 33 метра. Мало људи зна да је споменик дизајнирао Јевгениј Вучетич, вајар српског порекла.

rodina_468.jpg

„Мајка Отаџбина“ на Мамајевом кургану. Размере колоса постају јасне у поређењу са силуетама људи који стоје у подножју. До споменика води 200 степеника испод којих су покопана тела 34.505 погинулих бораца.​

Узвишење у централном делу Волгограда је светиња која је постала место најжешћих борби у историји Другог светског рата. Битка за Стаљинград је била најдужа у читавом рату, а борбе на Мамајевом кургану су њена најкрвавија епизода. То је био преломни тренутак рата са нацистичком Немачком, а храброст бораца овековечена је у споменику „Херојима битке за Стаљинград“ – једном од седам чуда Русије. Историчари се у потпуности слажу по поводу пресудне улоге Стаљинградске битке у Другом светском рату. Град је и тада био велики индустријски центар који је отварао пут према важним саобраћајницама, чије би заузимање изазвало озбиљне проблеме у снабдевању наше армије муницијом и намирницама. Немци су покушали да заузму Стаљинград 1942. године и тај њихов покушај трајао је укупно 200 дана. Од тога су 135 дана вођене борбе на Мамајевом кургану. Према неким оценама, на обе стране је изгинуло око два милиона људи.

RIAN_archive_602161_468.jpg

Стаљинград после ослобођења.

„Кота 102,0“ – тако се на војним картама означавао Мамајев курган. Тај брег је имао изузетно важан стратешки значај. Са његовог врха се отварао одличан видик, а самим тим и могућност гранатирања целе територије, укључујући и гранатирање војске приликом форсирања Волге. За 62. армију под командом Василија Ивановича Чујова, Хероја Стаљинграда, великог совјетског војсковође и двоструког Хероја Совјетског Савеза, одржавање ове позиције било је питање живота и смрти. Истовремено су и у осталим деловима града вођене страшне борбе. Од хиљаду зграда овог предивног града остале су само камене конструкције. Мамајев курган је био спаљен, изрован јамама од експлозија и засут крхотинама од граната. Током зиме је био потпуно црн и угљенисан, а у пролеће, по завршетку борби, на сваком квадратном метру земље нађено је од 500 до 1250 крхотина од граната. У јануару 1943. борбе за Мамајев курган распламсале су се са новом жестином. Јединице 62. армије 25. јануара су поново заузеле коту. Разбијен је непријатељски обруч и подељен на два дела. Овако је гласио текст оперативног извештаја бр. 0079, упућеног врховном команданту Стаљину: „Дејствујући на основу вашег наређења, 2. фебруара 1943. у 16.00 армија Донског фронта потукла је и уништила непријатељски обруч у Стаљинграду“. Овај историјски документ ставио је тачку на врло сложену битку за ослобођење Стаљинграда, 25 година касније овековечену у грандиозном меморијалном комплексу „Херојима Стаљинградске битке“.

Vuchmonument_468_338.jpg

Биста Јевгенија Вучетича, Москва.

Комплекс „Херојима Стаљинградске битке“ на Мамајевом кургану подигнут је према пројекту Јевгенија Вучетича, изванредног совјетског вајара српског порекла. Његово дело је и споменик „Мајка Отаџбина“ у Кијеву и „Ратник ослободилац“ у Берлину. Савет министара Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Репулике 1958. је донео одлуку да се започне са изградњом споменика према Вучетичевом пројекту. Обимни грађевински радови трајали су све до 15. октобра 1967, када је свечано откривен споменик гигантских размера, посвећен догађајима из Другог светског рата. Меморијални комплекс заузима површину од 26 хектара. Јединствена архитектонско-вајарска композиција дугачка је километар и по. Сам Вучетич је овако описао своје дело: „Трудили смо се да дочарамо пре свега несаломиви морал и дух совјетских бораца и њихову потпуну преданост Отаџбини“. Управо та идеја повезује елементе ансамбла: Трг бораца на живот и смрт; зидове-рушевине са херојским барељефима бранилаца Стаљинграда, посвећеним одбрани са једне стране, и нападу са друге; Трг хероја са шест скулптуралних група које симболизују подвиге бранилаца; Дворану ратне славе са Вечним огњем у облику бакље, чврсто стегнуте у руци; Трг жалости са скулптуром мајке која оплакује палог хероја; Ратничко меморијално гробље и, најзад, централна скулптура меморијалног ансамбла – монумент „Мајка Отаџбина зове!“

rodina-mat_468.jpg

Скулптура војника-богатира „Стајати по цену живота!“. Натписи на бетонском постољу („Ни корака назад!“, „Стајати по цену живота“, „Свака кућа је тврђава!“) заправо су одломци из наредбе Ј. В. Стаљина бр. 227, којом се забрањује било какво повлачење било ког појединачног војника без специјалне дозволе. Они који су кршили дисциплину својим „кукавичлуком и неистрајношћу“ били су за казну премештани на прву борбену линију.

Одмах по завршетку борбених дејстава у Стаљинграду погинули борци су сахрањени на Мамајевом кургану. Од подножја до врха узвишења, где су премештени посмртни остаци 34.505 војника који су бранили град, води 200 гранитних степеника. Степеници симболизују 200 дана крваве борбе. Ту се налази и 35 гранитних спомен-плоча Хероја Совјетског Савеза. На територији Мамајевог кургана сахрањен је и Василиј Иванович Чујков, чији лик је такође приказан на једној скулптури меморијалног комплекса.

rodina-mat_208.jpg

Глава Мајке Отаџбине на Мамајевом кургану.

Алегорични лик Мајке Отаџбине позива своје синове у победнички бој. Лепршави огртач увија се иза њених леђа као крила Нике, античке богиње победе. Уста су јој отворена, што је неуобичајено за скулптуре. О том детаљу се дуго расправљало. Једном су функционери питали Вучетича: „Зашто су јој отворена уста?“ Он је одговорио: „Она виче: за Отаџбину... мајку вам вашу!“ После тога више нико није постављао то питање. Стаљинградска битка је била веома важна, али не и коначна победа над немачком армијом, тако да поклич из уста камене скулптуре демонстрира одлучност коју је совјетски народ морао имати за наставак борбе. Скулптура је висока 85 m (од тога је 52 m висина саме скулптуре, а 33 m је дугачак мач), а тешка 8 хиљада тона. Постоље је високо 16 m, али је укопано у земљу, док је изнад земље само мали његов део, висок 2 m. За изградњу споменика употребљено је 5500 тона бетона и 2400 тона метала, а за ојачање темеља насуто је 150 хиљада тона земље. Костур од армираног бетона изнутра се састоји од засебних ћелија, односно комора, а придржава се затегнутим сајлама које су смештене унутар скулптуре. Свака сајла је тешка 60 тона.

Mamayev_Kurgan_468.jpg

„Мајка Отаџбина“ са панорамом Волгограда.

Мамајев курган је 2008. народним гласањем убројан међу седам чуда Русије. Ансамбл је исте године добио статус федералног споменика и уједињен је са другим важним историјским објектом Волгограда – музејем-панорамом „Стаљинградска битка“. Преко три милиона људи сваке године долази у Волгоград да се попне на врх Мамајевог кургана, стопама хероја-бранилаца отаџбине. Тек 2045, на стогодишњицу победе у Другом светском рату, моћи ћемо да сазнамо какву поруку су својим потомцима оставили хероји Стаљинградске битке. Управо тада ће бити отворена капсула са поруком, коју су ратни ветерани 1970. похранили на територији меморијалног комплекса.

Јевгениј Викторович Вучетич (рус. Евгений Викторович Вучетич, Јекатеринослав, 15/28. децембра 1908 — Москва, 12. априла 1974) је био истакнути совјетски вајар и уметник. Јевгенијев отац Виктор Вучетич, по националности Србин из Црне Горе, у Руском грађанском рату био је официр Беле Гарде, док му је мајка Ана Андрејевна Стјуарт била Рускиња француског порекла.

Учесник је Великог отаџбинског рата. Носилац је највиших награда и ордена у СССР-у — Лењинове награде, Стаљинове награде, Ордена Лењина, Ордена отаџбинског рата и проглашен је Херојем социјалистичког рада. Био је члан и потпредседник Академије уметника СССР-а.

Најпознатији радови Јевгенија Вучетича су скулптура Мајка Отаџбина у Кијеву, висине 62/102 m, и највиша скулптура на свету — Мајка Отаџбина у Волгограду (Стаљинграду), грађена од 1959. до 1967. године, висине 85 m. Поред тих скулптура, оставио је велика дела и у Берлину, Њујорку (испред УН, скулптура Мачеви у плуг), Паризу и друга дела широм бившег Совјетског Савеза. Јевгениј Викторович Вучетич је сахрањен на московском гробљу Новодевичје.

Памятники​

Памятник генерал-лейтенанту М. Г. Ефремову в Вязьме Смоленской области (1946; арх. Я. Б. Белопольский),
Памятник генералу армии Н. Ф. Ватутину в Киеве (1948; арх. Я. Б. Белопольский);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза А. М. Василевского в Кинешме Ивановской области (1949; арх. В. А. Артамонов);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза М. Е. Катукова в селе Большое Уварово Коломенского района Московской обл (1949; арх. В. А. Артамонов);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза В. И. Чуйкова в селе Серебряные Пруды Московской области (1949; арх. В. А. Артамонов);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза И. С. Конева в деревне Лодейно Подосиновского района Кировской области (1950; арх. В. А. Артамонов);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза Т. Т. Хрюкина в Ейске Краснодарского края (1950; арх. В. А. Артамонов);
Памятник-бюст четырежды Героя Советского Союза Г. К. Жукова в селе Угодский Завод Калужской обл (1953; арх-ры: А. В. Щусев, А. В. Снегирев),
Памятник генерал-лейтенанту Л. Н. Гуртьеву в Орле (1954; арх. Я. Б. Белопольский);
Памятник В. Г. Белинскому в Пензе (1954 г.; арх. Л. М. Поляков)
Памятник В. Г. Белинскому в городе Белинский Пензенской обл (1954; арх. В. А. Артамонов);
Памятник А. М. Матросову в Великих Луках Псковской области (1954; арх. В. А. Артамонов);
Памятник В. И. Ленину в Усть-Каменогорске Восточно-Казахстанской обл КССР (1956; арх. Н. Ф. Бровкин);
Памятник В. И. Ленину в селе Серебряные Пруды Московской области (1956);
Памятник В. И. Ленину в Алма-Ате (1957; арх. И. И. Белоцерковский);
Памятник В. И. Ленину в Нукусе КаракалпакскоЙ АССР УзССР (1957; арх. Г. А. Захаров);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза А. А. Новикова в Костроме (1958);
Памятник-бюст дважды Героя Советского Союза Р. Я. Малиновского в Одессе (1958; арх. Г. А. Захаров);
Памятник В. И. Ленину в Пензе (1959; арх. Н. Ф. Бровкин);
Памятник В. И. Ленину в Волгограде (1960; арх. Г. А. Захаров);
Памятник В. И. Ленину в Южно-Сахалинске (1970, арх. И. И. Ловейко)

450px-Rodina_Mat%27_.jpg

Споменик Мајци Домовини у Кијеву

450px-Berlin_Treptow_Ehrenmal_05.jpg

Споменик совјетским ослободиоцима у Берлину

Arc_De_Triomphe_detail.jpg

Скулпторска група Марсељеза на Тријумфалној капији у Паризу

Swords-Plowshares.jpg

«Перекуём мечи на орала»,
скульптура возле штаб-квартиры ООН (Нью-Йорк/New York City)

Надгробные памятники​

Евгений Вучетич также является автором целого ряда надгробных памятников на Новодевичьем кладбище в Москве:

маршалу Я. Н. Федоренко (1949);
генерал-полковнику Т. Т. Хрюкину,
писателю Ф. В. Гладкову,
живописцу А. М. Герасимову.

Фонтаны​

Фонтан возле Ростовского АТД имени М. Горького (Ростов-на-Дону, 1936 год). Композиция представляет собой группу атлантов, держащих над головами чашу и окружённых фигурами лягушек и черепах.

0_60673_9ffaf40_XL.jpg

Фонтан возле Театра им. М. Горького (Ростов-на-Дону)

Скульптуры на почтовых марках СССР

425px-Ussrsputnik2-20kop1957scott2032.jpg

Скульптура «К звёздам»

439px-Stamp_of_USSR_2099.jpg

Скульптура «Советский воин-освободитель»

441px-Stamp_of_USSR_2406.jpg

Скульптура «Перекуем мечи на орала»

422px-Rus_Stamp-Pamyatnik-Mamaev_kurgan-1980.jpg

Скульптура «Родина-Мать»

Мемориальная доска Евгению

Vuchetich_plaque_Sivtsev_9.jpg

Први и једини Србин који је завршио Императорску уметничку академију у Русији

Васa Ешкићевић из Ирига

Рођен је у српском сремском селу Ириг 1867, на Светог Василија Великог. Још као дете прецртавао је ликове из народних календара и илустрације из ћириличних часописа и књига, тако започевши пут ка трајним знањима српске, православне и епске историје, религије, лепоте, митова и обичаја. Таленат је наследио од оца, човека „хиљаду заната”, који је по целом Срему, па и много даље, био познат по украшавању оружја необичним орнаментима, чиме се бавио у дугим зимским вечерима, показујући да су у народној традицији лепота и витешка борба једно.

view_image.php
Vasa%20copy.jpg

Вероватно би у Русији остао до краја живота, да није дошло до аустро-угарског ултиматума Србији, потом и објаве рата. Одмах је оставио све, дошао у Србију и пријавио се команди Српске војске као добровољац. Његовој жељи да се бори с пушком није удовољено. Уместо тога, постао је ратни сликар Прве армије. Прешао је с њом сва ратишта, голготу кроз Албанију, Крф, Солунски фронт... Слике Васе Ешкићевића настале на том путу остају трајно сведочанство о страдању и васкрсу народа и његове војске, тек потом вредна уметничка дела, а на крају и пропагандно средство Краљевине Србије.

IMG_7006%20copy.jpg
lot_3352_thumb.jpg
4%20copy.jpg

U Irigu se, uz desetak drugih, čuvaju i dve za Eškićevića karakteristične istorijske kompozicije: „Bekstvo austrougarske vojske na Suvoboru“ i „Opelo na ostrvu Vidu“

Jugoslaviju nikada nije prihvatio, pokazujući to i tako što je, posle rata, kroz Novi Sad uglavnom išao u srpskoj ratnoj uniformi.

Пред крај живота осликао је неколико иконостаса, међу којима и онај у српској војној капели у Петроварадину, посвећеној апостолима Петру и Павлу. И неколико дана пред смрт око њега су, уобичајено, били бројни слушаоци, који су просто упијали његове речи о Русији или српској борби за слободу, гледајући како му лице зрачи и сија док говори.
Онда је заћутао, легао у кревет и... отишао.

Најбољу оцену живота и дела Васе Ешкићевића дао је његов водоноша Аксентије Јакшић. Тог 3. фебруара 1933, када је Васа преминуо, чича Аксентије је од своје тешке сиротиње купио свећу дужу од метар, са преко 15 центиметара у пречнику, и запалио је на прагу сликаревог атељеа. Данима је горела

.http://www.nacionalnarevija.com/tekstovi/Br 30/06 Zaboravljeni.html
http://www.madlart.com/auctions/item.php?id=1569&results=
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...-Vasa-Eskicevic-Svedok-srpske-golgote-i-slave

Сербско поморско племе, страх и трепет Јадранског мора
Срби y области Неретве, Неретвљани,потичу од својих некрштених предака из тзв. Беле Србије који су дошли y време цара Ираклија, a названи су Паганима, незнабошцима јер су ce покрстили y односу на своје суседе релативно касно, крајем 9. века (878-880).

НЕРЕТЉАНИ

Племе Неретљана, односно Марјани, како су себе називали, насељавали су уско подручје (дугачко око 75 и широко око 10 до 20 километара) између ушћа Неретве у Јадран и Сплита. Ту су се, како историја бележи, настанили у првој половини 7. века, а захваљујући свом изванредном морепловачком умећу, убрзо су освојили и околна већа острва: Брач, Хвар, Корчулу и Мљет, али су нападали и суседну италијанску обалу – тврди археолог Марко Алексић. Податак из 642. године о нападу једног словенског племена на беневентански град Сипонт у заливу полуострва Монте Гаргано, већина историчара управо везује за најезду овог племена.

pagbs6.jpg
uuukx9.png

Први историјски подаци о Неретљанима потичу из прве половине 9. века.
У тадашњим млетачким хроникама налазимо податак да је 829. године „посланик Словена са острва Неретве” долазио код венецијанског дужда...
У Венецији је 846. године забележен један у низу напада Словена, за који већина истраживача сматра да су га извели управо Неретљани! Становништво тог дела приморја жестоко се опирало хришћанству, пошто га је доживљавало као чин притиска. Био им је милији словенски паганизам.

neretljani5-1.jpg
neretljani-10-1.jpg

Половином 10. века, византијски цар Константин Порфирогенит дао је у свом делу „О управљању царевином” најстарији опис кнежевине.
Цар их назива Пагани и Неретљани (Арентани), а њихову земљу Паганија. „Пагани се зову што не примише крст у оно време кад су се сви Срби покрстили.” – Он такође наводи и три жупе у Паганији: Растоку, Мокро и Дален, и четири града: Мокро, Вруља, Острог и Славинец, као и острва Корчулу, Мљет, Хвар и Брач. За сада је једино сигурно где се налазио град Мокро, средиште истоимене жупе у околини Макарске.
Иако су насељавали релативно мали простор, имали су једну од најјачих флота на Јадрану.

images.jpg
neretljani-03-1.jpg

На обронцима Биокова и Мосора, као и на оближњим острвима гајили су стоку, а сигурно је и да су обрађивали земљу. У историјским изворима с краја 11. века налазимо да се из ових крајева извозило вино, усољена риба и суво воће, а да су се увозиле житарице .
Најзначајније приходе доносило је гусарење, па је то била најисплативија и најуноснија делатност кнежевине. Плен се изгледа делио као што се данас у овом делу Јадрана дели улов рибе. Половина плена припадала је вођи лова и власнику бродова, а то су били кнез или жупан, а другу половину делили су равноправно сви остали учесници гусарења, односно чланови посада.

Неретљански владари су себе називали морстици или судије (јудицес), свој народ Марјани или Неретљани, а састављачи црквених исправа их називају и краљевима.
Илустративан је пример Беригојеве исправе из 1050. године у којој га свештеник Иван, састављач исправе, назива краљем док се Беригој испред својих жупана потписује: Ја Беригој, сведок, судија Марјана.
Русин себе ословљава: Ја Русин који сам и морстик. Титуле племства исте су као и у осталим српским земљама: жупан, ризничар, витез.

реконструкција кондуре
condura-croatica.jpg

Врста брода којим су Неретљани пловили Јадраном и пресретали друге поморце звао се сагена (латински сагитта – стрела). Брод је био релативно плитак, дугуљастог и витког трупа, оштрог прамца и веома брз, вероватно захваљујући високом јарболу и посади од чак четрдесет веслача који су учествовали и у гусарењу. Сличан тип брода био је добро познат у Средоземљу, а градили су га и други Словени.
Осим сагене, у употреби је била и кондура, брод сличног типа, али много мањи, с посадом од двадесет људи, као и други, мањи типови бродова и барки. Та су се пловила користила вековима и имала су широку примену, од трговачке до борбене. Могла су да се потопе у воду и да се по потреби извуку.

http://www.rastko.rs/cms/files/books/489accb8eaf02

Постепено, после примања хришћанства, стапају се у српску државу под владарима династије Војисављевић
vojazh4.jpg

Reka Neretva izvire na planini Lebršnik i nakon 230 km toka uliva se u Jadransko more. Zbog svoje dužine i veličine protoka predstavlja najveću reku Jadranskog sliva na Balkanskom poluostrvu..Delta Neretve je jedan od rijetkih plodnih krajeva u Dalmaciji..
nrtv.jpg

http://www.viabalkans.com/prirodne-...a-od-filmskog-hita-do-turisticke-destinacije/

Poslednja izmena:
Еко караван: Стазама хајдука
Звали су га "Робин Худ са Хомоља", па "Горски цар", па "хајучки поглавица". А име му је било Иван Бабеић.
NAJAVA%20S%20BABEIC_00331321i0.bmp

Био је чувени хомољски хајдук, родом из села Лазницe. Познавао је он све стазе и богазе, тајновите пределе и пећине, скровите шумске јазбине. Живео је под отвореним небом.
У давна времена Хомоље је служило као збег, сигурно склониште. То је предео неприступачан, одвојен од света. Тако је и настала она народна изрека: "Без велике невоље не иди у Хомоље".
По мишљењу једних, Бабеић је мит, легенда, хајдук који је отимао од богатих и помагао сиротињи.
Други веле да је био немилосрдан, без срца и душе и да злогласнијег хајдука од њега није било у Хомољу.
Трећи, пак, сматрају да је истина негде између.
Када је на превару намамљен и убијен 1934. године, имао је 38 година. Глава му је тада била уцењена на 150.000 ондашњих динара, што је тада било невероватно богатство. За ту суму могло се купити 10 хектара земље.
Најоданији и највернији јатаци биле су му жене. Све су биле Влахиње и све су биле његове љубавнице. Ни једна га није издала.
О скривеном хајдучком благу и дан-данас се испредају приче. Трагачи и даље по Хомољу руше, буше и копају. Злато "Горског цара" и његове дружине никада није пронађено.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/340481/Еко+караван:+Стазама+хајдука.html

Da se podsetimo i na relativno skorasnje dogadjaje, sve je to deo serbskog vremeplova...

Представа за четири старице
Народно позориште из Приштине, исељено у Косовску Митровицу, одиграло је представу "Не очајавајте никада", пред четири старице, које чине целокупно становништво у Ђаковици.
Пред четири старице, које чине целокупно српско становништво у Ђаковици, одиграна је премијера представе Не очајавајте никада, Народног позоришта из Приштине, исељеног у Косовску Митровицу.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/782282/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B5.html

Tri međe međ' istim narodom

Pod pojmom Tromedja podrazumijeva se stjecište ranijih državnih granica Austrije, Turske i Mletacke republike nastalih poslije Požarevackog mira 1718 godine.
Tacnije receno, tim mirom su ove granice samo provizorno zacrtane, dok je samo razgranicavanje trajalo dugo godina..

Strmički Crni Potoci
Teritorija Tromedje nalazi se u planinskom bilu do 1600 metara nadmorske visine, koji je okružen rijekama Butižnicom, Zrmanjom, Unom, Radljevcem i Došnicom. Zapadno od Tromede nalaze se lička sela ..Na jugu,.Tromedja je povezana sa Strmicom i Golubicem u Kninskoj krajini. .. Crni Potoci koji se nalaze uz samu Strmicu, pripadaju dijelom Liki, dijelom Bosni, a dijelom Kninskoj krajini. ..
Cjelokupna teritorija Tromedje, produžena još desetinama pa i stotinama kilometara u raznim pravcima (Srb, Gracac, Medak, Lapac, Korenica, Udbina, Rmanj-Martin Brod, Unac, Drvar, Petrovac, Crni Lug), predstavlja najcistiju srpsku teritoriju vec preko 500 godina. Na toj teritoriji živi iskljucivo srpski narod. Na ovu teritoriju se nadovezuju i drugi srpski krajevi: Bukovica, Ravni Kotari, Kordun, Banija, Bosanska krajina.

baner_etno.jpg

Butišnica nastaje pod brdom Strmicom od sutoka triju potočića od kojih se glavni, zvan Crni potok, nakon devet milja vijugava toka od brda Jelinak spaja s vodom Mračaja, koji izvire ispod brda Plišivice i nosi ime šest milja puta dok ga ne izgubi spojivši se s potočićem Tiškovci u koritu većeg potoka. Brzac Tiškovci ili Tiškovac dospijeva povećati vode Crnog potoka malo prije nego što se u njemu okonča Mračaj; on se spušta s planine Vulice presijecajući široko Srpsko polje i Dugopolje koja Vulica i planina Trubar dijele od Grahovskoga polja što leži s onu stranu mletačke granice.

Мапа Црних потока
01_Tromedja_LDB_Crni_potoci.jpg

http://www.krajinaforce.com/dokumenti/tromedja.pdf
http://tromedja.rs/index.php?option...82:etnografija&catid=23:etnografija&Itemid=15
http://sr.wikipedia.org/sr/Стрмица_(Книн)
http://www.krajinaforce.com/forum/index.php?/topic/2898-kistanje/page__st__15

Isto narodno odelo za tri ustanika u dva- i- po veka

Godine 1715. harambaša Pavasović branio je sa svojim 'ajducima Strmicu na Tromeđi od Turaka

books

http://books.google.rs/books?id=-Ld...&sa=X&ei=hWyYUPjbLtPT4QS7p4FI&ved=0CC0Q6AEwAQ

Odelo Pavasovića nosio je,160 godina kasnije, harambaša i vojvoda Golub Babić u nevesinjskom ustanku 1875.godine.
"Од ране своје младости с оружјем у руци борио се за своју потиштену браћу. Није било оружаног покрета у коме он није судјеловао..."
Августа 1875.г враћа се у Босну са своја три брата: Миланџом, Павлом и Петром и диже народ на устанак у Црним Потоцима

„ Географски положај Црних Потока био је за то необично погодан. Државна граница раније је на том мјесту, између Турске, Аустрије и Венеције сачињавала тромеђу .То име остаде до данашњих дана.. . Чим би нестало турске опасности, излазили би устаници на босанску страну, као што див у бајкама излази из боце кад се отвори“.
Tu je i Kralj Petar Prvi - Oslobodilac vodio 1875. I 1876. godine borbe sa Turcima kao četnički komandant, pod imenom Petar Mrkonjić.
kara272or272evi262i07.jpg
petar_karadjordjevic_1875.jpg
golub_babic.jpg
250px-Golub_Babich.jpg

http://sr.wikipedia.org/sr/Голуб_Бабић
http://grahovo.net/1gr2008/index.ph...&id=140:2010-07-06-22-47-26&catid=40:istorija

Odelo je sačuvano u crkvi Sv.Petra, u selu Donji Tiskovac na Tromedju Like, Bosne i Pravoslavne Dalmacije., dok nije darovanočetničkom vojvodi Brani Bogunović 1941.godine, koji je kao predvodnik Srba na Tromeđi, uz sveštenika Momčila Đujica ostalih narodnih prvaka, bio komandant u sastavu Dinarske divizije.I
VojvodaBogunovic.jpg
fe2vdf.jpg

Vojvoda Branko Bogunović u odelu harambaše Pavasovića
http://www.vojvodabogunovic.freeservers.com/
http://sr.wikipedia.org/sr/Бранко_Богуновић

Именицу ''четник'' је сковао дубровачки Србин, Матија Бан, за потребе бораца Грбаљског устанка 1848.
Такође је превео са пољског постојеће књиге о герилском ратовању, а и самостално је, у складу са традицијом нешто унео. Тако су настала ''Правила о четничкој војни'' 1848. године. То је први српски уџбеник гериле, у коме се налазе бројне информације .. Тако се у књизи наводи да четник треба да је ''трезвен, отресит и смео", да четник треба да носи народно одело са капом и обележјем на њој, користи пушку,пиштољ,нож, те каква дисциплина треба да влада у чети. Утицај хајдуковања овде је очигледан, јер срећемо сличне кодексе понашања и облачења, као и начине нападања..
Двадесет година касније настао је рад капетана Љубомира Ивановића ''Четовање или четничко ратовање'' .

Србски четници из 19.века
http://1.***************/-yY4ik_yfVfs/TXOXrydY35I/AAAAAAAAAGs/-joS_skeNSU/s1600/Chetniks_in_the_19th_century%255B1%255D.jpg
http://dan-veterana.blogspot.com/2011/03/blog-post_06.html#.UJh0-m_A_NQ

Poslednja izmena:
U senci poznatije sestre, dr. Miloš Marić, Milošev sin
MILEVA MARIĆ,Miloševa kćer
.Kada je profesor Veber odbacio kao losu doktorsku disertaciju Alberta Ajnstajna, mileva Maric ulazi u sukob sa svojim mentorom i demonstrativno povlaci iz procedure sopstvenu, vec odobrenu disertaciju. Povlaci se u kucnu osamu, fakticki postajuci domacica i nastavlja rad na uoblicavanju teorije relativnosti.
Da bi je privukao da do kraja zivota suti o velikoj tajni, Albert je 1922.g.cjelokupan novcani iznos Nobelove nagrade predao Milevi. Medjutim, u Njemackoj se vec pisalo da je njegovo djelo plagijat, da on jednostavno nije bio sposoban da nesto takvo velicanstveno stvori.

Зачетник клонирања ћелија

Miloš Marić (Ruma 1885 - Saratov 1944) karijeru vrhunskog naučnika ostvario je u Rusiji, gde i počiva.
Cenjeni histolog i univerzitetski profesor, jedan od začetnika kloniranja ćelija, i danas, 66 godina posle smrti, priznat je u Rusiji, a potpuno nepoznat u svojoj domovini Srbiji.

Miloš sa sestrama Milevom i Zorkom (i prijateljicom Sofijom)
35.jpg
016.jpg

Najmlađe dete Miloša i Marije Marić dobilo je očevo ime kako bi se, po starom srpskom običaju, zaustavilo umiranje dece u porodici. Marićima su, naime, umrla prva dva muška deteta. U Srpskoj pravoslavnoj velikoj gimnaziji u Novom Sadu dobio je vaspitanje u naprednom nacionalnom duhu. Studije medicine započeo je 1902. u rumunskom gradu Koložvaru (današnji Kluž), nastavio u Parizu, pa u Švajcarskoj.
Po izbijanju Prvog svetskog rata... Za vreme povlačenja pao je u rusko zarobljeništvo. Shvativši da je vrstan lekar, Rusi su ga poslali u Lefortpovsku vojnu bolnicu u Moskvi.Godine 1930. konkursom je izabran za šefa katedre za histologiju na Univerzitetu u Saratovu kojim je pre njega rukovodio čuveni naučnik V. A. Pavlov.

Ruski naučnici, poput dr G. A. Kabolova, tvrde da Marićevi radovi i eksperimenti u oblasti amitoze imaju istorijski značaj. Dr Miloš Marić je još pre 70 godina postavio temelje toliko aktuelne oblasti medicine koja se danas zove kloniranje.

- Uporedo sa njegovim naučnim interesovanjem u oblastima mitoze i amitoze (indirektne i direktne deobe ćelija), dr Marić je radio pripreme za proučavanje nervnog sistema, ali je veliki otadžbinski rat prekinuo te radove koji su publikovani tek posle rata i poslužili su kao osnova za tri doktorske disertacije - zapisao je dr G. A. Kablov u Saratovu 1986. godine.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:269610-Klonirao-jos-pre-sedam-decenija
http://books.google.rs/books?id=nkE...CDgQ6AEwAw#v=onepage&q=dr miloš marić&f=false

Милош Марич, брат Милевы Марич-Эйнштейн.Фотография из архива Драгиша Марича (родственника Милевы).
33.jpg
3a.jpg

Имао је сина, који је предавао физику на америчком универзитету.Он је умро 1944, а син 1973.

http://sceptic-ratio.narod.ru/fi/fenomen-10.htm
http://regionsixtyfour.info/271.html
http://www.sno-sgmu.ru/index.php?op...ology&catid=64:hygiene-and-ecology&Itemid=136

''Miloš Marić, Milevin otac je poreklom iz Kaća, gde je imao kuću i salaš, za koji se vezuje deo Milevinog detinjstva'' (Iz Enciklopedije Novog Sada)
Kuća u Novom Sadu u Kisačkoj ulici br. 20 koju je podigao Miloš Marić 1907. godine. Na levom krilu se vidi mesto sa koga je nestala spomen ploča.
Već duže postoji ideja da se tu napravi spomen postavka.
mmaricpupin8.jpg

Poslednja izmena:
Путуј, језди и памти Србине!
Усправи се, Србине!Главу горе!
''Где год да си,памти ко си !"
Нека светле путеви кад љубав српска путује
Не одричи се себе, свог имена, свог корена
Не одричи се Вишеграда, Манастира Светог Архангела,
Дрвенграда, ни камена крајпуташа,
Своје православне вере,
Своје Отаџбине, своје историје
Косовског завета, светосавског пута,
Колевке која те је заљуљала, зањихала....

Srebrena, hoćeš reći da Kusturica nije sagradio već obnovio Drvengrad?

ja lijevo - desno i dođoh do Prevlake:

http://sr.wikipedia.org/sr/Превлака

Превлака је земљоуз између Витаљине и Оштрог рта, на улазу у Боку Которску; погрешан назив за Оштри рт. Налази се са лијеве стране на уласку у Бококоторски залив. Дуга је 2600м и широка 150-500м, са површином од око 1 км2. Ненасељена је и обрасла макијом. У саставу Дубровачке републике је била до почетка XIX вијека.Од 1815. до 1918. године је у саставу Хабзбуршке монархије (која на њој гради фортификацијске објекте) а затим у сатаву краљевине СХС/Југославије. Послије 1945. године припала је Хрватској. Приликом распада СФРЈ, почетком 90-их година XX вијека, она се појавила као спорно питање између СР Југославије и Хрватске, а један период и као проблем од међународног значаја (па су на истој биле стациониране међународне мировне војне снаге). По привременом споразуму из 2002, копнена област припада Хрватској, док је приобални појас под надлежношћу Црне Горе.

Pitam se da li je na mjestu austrougarske tvrđave postojao raniji fortifikacijski objekat? Nešto mi mnogo vremena prošlo prije no što su austrijanci sagradili nešto, a da nije postojalo ništa na tako zanimljivom geografskom položaju, sam ulaz u Boku Kotorsku.

Prevlaka_tvrdjava.JPG

http://hr.wikipedia.org/wiki/Prevlaka

Prevlaka je poluotok u Hrvatskoj na ulazu u Boku kotorsku u južnome Jadranu. Nalazi se u jugoistočnome dijelu Konavala koje se naziva Vitaljina za čiji je morski greben vezana 170 metara širokom i 3 do 4 metara (nadmorske visine) visokom kopnenom spojnicom koja se također naziva Prevlaka. Najviša točka te spojnice je 8,2 metara.

Od uskog spoja s kopnom do krajnje točke poluotoka - rta Oštra ima 2,5 km dužine. Rt Oštra, iako nije najjužnija točka Republike Hrvatske, najjužnija je točka kopna. Najjužnija točka Republike Hrvatske je otok Galijula u skupini Palagruških otoka.

Ranije se Prevlaka nazivala Ponta Oštra, ili samo Oštra prema nazivu rta, a prevlakama se nazivaju i dvije uvale oko morskoga grebena kojim je vezana za Vitaljinu. Nastavak tog grebena naziva se Obora i najviše je visine 187 metara.

Po nazivu rta Oštro naziva se i tjesnac Oštro koji se još zove i Bokokotorska vrata, a širok je 1,25 do 3 km.

Površina poluotoka iznosi 93,33 hektara.

Poluotok i njegovo neposredno okružje postalo je predmet spora između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske. Spor je u postupku rješavanja između Hrvatske i Crne Gore kao nasljednice privremenoga režima uspostavljenog temeljem Protokola o Prevlaci iz 2002.

Povijest Prevlake ujedno je i povijest Konavala i povijest Dubrovačke Republike i zbog geoprostornih razloga Boke kotorske.

Dubrovačka Republika otkupila je 24. lipnja 1419. od Sandalja Hranića Velikoga istočni dio Konavala odnosno prostor od sela Popovići prema utvrdi Soko te prostor Sutorine do rta Oštro na ulasku u Bokokotorski zaljev.

Do 1426. kupljen je i zapadni dio Konavala.

Zbog pogodnosti za pomorski prijevoz i strateškog položaja s kojeg se nadzire ulaz i izlaz u Bokokotorski zaljev za vrijeme Austrijske vlasti izgrađene su obrambene utvrde. Jedna na samom rtu Oštra, a druga na Mamuli (Lastavica, Velika Žanjica), ostale su dobro sačuvane sve do današnjih dana.

Utvrde su sagrađene na prijedlog Lazara Mamule, časnika u Austrijskoj vojsci, po kome je otočić i dobio jedno od svojih imena.

Poluotok je dobio sadašnji naziv prema činjenici da je dvjema uvalama spojen s kopnom, a uvalama je naziv Prevlaka, ne obratno. Talijanski naziv bio je Pellegrino. Naziv rta Oštra bio je Punta di Pellegrino detta Ostra.

Riječju prevlaka uobičajeno se označava uzak kopneni pojas koji spaja dva kontinenta ili otok s kopnom, a čijim probijanjem nastaju prijevozno važni kanali. To u ovome slučaju nije od značaja.

Jugoslavenska vojska na širem području izgradila je vojnu bazu s podzemnim prolazima koja je preko 50 godina bila skrivena od očiju javnosti.

Šta je uopšte spor ovog mjesta? Sve nešto oko naziv te nije rt oštra, te jest prevlaka, te je ustvari obratno... :p Zanimljivo je da je to sve sad pod nekim privremenim sporazumom iz 1992. godine, te ko zna šta su sve detalji tog sporazuma...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/d/df/Prevlaka-okruzje-1a.png
prevlaka6-v.jpg

M_MJEDENJAK_PREVLAKA_8.jpg

prevlaka_spomenik.jpg

http://www.ronjenjehrvatska.com/.main/upl_images/116_PrevlakaFrancKomandnMost5pg.jpg
http://www.ronjenjehrvatska.com/hr/ronilacke_lokacije/lokacija/145-ch-0?&l_over=1

Pitam se da li je na mjestu austrougarske tvrđave postojao raniji fortifikacijski objekat? Nešto mi mnogo vremena prošlo prije no što su austrijanci sagradili nešto, a da nije postojalo ništa na tako zanimljivom geografskom položaju, sam ulaz u Boku Kotorsku.

Превлака (Оштри рт) је ,кажу, стотинак година (од 1815. до 1918. ) била у саставу Хабзбуршке монархије иако је по папирима припадала појединим породицама Црне Горе, а после Првог св.рата је у саставу краљевине Срба, Х и С.
Непосредно пре појаве Аустријанаца и Угра , има једна занимљива прича о монахињи без мантије, која је, као удовица, откупила део острва од породице Друшко :

JEKATERINA VLASTELINOVIĆ, risanska kontesa

Veruje se da je rođena 16. januara 1777. Potiče iz šibenske porodice Sundečić, otac Filip i majka Jovana rođena Jović.
Za risanskog grofa Iliju Vlastelinovića udala se 1807. Ilija, sa kojim nije imala dece, umro je posle pet godina braka. Deo svog imetka ostavio je crkvi, a drugi Jekaterini za izdržavanje. Preko bokeljskog paroha Nika Kosatića (Niko Guslar) zainteresovala se za Prevlaku, koja se nalazila u njegovoj parohiji. Ostrvo se tada nalazilo u posedu porodice Druško. Od poslednjeg potomka te porodice 15. decembra 1827. kupila je zapadnu trećinu ostrva (oko 5 hektara) za 400 dukata.
(Средњи део острва купио је Филип Барбић, капетан из Кртола)
Sređivanju ostrva pristupila je sama, izvesnu pomoć imala je samo od paroha Filipa Kosatića, sina paroha Nika Guslara.
Na Prevlaci su je posećivali mnogi značajni ljudi, između ostalih Vuk Karadžić i Njegoš, s kojim se više puta sastajala u Kotoru, na Cetinju, u manastiru Savini, a možda i u Trstu.

U razbojničkom prepadu na ostrvo 1845. teško je pretučena i od zadobijenih ozleda nikad se nije u potpunosti oporavila.
Predosećajući kraj, 28. avgusta 1846. sastavila je testament iz kojeg je isključila rodbinu, a svu imovinu, izuzev crkve i crkvenih predmeta, ostavila je Petru II Petroviću Njegošu. Umrla je pod nerazjašnjenim okolnostima i tek 1987. po nadjenom skeletu utvrđeno je da je ubijena.

Blistava zvijezda prevlačka.
http://horizontstopa.blogspot.com/2010/01/nepoznate-zene_10.html
http://www.rastko.rs/rastko/delo/11111

Porodica Druško, od koje je kontesa Vlastelinović kupila deo Prevlake/Oštrog rta, poznata je kao vlastelinska porodica iz Kotora.Njihovo bogatstvo, sticano počev od 15.veka, nestajalo je ubrzano tokom 19.veka.
http://www.grbalj.org/6.html
http://www.cgautentik.com/index_crnogorska_imena_prezimena_u_cg_d.php
У другој половини 19.века, следиле су препродаје и распродаје делова острва, а 1892.године припадалo је кртољској и которској општини, док је средњи део био раздељен међу породицама Барбић,Јокић и Костић.
http://www.scribd.com/doc/82266892/...-Kupci-Poluostrvo-Prevlaka-Istorija-Crne-Gore

Poslednja izmena:
Испод Царских планина, у српском Цариграду
Маузолеј цара Душана
Призренски патос, како су га називали летописци, јединствен је на тлу Србије.
Његова геометријска орнаментика има аналогије у декорацији подова, портала и каменог намештаја у црквама на Атосу, Сицилији и јужној Италији. Паралеле за фигуралне представе налазе се у цркви Пантократора у Цариграду, Баптистеријуму у Фиренци и тамошњој цркви Сан миниато ал Монте.

Царски врт у Призрену, нарочита царска башча

Захваљујући једном документу које је на светло дана изнео Шафарик, зна се да је Цар Душан имао и нарочиту царску башчу у Призрену Са свог путовања 1870.године кроз Стару и Праву Србију (тада још увек под Турцима), историчар Милош Милојевић донео је рукопис (скоропис) на кожи, какви су били типични у време цара Душана. Ради се о купопродајном уговору двора и парчета земље (између два приватна лица) које се с једне стране ,граничи са царевом башчом.
Цена те некретнине у царевом суседству (60 четворастих хвати, односно 30 лаката по дужини и 16 у ширини) била је 8 литара сребра.
Године 1872. (кад је штампан овај документ у Гласнику Друштва Србске словесности бр 35), некретнине су биле осам пута скупље, и исто земљиште вредело би 64 литара сребра.
Данашња вредност 8 литара сребра била би, отприлике, испод 30 000 евра, а 64 литара сребра око 200 000 евра.

Сребро се мјерило у српским литрама (постоје непоуздане верзије о тежини ове литре: 288,316 и 337,24 грама).
Српска се литра делила на 12 унчи, унча на шест аксађа, а аксађ на две полутине. Постојале су различите литре, везане за трговачке и рударске центре у држави (литре Новог Брда, Смедерева, Сребр(е)нице, Рудишта и друге)

Пример начина плаћања мјереним сребром је наведен и у Призренској тапији, сачињеној између 1346. и 1366. године, где је записано да Доброславa продаје Ману (Драганчином брату) двор (имање) у Призрену по цени од 8 литара сребра („цена би двора тога осам литр сребра“). Мјерено сребро се као „примитивни“ новац помиње у даровницама манастирима и после Немањића: кнез Лазар је приложио манастиру Раваници, 1381. године, 150 литара (кованог) сребра.
http://sr.wikipedia.org/sr/Плаћање_стоком_и_мјереним_сребром

Цео Шафариков текст и препис тапије

P-0144-1872-003-001.jpg

P-0144-1872-003-121.jpg

P-0144-1872-003-122.jpg

P-0144-1872-003-123.jpg

P-0144-1872-003-124.jpg

P-0144-1872-003-125.jpg

P-0144-1872-003-126.jpg
http://scr.digital.nb.rs/document/P-0144-1872-003

Poslednja izmena:
Sabor u Prizrenu pred Kosovsku bitku

Svi sede providni za stolom
Po kolenima pod stolom
Mačevi im tiho reže
Сербски Цариград- Призрен
Највећи свој политички и трговински значај постигао је Призрен за владе цара Стевана Душана, који га је учинио својом престоницом и који је у њему подигао манастир св. Михаила.

Дрвенград код Призрена
Godine 1356, u kompleksu manastirskih zgrada Sv.Arhangela, po smrti cara Dušana, carska udovica, mladi car Uroš, rođaci i velikodostojnici parčaju Dušanovo carstvo na deliće.

Car Uroš je despota Vukašina 1365. godine proglasio za kralja, velikog vojvodu Jovana za despota, a najmlađeg brata vojvodu Gojka za velikog vojvodu, koji je istovremeno bio i veliki logofet. Tada je i carica Jelena, koja je upravljala Serskom oblasti istu predala 1365. godine "voljenom nećaku despotu Uglješi". U periodu vladavine srpske dinastije Mrnjavčevića, čiji je rodonačelnik Mrnja, bilo je mnogo događaja.

Po Orbinovim navodima Mrnjava svoje uzdizanje ima da zahvali samo sretnom slučaju. Naime, jedne noći car Dušan se zaustavio pod Blagajem, gde ga je ugostio u svojoj kući pomenuti Mrnjava. Budući da mu se dopalo Mrnjavino ponašanje, uzme ga car zajedno sa sinovima na svoj dvor.

Sastala se četiri tabora
Na ubavu na polju Kosovu
...
Jedno tabor Vukašina kralja,
Drugo tabor despota Uglješe,
Treće tabor vojevode Gojka,
A četvrto carević:Uroša;

Carevi se otimlju o carstvo,
Među se se hoće da pomore,
Zlaćenima da pobodu noži,
A ne znadu, na kome je carstvo.

Kralj Vukašin veli: "Na mene je;"
Despot Uglješ: "Nije, neg' na mene;"
Vojvod' Gojko: "Nije, neg' na mene;"
Ćuti nejak carević Urošu.
Godine pogubne

I bi sabor u gradu Prizrenu u hramu arhistratiga Mihaila... na reci Bistrici pod gradom Prizrena ...Kada se sabrao nemali sabor od tadasnjeg arhiepiskopa i mitropolita i episkopa i igumana i mnogih inoka i od ostalog reda blagocastivih i ceo skup srpski koji je pod njihovom oblascu.....
I Vukasin bese sudjen..... veliki metez i uzbuna...i niko se ne htede pokoriti....Posle se razidjose svako na svoju stranu.
Vukasin razdjeli cartvo na tri dela: Ugljesi dade Serez i nazva ga kesarem ; Gojka prozva despotom u ...Trnovu, a sam ostade u Srpskoj zemlji.

(Patrijarh Pajsije Janjevac)

На пригодном паноу пред портом фрушкогорског манастира Јазак стоји запис: „Крв моја као Авељова, на братоубицу Каина, вапије на Вукашина злохитрог вероломца и отимача мојега царства, наиме он је убио тело моје, али је Господ примио дух мој.” Мошти светог цара Уроша, кога је црква прогласила за свеца још крајем 16. века, налазе се у цркви, с леве стране олтара. Ћутљиво многозначне.(Петар Милатовић)

Stevan_Todorovic_-_Sabor_u_Prizrenu_pred_Kosovsku_bitku_1a.jpg

Niko pouzdano ne zna u čijoj se kolekciji, od završetka Prvog svetskog rata do nedavno nalazila čuvena slika „Sabor u Prizrenu pred Kosovsku bitku", autora Steve Todorovića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara s kraja devetnaestog veka.
Tom monumentalnom delu izgubio se svaki trag tokom austrougarske okupacije Srbije, a u našoj stručnoj javnosti decenijama se verovalo da je slika uništena u ratnom vihoru.

Међутим, пре неколико година, примећена је у катологу за једну аукцију на којој је требало да буде продата за багателну цену. Захваљујући помоћи Регионалне привредне коморе Панчева, Музеј је откупио слику и рестаурисао је и она се данас налази у поседу Епархијског Музеја у Сент Андреји...
http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=12113

O Stevanu Todoroviću, slikaru, pevaču, glumcu,reditelju, scenografu i sokolu, zetu Matije Bana

Bavio se sportom, osnovao je Prvo srpsko društvo za gimnastiku i borenje, Beogradsko gimnastičko društvo "Soko" i Savez sokolskih društava "Dušan Silni".
Stevan Todorović bio je i među najvatrenijim pozorišnim trudbenicima u Beogradu krajem šeste decenije XIX vek. On je bio upravnik amaterskog pozorišta u Kneževoj pivari. U tom pozorištu je igrao i režirao. U vremenu od 31. oktobra 1857. godine do 12. oktobra 1858. godine, bio je na različite načine uključen u čak 53 predstave. Značajno je pomagao u radu Narodnog pozorišta kao scenograf.

stevatodorovi-velimirDSCF1340-1.jpg

Bio je dugogodišnji predsednik Prvog beogradskog pevačkog društva. U saradnji sa Kornelijem Stankovićem, on je priredio prve vokalne koncerte u Srbiji pokazavši pri tome svoju razvijenu muzičku kulturu.
Bio je član Srpske kraljevske akademije, Petrovgradske akademije hudožerstva i Akademije u Kataniji (Italija).

18321925.jpg

http://www.riznicasrpska.net/likovnaumetnost/index.php?topic=124.0
http://sr.wikipedia.org/wiki/Стеван_Тодоровић_(сликар)

Poslednja izmena:
U Ježevu kod Sera ( u Egejskoj Makedoniji), na putu prema Svetoj gori atonskoj, stoje ostaci srednjovekovnih zidina među kojima i Kula gospođe Mare

Prestonica Cara Dušana-Serez (današnja Grčka)
Godine 1345., krajem oktobra, Ser (Serez,Σέρρες) postao je glavni grad kralja Cara Dušana u kome je ( na saboru 31. 8. 1354. godine) donešeno 66 članova čuvenog Dušanovog zakonika...
Od 1365 godine u Seresu se na vlasti ustaljuje despot Jovan Uglješa. Nakon 1371 i Maričke bitke, 1383 godine grad su zauzele otomanske snage...
Solunska pokrajina se sastojala od sandžaka Selânik (Solun), Drama i Seres (Siroz ili Serez).

Jelena, despotica Sera- prva poetessa
Despotica Jelena, zamonašena kao Jefimija, prva je srpska pesnikinja. Osim poetskog dara, njeno izuzima i što je svoja dela radila tehnikom zlatoveza na platnu ili rezbarskom tehnikom

Koliko je Ser ostao poznat kao prestonica carice Jelene, Dušanove udove i kao utočište monahinje Jefimije (despotice-udove Jelene Mrnjavčević), toliko je obližnje Ježevo poznato kao dvor dve sestre- udovice Branković. Мlađa ,Katarina, bila je udata za ugarskog srodnika Ulriha iz Celja, a starija, Mara, za turskog sultana Murata Drugog.

U Ježevskom dvoru, na serskom polju

Srpska princeza Mara, Đurđeva kćerka, rođena je na Kosovu, u gradu Vučitrnu
Godine 1457. Mara Branković je znala da je vreme da napusti očev dvor, kao što je znala, nekoliko godina ranije, da je vreme da napusti posinka Mehmeda II Osvajača.Zvali su je amerisa, emirova udovica ili sultanija , imperatrix za one kojima je latinski bio bliži od turskog.,madregna del Imperador ili marengo del gran Turco. .

Ostala je u pravoslavnoj veri, i pored godina provedenih na turskom dvoru.

Kud god krene car Murate,
Kud god krene, poručuje:
«Poturči se, lepa Maro,
da dve vere ne verimo,
u dve crkve ne idemo,
ti u crkvu, ja džamiju,
da dva jela ne kuvamo,
meni mrsno, tebi posno.​

f53e039e-c5f1-421c-827e-5b63ad069cf3-00000213541.jpg
mara-brankovic.jpg

Odbila je da se uda za Konstantina Dragaša Paleologa, vizantijskog cara.
Mara je ostatak života provela na poklonjenom imanju u Ježevu, na putu od Sera ka Svetoj Gori.

Јежево се налази близу места Νιγρίτα , у серском пољу и идентификује се са данашњим местом Дафни (Δάφνη) у општини Тахино (Αχινός). До 1927.године је носило средњевековни назив Јежево (Ежево), кад је топоним промењен у "Црни платан" (Νεροπλατάνα), а од 1929.године носи назив Дафни.(Δάφνη).Средином 15.ог века, по турским пописима, поменуто је са 10 породица и једним нежењом, а набројана су и препознатљива имена : Дабижив, Коста, Никола, Ђуро, Петро, Којо, Драгаш...( Опширни пописни дефтери од XV век, том II, Архив на Македонија, Скопје 1973, стр. 122)

intromap.gif
5756a.jpg

books

http://books.google.rs/books?id=N5E...&sa=X&ei=Z0WqULk0k9jhBJyXgdAE&ved=0CCwQ6AEwAA

Ежево (Дафни у Грчкој ) данас
5754.jpg
http://www.airphotos.gr/dafni.htm#

Mara Branković je dobila od posinka- sultana Mehmeda, na poklon, manastir Sv. Sofije u Solunu sa svim prihodima.
Hagiasophiathessa.jpg

Na svom imanju okružila se izbeglicama iz Srbije, plemstvom i monasima, a pridružila joj se i starija sestra Katarina Kantakuzin, udovica bogatog i plemenitog celjskog grofa, Ulriha. Evropski poslanici na putu ka Mehmedu i Porti svraćali su kod Mare po savet za ophođenje sa sultanom.
Njene povelje, a bilo ih je dosta, bile su overavane pečatom njenog oca despota Đurđa. Istovremeno nazivala se "caricom" ili "samodržicom":
"Sego radi az raba tvoja, carica i samodržica kira Marija".

Katarina se 20. aprila 1434. godine udala za celjskog grofa Ulriha II .Nakon muževljeve pogibije u opsadi Beograda 1456. godine,Katarina је proputovala je Italiju, Krf, i Dubrovnik, da bi se na kraju vratila u Makedoniju kod svoje sestre Mare, udovice sultana Murata II.
http://www.spc.rs/sr/prof_dr_jelka_redjep_biografija_vlastelinke_katarine_kantakuzin

Održavale su diplomatske, poslovne, porodične i prijateljske veze sa Dubrovnikom, Venecijom, Carigradom. Bile su u srodstvu sa velikom brojem vladarskih porodica po Evropi. Pomagale su hrišćane u Otomanskom carstvu i posredovale u pregovorima u ratu između Mletačke Republike i Turske.

U Ježevu je utočište našla i mlada udovica Mara-Jelena-Jelača (ćerka despota Lazara Brankovića), sestričina Mare i Katarine.
Marija Branković (poznata i kao Jelena; 1447. - nakon 1495.), bila je supruga kralja Stefana Tomaševića.
Bila je kćer srpskog despota Lazara Brankovića i Jelene Paleolog. Rođena je oko 1447. godine i krštena u pravoslavnoj crkvi kao Jelena.

Mara je doživela za to vreme duboku starost od preko sedamdeset godina."Va leto 6996. (1487.) prestavi se Mara carica, kći Đurđa despota, na Krstov dan, septemvrija (14) va petak u Ježevu" (Letopis).Sahranjena je u blizini Kavale.
Pedeset godina nakon njene smrti, "njen" manastir male sv.Sofije u Solunu, pretvoren je u džamiju.

Na Marinom ježevskom dvoru bio je u službi Olko (Oliver) Golemović, brat Golemović Đure , diplomate iz Despot Djurdjeve Despotovine .
Narodne pesme pominju 12 Đurđevih vitezova, Đuro Golemović je peti u tom nizu. ("Smrt Vojvode Kaice" ).

Od ježevskog dvora ostala je samo tzv Marina kula.Нисам успела да пронађем фотографију, а локација је околина данашњег села Дафни тахинске општине.
55. Exona, near nigrita. Tower of Mara.

http://www.doaks.org/library-archives/icfa/icfa_pdfs/doaks-icfa-byz-architecture.pdf
http://www.maplandia.com/greece/makedonia/serrai/nigrita/

У Топлици, поред Куршумлије, налази се такође Марина кула, остатак града зиданог у време пре Мариног одласка у Јежево.
http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=891

Poveznice

Poslednja izmena:
Имали су Срби ратно ваздухопловство пре САД. Од 1893. Први ваздухопловни официр Србије био је капетан Коста Милетић, школован у Царској Русији. Рођен је у Аранђеловцу 1874.Он је први Србин који пилотирао балоном, са којим је 1909. долетео у Србију, када су купљена 4 балона и формирана ваздухопловна оделења при свакој од 4 армије, по наређењу војводе Радомира Путника. Тада је Српска војска била међу 15 светских армија које су имале у свом саставу и ваздухопловне ратне јединице. Балон у коме је долетео капетан Милетић назван је „Србија“. Капетан Коста Милетић командовао је српским ратним ваздухопловством у оба Балканска и Првом светском рату. Демобилисан је на свој захтев и пензионисан 1921, у чину пуковника. Умро је 1953. и сахрањен у Београду, на Новом Гробљу. Први војни аеродром се налазио у Нишу. До почетка Првог балканског рата Србија је имала 12 авиона и била једна од 4 армије која је употребљавала авионе у ратне сврхе. Од те силе прва су страдала Турска војна утврђења око Скадра. У осматрању Скадра погинуо је први српски пилот Михаило Петровић, који је уједно и прва жртва војне авијације у свету. Рођен је у селу Влакча код Крагујвца 1884., а сахрањен испрва у месту погибије, али кад су велике силе предвођене Аустроугарском, а подстакнуте од Велике Британије отеле Србији излаз на море, Црногорска војска преноси тело Михаила Петровића на Цетиње, а 1931. га породица преноси на београдско Ново гробље, где и данас почива човек који је имао пилотску дозволу са бројем 1 у Србији.

Коста Милетић.jpg

Највеће име српске авијације тога доба био је Сава Ј. Микић. Један од другова Михаила Петровића, Косте Милетића, наредника Станковића..... првих српских пилота, који су учестовали у ратним дејствима. Сава Микић, рођен у Сировцу код Шавника 1894. био је оснивач Југословенског краљевског аероклуба, заједно са Арчибалдом Рајсом. Носилац је две Легије части, два ордена Светог Саве.... Из војске је на сопствени захтев демобилисан 1919. У Француској завршава правни факултет и започиње политичку каријеру. Више пута је биран за народног посланика. После другог светског рата два пута је хапшен и други пут успева да побегне из комунистичког казамата, али су му запушена уста и проводи наредне три деценије без права на јавно изговорену реч. На Топчидерском гробљу се 1982. од овог јунака и мученика поред осталих опростила и Титова омиљена песникиња Мира Алечковић, али као комунистички представник у Друштву за културне везе Југославије и Француске. Французи су успели својим утицајем да од комуниста заштите физички интегритет Саве Микића, али његову политичку каријеру нису успели, као ни да га одбране од иступа комуниста на његовој сахрани.

Српска авијаци&#11.jpg

Српска авијација, са овако светлом традицијом може себе да уброји у малобројне авијације које никад у свом постојању нису дејствовале по цивилним циљевима противника. Њени циљеви су увек била војна утврђена и непријатељске армије приликом одбране или ослобађања Отаџбине. Примери освете и одмазде које извршило Југословенско краљевско ваздухопловство догодили су се током Априлског рата 1941. Први је био 6. априла 1941. Тог дана у зору снаге Трећег рајха напале Краљевину Југославину, а први на мети била је њена престоница Београд. Иако ни тадашње жртве нису тачно побројане, процене се опет кређу око 3000 ( од 1800 до 4000 ). Истог дана, дакле 6. априла 1941. око 16 сати, као одмазду на бомбардовање Београда, бомбардери Југословенског краљевског ратног ваздухопловства бомбардују Грац. Град Грац, због близине границе са Краљевином Југославијом, био је под борбеним мерама противваздушне одбране. Бомбардовани су војни објекти и железничко саобраћајно чвориште. Погинуо је један човек, 4 зграде погођене, од чега две потпуно уништене. Напади југословенске авијације трајали су од 15:58 до 17:52. како се наводи у немачким изворима. Нису позната имена пилота хероја, који су овај напад извршили, али је позанто име капетана Еугена Рупника, који је са својом ескадрилом током априла 1941. бомбардовао војна утврђења у Италији: војну луку у Барију и ваздухопловну базу у Авијану (одакле су 1999. полетали авиони НАТО-а ка српском небу ). Тај официр касније је био командант Параћинске бригаде ЈВуО, под командом ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића. Ето и Срби знају да се свете! И то како! По војним циљевима! На 3000 мртвих, убију једног непријатељског поданика.

Silnu snagu sabijenu u “Rols Rojsov” mlazni motor školskog borbenog aviona “supergaleb” kroti nežna ruka jedne dvadesetrogodišnje devojke. Kada se krajem decembra vinula u nebo sa batajničkog aerodrama i posle nekoliko manevara prizemljila letelicu uz gromoglasne aplauze kolega, Sandra Radovanović je izlazeći iz kokpita aviona ušla pravo u istoriju.

118312_sandra01-foto-zeljko-safar_f.jpg

U septembru će na letački kombinezon prišiti oficirske epolete potporučnika VS

A tamo je čekalo počasno mesto prve žene pilota u istoriji srpske avijacije koja je samostalno izvela let borbenim avionom. Leteće Sandra ko zna koliko puta još, tek je na početku karijere, ali taj dan, kad je na stajanci brigadni general Mirko Vranić klimnuo glavom i rekao “može”, teško da će ikad iščileti iz njenog sećanja.

Spuštajući plastičnu kupolu kabine, postala je svesna da na sedištu iza nje nema nikog i da će kad otpusti kočnice i aparat zarula pistom sve biti na njoj. Godine učenja, sati u simulatoru i trenažni letovi sve se zbilo u tih nekoliko sekundi dok se nos aviona podizao. Laširala je, kako to prvo samostalno pilotsko iskustvo u slengu zovu avijatičari.

- Nije bilo treme, sve što je trebalo izvodila sam školski i po pravilima, samo sam malo razmišljala o sletanju, jer to je, ipak, najzahtevniji manevar. I to je prošlo u najboljem mogućem redu - seća se Sandra, koja je još uvek kadet Vojne akademije sa činom starijeg vodnika prve klase u 204. vazduhoplovnoj brigadi, a na obuci u 252 školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili.

118313_sandra05-sa-roditeljima_f.jpg

Sandra sa roditeljima i sestrom

Život vojnika avijatičara provodi na aerodrumu, još polaže ispite i u septembru kad završi akademiju na svoj letački kombinezon prišiće oficirske epolete potporučnika Vojske Srbije. Put do sna ove sjajne devojke iz Rekovca i nije bio toliko dug, koliko naporan.

U prvoj fazi selekcije prošla je surovi dril sedmodnevnog preživljavanja u prirodi gde su kandidati, a među njima i pet devojaka, morali da se snalaze za hranu i opstanak. Isto toliko su trajali rigorozni zdravstveni pregledi, svakodnevne fizičke aktivnosti u uniformi i čizmama - a bilo je četrdeset stepeni tog leta 2007. godine, da bi se na kraju završilo sa tronedeljnom padobranskom obukom. I tada je Sandra prvi put u životu sela u avion. I prvi put će skočiti padobranom. Opet sama:

- Možda bih se i uplašila tog skoka da nisam bila toliko zaokupljena lepotom leta.

Samo sam pomislila: Bože, prvi put letim avionom, a neću s njim sleteti na zemlju!

Sve je prošla ova uporna devojka i odličan đak Prve kragujevačke gimnazije kojoj je uniforma, očigledno bila suđena. Prvo je razmišljala o policiji, a onda joj je otac, očigledno pomiren sa ćerkinim željama, sam doneo konkurs za Vojnu akademiju. U vojsci je završila i Sandrina mlađa sestra Marija - ona je kadet u inženjeriji.

Roditelji nisu ni znali za Sandrin prvi samostalni let, htela je da ih poštedi strepnje, samo je nakon prizemljenja sestri Jeleni poslala kratku poruku - “sletela sam!”. U lepšim rukama ljuta ratna mašina nije bila. I u ništa manje sigurnim!

Uzor devojke​

Studentsku sobu na batajničkom aerodromu Sandra deli sa svoje dve koleginice - Anjom Krnetom, koja je pilot borbenog helikoptera, i Anom Tadić, koja će uskoro Sandrinim stopama, sama uz žute stepenice prema kokpitu aviona. Da su tri devojke ponos naše avijacije vidi se i iz ophođenja njihovih muških kolega koji bez ikakve surevnjivosti gledaju na njih. Pilot kadet Aleksandar Raičević samo kratko dobaci:

- Čim su one same sele u avion i helikopter i poletele, šta mi njima više možemo da kažemo, osim da im skinemo kapu. Osim toga, unele su posebnu atmosferu i osveženje u naš kolektiv.

Шта се јело на дворовима

На трпези средњевековних српских владара

Obilje divljači, riba, sve vrste mesa, naročito ovnujsko, pernata živina, suvo meso i slanina. Takođe je poznato da se sa Primorja na dvor donosila i morska riba, hobotnice, usoljena ikra.
Nemanjići su odredili da se iz Zete riba donosi u Studenicu. Manastirima se morala donositi riba pa su Zećani I Plavljani davali Banjskoj, Dečanima I Sv. Arhanđelima.
Kralj Vladislav je Limskom manastiru podario lovišta u Bistrici. Čak se u Hilandaru tokom uskršnjeg posta dozvoljavala hobotnica, polipi i morska riba u želatinu.
Despot Uglješa je manastir Sv. Atanasija darivao školjkama, sipama, ribama. Iz Bara se na dvor dopremalo maslinovo ulje, a morska so iz Dubrovnika, Kotora i Bojane. Posle Dušanovih osvajanja, Srbi su imali svoje solane u Albaniji i Grčkoj. Kasnije, so je nabavljana iz Ugarske i Vlaške. Veliko skladište soli bilo je u Bovanu kraj Aleksinca odakle je kneginja Milica so poklanjala manastiru Sv.Pantelejmon.
Pored bibera, majčine dušice, hajdučke trave, metvice, sa Primorja je u Srbiju su dopremani šafran, cimet, mirođija, karanfilić. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru. O carskoj trpezi se u vreme cara Dušana i Uroša starao budući knez Lazar i imao je titulu stavioca
.

Uz ovako bogatu trpezu, izbor pića nije bio baš veliki sa današnjeg aspekta.
Medovača je bila glavno piće, a medovina (vino od meda) se pilo do kraja 15. veka.
Domaće pivo bilo je u Istočnoj Srbiji poznato pod imenom alovina.
Ipak, zahvaljujući upravo Nemanjićima, vinogradarstvo i vinarstvo je doživelo procvat. Čak je donesen zakon kojim se zabranjivalo dodavanje vode u vino (Povelja Stefana Prvovenčanog). Car Dušan je imao veliki podrum u okolini Prizrena, a većina manastira je gajilo i prerađivalo vinovu lozu. Za cara Lazara, Kruševac postaje vinarski centar, dok su Stefan Lazarević I Đurađ Branković širili vinograde oko Smedereva, Vršca i Fruške gore.

Рецепти:

Najstarije jelo sa pilećim mesom koje datira iz 1196. služeno je na dvoru Stefana Prvovenčanog. Ne zna se kojom prilikom je te godine spremano, ali se zna da je bilo od pilećih grudi koje se blago usolie i dobro utrljaju medom. Meso odstoji 2 sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično bračno i prži na masti dok ne dobije zlatno žutu boju. U posudi gde se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim se sosom meso prelije i služi.

Nadeveni petao u crnom vinu (1235.): Dobro uhranjen petao se očerupa i ostavi da prenoći u crnom vinu. Nadeva se kuvanom pšenicom, sitno seckanom slaninom, tvrdo kuvanim pa izdrobljenim jajima. Posoli se, namaže mašću i stavi u posudu za pečenje. Nalije se vinom u kom je prenoćio do pola zapremine i peče se. Povremeno se okreće i preliva sopstvenim sokom i vinom. Kad je petao pečen izvadi se iz sosa i prebaci u drugu posudu. Sosu u kom se pekao dodati još malo crnog vina i prokuvati. Dodaje se masa od mleka i brašna i još jednom prokuva do željene gustine. Petao se seče na komade i servira preliven sosom i pečenom cveklom.
http://www.agropress.org.rs/tekstovi/12370.html

..........navešćemo još nekoliko jela iz tog vremena, bez recepture, ali sa osnovnim sastojcima potrebnim za njihovu pripremu:
-Pečena veprovina (divlji vepar, beli luk, med, crno vino, borovnica, belo grožđe) . Jelo je iz 1197. godine.
-Prepelice u slanini (1235.) Prepelice se nadevaju masom od pšenice, kajmaka I na kocke isečenim vrganjima. Pred kraj pečenja, zalijemo ih nadevom od kiselog mleka I jaja, I zapečemo. Predstavljale su delicates I služile se uz crno vino sa ledom.
-Svinjske kolenice začinjene nanom , biberom u zrnu, belim vinom. Servira se sa prethodno oljuštenim pečenim jabukama u sirćetu (1398.)

Guska u medu (kraj XIII veka). Gusku od oko 3 kg dobro oprati i utrljati sa solju. Med i mast umutiti u penastu masu, premazati gusku i staviti u posudu za pečenje. Peći na laganoj vatri 3 sata, poklopljenu, uz često premazivanje medom i sokom koji je pustila. Na sat pre vađenja pored guske staviti oljuštene i izdubljene dinje.
БИФТЕК: Од јунећег бифтека исеку се осредњи комадићи и потопе у расол од купуса да одстоје дан и ноћ. Изваде се, осуше и утрљају белим луком и маслиновим уљем. Тако маринирано месо се пече на жару. За то време, измешају се црно вино, мед, печурке и купине. Сос се пшеничним брашном повеже до средње густине и тиме се прелије испржено месо. Овај рецепт је из 1290. године.

ШЉИВЕ: Суве шљиве потопе се у воду да омекшају, изваде се, оцеде и осуше. Када им се одстране коштице, на њихово место ставе се ораси у комадима и козји сир. Све се обмота тањим шнитама сланине и пече на жару. Ово јело обично се служило на комадићима пшеничног или ражаног, запеченог хлеба. Рецепт је из 1393. године.
http://www.vojvodinacafe.rs/forum/recepti/srednjovekovna-srpska-kuhinja-5021/
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:202071-Carska-trpeza-Nemanjica

Пратећи старе записе, историчарка Тамара Огњевић реконструисала је и осавременила средњевековну дворску трпезу:

ZVEČANSKA ŽUTA ČORBA
krem-čorba od slatke rotkve, žute bundeve, prosa, kima i začinskog bilja kakva se zimi jela za trpezom Stefana Dečanskog u Zvečanu

CARSKA POGAČA„ČETIRI STRANE SVETA“
od četiri vrste integralnog brašna, lanenih semenki, ovsenih pahuljica, golice, susama kakva se o praznicima mesila u pekarama cara Dušana
v260530p2.jpg

SRPSKI SMUĐ PREMA METOHITOVOM OPISU sa suvim šljivama i bademom na osnovu opisa jela sa trpeze kralja Milutina, koji je ostavio vizantijski plemić Teodor Metohit

VRGANJI ZA FRANCUSKU ODIVU
sa belim lukom i začinskim biljem prema rekonstruisanom receptu jela koji je posebno volela Jelena Anžujska
v260530p1.jpg

RASTKOVA KRUŠKA U SULCU OD ŠUMSKOG VOĆA
Blanširana kruška, servirana na seckanim orasima i vanili, prelivena sulcom od šumskog voća prema usmenom predanju bila je omiljena poslastica princa Rastka Nemanjića, potonjeg Svetog Save
v260530p3.jpg

Mlečni proizvodi su se mnogo koristili, a u prilog tome koliko je u srednjem veku srpski sir ili kako se govorilo "sirenje" bilo cenjeno dovoljno govori podatak da se koristilo kao moneta, a da su vladari obavezivali da se isti donira za manastire.

Uprkos uvraženom mišljenju da se na pirovima jelo mnogo srnetine I divljači, nalazi životinjskih kostiju iz utvrđenja Ras u XII veku ukazuju na suprotno. Malo se konzumiralo i živinsko meso, jer je živina bila važna zbog jaja koja su korišćena i u građevinarstvu i slikarstvu.

Na freskama je vidljivo da su se u srednjem veku jeli presne rotkve i luk, dok iz brojnih trgovačkih dokumenata saznajemo da su iz Dubrovnika i Kotora u srpske zemlje stalno stizali bademi, limuni i razni drugi agrumi, a među najtraženijima su bile sveže i suve smokve. Srpski srednjovekovni čovek voleo je da jede voće, a na raspolaganju je imao domaću šljivu (ono što mi sada zovemo šljivciga), krušku, jabuku, trešnju, jagodu i breskvu.

http://www.skolakuvanja.com/srednjivek.php
http://www.forum-srbija.com/viewtopic.php?f=400&t=16902&start=20

Ћирилични текст над којим су полагали заклетву француски краљеви

СЛОВО о СВЕТОМ СРПСКОМ СЛОВУ

U Francuskoj, u Remsu, već se vekovima kao velika svetinja čuva jedan slovenski rukopis - jevanđelistar na pergamenu iz XIII-XIV veka, čiji je jedan deo napisan ćirilicom a drugi glagoljicom. .. Zanimljivost vezana za ovaj jevanđelistar je da se veruje da su se na njemu, prilikom krunisanja, zaklela dva francuska kralja, Luj XIII i Luj XIV. Zato je dobio naziv Sveti tekst (Texte du sacre).(SVETO PISMO U SRBA, Branko Bjelajac. Beograd, 1997. )
http://kocic.net/bjelajac/srbi_i_rukopisno_sveto_pismo.htm

Texte du Sacre (which means „coronation text”) is a richly illustrated manuscript of ancient Slavic origin which became part of the Reims Cathedral treasury. Henry III of France and several of his successors including Louis XIV took their oath on it.

Stare srpske knjige su bile lepe, okovane u srebru i zlatu, pisane krupnim čitkim kaligrafski ispisanim slovima, ukrašavane ornamentima, inicijalima i zastavicama, ponekad i minijaturama. Zato je razumljivo što su raznete po Evropi i što ih više ima sačuvanih u evropskim prestonicama nego u zemlji nastanka.
Drugo evanđelje po vremenu nastanka, Vukanovo, nalazi se u Sankt Petersburgu. U Londonu u Britanskom muzeju nalazi se evanđelje iz 1355. godine sa portretom mitropolita Jakova, zatim u Sankt Petersburgu u Državnoj javnoj biblioteci nalazi se i četvorojevanđelje koje je, početkom XV veka, uradio slikar Radoslav. Psaltir Đurđa Brankovića, koji je najlepše i najbogatije opremljen minijaturama, danas se nalazi u Državoj biblioteci u Minhenu, u Nemačko

Свето писмо, јеванђелистар, обавезна реликвија француског крунисања- односно овај препис из 13.века садржи 32 стране на ћирилици (први део књиге) и 62 на глагољици (други део).
Из словеначке ревије, штампане 1853.године , сазнајемо ( по Добровском) да је рукопис, опточен драгим камењем , у 13. веку, наручила српска краљица Јелена (Милутинова и Драгутинова мајка) и да је , благонаклона католичкој очевој вери, желела да и Срби православни (доњи Илири) и Срби католички ( горњи Илири,Далматинци) добију Свето писмо на оновременим литургијским писмима- ћирилици и глагољици.

BookReaderImages.php

http://www.dlib.si/results/?query='keywords=čebele'&pageSize=25&fyear=1853

Вероватно је краљица Јелена још у 13.веку поклонила овај рукопис опточен златом и драгим камењем француском двору, са кога је и сама потекла.
У свим европским земљама беше обичај да краљ приликом крунисања руку положи на Свето писмо.У земљама католичке вере, Свето писмо је на латинском исписано, али француски краљеви, од Анрија Трећег до Луја Четрнаестог, полагали су заклетву ослоњени на ћирилична слова "Текста светог". Не познајући ћирилицу ни глагољицу , француски хроничари и чувари јеванђелистара, мислили су да се ради о два непозната језика (Une notice dans les Archives de l'Archevêché de Reims précise : « Item, un livre dans lequel sont écrits des Évangiles en langue grecque et syriaque (en marge du texte : selon d'autres en sclavonique). Хроничари Ремске катедрале су записали и да је свету књигу донео у њихов архив лоренски кардинал 1554.године.

Данас драгог камења нема :

http://alfa.kachi-snimka.info/images/viu1337418639f.jpg

rgh1337419452m.jpg

cqs1337419556s.jpg

bwy1337419666v.jpg

opt1337420101z.jpg

arx1337420187l.jpg

arx1337420286g.jpg

Poslednja izmena:
Srpske ikone u Vatikanu i Bariju

Ћирилични текст над којим су полагали заклетву француски краљеви
Вероватно је краљица Јелена још у 13.веку поклонила овај рукопис опточен златом и драгим камењем француском двору, са кога је и сама потекла.

Галантна краљица Јелена

NemanjiciKraljUrosIikraljicaJelenasasinovima1a.png

Tačan datum sklapanja braka između Uroša i Jelene se ne zna i predpostavlja se da je do njega došlo oko 1250. godine. Koliko se zna imali su petoro dece, od kojih samo za sinove Dragutina i Milutina imamo sigurnije podatke. Postoje predpostavke da su imali još dvojicu sinova i to Brnču (Brnjača, Prnča) i Stefana čiji je grob u Studenici, kao i ćerku za koju istorija nema podataka čak ni kako se zvala. .

Vatikanu je Jelena poklonila ikonu, poznatu kao "vatikanska ikona apostola Petra i Pavla". Natpis sv. Petar i sv. Pavle je ćirilični. Na ikoni je predstavljena i kraljica sa sinovima, a blagoslov joj daje visoki katolički prelat. I ovde je znala i umela, kao i u životu, da bude podjednako "omiljena i kod Srba i kod Latina".
96-1.jpg

Vatikan, ikona poprsja sv. Petra i Pavla sa minijaturnim portretima kraljice Jelene i kralja Dragutina i Milutina, kraj XIII veka

O ikoni
Ikona iz riznice Sv. Petra u Rimu poznata je u nauci najviše zaslugom F. Folbaha. Ikona već po opštem izgledu nema vizantijski oblik, horizontalno podeljena na gornje veće i donje usko izduženo polje, najviše liči na zapadne donatorske kompozicije; sme se pretpostaviti da je ova jedina očuvana srpska ikona u rimskom Sv. Petru samo jedna od serije sličnih ikona koje su i ranije srpski vladari slali u Rim.Osobito je zanimljiv donji deo ikone na kome su prikazani kraljevi Dragutin i Milutin, njihova mati Jelena i jedan sveti episkop koji blagosilja kraljicu. Stilski ova ikona ima sada svoju najbližu paralelu u jednoj sinajskoj ikoni XIII veka koju Sotiriou, sa mnogo razloga, vezuje za apulske ateljee. Ikona sv. Petra i Pavla nastala je najverovatnije u nekoj kotorskoj radionici.
http://www.monumentaserbica.com/mushushu/story.php?id=48&t=IKONE SA BALKANA: Ikone u Jugoslaviji

U svakom slučaju, u Vatikanu je ubrzo bilo zaboravljeno poreklo ikone koju je poklonila kraljica Jelena, tako da je ona u inventarima i drugim izvorima već od 1339. pominjana kao "Konstantinova ikona". Na kraju je ovakva tradicija dovela do toga da je slikar Leonardo iz Pistoje, koji je obnovio ikonu posle pljačke Rima, 1527. godine, izmenio likove u njenom donjem delu, transformisavši monašku predstavu kraljice Jelene u figuru bradatog cara (Konstantina) i protumačivši svetitelja do nje kao papu Silvestra, a kraljeve Milutina i Dragutina kao "grčke plemiće". Legendarna identifikacija ikone s "Konstantinovom ikonom" bila je toliko snažna da se u nju verovalo i nakon što je, 1595. godine, prepoznavanje ćiriličnog natpisa sa imenima apostola učinilo nemogućim datovanje ikone u ranohrišćansku epohu. Međutim, od XVIII veka ovi natpisi doprineće stvaranju nove netačne identifikacije ikone. Ona je, naime, dovedena u vezu sa slovenskim misionarima, Konstantinom - Kirilom i Metodijem, kojima je zatim najčešće pripisivana, posebno Metodiju, sve do restauracije iz 1941. godine, koju je 1941. godine izveo slikar Pimen Sofronov.
(Postoji kopija ikone iz Vatikana koja se čuva u pinakoteci Fana, gradića na jadranskoj obali (oko 50 km severno od Ankone). Ona je rađena u XVII veku)
http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-13610128089D

I ikona iz riznice crkve Sv. Nikole u Bariju poklon je kraljice i njenih sinova.

Bazilici Svetog Nikole u Bariju, tačnije grobu mirlikijskog episkopa u kripti crkve, šalju bogate poklone pripadnici dinastije Nemanjića u vremenskom periodu dužem od jednog i po stoleća. Prve darove šalje rodonačelnik Stefan Nemanja, a njegov primer sledi kraljica Jelena sa sinovima Dragutinom i Milutinom, kralj Milutin, kralj Stefan Dečanski, car Dušan i njegov sin, car Uroš, koji očevu donaciju kasnije samo potvrđuje, kao i kesar Grgur Golubić.

Poklon kraljice Jelene više ne postoji, o ikoni se zna iz opisa u 17.veku jednog jezuite, a sigurno je da je nema od 19.veka naovamo. Bila je visoka manje od metra, ali šira od pola metra.Ispod lika svetitelja Nikole, bila je prikazana sama kraljica okružena sinovima Dragutinom i Milutinom, uz latinske natpise njihovih imena i titula.
http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0584-9888/2007/0584-98880744275M.pdf

Došla kao katolkinja, umrla kao pravoslavka
Za 1288. godinu se vezuje osvećenje njena četiri franjevačka manastira koji su se nalazili u Baru, Skadru, Ulcinju i Kotoru.

Danilo Drugi, pisac dragocenih Žitija, kaže da je kraljica Jelena primila najviši monaški čin ― veliku shimnu ― u crkvi Sv. Nikole kod Skadra (koji je inače ona podigla kao pravoslavni manastir), na desnoj obali Bojane, danas u Albaniji, no ne kaže kada je to bilo (verovatno 1280). Ruševine danas ne kazuju više ni jedan podatak.
Umrla je Brnjacima, zamku na gornjem Ibru, 8.2.1314., a sahranjena u zadužbini Gradcu. Do groba ju je nosio na rukama sin Milutin.

Sedamdesetih godina XX veka Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije vršio je radove u cilju obnove manastira Gradac. Tom prilikom je otvorena grobnica Jelene Anžujske. Nađene su njene mošti, kao i drugi skeleti u ostalim grobnicama u crkvi. Mošti Jelene Anžujske je razbacala C. Jurišić, arheolog Republičkog zavoda, koja se uvek trudila da uništi tragove srpskih vladara ili svetitelja. Ista osoba je razbacala i mošti kralja Uroša I u Sopoćanima, i to bez potrebnog antropološkog pregleda i stručne dokumentacije. Grobnica Jelene Anžujske u Gradcu je sada prazna, a mošti su, navodno, zakopane "negde" ispod poda crkve.
http://www.riznicasrpska.net/istorija/index.php?topic=67.0

Srpski krst iz Sopoćana- relikvija habzburške dinastije
Čuveni krst od drveta sa raspetim Hristom, ukrašen zlatom, dragim kamenjem i biserima, poklon je kraljice Jelene grobnoj crkvi njenog muža ― crkvi Sv. Trojice u Sopoćanima. Ne zna se kad i kako je krst stigao u Beč, na habzburški dvor, ali se zna da su deliće ovog časnog krsta, uvijene u svilu, austrijski prinčevi nosili kao relikviju.

http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=170.0

Ne mogu da otkrijem sudbinu krsta iz Sopoćana, ali pretpostavljam (zbog delića knjige o srpskoj epici:"Queen Jelena (1273-1314) curses in similar wording the man who takes away by violence the cross which she presents to the monastery of Sopocani: 'May God and the honourable cross kill him. ..."
http://www.google.rs/search?q=sopoc...063fbb4fc50342&bpcl=38897761&biw=1280&bih=618
da je u habsburške ruke dospeo sa grobne Uroševe crkve posle lanca pljačkaških katoličkih pohlepnih ruku.
Danas je na ulaznoj kapiji manastira Sopoćana drveni masivni krst.
http://www.flickr.com/photos/30469346@N05/2855927137/

Poslednja izmena:
CRTICE O RIMOKATOLIČENJU SRBA

U knjizi dr Slavka Gavrilovića: „Iz istorije Srba u Hrvatskoj, Slavoniji i Ugarskoj od 15. do 19. veka“, ( „Filip Višnjić“, Beograd, 1993.) objavljen je dopis zagrebačkog nadbiskupa Benedikta Vinkovića iz 1639, u kojem se kaže da su pravoslavni Srbi u Istri pokatoličeni (početkom 17. veka) i da se navikavaju na svoje novo nacionalno ime – hrvatsko.
Почетком двадесетог века међу житељима Пељешца (Рата) још је било живо сећање на времена када су житељи овог времена исповедали стару или православну веру, а одржала се предања о црквама које су претходно биле православне или грчке, када су припадале “ришћанима” или “власима“.

Fratar Vinjalić u spomenutom svom rukopisu govori i o franciškanskom manastiru u Konavlima kako su fratri obrlatili Konavljane, u katoličku veru.
/Vinjalić: Cenni sull’ attivita dei grati Minori a Stongo e luoghi „addiacenti“ (Beleške o aktivnosti fratara u Stonu i okolici)/.
Срби католици били су већина у Цавтату, који је због тога био познат као „мали Београд”.

KRSNE SLAVE U KONAVLIMA
konavleMapDetails.gif

Krajem 19.veka. zabeležene su nadomak Dubrovnika porodice koje i dalje održavaju srpski običaj krsnih slava.
DUBROVNIK - Kalendar Katolički, Pravoslavni, Muhamedanski i Jevrejski - 1898

DU-kalendar-1898-032.jpg

DU-kalendar-1898-033.jpg

DU-kalendar-1898-034.jpg

http://scr.digital.nb.rs/document/DU-kalendar-1898

Poslednja izmena:

Back