SAVRSENSTVO

nije_lako, mene bi bilo sramota da tvrdim da je Zemlja nastala trenutno, u sta god da verujem...

sto se tice isterivanja djavola, da, naucna istrazivanja imaju tu sta da kazu, pogotovo iz domena psihijatrije...

a za ostalo stvarno nemam zivaca...ne znam samo kako ti nije makar interesantno da procitas nesto iz istorije, geografije, biologije...pokusas da povezes cinjenice (da, strasna rec, stvarno...)...

anakin:
nije_lako, mene bi bilo sramota da tvrdim da je Zemlja nastala trenutno, u sta god da verujem...

sto se tice isterivanja djavola, da, naucna istrazivanja imaju tu sta da kazu, pogotovo iz domena psihijatrije...

a za ostalo stvarno nemam zivaca...ne znam samo kako ti nije makar interesantno da procitas nesto iz istorije, geografije, biologije...pokusas da povezes cinjenice (da, strasna rec, stvarno...)...
1.Tebe bi bilo sramota(da ne ispadneš smešna pred ostalima), ali priznate naučnike nije (obavesti se o nekim stvarima pre nego što napraviš "klasičnu sačekušu").
2.Da, potraži izvore na koje se oslanjao dr.Vladeta Jerotić.
3.Za tvoje živce se iskreno brinem, ali jako mi je žao što moram da ti saopštim da ćeš morati još mnogo o navedenim oblastima razmišljati, a ne samo čitati.
Ujedno je ovo i poslednji post koji ti posvećujem.
Budi mi pozdravljena i čuvaj se same sebe.

Šaptač:
Dakle, pođimo od toga da je bog, onakav kakvog ga hrišćani zamišljaju, savršen.

1. Savršeno znači da se ne može zamisliti ništa bolje. Postupci i njihove posledice savršenog bića moraju da budu takvi da bolji prosto ne postoje. Ipak, bog je stvorio čoveka koji je zgrešio. Sotona svakodnevno odnosi duše ljudi koje je bog stvorio "iz ljubavi". Možeš li ti zamisliti bolje stanje? Ja mogu.

2. Bogu se, kao savršenom biću, konstantno pripisuju obične ljudske osobine. "Slobodna volja" je jedna od njih, ljubav takođe.

3. Savršenstvo ne poznaje "dobro" i "zlo". Nekada je "dobro" bilo ubijati u ime porodice/naroda/religije. Na planeti X je možda dobro jesti sopstvene roditelje jer je to jedini način da se preživi (druga vrsta hrane ne postoji). Dobro i zlo su ljudske norme koje nemaju blage veze sa nečim što treba da bude savršeno. Šmešno je gledati kako religije pokušavaju da narodu nametnu moralne norme (što, samo po sebi, i nije tako loše) tako što tvrde da njihovo savršeno biće to baš tako očekuje. Apsolutna dobrota prosto ne postoji, ona je izmišljena u cilju motivacije onih koji drugačije ne znaju.

4. Zbog čega bi savršeno stvorenje očekivalo da ga nesavršena stvorenja vole i da mu se mole??? :D
Potpuna besmislica.

Dakle, postoji mnogo argumenata koji obaraju gornju tvrdnju.
Ili bog ne postoji, ili nije savršen, ili nije onakav kakvim ga hrišćani predstavljaju.

1.Tacno je da savrsenstvo znači da se ne može zamisliti ništa bolje.
Zasto sumnjati u to da covek nije stvoren kako treba, tj. najbolje u okvirima svoje vrste.
Bog je stvorio coveka kao savrsenog sa slobodnom voljom. Samim tim sto ljudi poseduju slobodnu volju oni su u mogucnosti da izaberu … To sto su zgresili i izabrali da slede Sotonu, to je njihova volja, a ne Bozja; naravno takav izbor ima svoje posledice… Bog postuje volju ljudi.
Bolje stanje mogu da zamislim i bice kada Bog bude ponovo doveo ljude do savrsenstva…

2. Samo obrni. Ljudiima se pripisuju Bozanske osobine jer su tako stvoreni – poseduju sve osobine Stvoritelja.
Ljubav kao dominantna osobina, zatim pravednost, mudrost , moc… Ljubav kao apsolutna postoji samo kod Boga, dok mi mozemo odrazavati tu istu ljubav …

3. Savrsenstvo ne podrazumeva nemogucnost gresenja zbog faktora slobodne volje. Jedino je Stvoritelj APSOLUTNO savrsen i jedino on ima pravo da postavlja standarde za dobro i zlo. . Dobro i zlo nisu ljudske kategorije, vec Bozanske. A ljudi su stvoreni tako da mogu da ih spoznaju…Liudi imaju ugradjenu savest od Boga , tako da samo vodeci se njom – iako je nesavrsena, poseduju moralni osecaj…apsolutna dobrota??? Pa postoji najbolje moguce dobro . Zar to nije dovoljno.
Nikada nije bilo dobro “ubijati” u ime…Ko je to rekao? To sto se vremenom relativizovao pojam dobrote, to je druga stvar.
Dobrota kao Bozanska osobina ugradjena je u nas, sada je samo problem koliko je ko vrednuje , razvija i zeli da ispoljava, ali daleko od toga da je izmisljena. Dobrota je povezana sa ljubavlju ciji potencijal posedujemo.

4. Iz ljubavi !

...savrsen je i nije onakav kakvim ga vecina predstavlja...

Tanja 8)

anakin:

...a kako to psihijatri rade??? :?

Mislim da smo o savršenstvu rekli sve što smo imali, tako da ću prokomentarisati samo ovaj deo.

nije_lako:
Računam na nauku i njene dokaze. Kreacionisti polako ali sigurno gaze napred, naučnike iz njihovih redova neoevolucionisti ignorišu, ali ne mogu ni da pobiju dokaze o trenutnom stvaranju sveta. (potraži priču na netu o polonijumovim oreolima u granitu i liskunima)
Prelazni oblici u teoriji (TEORIJI) evolucije ili ne postoje ili su na veoma "klimavim nogama". Genetika može dati prave odgovore (zagovornici evolucije tvrde da smo nastali mutacijama...a ne pitaju se da li je ikada mutacija bila pozitivna pojava u prirodi)

Već sam sto puta rekao da vernici od nauke uzimaju samo ono što (često samo misle da) im odgovara, a ostalo guraju pod tephi.
Svet trenutno stvoren? To može da tvrdi samo neko ko jako malo zna o nauci. Priča o polonijumovim oreolima je jedna pseudonaučna teorija koja je, od strane kreacionista, napumpana do besvesti. Potraži i ti na netu kontraargumente, videćeš koliko ih ima i biće ti valjda jasno da pomenuta teorija ništa ne dokazuje. Uostalom, nije naučno prihvaćena.

Sa druge strane postoji masa dokaza protiv kreacionizma koje svi vi uredno ignorišete. Ko se danas bavi naukom i veruje u to da je zemlja stara 6000 godina, taj promašio profesiju.

Treba reći samo još i to da je potpuna besmilica to da kreacionizam gazi napred. Kreacionizam je sateran u ćošak i samo je pitanje vremena kada će nauka odgovoriti i na poslednje pitanje i konačno staviti tačku na celu stvar.

nije_lako:
Isterivanje demona se vrši i dan danas (u pojedinim Sv.hramovima se drže molitve zaposednutim ljudima, efekti koji se pri tom javljaju su... za naučna istraživanja)

Bez komentara.

:D

Ko se danas bavi naukom i veruje u to da je zemlja stara 6000 godina, taj promašio profesiju.

Ja verujem da smo stvoreni ali ne verujem u to da je zemlja stara svega 6000 godina. Nije nikakva zagonetka niti tajna da je zemlja stara mozda milijarde i milijarde godina, ali ne razumem zasto kreacionizam ide obavezno uz starost zemlje od 6000 godina?

Den:

:D

Ko se danas bavi naukom i veruje u to da je zemlja stara 6000 godina, taj promašio profesiju.

Ja verujem da smo stvoreni ali ne verujem u to da je zemlja stara svega 6000 godina. Nije nikakva zagonetka niti tajna da je zemlja stara mozda milijarde i milijarde godina, ali ne razumem zasto kreacionizam ide obavezno uz starost zemlje od 6000 godina?
Starost zemlje se meri milijardama godina,ali starost covecanstva-hiljadama godina!

savršenstvo je iluzija.
optimum je realnost.
da bi optimum bio što optimalniji, iluzija savršenstva može biti od pomoći.
da je svemir savršen, prestao bi da se menja, nadograđuje, razvija, optimalizuje.

Upravo ta akcija i interakcija i čini savršenstvo.

'Nema postojanosti u univerzumu. Sve teče i menja se i svaki oblik koji se rađa, pohranjuje u svojoj utrobi seme promene.' Ovidije,"Metamorfoze"
:wink:
(Da ne uvlačim sad u raspravu i A.Einsteina tj.njegovu Teoriju relativiteta ili Konfučija i njegove beleške "Deset krila" koje su neizbežne u proučavanju "Knjige promena"...isl.)

arttim:

ljubav je savrsena...

u ljubavi nema straha...

8)

plus:

ljubav sve trpi,svemu se nada sve veruje.(to je ustvari razumevanje drugih i njihovih postupaka---a potiche od "ljubi bliznjeg svoga kao samog sebe"

kad razumesh svoje potrebe i postupke lako je razumeti i tudje potrebe i postupke

i josh:ljubav ponishtava mnogo grehova

kad nekog stvarno volish,trudish se da ga razumesh i da mu oprostish

naravno da mora i da zeli da napreduje

zainteresovana,
upravo se iz knjige promena može sagledati ono što sam rekao - OPTIMUM. ali je ta knjiga i napravljena zarad izdvojenog uvida, odnosno relativnosti pitačevog doživljaja stvarnosti.
a svemir je daleko od relativnosti, doživljajnosti, izuzev kada je u pitanju izdvojen pogled u njega. tako i ono savršenstvo izgleda takvo, dokle god se gleda jednouglo.
neka primer bude pev nekih ptica pevačica, čija je pesma za naše uho savršena, a razložena u vremenu je prepuna disonanti. dakle, ta pesma je optimalna u određenim okolnostima, uslovima u kojima je ptica peva.

arttim:
sta je za vas SAVRSENSTVO?

Kako ga definisete???

kako ga dozivljavate...

Tanja

SAVRSENSTVO JE U JEDNOSTAVNOSTI.....
"Blago siromasnima Duhom, njihovo je carstvo Nebesko"

Pokusajte da budete jednostavni bar tri dana. Jednostavno volite sve i nista vise. Pokusajte da vidite u svemu sto vas okruzuje najobicniju jednostavnost. Sve je tako prosto i jednostavno, a mi nesavrseni ljudi usvari nista drugo svojim zivotima ne radimo osim sto tu jednostavnost previse komplikujemo. Komplikujemo svojim strasnim potrebama, pozudnim nagonima, irealnim strahovima, bolnim sentimentalnostima, gnevnim mrznjama, zlim mislima...
Onaj ko dublje sagledava stvari shvata velicinu jednostavnosti i shvata tezinu savrsenstva.
Biti JEDNOSTAVAN.

Back