Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako obveznik vrši promet opreme nabavljene pre 1.1.2005. dužan je da obračuna PDV. Ako vrši promet opreme nabavljene posle 1.1.2005. obračunava PDV pod uslovom da je imao pravo na odbitak PDV-a u prethodnoj fazi prometa. Ako nije imao pravo odbitka ne obračunava PDV (čl 25. stav 2. tačka 3a.)

Neka me ispravi neko ako grešim....

Postovane kolege, u pitanju je ispit 2.2, zadatak sa tri proizvoda i ogranicavajucim resursom, da li neko moze da mi posalje ceo postupak resavanja zadatka, korak po korak? Jasno mi je kako da utvrdim ogran.resurs ali mi nije jasno kako napraviti plan proizvodnje... Unapred zahvalan!!!! pozdrav mail: n.zugic@yahoo.com

Prvo: Kada odredis koji je ogranicen resurs, plan proizvodnje ces dobiti tako sto ces za svaki proizvod izracunati Kontribucioni rezultat po jedinci ogranicenog resursa. Znaci KR po jedinici podelis sa Masinskim casovima ili jedinicama rada po jedinici

To ce te dovesti da vidis koji proizvod da proizvodis prvi, onaj koji ima najveci KRj ogranicenog faktora. Kada zadovoljis traznju za tim proizvodom prelazis na sledeci koji ima najvecu Kontribuciju.Tako cinis sve dok ne iscrpis resurse.
Ako nesto nije jasno daj konkretan primer.
Nadam se da sam pomogla

Prvo: Kada odredis koji je ogranicen resurs, plan proizvodnje ces dobiti tako sto ces za svaki proizvod izracunati Kontribucioni rezultat po jedinci ogranicenog resursa. Znaci KR po jedinici podelis sa Masinskim casovima ili jedinicama rada po jedinici

To ce te dovesti da vidis koji proizvod da proizvodis prvi, onaj koji ima najveci KRj ogranicenog faktora. Kada zadovoljis traznju za tim proizvodom prelazis na sledeci koji ima najvecu Kontribuciju.Tako cinis sve dok ne iscrpis resurse.
Ako nesto nije jasno daj konkretan primer.
Nadam se da sam pomogla

odlicno si objasnila, hvala ti

Ako obveznik vrši promet opreme nabavljene pre 1.1.2005. dužan je da obračuna PDV. Ako vrši promet opreme nabavljene posle 1.1.2005. obračunava PDV pod uslovom da je imao pravo na odbitak PDV-a u prethodnoj fazi prometa. Ako nije imao pravo odbitka ne obračunava PDV (čl 25. stav 2. tačka 3a.)

Neka me ispravi neko ako grešim....

Da li može pomoć oko ovog zadatka?

Obveznik PDV izvršio je prodaju polovnog putničkog automobila, koji mu je služio kao osnovno sredstvo (za prevoz komercijalista). Sadašnja vrednost polovnog automobila iznosi 750.000 dinara, a nabavna vrednost 2.100.000 dinara. Obveznik PDV vrši prodaju polovnog putn.automobila po prodajnoj vrednosti , bez PDV od 620.0000. Objasni da li obveznik treba da obračuna PDV, i ukoliko treba utvrdi poresku osnovicu i obračunaj PDV, u slučaju da je putn.automobil :
a) nabavljen pre 01.01.20005.
b) nabavljen posle 01.01.2005. pri čemu obveznik nije imao pravo na odbitak prethodnog poreza

a) da li je osnovica prodajna cena(620.000) ili sadašnja vrednost(720.000)
b) ne mora da obračuna jer nije imao pravo na odbitak poreza

Interesuje me šta bi bila osnovica da je imao pravo na odbitak prethodnog poreza? razlika u ceni?

Pozdrav i hvala

Postovana koleginice,
Da li biste bili ljubazni da mi prosledite testove novijeg datuma ukoliko Vam je neko od kolega poslao? Za ispit 2.3 i 2.4.
Hvala najlepse!:dash:

I ja bih Vas najiskrenije zamolila za testove novijeg datuma za 2.3. i 2.4., ukoliko ste ih dobili. Ja imam skriptu koju mi je neko od kolgega prosledio, pa ako VAM treba, rado cu proslediti! UNAPRED HVALA!!!!

- - - - - - - - - -

I ja bih Vas najiskrenije zamolila za testove novijeg datuma za 2.3. i 2.4., ukoliko ste ih dobili. Ja imam skriptu koju mi je neko od kolgega prosledio, pa ako VAM treba, rado cu proslediti! UNAPRED HVALA!!!!

***skriptu za 2.3.! :)

Back