Seljoberizam

Yuiun hvala ;)

Mislim da je bolje da se manje lupa glava na ovoj temi a da se vise gleda kako ce se ljudi bolje organizovati, kvalitetnije ispuniti dan i bolje provoditi (posto to moze da se promeni, dok "seljoberizam" ne moze nikako) ;)

Dobro jutro, Beograđani. Veoma interesantna tema za diskusiju... Samo bih voleo da mi neko odgovori. šta je to što definiše Beograđanina? Mesto rođenja, ponašanje, naglasak, sve po malo ile nešto drugo?

Dobro jutro, Beograđani. Veoma interesantna tema za diskusiju... Samo bih voleo da mi neko odgovori. šta je to što definiše Beograđanina? Mesto rođenja, ponašanje, naglasak, sve po malo ile nešto drugo?

Beogradjanina definise od SVEGA sto si nabrojao pomalo i plus PREZIME (familija, koreni) da pojasnim....ako je neko rodjen u beogradu to ne znaci da je veci beogradjanin od nekog ko je dosao sa strane, zasto? zato sto se svojim ponasanjem nije prilagodio ponasanju ljudi u Beogradu, samim tim strci i plus ako nema KUCNOG VASPITANJA stvara losu sliku o svima koji su iz Beograda. da napomenem i kada su "nasa draga i slatka decica" na ekskurzijama sta rade i kako reklamiraju NAS grad....mislim da nema potrebe jer svi znamo sta se desava na ekskurzijama.

da ne bi zvucao kao neko ko ima 56 god mislim da sam ti pojasnio bar malo dilemu "torturo"

pojedine Beogradjane odlikuje ona stara narodna poslovica "vo u Bec vo iz Beca"....

Pretpostavljam da svi zele da ostanu tamo gde im je bolje i lepse, a Beograd defnitivno izgleda primamljivije od malog gradica ili sela. Na kraju krajeva, mislim da bi i vecina Beogradjana zelela da ostane u nekoj svetskoj metropoli (npr. ne bih imao nista protiv da zivim u Zenevi). Jos nesto, zasto nasi kad odu preko, posle par godina aposlutno svi poprime odlike kulture u kojoj zive, dok se kod nas pravi cirkus? Nek smo svi mi zivi i zdravi, ali da li je moguce da gro ljudi nema to osnovno kucno vaspitanje, ili kad dodju u vece mesto, jednostavno pocnu da se ponasaju k'o pusteni s lanca? A nazalost, primera je mnogo...

pa vidi tortura cim nisam bio na oku roditelja bilo gde da sam bio (naravno kao mali) odmah sam smisljao neke zvrcke i gluposti.
zamisli kada zeljan svega dodjes u GRAD pa imas svu slobodu ovog sveta sta sve jednoj osobi moze da padne na pamet?
ali ako ima iole kucnog vaspitanja ponasace se kao i kod kuce (da ne pukne bruka sto kazu stari) ako nema ..... zamisli to "ponasanje". gde su granice kad je dan kad je noc itd itd.
ako covek odakle god da je nema savmosvest i kucno vaspitanje dzaba sve regulative i zabrane i sta ti ja znam taj ce se ponasati "kao pusten sa lanca"....

covek je covek a ne iz ovog grada iz onog sela sa one planine....predrasude takodje uticu na ponasanje a ovaj moj post pocinje da gusi i da se seli lagano u filosofiju....

Meni stvarno nije jasno sto ljudi toliko vole taj centar, pa ja sam u nekom sirem centru, i da nemam plac u Grockoj poludela bih od ove guzve i betona, a cak i neki Beogradjani se ponasaju kao seljoberi!

Ima istine u ovome, za dosta rodjenih Beogradjana moglo bi se reci da su seljaci,

da nisu dosli ljudi sa strane da ih oplemene, svasta bi bilo.

BGdjani, tek sam sada otkrila ovu temu pa moram da vam se pridruzhim posto Novosadjani primaju razna sranja bez rezona, a vidim vi ipak trazhite resenje. Pohvaljujem. Ja sam se zacudila koliko su moji djaci ljakse. Mislila sam da sam ja u toku, ono slusam OK mjuz i znam sta se desava tamo amo i sl. i kada sam im pustila na CHOSu neku kombinaciju rock-bluz-elektronike, oni su reagovali ovim: "Profesorice, pa sta je ovo, to neki vasi padavichari iz mladost" A stvar bila frishkija od mesec dana direktno sa online stranih radija. Ja se zacudila, a oni nastavili "To se vise ne slusa" pa mi pustili neke mamlaze sto zapomazhu tipa melos Bore Drljache, a tekst da se useres. Bila sam sokirana. Dakle, u njihovim ocima, ja sam staromodna.

e moja Jeko Novom Sadu tek sada nedostaju NOVOSADJANI....a zamisli nama Beogradjanima

to je nuzno zlo "metropole"...mada nije nam lose kako je tako je cuvamo se kako znamo i umemo

Nije stvar u poeklu, stvar je u vaspitanju. Ja znam da dodjoshe u NS cesto imaju dosta lep kulturni nivo. Seljoberizam je u svim krajevima jednako uzeo maha, u procentima, ne samo u NS i BG. Al moram priznati da u univerzitetskim gradovima malko vise iritira.

Nije stvar u poeklu, stvar je u vaspitanju. Ja znam da dodjoshe u NS cesto imaju dosta lep kulturni nivo. Seljoberizam je u svim krajevima jednako uzeo maha, u procentima, ne samo u NS i BG. Al moram priznati da u univerzitetskim gradovima malko vise iritira.

Mozda je to razlog zato sto "deca" odu od svoje kuce pa se ponasaju kao pusteni s' lanca. I tako pusteni s' lanca ostanu u tom gradu...

Mozda je to razlog zato sto "deca" odu od svoje kuce pa se ponasaju kao pusteni s' lanca. I tako pusteni s' lanca ostanu u tom gradu...

Ima veze s tim. Ako sam se negde nagledala seljobera onda je to bilo medju studentima... mada ne smemo generalizovati...i ostali se svojski trude:evil: da uselje NS. To raspolozhenje - shugava muzika, identichne pregorele zhenske, tipovi u tesnim majicama...poziranje bez djuskanja u klubovima...smanjen broj normalnih mesta, ustashki turbo folk dens u centru na razglasu za Srpsku Novu...kich oblacenje... napadan govor na ulici...teme za caskanje iz Sveta i Skandala...nekako mislim da sam uhvatila trenutak kada je bar u NS to sve uzelo maha...negde oko 2000. Bilo je i pre bisera, ali nekako manje primetno, a onda je tzv tranzicija donela nalet medijskog zatupljivanja i sada ih ima na tone. Ponekad se osecam ko da zhivim u najgoroj palanchuri.:(

izvela ja moje dete danas u parkic, kad joj prilazi jedna devojcica i pita:
"a dje si kup`la to pasche, kako se zove?"
ja joj kazem Chupko, a ona "aaaaa, Chupooooo! ja moju mater molim da mi kupi cuku, a ona nece, ma glupaco jedna, glupacoooo, kak si bezobrazna" ovo zadnje je bilo upuceno g-dji mami
ja u cudu...

Back