Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Videla sam koliko ima propusta u zadacima pa ne bih da bude i propusta kod priznavanja rešenja : ))
Ne znam, mislila sam možda je pravilo da se zaokružuje na 0.5 i ceo dinar nevezano od cifre koja mu se priznaje.
Pa i to je moguce...kao neko pravilo zaokruživanja u praksi ali za to moramo da čekamo odgovor nekog iskusnijeg kolege,ja iskreno ne znam. Znam da u poreskim prijavama u obrascima uvek idu celi brojevi,mozda tako mora i u zadacima. Koleeeeeeegeeee?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima :) Forum je odlican,nadam se da cemo se svi pomagati medjusobno i sve poloziti :)
Zanima me da li neko ima knjigu Medjunarodni standardi finansijskog izvestavanja (2007.) ,trebalo bi mi da iskopiram samo nekoliko IASA,posto spremam 2.2.
Ukoliko nekome treba da kopira knjige za kadrove i pravo,nek ostavi kontakt.

Kolege,pitanjce za sve posebno one koji spremaju 2.6...otpremnina u slučaju otkaza? Jel to trik pitanje ili stvarno postoji? Nisam našla nigde. Da li je to isti princip kso tehnološki višak? Ako postoji molim objašnjenje,stope i obračun. Hvala

Sent from my GT-I9300 using Forum mobile app
U tekstu zadatka prvo dobiješ deo koji se odnosi na otpremninu koja se priznaje po opštem aktu
neoporeziva otremnina=1/3*10god*prosečna zarada u prethodna 3 meseca+1/4*broj godina preko 10*prosečna zarada u prethodna 3 meseca
neto oporeziva otremnina=otprremnina po opštem aktu-neto oporeziva otremnina
bruto oporeziva otpremnina=neto oporeziva otremnina*koef. (1,190476)
normirani troškovi=bruto oporeziva otpremnina*20%
porez na druge prihode=(bruto oporeziva otpremnina-normirani troškovi*20%
podnosi se PP OPJ-8 +specifikacija

Kolege,pitanjce za sve posebno one koji spremaju 2.6...otpremnina u slučaju otkaza? Jel to trik pitanje ili stvarno postoji? Nisam našla nigde. Da li je to isti princip kso tehnološki višak? Ako postoji molim objašnjenje,stope i obračun. Hvala

Sent from my GT-I9300 using Forum mobile app

Koleginice, treba malo bliže pojasniti termin "otpremnina u slučaju otkaza?".
To ne mora da bude princip obračuna kao kada se radi o tehnološkom višku.
Otkaz se može dobiti iz više razloga...kada poslodavac radnika proglasi tehnološkim viškom postoje jasno definisana pravila. U tom slučaju poslodavac je obavezan da izmiri sve obaveze prema državi (da uplati sve poreze i doprinose) i prema radniku (da mu isplati sve zarade kao i ostala primanja - regres, dnevnice i sl.) i još mnogo toga sa pravne strane...
U većini slučajeva se kod otkaza ugovora o radu ne isplaćuje nikakva otpremnina.:whistling:

Back