SAVRSENSTVO

Hektor:
Moracu da procitam u najnovijoj Kuli Strazari ili u Probudite se,sta je savrsenstvo!Tako rade Jehovci.Sto napisu Braca u Bruklinu to vazi kao amin za sve jehovce na svetu.Inace,moj Pravoslavni odgovor je :SAVRSENSTVO SE SASTOJI U PRIBLIZAVANJU BOGU I ZIVOT U JEDINSTVU SA NJIM!
Priblizavanje Bogu (put) i zivot u jedinstvu sa Njim (cilj) su dve razlicite stvari. Ne mogu i jedno i drugo da budu savrsenstvo. Ovo drugo bi jos i moglo da popije vodu ukoliko je savrsenstvo uopste moguce na ovom svetu, ALI NIJE!

arttim:
P.S. oslobodi se predrasuda...

nisu josh svi dotrchali po pozivu crkvenog zvona ali se opet pokazalo da ne moze da prodje mnogo vremena a da se (bilo koja) tema ne zagadi religioznim otpadom (s naglaskom na one koje vec od koncipiranja to nisu, a retke su takve - i ne neophodno religiozni, vec bilo kakav umni otpad).

ovo nije pitanje predrasuda - ovo je klishe ovog foruma.

SAVRSENSTVO podrazumeva:

Kvalitet ili stanje savrsenstva ili potpunosti, kome nista ne nedostaje; potpuni razvoj, vestina, moralna odlicnost -vrsnoca, najvisi moguci nivo vrsnoce, zrelost, savrsenstvo u umetnosti, nauci…

Stanje bez mane i defekta, idealno stanje.

Dostici odredjeni ili postavljeni cilj ili nameru;

Savrsenstvo znaci dostici potpunost ; biti odrastao ili zreo...

Da bi ispravno razumeli savrsenstvo ne treba da mislimo da sve sto se naziva savrsenim je u apsolutnom smislu, to jest bez ikakvih ogranicenja.
Savrsenstvo u apsolutnom smislu se jedino odnosi na Stvoritelja. Stvoritelj kao Apsolut jedini nema ogranicenja i egzistira u vecnosti…

Dok sve ostalo ima ogranicenja ali moze biti savrseno u odnosu na svrhu za koju je stvreno.Taj termin podrazumeva i da postoji neko ko odlucuje kada je neko dostigao potpunost, tj standarde vrsnoce, i koje zahteve treba ispuniti...

Na ovom nivou svesti, mi mozemo samo stremiti ka savrsenstvu i time se priblizavamo onome koji je jedino apsolutno savrsen.

Tanja 8)

PAK PAHA:
arttim:
P.S. oslobodi se predrasuda...

nisu josh svi dotrchali po pozivu crkvenog zvona ali se opet pokazalo da ne moze da prodje mnogo vremena a da se (bilo koja) tema ne zagadi religioznim otpadom (s naglaskom na one koje vec od koncipiranja to nisu, a retke su takve - i ne neophodno religiozni, vec bilo kakav umni otpad).

ovo nije pitanje predrasuda - ovo je klishe ovog foruma.
Logičan je tvoj zaključak, mada mu je ton neprijatan (a ne bi morao da bude). Filozofija i religija ne da idu ruku pod ruku, već su isprepletane i to tako da jedna bez druge ne bi ni nastale, a jedna bi bez druge i nestale. Forum o religiji je zatvoren potpuno, znamo zašto. Otvoren je novi, o filozofiji. Isto ... (izvinite na izrazu, najlakše mi je za objasniti)... drugo pakovanje. E,sad primećujem da su neki od ovih "novih" na novom forumu nešto primereniji, tj. guraju bes betonskim blokovima i grizu jezik nemilosrdno. Da li će to biti dobro ili će pući, a rekla bih da po šavovima puca - videćemo.
Ljubavi, sestre i braćo, malo obzira prema činjenici da svako, ali baš svako ima dušu, ima muku, ima strah i brigu itd. itd.

arttim:
da li tezite ka savrsenstvu?
Težim savršenstvu znajući da ga na svetu nema (ali ga negde ima, duboko verujem), sledim ga gledajući u njega onako kako ga ja doživljavam (jer ne mogu da ga vidim) i sigurna sam da je to jedini put kojim čovek treba da se kreće da ne bi umro iznutra mnogo pre nego što umre na očigled ostalih. Može se to reći i pomoću magareta i šargarepe, ali se meni lično ova moja verzija više dopada, a ne nosim ružičaste naočare i vrlo svesno se krećem po ovom usranom svetu, koji me zadivljuje svakog trenutka svojom divotom. :wink:

arttim:
Da bi ispravno razumeli savrsenstvo ne treba da mislimo da sve sto se naziva savrsenim je u apsolutnom smislu, to jest bez ikakvih ogranicenja.
Savrsenstvo u apsolutnom smislu se jedino odnosi na Stvoritelja. Stvoritelj kao Apsolut jedini nema ogranicenja i egzistira u vecnosti…

Dok sve ostalo ima ogranicenja ali moze biti savrseno u odnosu na svrhu za koju je stvreno.Taj termin podrazumeva i da postoji neko ko odlucuje kada je neko dostigao potpunost, tj standarde vrsnoce, i koje zahteve treba ispuniti...

"Savršenstvo sa ograničenjima" je prilično široko i, rekao bih, pomalno proizvoljno tumačenje ovog pojma. Savršenstvo predstavlja krajnje stanje i ono ne poznaje gradacije. Poput recimo trudnoće, kao što sam već jednom napisao. Prihvatam da se, u nekom širem (ali i pogrešnom) tumačenju ove reči, može npr. reći da je nešto "savršeno" za svoju svrhu, ali i tu leži zamka, jer bi to značilo da se ne može zamisliti ništa što bi toj svrsi služilo bolje, a tako nešto se uvek može zamisliti.

Valjda i sama nazireš zbog čega insistiram na preciznom tumačenju pojma savršenstva. Ono je poput beskonačnosti, nešto što mi ni ne možemo u potpunosti da pojmimo. Sa druge strane možemo bez mnogo muke da definišemo određene karakteristike savršenstva i tako odredimo šta nije ili nikako ne može biti savršeno.

Dakle, pođimo od toga da je bog, onakav kakvog ga hrišćani zamišljaju, savršen.
Kelis, ne diraj temu! :D

1. Savršeno znači da se ne može zamisliti ništa bolje. Postupci i njihove posledice savršenog bića moraju da budu takvi da bolji prosto ne postoje. Ipak, bog je stvorio čoveka koji je zgrešio. Sotona svakodnevno odnosi duše ljudi koje je bog stvorio "iz ljubavi". Možeš li ti zamisliti bolje stanje? Ja mogu.

2. Bogu se, kao savršenom biću, konstantno pripisuju obične ljudske osobine. "Slobodna volja" je jedna od njih, ljubav takođe.

3. Savršenstvo ne poznaje "dobro" i "zlo". Nekada je "dobro" bilo ubijati u ime porodice/naroda/religije. Na planeti X je možda dobro jesti sopstvene roditelje jer je to jedini način da se preživi (druga vrsta hrane ne postoji). Dobro i zlo su ljudske norme koje nemaju blage veze sa nečim što treba da bude savršeno. Šmešno je gledati kako religije pokušavaju da narodu nametnu moralne norme (što, samo po sebi, i nije tako loše) tako što tvrde da njihovo savršeno biće to baš tako očekuje. Apsolutna dobrota prosto ne postoji, ona je izmišljena u cilju motivacije onih koji drugačije ne znaju.

4. Zbog čega bi savršeno stvorenje očekivalo da ga nesavršena stvorenja vole i da mu se mole??? :D
Potpuna besmislica.

Dakle, postoji mnogo argumenata koji obaraju gornju tvrdnju.
Ili bog ne postoji, ili nije savršen, ili nije onakav kakvim ga hrišćani predstavljaju.

Kelis:
Samo vas gledam...
Da znate!!
pristupnica.jpg

arttim:
sta je za vas SAVRSENSTVO?

Kako ga definisete???

...Kao SVEST da "NIKO NIJE SAVRSEN"...Zato tezim PERFEKCIJI, koja je pandan savrsenstvu kao verifikacija, konkretizacija njegove apstraktnosti. PERFEKCIJU dozivljivljavam kao stalnu teznju, putujem sa predumisljajem ka njoj.

kako ga dozivljavate...

...Kao vecitu teznju coveka da se "zaokruzi"...
...Kao PUT kojim se krecem, TEZNJU da ostvarim svoju VIZIJU, vec mogu da upotrebim mnozinu - VIZIJE -apsolutno SVESTAN prepreka na koje nailazim i koje mi pomazu da ispravljam greske. Tako na svaku novu nailazim mnogo spremniji, svestan postojanja alternativa koje su predamnom: da ih preskocim, zaobidjem ili uklonim. I odlucniji, iskusniji, brzi u donosenju prave odluke.
[/u]

Šaptač:
arttim:

"Savršenstvo sa ograničenjima" je prilično široko i, rekao bih, pomalno proizvoljno tumačenje ovog pojma. Savršenstvo predstavlja krajnje stanje i ono ne poznaje gradacije. Poput recimo trudnoće, kao što sam već jednom napisao. Prihvatam da se, u nekom širem (ali i pogrešnom) tumačenju ove reči, može npr. reći da je nešto "savršeno" za svoju svrhu, ali i tu leži zamka, jer bi to značilo da se ne može zamisliti ništa što bi toj svrsi služilo bolje, a tako nešto se uvek može zamisliti.

Valjda i sama nazireš zbog čega insistiram na preciznom tumačenju pojma savršenstva. Ono je poput beskonačnosti, nešto što mi ni ne možemo u potpunosti da pojmimo. Sa druge strane možemo bez mnogo muke da definišemo određene karakteristike savršenstva i tako odredimo šta nije ili nikako ne može biti savršeno.
Savrsenstvo je tesko definisati recima, ali ovo nije proizvoljno tumacenje vec definisanje. Ne moze se bolje definisati, mozda i moze, ali svi mi ipak znamo sta je savrsenstvo. Mozemo da ga dokucimo...
Ako je nesto savrseno za svoju svrhu, ne vidim problem; jer ako mi nesto zamislimo bolje to ne znaci da ce to i biti bolje…
To sto je tesko odrediti da li je nesto svrseno, ne znaci da nije moguce…

U pravu si da mozda ne mozemo u potpunosti da pojmimo savrsenstvo, ali i sam si rekao da mozemo da definisemo odredjene karakteristike savrsenstva. Puno toga mi ne mozemo u potpunosti dokuciti, pa ipak verujemo….verujemo u mnoga svojstva koja se ne mogu plasticno definisati…
Ali bitan je i motiv istrazivanja odredjenog pojma. Da li traziz dokaze da verujes, da potvrdis ili trazis “argumente” za neverovanje…

Tanja

"savrsenstvo" bi za svakog coveka trebalo da bude nesto duboko licno....samim tim sto smo razliciti ili bi bar trebalo da budemo, pojam savrsenstva ne moze biti jednak za sve...
ono za cim covek tezi treba pronaci u samom sebi...

arttim:
Tvoje razmisljanje ne obara tvrdnju, i nevidoh argumente…

Tanja, ako ti "nisi videla argumente" dalji razgovor sa tobom o ovoj temi nema smisla. Prvo, ti ne razumeš ili nećeš da razumeš šta znači savršenstvo, pojam o kome si sama otvorila temu. Naveo sam ti nekoliko karakteristika koje savršenstvo mora da ispuni kako bi bilo to što jeste. Teško je o tome polemisati sa nekim ko se gotovo u potpunosti pozdravio sa logikom. Ti čak nisi u stanju da shvatiš da su moralne norme ljudska tvorevina!

Šta da ti kažem, više sreće drugi put... :arrow:

Šaptač:
arttim:

Dakle, pođimo od toga da je bog, onakav kakvog ga hrišćani zamišljaju, savršen.
Kelis, ne diraj temu! :D

1. Savršeno znači da se ne može zamisliti ništa bolje. Postupci i njihove posledice savršenog bića moraju da budu takvi da bolji prosto ne postoje. Ipak, bog je stvorio čoveka koji je zgrešio. Sotona svakodnevno odnosi duše ljudi koje je bog stvorio "iz ljubavi". Možeš li ti zamisliti bolje stanje? Ja mogu.

2. Bogu se, kao savršenom biću, konstantno pripisuju obične ljudske osobine. "Slobodna volja" je jedna od njih, ljubav takođe.

3. Savršenstvo ne poznaje "dobro" i "zlo". Nekada je "dobro" bilo ubijati u ime porodice/naroda/religije. Na planeti X je možda dobro jesti sopstvene roditelje jer je to jedini način da se preživi (druga vrsta hrane ne postoji). Dobro i zlo su ljudske norme koje nemaju blage veze sa nečim što treba da bude savršeno. Šmešno je gledati kako religije pokušavaju da narodu nametnu moralne norme (što, samo po sebi, i nije tako loše) tako što tvrde da njihovo savršeno biće to baš tako očekuje. Apsolutna dobrota prosto ne postoji, ona je izmišljena u cilju motivacije onih koji drugačije ne znaju.

4. Zbog čega bi savršeno stvorenje očekivalo da ga nesavršena stvorenja vole i da mu se mole??? :D
Potpuna besmislica.

Dakle, postoji mnogo argumenata koji obaraju gornju tvrdnju.
Ili bog ne postoji, ili nije savršen, ili nije onakav kakvim ga hrišćani predstavljaju.

Ajd' da ti malo suzim dvorište...nije isto...ali liči... :roll: :wink:
1. Savršeno znači da se ne može zamisliti ništa bolje. Postupci i njihove posledice savršenog bića moraju da budu takvi da bolji prosto ne postoje.

Ima li za našu planetu savršenije zvezde od Sunca?
Ono sija, greje, drži svoj sistem na okupu... ali ima i sopstvene procese, čije posledice mi osećamo.
Vredi li ti se ljutiti na Sunce i kukati da nije savršeno, a opstaješ ovde i sad zahvaljujući njemu?

Ljubav, dobrota, milost... Slobodna volja je deo milosti. Ti ne moraš biti uz Boga ako ne želiš i ako smatraš da ti je tako bolje. Tačnije, ne moraš težiti savršenstvu, ali sve tvoje aktivnosti će imati uzročno - posledične veze koje će te učiti i opominjati te da sam sebi stvaraš haos od života (samim tim i drugim ljudskim bićima - učimo jedni od drugih i jedni kroz druge...). Boli... al' 'ebi ga... "bez muke nema nauke". :wink:

3. Savršenstvo ne poznaje "dobro" i "zlo".
Nešto što je savršeno mora posedovati te komponente. I ono što je naizgled "zlo" koristi se i usmerava ka strani "dobra". "Zlo" je privid. Opet se vraćam na slobodnu volju... glavni negativac u hrišćanstvu ima nakon Hrista ograničene sposobnosti, ima pristup čoveku ali samo oni koji se slobodnom voljom opredele idu njemu (naša Margott npr.). Bez obzira na opredeljenje, oni su i dalje pod Božijom jurisdikcijom. Oni koji se nisu definitivno priklonili "zlu" su pod uticajem istog samo onoliko koliko Bog dopusti (priča o bludnom sinu bi mogla poslužiti kao ilustracija svega što sam natipkala - tek kada je skroz propao - "zlo", setio se odakle je i šta znači roditeljski dom "dobro" - ili: bio je dobar, mislio je da postoji bolje, morao je okusiti zlo (iluziju dobra), da bi nakon njega postao bolji).
Potpuna besmislica.

Ne očekuje već podrazumeva, jer je to najbolje za nas. Molimo se da bi sebe opomenuli (bludni sinovi), a Put nam je dat i čuva se par hiljada godina. Nismo mi ti koji smo njega stvorili već on nas: vrati se na tačku jedan i Sunce... krug? :wink:

arttim:
sta je za vas SAVRSENSTVO?

Kako ga definisete???

kako ga dozivljavate...

Tanja

Savršeno je ono što je apsolutno besprekorno,koje nema nikakvih nedostataka ili mana u bilo kom pogledu u odnosu na ostale stvari sa kojima ga upoređujemo.
Problem je u tome što sami ljudi koji definišu savršenstvo nečega u odnosu na nešto sami postavljaju parametre takvog savršenstva,a pošto sami ljudi nisu savršeni onda ni stvar koja je po njihovom mišljenju savršena ne može biti APSOLUTNO savršena, jer drugi ljudi imaju drugačije kriterijume savršenosti.
Drugim rečima apsolutna savršenost od strane ljudi ne može da postoji jer su kriterijumi savršenosti koje ljudi postavljaju subjektivna stvar pojedinca,
tj. razlikuju se od osobe do osobe.
Ukoliko bi tražili APSOLUTNU savršenost nečega taj slučaj bi kod ljudi mogao da egzistira samo pod uslovom da je na celoj planeti prisutna samo jedna osoba čiji bi parametri savršenosti u tom slučaju bili i jedini parametri na planeti.
Na taj način bi mišljenje te osobe o savršenosti bilo i jedino i samim tim i APSOLUTNO.
Postoji i drugi način tretiranja APSOLUTNE savršenosti pozivajući se na Boga kao jedino savršeno biće u svakom pogledu, ali to već ulazi u oblast teologije,a ne filozofije.

Back