SECANJE NA SRECU...

proces razrješenja trenutnog stanja/konflikta..težnja ka ekvilibrijumu, ravnotežnom psiho stanju ...

sreca je kad ides obicnim putem i naidjesh na 100 evra na ulici. pa sad to preslikati na zivotne situacije. i onda places ako pljunes na 100 evra kao neces to a setis se posle da ti je trebalo nego si izigravao postenka. mislim da se tu place
pa ok i to razresenje ali zasto to zvuci tako nekako ... :(

Tennyson - Vrhunac žalosti su sećanja na srećnije dane.

Sreca, kad je dozivljujemo, nikad nije potpuna. Tek u secanju postaje potpuna... (recenica iz knjige noc u lisabonu, remarka)

Pa, kako to kad se secamo srece, ona je veca i kaako tugujemo za lepim danima, jel vam je tesko prisecati se srece kad nje vise nema, jel onda izgleda lepsa i kada bledi?

Remark je bio majstor da opiše prošlost u najlepšim bojama sadašnjosti, iliti da sve što je prošlo učini lepšim no što je bilo.
Elem, sreća je kao ptica selica, dok skapiramo da je imamo, da smo srećni, već je odletela neznano kud, na neodređeno vreme. Sreća je tako diskutabilna, nismo je svesni sve dok ne prođe, sve dok nam ne postane prošlost. Zašto je to tako, pitanje za psihologe. Fakat je da sve što je prošlo shvatamo,doživljavamo i proživljavamo drugačije, sentimentalno i najčešće kroz ružičaste naočare.

Sreća je izmišljen koncept (koji se potkrepljuje holivudskim filmovima, bajkama, putem medija itd.) emocije bi trebale biti (i izvan naših iluzija to jesu) sredstvo a ne cilj...

Sreća je kao ptica selica, taman se na nju navikneš a ona odleti daleko.

Naravno da odleti, kakva bi bila svrha nagrade ako bi je stalno dobijali ? Ne može se protiv biološkog programa, bar na duži rok...

Što se selektivno sećamo i idealizujemo prošlost ? Zato što svi volimo osećanje zadovoljstva, a naš mozak nije baš dobar u razlikovanju onoga što se zaista (sada) dešava i onoga što mi zamišljamo da se dešava/lo.

Poslednja izmena:
uzasnula sam se kad sam shvatila da su neki, sa danasnje tacke gledista, izuzetni trenuci ili izuzetni dani bili samo rezultat nekih slucajnosti. ono da je nesto bilo drugacije ne bi toga ni bilo tako i na taj nacin, a tada mi je izgledalo sve prirodno i da sam faca, a to "faca" je zavisilo od nekih drugih stvari kojih sad i nema i nisam ni svesna. i neke tadasnje osobine koliko su bile prozivod mozda nekog inata i neznanja i koliko sad ne bih morala da radim neke stvari koje sam tad radila a koje mi izgledaju vazne
a tada mi je mnogo toga delovalo da sam dobila prirodno, da mi je jako tesko i da ce biti bolje, i sad je bolje ali sad ceznem za tim "gore" na neki nacin
i onda ne razmisljam o svemu tome i idem dalje i ne znam za sta da se uhvatim, ono sto se nudi kao da se uhvatis deluje kao mnogo tesko ili da me suvise ogranicava, a ako sam realna znam da mora to. onda nisam ni realna. i kad bi neki iz tih izuzetnih epizoda dosli, i videli me ovakvu bez mojih ïzuzetnosti, sta bi bilo, i oni bi bili manje nekakvi i svi ti trenuci kao da ni ne postoje jer nisu nicim materijalizovani a secanja su i bila bolna i blede, vise nisu bolna, sve je to racionalno.
e se.rem ali mogu, svi se.ru svuda ocu ovde, ovo je javna kuca za obicne smrtnike

Fakat je da sve što je prošlo shvatamo,doživljavamo i proživljavamo drugačije, sentimentalno i najčešće kroz ružičaste naočare.

necega sam se setila i dozvolila sebi da vidim ono sto sam tada sakrivala i bilo mi je mozda jasnije?? onda sam se setila i onako kako je bilo a ovo je otislo i nije bilo ruzicasto cak sam i zahvalna
ali ako hoces negde da pobegnes malo mozda ofarbas u neko ljubicasto

Back