Seljoberizam

Beogradjani ne mogu da vas shvatim.. kao prvo Bg - nista narocito. Ima balkanski duh koji prija ali po svemu ostalom ispod proseka bilo koje metropole koju sam posetila. Zasto ste toliko protektivni i dajete sebi za pravo da ponizite nekoga ko nema generacijski korene iz tog grada.. da li vam je jasno da samim tim stavom se poistovecujete sa seljoberima kojih se gnusate? Ljudi imaju pravo da zive gde god zele, a vase misljenje o 'dosljacima bez pedigrea' je toliko uskoumno da je strasno. Sta biste radili da zivite u Nju Jorku? Svako ko tamo zivi je njujorcanin i niko nikoga ne proziva niti omalovazava, a nacija bezbroj. Beograd ne pripada vama, cini mi se da ste u nekoj komi i da ne mozete da se probudite i otvorite vidike. :neutral:

Uredan primer seljoberizma.

DSC03937-1.jpg

Beogradjani ne mogu da vas shvatim.. kao prvo Bg - nista narocito. Ima balkanski duh koji prija ali po svemu ostalom ispod proseka bilo koje metropole koju sam posetila. Zasto ste toliko protektivni i dajete sebi za pravo da ponizite nekoga ko nema generacijski korene iz tog grada.. da li vam je jasno da samim tim stavom se poistovecujete sa seljoberima kojih se gnusate? Ljudi imaju pravo da zive gde god zele, a vase misljenje o 'dosljacima bez pedigrea' je toliko uskoumno da je strasno. Sta biste radili da zivite u Nju Jorku? Svako ko tamo zivi je njujorcanin i niko nikoga ne proziva niti omalovazava, a nacija bezbroj. Beograd ne pripada vama, cini mi se da ste u nekoj komi i da ne mozete da se probudite i otvorite vidike. :neutral:

E saro u pravu si..samo se vecina sirovina ne moze privici i adaptirati na bgd kao sto se vec nazovimo kultivisani urbani beogradjani mogu na ny..takodje beogradjanin nece u njojorku pricati srpski..crnogorski..bosanski i shatrovacki..misli o tome;)

silazem se sa tobom, ali mislim da je poenta ove teme seljoberizam samih Beogradjana! Dakle, uglavnom smo veci seljoberi od ljudi sa sela, tako to ide...

E saro u pravu si..samo se vecina sirovina ne moze privici i adaptirati na bgd kao sto se vec nazovimo kultivisani urbani beogradjani mogu na ny..takodje beogradjanin nece u njojorku pricati srpski..crnogorski..bosanski i shatrovacki..misli o tome;)

Eh necemo ih tako nazvati jer 90% nisu kultivisani ni urbani, ostatak koji jeste.. njih ne brine 'najezda seljoberozma' jer se ne susrecu sa tom pojavom. Ne znam za ostalo George jer nisam upoznala beogradjane van Srbije.

Ali stvarno, sta zastitnici Beograda toliko cuvaju od 'ostalih' zitelja Srbije? Trotoare sa kraterima, grad prokopan uzduz i popreko bezbroj puta, neocuvan, prljav, zagusljiv, neplanski izgradjen, zagadjenu Adu.. mozda NBg.. more sivog betona koji je ustvari geto za srednju klasu? Mozda poznatu kucu opere, restorane svetskog renomea, teatre, moderan metro.. a da, toga i nema. itd. itd. Pa u Bg se renovira par fasada, otvori obdaniste i to dospe kao vest na TV-u. Zasto tu lepotu grada koji je notorno zatvoren prema drugim kulturama i bilo kakvim svetskim uticajima ne podiliti sa ostalima? ;)

stefane k. vidis valjda koje su tablice na kolima? ako ne znas to su tablice iz BIH...no comment
cast izuzecima

saro .... malo si zamenila teze, cini mi se da nisi pazljivo citala postove i da ja nisam u komi =)

stefane k. vidis valjda koje su tablice na kolima? ako ne znas to su tablice iz BIH...no comment
cast izuzecima

saro .... malo si zamenila teze, cini mi se da nisi pazljivo citala postove i da ja nisam u komi =)

Nisam yioim. Ti ne razmisljas tako svaka cast. Upuceno je onima koji Bg vide kao svoje vlasnistvo.

Ko vise prica o nacionalnoj svesti do Srba, a ko vise pljuje sopstveni narod? I mislim da se ne radi o samokriticnosti vec bas o "seljoberizmu". Ljudi zapitajte se sta znaci rec "seljak", a sta "seljacina". Nekako ispadne da u Beogradu ima vise seljacina nego sto u Srbiji ima seljaka. ;)
Siroki vidici nikoga nisu ubili, ali opet da postoje u vecoj meri ovakvih tema na forumima ne bi ni bilo.
Pozdrav svima.

ovo je tacno.ima likova koji zive u centru bgd-a a zadnji su primitivci,poznajem ljude koji su dosli sa strane i pristojni su,bg je glavni grad srbije i ne moze se uporedjivati kada beogradjanin dodje u neku malu sredinu sa obrnutim

ovo je tacno.ima likova koji zive u centru bgd-a a zadnji su primitivci,poznajem ljude koji su dosli sa strane i pristojni su,bg je glavni grad srbije i ne moze se uporedjivati kada beogradjanin dodje u neku malu sredinu sa obrnutim

Sve se prenosi vaspitavanjem sa jedne generacije na sledecu. Bitno da se nadje osnova bilo kakava za diskriminaciju.. rasna, necije poreklo, politicko ili seksualno opredeljenje.. ima mnogo toga. Odlican primer.. u ekoloskoj ulici :roll: Jevremovoj, tokom iseljavanja momak je zamolio komsinicu, u kaputu od kasmira i krznom, sa sesirom, odmerenih pokreta.. olicenje gospodje.. dakle zamolio ju je da mu pridrzi ulazna vrata od zgrade par sekundi da bi izneo sta je vec nosio.. odgovor je "Ne mogu, zurim, pocinje mi serija" ;) Spanska, ako bih se kladila.

Meni se cini da su izvesni ljudi sa sela manje seljoberi nego moje komsije iz BG-a. A verujte mi bila sam dosta na selu. Evo na primer komsika sa prvog sprata, je jedna uzasna zena koja samo gleda da se svadja i upada drugima u rec, naziva svog sina infantilnim tipom, i srcano se bori za to da odrzi mesto precednika kucnog saveta. A inace je rodjena u Beogradu i super obrazovana. Komsija sa poslednjeg sprata je, bog te pita zasto, uglavio vrata na stepenicama koje vode u podrum. Prava pravcata vrata. I onda je trazio svim stanarima zgrade 200 evra za kljuc, bez koga logicno ne moze da se prodje kroz vrata. Covek je po profesiji umetnik. Ja zivim prekoputa svezne skupstine, u samom srcu ovog naseg presvetlog grada. I videla sam toliko seljoberizma, da mi se povraca.

Meni se cini da su izvesni ljudi sa sela manje seljoberi nego moje komsije iz BG-a. A verujte mi bila sam dosta na selu. Evo na primer komsika sa prvog sprata, je jedna uzasna zena koja samo gleda da se svadja i upada drugima u rec, naziva svog sina infantilnim tipom, i srcano se bori za to da odrzi mesto precednika kucnog saveta. A inace je rodjena u Beogradu i super obrazovana. Komsija sa poslednjeg sprata je, bog te pita zasto, uglavio vrata na stepenicama koje vode u podrum. Prava pravcata vrata. I onda je trazio svim stanarima zgrade 200 evra za kljuc, bez koga logicno ne moze da se prodje kroz vrata. Covek je po profesiji umetnik. Ja zivim prekoputa svezne skupstine, u samom srcu ovog naseg presvetlog grada. I videla sam toliko seljoberizma, da mi se povraca.

hahahaha...Ovo potvrdjuje moje tvrdnje od pre par dana :rotf: Nego, sto mu niko nije zalepio zvaku u tu bravu, pa da ne moze ni on da ih zatvori? hahaha, jos se smejem..... Kakav idiot!

Back